dinsdag 7 juni 2022

ik durf niet

 Ik durf niet te stoppen met eetbuivrijedagen tellen. Ik ben bang dat ik (of beter gezegd mijn eetstoornisbrein/reptielenbrein) dat als een vrijbrief zie om weer te beginnen met eetbuien want dan is de controle weg. Geen berichtje meer op het blog, geen getalletje in mijn digitale agenda. 

Vreemd natuurlijk, want hoe is het mogelijk dat het tellen van iets ervoor zorgt dat je het niet meer doet? En hoe lang moet je dan tellen voor het zodanig uit je systeem is dat tellen niet meer nodig is? Ik dacht dat 100 dagen wel voldoende zou zijn, maar ik  weet nu al dat ik er dan bij lange na nog niet ben. 2oo Dagen dan? Misschien wel. Ik denk zelf dat het nog langer nodig heeft en ik ben daarom nu van plan om er een jaar van te maken.

Heeft dit te maken met mijn passie voor lijstjes, vaste routines, afspraak is afspraak, overzicht en structuur. Zeker weten! Is dat erg? Als het helpt dan denk ik van niet.

Trouwens: ik heb mezelf een cadeautje beloofd bij het behalen van de eerste 100 dagen. In de ING rentepuntenwinkel staat een heel schattig tasje van Castelijn en Beerens: Nova crossbody tas cognac. Bij de webshop van C&B is het een prijzig tasje, met de punten in de rentepuntenwinkel is het nog steeds niet goedkoop maar kost het aanzienlijk minder. Jarenlang was ik een enorme tassenfreak en kocht ik regelmatig een nieuwe tas. Voor iedere gelegenheid had ik er wel een. Toen ik duurzamer ging leven en ging sparen om wat eerder met pensioen te kunnen ben ik gestopt met dit soort aankopen. Maar zo af en toe kriebelt het weer en heb ik zin in een nieuwe tas. En deze keer vind ik het een goed excuus om een nieuwe tas te kopen. Ik kan de tas gebruiken voor portemonnee, sleutels en telefoon. Handig in de vakantie maar ook voor iedere dag naar mijn werk. Daarnaast gebruik ik dan voor het werk ook mijn gewone fietstas om mijn lunch in te doen. Meer heb ik niet nodig.

Dus nu eerst op naar de 100 en dan door voor 365 dagen eetbuivrij. Welk cadeau ik mezelf dan geef moet ik nog bedenken.

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 80

sportschool : loopband 30 minuten  -  fiets 30 minuten  -  3 krachtoefening gedaan

fietsen buiten: 15 minuten


28 opmerkingen:

  1. Er komt vast wel een dag dat je de telling wil bijwerken en denkt, nee het hoeft niet meer. Geen planning, geen specifiek nummer. Komt wel als ga je naar 1000.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, daar reken ik ook op, tenzij ik een telverslaving ontwikkel 🙄.

      Verwijderen
  2. Nog drie weken en dan is die tas van jou. Zeker weten!
    Als het bijhouden van dagen op je blog je helpt, dan moet je daar gewoon mee doorgaan. Je doet het voor jezelf, maar wij lezers kijken wél mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mw W., de tas zit al in de winkelmand, alleen nog op doorgaan met bestellen klikken!! Ja, ik stop pas als ik er ook niet meer aan denk, dat zal wel vanzelf zijn. Voor nu is het ook leuk om het met jullie te delen (en dat is ook een stok achter de deur!).

      Verwijderen
  3. Ik heb ook zo'n crossbody/clutch/portemonnee-met-hengsel voor mijn werk. Handig, ook in een museum als je geen tas mag meenemen.
    Succes met je eetbuivrije dagen. Wat jammer dat het zo'n strijd is, om zonder bijgedachten te kunnen eten. Ik wilde wel dat ik nooit was begonnen met lijnen.
    Ik vind dat jullie lekkere maaltijden eten trouwens, heel inspirerend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, ik heb tassen voor iedere gelegenheid, maar deze kan er best bij😉! Lijnen is voor heel veel mensen goed en gezond, maar voor veel anderen levert het een boel problemen op, naast eetstoornissen is er ook het jo-jo effect, dat is ook niet fijn. Ik vind ook dat wij lekker eten, dank je! Vanavond maakt mijn man zelf kipshoarma, we hebben hele lekkere pitabroodjes (Sligro) die niets lijken op de kartonnen rondjes bij de supermarkt. Nu al trek in. Dank je voor het compliment!

      Verwijderen
  4. Niks mis met tellen als het je helpt. Mensen die geen alcohol of drugs meer gebruiken tellen ook. Ze krijgen bij belangrijke dagen een beloning. Een dag clean, een week clean, een maand clean, 100 dagen clean, een jaar clean...en dan elk jaar weer. Zo'n badge op zak houden helpt soms ook, om de moeilijke momenten door te komen.
    Gewoon blijven tellen dus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, ik ga er net zo lang mee door als nodig is, desnoods jaren en ook die beloning zie ik wel zitten af en toe. Iets als een munt/badge/ring (al eerder door iemand voorgesteld om een sieraad te kopen) kan een goede steun zijn. Ik blijf het doen, dank je voor je advies!

