zondag 15 september 2024

op mijn bord - week 37 / 2024

De verwarming is heel even aan geweest deze week, de temperatuur in ons hoekhuis dook onder de 18 graden. Op dinsdag aten we voor het eerst dit seizoen echte winterkost.


maandag 9 september

pasta met spinazie en champignons in roomsaus - sla met tomaat


dinsdag 10 september

gekarameliseerd uien en wortel - aardappelpuree - rookworst


woensdag 11 september




tuinbonenstoofje (restje vriezer) - aardappels (restje gisteren) - broccoli en sperziebonen- sla (niet op de foto)


donderdag 12 september

crunchwrap met kip, mais, pompoen en Mexicaanse kruiden - coleslaw - courgette


vrijdag 13 september

Marokkaanse tajine (vriezer) - bulgur met kikkererwten - broccoli - sla


zaterdag 14 september

etentjes bij ons thuis: meloen met parmaham - ossobucco - worteltjes en erwtjes - aardappelpuree - sla - citroenkwarktaart - bonbon 


Ik heb het recept van de citroenkwartaart iets gewijzigd: in plaats van bastognekoeken heb ik gingernuts gebruikt (ik kocht ze bij de Jumbo) en ik heb de rasp van een citroen door de kwark gedaan. Ik gebruikte ook 50 gram meer suiker.

Daarnaast heb ik de gelatine met de kwark gemengd en niet met de slagroom.

Ik maakte een coulis van frambozen en serveerde deze er apart bij.

Een pak bevroren frambozen en twee eetlepels suiker verwarmen in een pannetje totdat de suiker is opgelost. Dan door een zeef duwen en roeren net zo lang totdat er alleen pitjes en wat rode prut over blijven. Klaar is je coulis.


zondag 15 september

gewokte groente, brede rijstnoedels, tempeh en pindakokossaus


Er is nog eten over van zaterdagavond, dit staat in de koelkast en daar eten we dinsdag nog een keer van, niet met peen en erwtjes maar met gekarameliseerde witlof. De witlof met ham en kaas die ik had gepland zet ik binnenkort weer op de planning. 

zaterdag 14 september 2024

zo was mijn week 37 / 2024



zondag 8 september

Ik sta op en heb zin in de dag. Het is een mooie nazomerdag. De wasmachine draait op gratis stroom en buiten wordt het snel droog. 

Ik doe niets bijzonders, eigenlijk doe ik wat ik altijd doe op zondag. Ik ga sporten en wanneer ik thuis komt ruim ik mijn spullen op en maak ik een grote beker koffie en neem ik een boterham met pindakaas. Tijdens het douchen na het sporten verheug ik me hier al op. Vandaag smaakt het me extra goed want ik kan er nog buiten, in het zonnetje, van genieten.

Ik fiets 's middags naar de grote stad voor een boodschap bij de HEMA. Ik heb verder niets nodig maar omdat er allerlei activiteiten op en rond het water zijn fiets ik ook daar nog even naar toe en kijk ik daar ook nog wat rond.

's Avonds eten we makkelijk, T. maakt voor zichzelf een hamburger, ik maak een lekkere volkorenpita met gegrilde kip. Komende week wordt het weer eens stuk minder zag ik op het weerbericht, ons menu is daar op afgestemd, we eten rookworst dinsdag!

Na het journaal kijken we deel twee van 2Voor12 en gaan op tijd naar bed, morgen weer vroeg op. Ik heb zin om te gaan werken, ik heb mijn eerste les van dit schooljaar en een aantal leuke klussen te doen komende week, ik zat voor het weekend in een lekkere flow en pak morgen die draad weer op.


maandag 9 september

De herfst is nu echt begonnen, ik ruik het in de lucht. Onderweg naar school vallen er een paar regendruppels maar te weinig om nat van te worden.

