zondag 5 juni 2022

eetherinneringen - fudge

Mijn eerste blokje fudge at ik, waar ook anders, in Engeland in 1988. De exacte datum weet ik niet meer, maar de locatie weet ik nog wel. Ik weet het nog zo goed want na dat eerste blokje was er geen weg terug meer, ik was verkocht!

Toen ik in Londen woonde en werkte ging ik, net als al die andere Londenaren, meestal met het openbaar vervoer naar mijn werk. Ik heb het ook op de fiets gedaan, alleen op dagen dat het goed weer was en dan ook niet iedere dag. Het was ruim een uur fietsen en op mijn route ging ik dwars door het centrum. Fietspaden waren er in die tijd niet, het was een rit met risico voor eigen leven! Ik droeg ik een helm, net als alle andere fietsers, voornamelijk fietskoeriers die enveloppen van het ene naar het andere bedrijf brachten. Toen waren er nog geen boodschappenbezorgers.

Mijn openbaar vervoerreis naar kantoor begon met een korte wandeling naar het treinstation Honor Oak Park in zuidoost Londen. Daar stapte ik in een forensentrein - met deuren die al openzwaaiden als de trein nog reed - richting Londen Bridge. Op Londen Bridge moest ik overstappen op een underground naar Victioria Station, na Victoria Station was het nog vijf minuten lopen naar mijn werk in Gillingham Street. In het station waren allemaal winkeltjes. Je kon er van alles kopen, veel fastfood, maar er was ook een boekenwinkel, een winkel met lingerie voor dames, een winkel met alleen maar stropdassen en sokken voor heren, en zo nog wat zaakjes. Ook waren er een paar kleine kraampjes waaronder eentje met snoep in bakken waar je zelf uit kon scheppen of met een tangetje uit kon pakken. Hier pakte ik voor het eerst een paar blokjes fudge en deed ze in een zakje. 

Dit zakje nam ik mee naar kantoor en tijdens mijn coffee break haalde ik ze tevoorschijn. Wij, de secretaresses, hadden in de ochtend geen vast pauzemoment, maar je pakte uit de keuken wat te drinken wanneer je daar tijd voor had. Koffie was oploskoffie en natuurlijk was er thee in overvloed. De meeste mensen dronken in die jaren de hele dag door thee met melk, koffie was er wel, maar bijna altijd oploskoffie. Koffie kwam pas jaren later 'in', maar nog steeds is thee de nationale drank.

Ik maakte mijn beker oploskoffie klaar en nam mijn eerste hap fudge. De zoete karamelsmaak, de korrelige textuur die romig werd wanneer je er een slokje koffie bij nam. Een hemelse combinatie!  Ook weer een eetherinnering waar ik nu nog precies van proef hoe heerlijk het was. Ook komt mijn reis naar het werk terug en zie ik de omgeving weer voor me. En komen er nog meer eetherinneringen boven, van mijn eerste pub lunch tot de Christmas party lunch met kantoor. Nog voldoende stof tot schrijven dus. 

Fudge eet ik nog steeds. Niet de lekkere Devon Fudge die ik destijds kocht (alhoewel ik die vast wel kan kopen via het Internet)  maar de wat gewonere, maar ook lekkere, Lonka fudge die ik in het groot inkoop bij de Sligro. Een doos van twee kg, ik neem iedere dag een blokje. 


dagen aaneengesloten eetbuivrij: 78

sportschool : loopband 0 minuten  -  fiets 0 minuten  -  0 krachtoefening gedaan

fietsen buiten: 1 uur en 30 minuten

20 opmerkingen:

  1. Aparte volgster heb je aan Marijke. Echt knap hoe ze je zo van afstand kan zien dat je te weinig eet op een dag een vooral te weinig calorieen neemt.
    En de vraag wat je al aan extra's hebt gegeten alsof dat een noodzaak is nu al en zomaar omdat Marijke dat zegt dat het moet 😂
    Ah wel gezellig zo met Pinksteren
    Verder goed gedaan allemaal 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, dat is inderdaad knap want het ging slechts om een maaltijd, niet om wat ik op een hele dag eet. Maar goed, ik heb beloofd haar niet steeds op de vingers te tikken dus ik laat het maar zo. Fijn weekend verder, komt er nog visite?

