vrijdag 6 december 2024

feestmaand december 6 van 31 - t.h.t.

Het is verplicht om op voedingsmiddelen een datum te vermelden. Dit kan een tht-datum zijn; dat staat voor tenminste houdbaar tot en betekent dat je het product na die datum ook nog een lange tijd kan gebruiken. Daarnaast is er ook een tgt-datum, dit betekent te gebruiken tot en staat op producten die snel bederven. 

Wanneer een product over de datum is, is het raadzaam om goed te kijken, ruiken en eventueel proeven. Bij bederfelijke producten moet je dit zeker doen, je kan enorm ziek worden als je bedorven voedsel eet. 

Meer informatie lees je op de website van het  Voedingscentrum

Natuurlijk weten we dit allemaal al lang. Waarom dan toch een blog over dit onderwerp?

Een paar jaar geleden ontdekte ik dat een ongeopend pak magere yoghurt, na een vakantie van twee weken, bij thuiskomst nog steeds goed was. Het pak was toen al drie weken over de datum. Ik proefde, zag en rook geen verschil met yoghurt uit een pak dat nog binnen de houdbaarheidsdatum viel.

Ik besloot een klein experiment te doen en een pak magere yoghurt een jaar lang te bewaren en na dat jaar te kijken hoe het eruit zag, rook en smaakte. En wat denk je? Geen verschil. Ik heb de yoghurt opgegeten en ik ben niet ziek geworden. 

Ik zie om mij heen dat collega's etenswaren mee naar school nemen en dan vergeten dat ze nog iets in de koelkast hebben. Na verloop van tijd wordt alles wat over de tht-datum is weggegooid. Zonder dat ze eerst ruiken, kijken en proeven. Laatst zelfs een doosje snacktomaatjes. Ik zeg er wel eens wat van maar meestal niet. Wil niet te betweterig overkomen. Die snacktomaatjes heb ik trouwens uit de prullenbak gevist en mee naar huis genomen, vond dat echt zonde.

Ik denk dat er nog steeds veel te veel goed eten wordt weggegooid omdat mensen niet op hun neus, tong en ogen vertrouwen. Zonde van eten en zonde van je portemonnee.

20 opmerkingen:

  1. Eerlijk gezegd kijk ik nooit naar die afkortingen. Ik vertrouw op mijn zintuigen. Een ongeopend pak kan je best nog eten, het wordt wat anders als het aangebroken is want dan kunnen er schimmels en zo bij komen. En die snoeptomaatjes kun je warm verwerken in een gerecht, dus dan zijn alle eventuele bacillen dood.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, soms is het niet goed te zien of ruiken maar over het algemeen wel. En rotte of beschimmelde stukjes wegsnijden kan ook altijd nog.

      Verwijderen
    2. Op de eerste plaats neem ik iets wat ik ergens lees over houdbaarheid en bewaren van voedsel niet klakkeloos aan.
      Het wegsnijd verhaal van schimmels geldt wel voor hard fruit en groenten maar niet voor voedsel met een hoog vochtgehalte zoals tomaat,perzik,meloen etc.
      Het is gemakkelijk voor schimmels om onder het oppervlak van voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte te groeien.Het gevaar is dat er onzichtbare bacteriën in groeien die je niet direct ziet. Hierdoor zijn deze producten gevaarlijker om te eten.Ook zal ik het niet in mijn hoofd halen om met houdbaarheid van voedsel te experimenteren zoals pak yoghurt jaar bewaren en dan nog eten,dat jij er niet ziek van werd wil niets zeggen over hoe het bij de ander zal verlopen.Wanneer ik mijn twijfels heb kijk ik wel eens op eerlijk over eten bewaarwijzer van voedingscentrum.
      Maar dat er nog steeds te veel voedsel weggegooid wordt is een waarheid als een koe.
      Ger

      Verwijderen
    3. Hoi Ger, ik ben iemand die ook niet alles klakkeloos aan- en overneemt. En ik vind zo'n experiment wel leuk, er staan nu puddingpotjes uit Frankrijk in de koelkast, maart 2024, vorige week at ik er nog een, was nog perfect. Goed afgesloten natuurlijk en bomvol conserveermiddel!