Mijn eerste les met een klas vol jongvolwassen meiden is leuk. Ze doen lekker mee. Eentje geeft me een compliment over de studiewijzer, Die heb ik voor 20 weken gemaakt. Alles staat er op en ik heb er zelfs hokjes op gezet die kunnen worden afgevinkt. De dame in kwestie vertelde me dat ze ontzettend blij en rustig van zulke schema's wordt. Herkenbaar.


dinsdag 10 september

Samen met mijn nieuwe collega de eerste studenten uit het vertragerstraject ontvangen. Niet iedereen kwam opdagen maar daar hadden we rekening mee gehouden. Deze week hebben en volgende week nog meer van dit soort gesprekken. Studenten die niet komen benaderen we nogmaals, en dan nog een keer met behulp van een jongerenwerker die een huisbezoek brengt. We moeten als onderwijsinstelling er alles aan doen om studenten binnen te houden en aan een startkwalificatie te helpen. 

Hoe dat precies zit?

Iedereen die geen havodiploma of hoger heeft moet een startkwalificatie halen. Een startkwalificatie is een mbo niveau 2 opleiding. Tot 18 ben je leerplichtig en moet je dus ook naar school. Van 18 tot 27 ben je kwalificatieplichtig en moet je deze startkwalificatie halen of werken. Je komt dan in principe niet in aanmerking voor een uitkering wanneer je niet op school zit of geen werk hebt.


woensdag 11 september

Het is herfst, gisteravond en vannacht veel buien en wind. Ik trek een dikkere jas aan wanneer ik de deur uitga.

Op school heb ik geen afspraken, ik maak van de tijg gebruik om mijn les voor maandag voor te bereiden en een aantal administratieve klussen te doen. Op 1 oktober is de teldatum in het onderwijs en voor die tijd moeten er studenten worden uitgeschreven die om een of andere reden niet meer naar school komen en waarvan we verwachten dat ze dat ook niet meer zullen doen. 

Op basis van het getelde aantal studenten wordt in het volgende kalenderjaar bekostiging toegekend. En als er studenten staan ingeschreven die nooit op school zijn dan krijgen we dus geld waar we geen recht op hebben. Die kan tijdens een accountantscontrole geconstateerd worden en dan hebben we een probleem. En dat willen we natuurlijk niet. 

Ik ben nu druk bezig met het benaderen van studenten, dingen uitzoeken, leerplichtambtenaren bellen en nog veel meer om duidelijk te krijgen waar studenten zijn gebleven als ze niet meer komen.


donderdag 12 september

10 Graden wanneer ik de deur uit ga! Op de buienradarapp kan ik zien dat ik tussen de buien door naar school kan fietsen. Ik moet wel stevig doortrappen.

Het is nog steeds erg druk op school. Ik merk dat mijn nieuwe collega de dingen die er moeten worden gedaan snel in de vingers heeft, makkelijk contact maakt met collega's en studenten en met veel enthousiasme aan de slag gaat iedere dag. 


vrijdag 13 september

Ik ga van vergadering naar vergadering. Na de lunch heb ik een online gesprek met een zieke studente, haar begeleider en haar moeder. Het is een vervelend gesprek want ik moet vertellen dat we haar uitschrijven van de opleiding. Ze kan niet naar school komen en kan ook geen stage lopen omdat ze een heel intensief hulpverleningstraject volgt. Vanwege privacy kan ik hier niets vertellen, behalve dat het gaat om een jonge vrouw met een eetstoornis. Haar problematiek is zodanig ernstig dat zij dus niet op school kan komen. En dit duurt nu al meer dan een jaar. 

Het grijpt me persoonlijk aan, toch lukt het me om zakelijk te blijven en goede afspraken te maken. Wil niet zeggen dat het me niet in de koude kleren gaat zitten zo'n gesprek. Het zit nog lang in mijn hoofd en pas op de sportschool, tijdens het kijken naar de reünie van b&b vol liefde, laat ik het los.