      Verwijderen
  2. https://www.amanvida.eu/nl/merken/devon-cottage-organic-fudge/
    hier zou je het kunnen bestellen...
    Ben helaas maar 1 keer in Londen geweest, in 1964, toen een vriendin van school kwam en in Londen ging werken bij Foyle's, de boekwinkel, We gingen toen kijken voor woonruimte, alweer 58 jaar geleden. Maar ze is ook een Anglofiel geworden, getrouwd met een engelsman, helaas geen contact meer met haar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Berber, je bezorgde me een enorme glimlach op mijn gezicht toen ik de bericht zag! Wat lief om me zo'n link te sturen! IHet is wel heel erg prijzig, vooral de verzendkosten. Ik ga wel nog even verder zoeken, want nu krijg ik er nog meer trek in!! Oh Foyles, wat een heerlijke zaak! Jammer dat je geen contact meer hebt met je vriendin van toen, zo gaan die dingen helaas.

      Verwijderen
  3. Wat goed,dat je een doos van 2kg in je kast kan laten staan. Hier was die veel te snel op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, ik at er wel eens meer bij een eetbui hoor, maar die zijn voorbij. Mijn vader is net als ik, kan zich ook goed beheersen en heeft ook zo'n doos staan. Je kan natuurlijk ook gewoon een kleine verpakking bij de supermarkt kopen. Misschien veiliger 😉.

      Verwijderen
  4. Wat leuk, dat je zo precies weet wanneer je voor het eerst fudge at. Als ik bij mezelf naga, geloof ik niet dat ik zulke duidelijke eetherinneringen heb. Ja, scones, uit de tijd dat ik met mijn zoon toen hij klein was een aantal keer met vakantie naar Engeland ben geweest. Maar van vroeger, niet echt. Ik ben nooit een zoetekauw geweest, maar tegenwoordig kan zoet bij mij wel trek in meer zoet opwekken. Zo'n grootverpakking fudge zou bij mij niet veilig zijn. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik heb dat met meer dingen dat ik de eerste keer dat ik ze at nog weet wanneer het was en waar. Ik denk dat ik al een leven lang veel focus op eten leg. Scones heb ik voor het eerst bij mijn Engelse vader en moeder, Mary en Peter in Maidstone, gegeten. Mary bakte iedere week heel veel lekkere dingen en ik ben een maand hun gast geweest en proefde daar heel veel nieuwe dingen zoals ook een lemon meringue pie, heerlijk was dat allemaal. De weegschaal was toen minder blij!

      Verwijderen
  5. De Lonka fudge vind ik juist niet lekker. Die is zo melig. Ik maakte kennis met fudge op een fair op een landgoed in Nederland. Tot nu toe nog geen lekkere meer kunnen vinden. In het groot via internet bestellen is dan weer een stap te ver. Nu ja, dan eet ik het maar niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, ik doe het er maar mee, maar ik denk dat de fudge die jij at op die fair ook zo lekker was als Devon fudge. Waarschijnlijk was het kleinschalig gemaakt en dat is veel lekkerder dan die fabrieksfudge, dat ben ik helemaal met je eens.