      Verwijderen
  2. Voor mij maakt het verschil of iets al geopend is. Ooit een pak crackers ver over de datum. De eerste smaakten prim,de dag daarna waren ze muf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ken ik Izerina, in veel verpakkingen zit een conserveermiddel (vleeswaren, voorgesneden groenten) en dan is het binnen een mum van tijd niet meer goed. Crackers heb ik geen ervaring mee, maar koekjes wel. Even oppiepen in een broodrooster die crackers?

      Verwijderen
  3. Pakje aangebroken (wel weer dop dichtgedraaid) volvette slagroom in vier keren opgebruikt in drie weken. Laatste scheutje maar in de zelfgemaakte chocomel meegekookt. Geen geur en smaakverschil met net geopend, zag er ook niet anders uit, niet ziek geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Om de paar weken haal ik in Belgie boodschappen. Ze hebben daar net wat andere salades en ik koop ook altijd een vleeswaar Gentse Kop, soort zure zult maar dan niet zuur. Reken altijd uit hoelang we er ongeveer mee doen. Maar op een paar dagen komt het niet aan. Alleen de Gentse kop moet snel op als pakje open is, anders gaat de smaak minder worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vlees kan je maar beter op tijd of binnen een paar dagen na openen opeten, vleesbacteriën zijn best gevaarlijk voor de gezondheid. Maar ik weet dat jij verstandig bent Lot en geen risico's neemt.

      Verwijderen
  5. Let zelf ook altijd op of iets nog te eten is (veilig wel; geen groene yoghurt), maar ook zakjes sla, die ik geopend langer houdbaar houd door er een stukje keukenrol in te schuiven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede tip! Nee hoor, de yoghurt was verre van groen, en ik neem geen onnodige risico's.

      Verwijderen
  6. Ik vind het heel verbazend dat jouw yoghurt zo lang goed gebleven is. Ik gebruik wel eens yoghurt van ruim een week over datum en daar is niets mee aan de hand. Maar een jaar, dat had ik niet verwacht!
    Ik gebruik zelf ook vooral ogen en neus om te beoordelen of voedsel nog goed is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, en dat is ook de beste indicatie vind ik zelf. En als ik het niet vertrouw, dan stop ik het niet in mijn mond.

      Verwijderen
  7. Zonde dat er zoveel wordt weggegooid alleen vanwege een datum. En een plekje of wat schimmel kan je bij groente, fruit en kaas wegsnijden en de rest opeten. Alleen bij vlees moet je wel echt voorzichtig zijn. Wat ik nog wel 'ns heb is papperig geworden groente/fruit. Bijvoorbeeld een kiwi of tomaat die onder een stapel appels heeft gelegen. Zonde, want die doe ik wel weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo gaat dat hier ook, wegsnijden bij kaas en groente en fruit als het nog kan, vlees is altijd oppassen geblazen, bij enige twijfel niet eten.

      Verwijderen
  8. Tgt betekent te gebruiken tot.
    Ik hou ook niet van weggooien van voedsel. Erg leuk jou experiment met de yoghurt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Jet, ik het het meteen aangepast. Ja ik vind zulke experimenten ook leuk om te doen en zou nooit een onnodig risico nemen.

      Verwijderen
  9. oh heerlijk dat je dat experiment hebt gedaan ! het verbaasde me wel dat de yoghurt nog goed was trouwens. Ik ben ook niet zo van de houdbaarheids datum, inderdaad kijken, ruiken en proeven, niet van dat benauwde hè.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Grandma, precies, niet te moeilijk doen en vooral je gezonde verstand gebruiken.

      Verwijderen