donderdag 9 juni 2022

wat hebben we in huis?

Ik weet precies hoeveel brood en welke broodjes er nog in de vriezer liggen en of er nog koekjes in de trommel zijn. Of ik nog genoeg appels heb voor een paar dagen en of er nog kaas is voor op mijn lunchboterham. Ik weet precies wat we in huis hebben. Als ik anderen met een eetstoornis moet geloven dan hebben wij eetgestoorden een vreselijk goed geheugen als het op eten aankomt. Niet alleen kunnen we heel goed onthouden wat we hebben gegeten, wanneer en bij wie, ook hebben we een bijna fotografisch geheugen van de inhoud van onze voorraadkasten, koelkast en vriezer. 

Ik heb begrepen dat dit overgaat wanneer de eetstoornis voorbij is of een minder grote rol speelt. Het heeft weer alles te maken met het reptielenbrein en restrictief eten. Dat deel van het brein is bezig met overleven en is daardoor voornamelijk bezig met eten. Ik heb gemerkt dat ik minder aan eten denk wanneer ik zwaarder ben. En dan heb ik het niet eens over 10 of 15 kilo, maar dat is zelfs al bij 2 of 3 kilo. Nu ben ik momenteel weer erg licht en dus is de focus weer helemaal op eten.

Naast dat ik weet wat we in huis hebben zorg ik ook altijd voor dat er van alles voldoende aanwezig is. En dan met name dat er van mijn eten genoeg is. Wat ik bedoel met mijn eten? Gewone yoghurt en kwark zonder smaken of andere toevoegingen, Alison en Oberlander brood van Albert Heijn, Mehrkohrnbrood van Soma, roomijs in vier smaken, slagroom, fudge, appels en ander fruit, zoete aardappels, broccoli, sperziebonen, sla, tomaten, komkommer en zo nog een heleboel groente. Natuurlijk zijn er ook producten in huis die T. dagelijks eet of drinkt, daar is ook altijd een voorraad van, maar wanneer er onverwacht toch iets op is en hij misgrijpt is er voor hem geen man overboord. Voor mij wel!

Als je mijn voorraad ziet zou je denken dat ik de hongerwinter heb meegemaakt, of dat ik tijden van schaarste in de winkels heb gekend en met lange rijen en voedselbonnen, zoals in de Sovjet Unie, te maken heb gehad. Ik ben 54 en ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets niet heb kunnen kopen omdat het niet in het schap lag. En toch heb ik van alles meer dan genoeg in huis en zou ik een paar weken vooruit kunnen.

Ik snap niet, en tegelijkertijd snap ik het wel, dat er mensen zijn die 's ochtends opstaan en er dan achter komen dat het brood op is. Die dan snel naar de supermarkt gaan om brood te halen, of iets anders eten, of helemaal niets eten!

Ik snap niet, en ook dit snap ik natuurlijk wel, dat er mensen zijn die aan het einde van de dag na hun werk thuiskomen, in de kast en koelkast kijken en erachter komen dat er weinig in huis is en dan boodschappen gaan doen en dan in de winkel bedenken wat zij die avond eten.

Ik snap niet, en dit is onzin want ik zie dat het zo gaat, dat er mensen zijn die zonder lunchpakket naar hun werk gaan en daar dan wel zien wat ze eten omdat er winkels genoeg in de buurt zijn. 

Waarschijnlijk snappen al die mensen die bovenstaande dingen doen mij niet. Snappen ze niet waarom ik zo ontzettend bezig ben met eten, al dagen van te voren plan wat ik eet en genoeg brood voor een heel weeshuis in de vriezer heb liggen. Roomijs voor 2 maanden en fudge voor een heel jaar. Dat ik nu nog paaseitjes eet omdat ik daar ook een voorraad van heb aangelegd.

Waarschijnlijk snappen al die mensen ook niet dat ik mijn wenkbrauwen optrek wanneer T. mij vraagt of er nog x, y of z in huis is. Duh? Weet je dat dan niet, denk ik dan? Nee, dat weet hij niet want hij is met andere dingen bezig en niet de hele dag door met eten, waardoor zo'n vraag heel normaal is.

Eetgestoorden snappen dit allemaal wel, voor ons is het normaal, maar ik zou het toch wel fijn vinden wanneer het wat minder normaal werd voor mij. 

EBV: 82

20 opmerkingen:

  1. Als er een hongersnood uitbreekt kom ik met mijn hele gezin naar jou ;) ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan heb je mijn voorraad nog niet gezien! We hebben vriesruimte verdeeld over 3 apparaten. 3 lades onder koelkast, grote vriezer met 2 kleppen en 5 lades en een kleine met 4 lades! Nou ben ik winnaar?
    OK dan de kasten 3 keukenhoge kasten met ertussen 2 delen iets minder diep en aanrechtje eronder. Er staan ook wat apparaten en andere spullen in zoals bak met verbandmiddelen maar 75 % is toch wel eten. Aan de andere kant meeste keukenspullen maar ook 4 planken wat in gebruik is zoals kruiden en open pakken. En in de schuur nog kastje met 4 vakken met o.a uien aardappelen en fruit wat koeler mag staan.
    Ik weet vrijwel exact hoeveel van alles er is, zelfs in welke lades van de 15 wat zit.
    Zo dat was het wel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, baas boven baas. Ik ben even gaan tellen: 1 vriezer met 8 lades en 1 koelkast met 3 grote lades onderin. Koelkast en vriezer zo'n 1,80 hoog, net niet zo hoog als ik. Maar jij bent de winnaar hoor, en dat voor een gezin van 2 + hond! Ik stuur Liselot en haar gezin naar jou door wanneer de hongersnood uitbreekt en zelf kom ik ook!!

