vrijdag 10 juni 2022

eetherinneringen - andijvie

Een kort blogje vandaag. 

Vorig weekend maakte ik gehaktballen. Van een kilo gehakt draaide ik er 16 en heb ik er 14 in de vriezer gedaan, met jus. Twee aten we er dinsdag bij de andijviestamppot die ik maakte. Dat is bij ons een vaste combinatie.

Vroeger aten wij thuis ook wel eens andijvie, ik kan me niet meer herinneren wat we er, behalve aardappels, nog meer bij aten, misschien wel gehaktballen. De andijvie werd gekookt. En was dus slap en prut, want dat is het na een paar minuten koken. Het stond geen uren op, maar toch. Dat is de enige maaltijd vroeger waar ik niet heel enthousiast over was. Gekookte spinazie aten wij, ook met een gekookt ei, ook een maaltijd die niet hoog scoorde bij mij. 

Andijviestamppot van rauwe andijvie met spekjes kende ik niet en heb ik voor het eerst gegeten toen T. dit voor mij maakte, nu ruim 22 jaar geleden. Toen hij destijds voorstelde om andijviestamppot te maken leek mij dat een raar gerecht, aardappelpuree met rauwe groente en spekjes erdoor. Ik kon me er niets bij voorstellen behalve een soort half warme prut. Thuis aten wij nooit stamppot, behalve hutspot, ook bekend als peen en uien. Dat vond ik trouwens ontzettend lekker. Nog steeds eet ik dat graag maar ik maak het heel anders dan het vroeger thuis werd gemaakt.

Ik vond de andijviestamppot erg lekker en ben het daarna ook zelf gaan maken. Mijn andijviestamppot is nu, 22 jaar later, niet meer dezelfde als de versie van T. Ik gebruik veel meer andijvie, pureer de aardappels niet maar gebruik ongeschilde grof gestampte aardappels. Ik serveer de spekjes er apart bij en eet het met piccalilly. Ook maak ik er een omaslaatje bij. Omaslaatje? Ook van T. geleerd. Dat is een slaatje van hele dunne schijfjes komkommer, die eerst even met zout worden bestrooid, vervolgens in een zeef uitlekken en dan worden aangemaakt met wat mayonaise, azijn en peper. Ook eten we dus altijd een gehaktbal bij de andijviestamppot. 

EBV: 83

26 opmerkingen:

  1. Mijn moeder was niet zo'n ster in koken heb ik al eens geschreven en de stamppotten waren nogal doorgekookt zoals alles.
    De andijviestamppot heb ik leren maken op de huishoudschool waar ik 1 jaar op heb gezeten na 3 jarige ULO. Eigenlijk is het de eneige stamppot die ik wel te eten vind, maar H vind dat te rauw dus eten we het nooit.
    Een ander recept wat ik daar leerde was een kerriesoep met rijst als vulling. En caramelvla van zelf gebrande suiker. Maar toetjes eten we nooit dus die eet ik ook nooit meer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, ik herinner me van eerdere reacties dat jij geen stamppotfan bent. Kerriesoep met rijst, dat was vast modern voor die tijd. Ik weet mijn eerste kerriegerecht nog wel, kip met ananas en kerrie en rijst. Die vla lijkt me lekker hoor!

      Verwijderen
  2. gekookte andijvie aten we vroeger ook regelmatig, ook wel met een balletje gehakt, maar ook vaak met gebakken lever. Voor mij heel normaal en dat deed ik dus ook toen ik pas getrouwd was. Geen idee dat niet iedereen hier van hield.
    Stamppot rauwe andijvie vind ik ook heerlijk, ook met meer groente en uitgebakken vet spek. Van een kilo gehakt werden 14 balletjes gedraaid, elke dag mn moeder en ik een bal(letje). Elke dag werd de pan op (hoog) vuur gezet tot het ongeveer stond te koken, de ballen weer wat donkerder werden. Hoe ze er na een week uitzagen kun je je wel voorstellen, gekrompen en zwart, je kon iemand er een gat mee in zn hoofd slaan. Mn moeder was geen geweldige kok.
    Ik eet dan blijkbaar ook een omaslaatje, maak de komkommer etc. op exact dezelfde manier, heerlijk. Om het vocht sneller uit de plakjes komkommer te krijgen zet ik er een schoteltje op en iets zwaars, meestal een potje doperwten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Berber, lever houd ik niet van. Wij aten het thuis ook nooit. Hahahah... die ballen van jullie!!! Grappig, geen idee waarom Ted het omaslaatje noemt, maar zo is het bij hem thuis denk ik genoemd. Ik laat ze gewoon een halve dag uitlekken, maar iets zwaars werkt natuurlijk ook! Leuk om jouw herinnering te lezen!

      Verwijderen
  3. Andijvie stamppot of stimpstamp zoals wij het noemen. Heerlijk!!! Met spekjes en jus, geen gehaktballen, die eten we nooit. Om de een of andere reden vind ik die vies. Ik kocht nog wel eens een kant en klare voor mijn man maar omdat die ook alweer 15 jaar mijn ex-man is die ook al heel lang niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Wieteke, leuk om te lezen en vooral ook dat de een dit en de ander dat lekker vindt. Kant-en-klare ballen vind ik veel te zout, zoals met alle kant-en-klaar dingen eigenlijk. Koop ook nooit vleesvervangers.