      Verwijderen
  5. Ik denk, net als Lot, dat er wel een moment komt dat dat tellen niet meer zo belangrijk is. Maar tot die tijd, gewoon doen! Als het helpt, dan helpt het! En die tas, leuke beloning! Lijstjes maken doe ik ook. Het schijnt een goed gevoel te geven, iets met dopamine, als ik het goed onthouden heb. Lijstjes geven overzicht, en je vergeet daardoor niet jezelf ook te belonen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ja ik realiseer me dat ik gewoon door kan tellen, is ook niets mee mis. Heerlijk, lijstjes, ik houd er zo van!

      Verwijderen
  6. Je eetstoornis heeft lang geduurd. Misschien is het tellen ook wel iets dat je langer blijft doen. Niet meer "eetbui-vrij"zijn,maar gewoon eten komt wel een keer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, Klopt, na zo'n 20 jaar is 100 dagen tellen wel een schril contrast, ik tel lekker door!

      Verwijderen
  7. Het tellen helpt je, dus gewoon mee doorgaan. Zo heb je een 'stok achter de deur'... Leuk om jezelf te belonen met een tas!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Liselot, iedereen adviseert, net als jij, om door te tellen. Dat ga ik doen, en ik blijf mezelf ook belonen, niet iedere keer met een tas, maar ik verzin gewoon steeds wat leuks. Bij 365 dagen mag ik weer een cadeau kiezen!

      Verwijderen
  8. Zoals de vorige reageerders zeg ik ook: “ waarom zou je stoppen met tellen als het je zo goed helpt”. Al zou je tot in de duizend tellen. Ik moet voor mijn ziekte medicijnen slikken anders gaat het niet goed. Tellen zou je ook als een medicijn kunnen zien en heeft nauwelijks bijwerkingen, als je er echt van afhankelijk bent, wat dan nog!
    Leuk om te lezen dat jij blij wordt van een nieuwe tas, ik heb daar niets mee voor mij moet een tas vooral functioneel en duurzaam zijn.
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Ria, dat is een leuke en slimme manier om er naar te kijken en ga ik doen. Geen probleem om verslaafd te raken aan tellen lijkt mij, dus voorlopig tel ik lekker door. Tassen kan een mens er niet genoeg van hebben vind ik zelf. Met veel dingen ben ik duurzaam maar tassen .....

      Verwijderen
  9. Zoals A. van Duin al zong: 'We zullen doorgaan". Gewoon doen wat werkt en heb je er genoeg van of niet meer nodig om bij te houden hoe lang je geen eetbuien meer hebt, dan merk je dat tegen die tijd wel weer. Leuk vooruitzicht en een tastbare reminder die tas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond NZMZ, dat liedje zit nu voor de rest van de avond in mijn hoofd! Ja kan geen kwaad om door te tellen verwacht dat het op een gegeven moment gewoon iets is waar in niet meer aan denk. Dat zou ik heel fijn vinden. Ik verheug me op mijn nieuwe tas!

      Verwijderen
    2. We zullen doorgaan is toch echt van Ramses!!!!!
      Andre maakte er een hele leuke versie van

      Verwijderen
  10. Tel maar lekker verder. Als het jou kan helpen, waarom niet? En een beloning is ook wel op zijn plaats.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, doe ik. Ik vond de opmerking van Ria wel mooi, om het te zien als een medicijn. Iedere dag een pil voor de een, voor mij iedere dag een getal.

      Verwijderen
  11. Wat goed dat je een tas gaat kopen als beloning!!!
    Ik heb, heel nieuwsgierig, even gegoogeld op de site van C&B. Wauw, een pracht van een tas en nog praktisch ook.
    Misschien...Als ik een beloning heb verdiend... Dan... Sparen...Zucht...
    Groetjes Helena

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helena, ja mooie tas he??? Daarom had ik ook de tas met naam en fabrikant genoemd!

      Verwijderen
    2. In mijn rijke tijd heb ik ook weleens iets van C&B gekocht. Het mapje voor mijn rijbewijs en autopapieren heb ik nog altijd. Mijn portemonee is helaas kapot gegaan. En het was te duur om hem te laten repareren.
      Het tasje waar jij zinnen op hebt gezet past ook prima onder je jas als je gaat winkelen of naar de markt gaat. Dat is wel zo veilig, vind ik. Dan zie je wel niet hoe mooi hij is, maar ze kunnen hem niet stelen.









      Verwijderen
    3. Ik vind bij dit soort dingen dat het wel het geld waard is. Ik heb een mooie portemonnee en sleuteletui van C&B, die heb ik al jaren en zijn nog mooi! Dit tasje is inderdaad ook goed te dragen onder iets.

      Verwijderen
  12. Die tas heb je zeker verdiend! En gewoon lekker blijven tellen, wat maakt het uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, ben meestal niet zo van 'iets verdienen' maar een cadeautje voor moi is op zijn tijd leuk, dit was een mooie gelegenheid. Ik tel inderdaad lekker verder!

      Verwijderen