      Verwijderen
  3. Misschien is dat onthouden zo gek niet,als het minder beladen is. En een voorraad in deze tijd van misgrijpen is ook prettig. Ik kon de laatste tijd ineens geen zoute boter,diepvriesbesjes,bloemkool,en biobananen kopen.Dan bedenk ik wel iets anders,maar mis het toch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ik denk niet dat ik dit ook nog afleer, vraag is of dat nodig is. Misgrijpen is voor niemand fijn, maar het moet ook geen enorme stress opleveren. Dat doet het bij mij nog wel en dat wil ik niet.

      Verwijderen
  4. Ik vind het ergens ook wel knap dat je het allemaal zo precies weet. Ik heb amper een idee...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, dat lijkt mij ook wel eens fijn, maar ik acht de kans klein dat dat ooit nog eens zo is.

      Verwijderen
  5. Inderdaad heb je een grote voorraad in huis, zolang je alles gebruikt en niets weg hoeft te gooien is dat toch prima. Ik heb juist geen grote voorraad bestel elke week wat ik nodig heb bij de winkel met blauw wit logo. Met die kleine voorraad weet ik ook precies wat ik in huis heb😜. Alleen van vanillesojavla wil ik een paar pakken extra van in huis hebben, want dat is voor mij het hoogtepunt van de dag om te eten. Puur voor het lekkere wat chocoschelpjes van K.e.l.l.o.g.g.s erin, daar geniet ik iedere dag weer van en vind ik lekkerder dan ijs. Ook wil ik altijd rijpe bananen in huis hebben (prik zelf iedere dag B12 en eet dan een halve banaan daarna) en dat is altijd weer een uitdaging om ze op de juiste tijd eetbaar te krijgen.
    En inderdaad denk ik dat als je E.B.V. steeds meer naar de achtergrond gaat je voorraden minder worden of in ieder geval daar minder stress over hebt.
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ria,
      we gooien nooit iets weg, zelfs restjes en kliekjes bewaren we in de vriezer of koelkast en als er dan weer genoeg is hebben we een kliekjesavond. Vanillevla eet ik van het merk Den Eelder, die vind ik lekker en daarvan moet er ook altijd een pak op voorraad zijn! Wat is het verband tussen B12 en banaan? Ik krijg iedere twee maanden een B12 injectie, maar eet daarna nooit een banaan. Banaan eet ik wel in mijn havermoutpap. Of door een fruitsla.

      Verwijderen
    2. Je kan een kaliumdip krijgen na je B12 injectie, dat is vooral als je pas begint met prikken, toch voel ik mij altijd lekkerder als ik er banaan bij eet.
      Gedroogde abrikozen kan ook maar banaan valt veel beter in mijn maag.
      Ria

      Verwijderen
    3. Nooit gemerkt. Maar prik jij iedere dag? Ik deed het iedere maand maar mijn B12 was toen op peil en ik kon gaan minderen.

      Verwijderen
    4. Ik ben begonnen met de “normale” opstap van twee maal per week dat heb ik gedaan vanaf november tot maart. Toen moest ik vanwege de klachten om de 48 uur prikken en nu sinds een maand iedere dag, de B12 gerelateerde klachten verbeteren nog steeds al zie ik er iedere dag wel tegenop om weer te prikken, al hoop ik wel dat ik snel weer wat kan afbouwen!

      Verwijderen
    5. Oh, zo vaak heb ik nog eerder gehoord. Sterkte!

      Verwijderen
  6. Oh, ik vind het best herkenbaar. Ex-roker, he? :-( Ik herinner me het checken nog wel als ik van huis ging. Sleutels? Sigaretten? Of denken dat je niet genoeg in huis had tot de winkels weer open gingen. Pfff. Ben blij dat ik daar vanaf ben. En dat lukt jou met eten ook wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, hier ook een ex-roker. Altijd zorgen voor een pakje shag, soms kon je namelijk nergens meer terecht omdat alles dicht was. Tegenwoordig kan je overal en altijd in al je behoeften voorzien. Lukt nog wel een keer om er minder mee bezig te zijn en zo niet dan is het niet heel erg vind ik.

      Verwijderen
  7. Zo erg als bij jou is het hier niet. Maar ik heb wel een voorraadje. Vooral sinds ik één keer per week de boodschappen laat bezorgen, moet ik een goed overzicht hebben van wat bijna op is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, het is wel handig om wat overzicht te hebben. Scheelt wat heen en weer naar de winkels!

      Verwijderen