      Verwijderen
  6. Mijn eerste fudge at ik tijdens een caravanreis in UK. We waren daarbij een tijdje in het Lake District en daar wemelde het van de fudge. Net als jij waren wij meteen helemaal verkocht. We kochten ons gek aan dat spul. Zoveel heerlijke smaken. Ongeëvenaard. Uiteraard een forse voorraad mee naar huis genomen. Zo nu en dan sleur ik nog wel eens ergens een zakje mee. Het verstand krijst dan: 'Doe nou niet', maar ach ja..... Ik kreeg laatst een zakje Lonka van iemand. Best binnen te houden ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Griemmank, beggers cannot be choosers dus ik doe het er maar mee, met die fabrieksfudge. Grappig dat jij je ook de eerste fudge kan herinneren! Meestal is vakantie-eten bij thuiskomst minder lekker, de situatie in de vakantie bepaalt mede en groot deel van hoe je het ervaart. Maar fudge uit het Verenigd Koningkrijk, home-made (of op kleine schaal gemaakt) is overal lekker! Ik heb het natuurlijk geprobeerd zelf te maken, met suikerthermometer en veel oefenen, maar nooit zo lekker als mijn eerste blokjes!

      Verwijderen
    2. Ik begin niet aan zelf maken, want stel dat het lukt... dan is het fudge-hek helemaal van de dam :-)

      Verwijderen
    3. Doe inderdaad maar niet, want zelfs als het niet echt goed lukt is het heerlijk om de brokstukken uit de pan te schrapen... of de mislukte fudge over je toetjes te gieten/strooien/verkruimelen of wat dan ook en is het fudge-hek sowiezo van dam!! 🤣🤣🤣

      Verwijderen
  7. Oeeee, het water loopt me in de mond - en dan bedenk ik ook nog dat we hier een Engelse winkel hebben waar het vást verkrijgbaar is.... Ik at ook ooit voor het eerst fudge tijdens een (wandel)vakantie in Engeland, lang geleden alweer. ZOVEEL lekkerder dan "gewone" Toffees (terwijl het volgens mij hetzelfde is, toch?). Maar okee, ik zou niet meer snoepen / minder snoepen, en dan moet ik het dus GEWOON NIET in huis halen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs H. wie vindt dit nu niet lekker??? Nee, het is niet hetzelfde als gewone toffees, die zijn vaak taai en kleven aan je vullingen. Devon Fudge, zoet, beetje maar niet té korrelig en zacht, maar ook weer niet té zacht. Je zou er haast lyrisch van worden! 🤣

      Verwijderen
  8. Heb nog nooit gereageerd maar lees je blog altijd met heel veel interesse! UK fan vooral Yorkshire, Lake District maar ook Schotland. Bij de Lidl hebben ze soms een Engelse week en ze verkopen dan ook fudge. Is niet exact hetzelfde als de Devon Fudge maar (mijn mening) veel lekkerder dan Lonka. Zou het dus zeker in de gaten houden. Ook lekker is de fudge van Johnny Doodle, klingt Engels maar is een Rotterdams bedrijf. https://www.johnnydoodle.nl/ Volgens mij wordt het verkocht bij o.m. AH. Lang, lang geleden was er in de American bookshop in Amsterdam een teashop waarvan de eigenares uit Engeland kwam en zij bakte de heerlijkste lekkernijen en de lekkerste scones die ik ooit geproefd heb (met clotted cream). Maar dat laatste terzijde:-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Ilona, leuk dat je nu reageert! Yorkshire ken ik redelijk, ex-partner kwam uit Huddersfield. Schotland ook een aantal keer geweest, prachtig! Ik heb die Lidl fudge ook wel eens geprobeerd, maar kan niet tippen aan de fudge uit mijn herinnering. Misschien is dat ook wel onmogelijk want is het in mijn herinnering veel lekkerder geworden. Van Johnny heb ik weleens gehoord, ga in ieder geval op zoek. Oh ja, scones met clotted cream en jam, ook zo heerlijk!!

      Verwijderen
  9. Bijzonder hoe dat werkt met smaken en je herinneringen. Ik houd trouwens niet van fudge. Ik houd meer van hartig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, smaken en geuren zijn een soort sleutels tot een herinnering. Ik vind het altijd weer bijzonder hoe het werkt. Net rook ik een eau de toiletteluchtje bij een collega en meteen was ik 20 jaar terug in de tijd toen ik een kerstpakket kreeg met precies dat luchtje. Calvin Klein... nu vind ik het vies, maar toen niet! En meteen kwam die tijd weer terug.

      Verwijderen