      Verwijderen
  4. O ja, andijviestamppot, lekker! Dat herinner ik me wel van thuis, nooit gekookte andijvie, gelukkig. EBV... leuk! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Judy, gekookte andijvie maak ik nooit, wel wok ik het met kikkererwten en ui en tomaat en veel specerijen. Dan wordt het ook slap maar smakelijk. Ik maak dan of soort curry, of iets met mediterrane smaken. Met naanbrood of rijst. Dan is het weer wel lekker zo slap.

      Verwijderen
  5. Dat omaslaatje roept herinneringen op. Ik sta ineens bij mijn moeder in de keuken en help haar daarmee

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh andijvie en spinazie. Ik vond het als kind verschrikkelijk en eigenlijk nog steeds. Ik eet het nu natuurlijk wel, maar rauw en als het dan toch nog wat slinkt en zacht wordt, zit ik echt een beetje te kokhalzen, net als vroeger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Bertiebo, in de stamppot moet het beslist niet snotterig worden. Maar gewokt (spinazie ook) mag het dan weer wel slap worden, mits de juiste dingen erbij zitten. Indiaase gerechten met spinazie vind ik lekker en ik maak ook wel eens een kikkererwtenstoof op Spaanse wijze met spinazie of andijvie.

      Verwijderen
  7. Van een kilo gehakt 16 ballen draaien... Dat zijn het geen ballen maar balletjes, haha.
    Helena

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Helena, klopt, wij zijn eten weinig vlees en als we het eten zijn de porties ook klein.

      Verwijderen
  8. O, gehaktballen. Ik had op een gegeven moment een kind in de klas waarvan de moeder heerlijk kookte. En op een gegeven moment maakte ze op afspraak voor mij en een collega gehaktballen. En lekker dat die waren. Ik gaf het kind dan een briefje mee naar huis en bestelde een voorraad gehaktballen. Die moeder kwam ze dan na schooltijd even brengen en dan werden ze gelijk afgerekend. En nog voor de vergadering 's middags zaten wij al een gehaktbal te eten. Daarna gingen ze in de ijskast op school tot ik naar huis ging. En 's avonds hadden we dan een gehaktbal bij het eten, alleen die lagen nog wel eens nog in de ijskast op school. Kreeg Hans een gebakken ei! Ik kan me nu nog de smaak van die ballen herinneren. De afspraak gemaakt dat, toen het kind van school ging, wij gehaktballen bleven bestellen. Ging die moeder kort daarna dood!
    Nu maak ik ze zelf. En ook heel lekker. Van mijn zoon, die van de hotelschool, geleerd.
    Fijn weekend. Het wordt heerlijk weer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Fien, leuk om jouw verhaal te lezen, kan me helemaal voorstellen dat Hans dat jammer vond als ze op school achterbleven! En ook jammer dat het niet zo'n happy eind had voor die moeder. Fijn zo'n zoon! Jullie ook goed weekend!

      Verwijderen
  9. Heerlijk die ouderwetse maaltijden. Niet altijd even gezond maar wel lekker!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, maar gestampte aardappels met groente, een klein klontje boter en wat melk is juist wel gezond! De dingen erbij maken het wat minder misschien, maar nog steeds denk ik dat het niet echt een ongezonde maaltijd is. Veel mensen eten dit misschien met veel spekjes en grote gehaktballen en vette jus. Ik maak er juist een wat minder vette variant van.

      Verwijderen
  10. Mmm, andijvie in de stamppot, lekker! En dan met spekjes, OF tahoe (als je dat goed uitbakt wordt het ook zoutig en knapperig). Toen ik begon vegetarisch te eten met blokjes kaas. En dan een beetje slasaus erdoor.... Gekookte andijvie vind ik niets. Een andere lekkere andijviesalade vind ik met blokjes kruidenkaas, appel, sinaasappel - een recept van Odin.
    Je dagen zonder eetbuiten zijn een voorbeeld!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs. H., tofu en tempeh eet ik ook graag, mijn man niet. Wat ik doe ipv spekjes is gefrituurde uitjes (uit zo'n grote zak van de toko) over mijn portie strooien. Andijviesalade vind ik ook lekker, met van alles erop en eraan. Ik ben blij dat ik je tot voorbeeld kan zijn!

      Verwijderen
  11. Ik kwak er een kwart liter (overdreven) azijn door. Over het vet spek... Dat spettert zo lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hi Rianne, een scheut azijn mag inderdaad niet ontbreken bij de spekjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tot mijn grote schande moet ik bekennen dat ik me niet kan herinneren ooit andijvie gegeten te hebben. Kan me niet herinneren dat het vroeger thuis op het menu stond. Het zou zo maar kunnen dat mijn moeder het niet lekker vond en dus niet kookte. Ik zal eens een poging wagen. Maar dan laat ik de andijvie rauw.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, echt niet??? Ik vertelde gisteren op school aan mijn collega's dat ik nog nooit een frikadel heb gegeten en ook nog nooit filet americain. Dus zo gek is het niet hoor! Je krijgt dit soort dingen mee, of juist niet, van thuis. En wij aten dus nooit frikadellen of filet americain. Rauwe andijvie heel fijn snijden en dan een salade er mee maken.

      Verwijderen
    2. Dit is al een oude blog, dus wellicht kom ik als mosterd na de andijvie en spinazie:-) maar ik vroeg me af of iemand herinneringen aan postelein had. Deed me aan spinazie denken namelijk. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Ik verwacht niet veel reacties Ine, maar van mij natuurlijk wel een: nee, postelein heb ik geen herinneringen aan, dat aten wij thuis niet.

      Verwijderen