Na het sporten heb ik een druk schema: schoon beddengoed op het bed (T. heeft het vanmorgen al afgehaald), was uit de droger halen en opruimen, kwarktaartje voor morgen maken. Het is even druk maar voor het eten ben ik met alles klaar. Eten is makkelijk, ik had wat uit de vriezer gehaald en hoef dat alleen maar op te warmen en een schaaltje sla erbij te maken.


zaterdag 14 september

Heerlijk, de zon schijnt. Ik ga sporten, doe boodschappen en draai een paar wasjes. T. maakt schoon in huis en na de lunch gaat hij verder met het voorbereiden van het etentje van vanavond. Een collega en haar man komen bij ons eten. Ik heb het nagerecht, een citroenkwarktaartje,  al gemaakt en hoef dus niets meer te doen. ' s Middags maak ik de stapeltjes in mijn kledingkast netjes en berg ik wat dunne vesten op. Morgen misschien verder. Ik heb nog geen dikke vesten hangen maar die zal ik binnenkort wel nodig hebben. 

Over het etentje vertel ik morgen en dat staat dan volgende week, in het weekverslag van week 38, online. 


donderdag 12 september 2024

weinig

Ik realiseer met dat er weinig uit mijn bloghanden komt, behalve mijn weekoverzichten en onze menu's. Net lees ik weer een aantal blogs van collega's en dan valt het me op dat zij over de meest eenvoudige dingen een leuk verhaal schrijven. Angry Old Wife over het nieuws, en dan met name dat het vaak zoveel ellende is, Zuinigaan over een elektrische stoeldeken die weer uit de kast is gehaald. Vanalleswatjetoe over haar bezoek aan de dierenarts met haar lieve bejaarde kat, Daantje over de herfst en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik heb al weken geen inspiratie, ook weinig tijd en in de tijd die ik heb lees ik een boek, ben ik op de sportschool of lummel ik wat rond in huis. 

Ja, ik vind het ook spannend straks in november wanneer Amerika naar de stembus gaat. Tuurlijk hoop ik ook dat Trump niet opnieuw president wordt, maar voorlopig houd ik mijn hart nog vast.

Hier zijn de dikkere dekbedden ook tevoorschijn gehaald. Onze schapenwollen dekbedden kunnen nog dikker, dan moeten we het zomer- en het najaardeel aan elkaar ritsen, daar is het nog te vroeg voor. Ik slaap heerlijk nu het weer wat kouder is en de laag wol die over mij heen ligt wat zwaarder is.

Mijn favoriete seizoen is ook de herfst. Ik heb weinig fladderjurken Lot, dus voor mij lekkere jurkjes met een dikke panty of maillot! En net als Daantje vind ik het ook heerlijk om met een boek (en een dik vest aan) op de bank te zitten.

Over Max kan ik ook best veel vertellen, net als Marlien over haar kat. Max is een vrolijke kat die niet heel erg van teveel aaien houdt. Soms mag het, maar meestal niet. Hij is ook raar hoor, want als hij gepoept heeft komt hij als een malle de trap op rennen, maakt ie soort halve salto en gaat hij voor de keukendeur zitten wachten om naar buiten gelaten te worden. Hij weet inmiddels, niet gepoept, dan niet naar buiten. Of denken wij dat hij dat weet?

Soms lukt het me niet om op een avond alle blogs van iedereen te lezen. Vandaag ben ik gestopt met lezen, ik haal dit in het weekend wel weer in, en ben ik deze blog gaan typen. 

Verder gaat het goed met me hoor! Ik heb al 12 dagen geen eetbuien, dat heb je misschien gezien. Ik heb het erg druk op school, maar met veel leuke dingen. Ik heb zin in het weekend want dan komt een collega met haar man eten. Ik ga morgen het nagerecht al maken: een citroenkwarktaart met een bodem van gemberkoekjes en een toplaagje van lemoncurd. Daarbij een coulis van frambozen. Foto's (als ik er aan denk) volgen. T. maakt ossobucco.

Nu ga ik het journaal kijken, en dan nog een laatste stukje b&b vol liefde van gisteren want dat kreeg ik vanmiddag niet af. Verheug me enorm op de reünie-aflevering die straks  op tv is en die ik morgen, op de sportschool, ga kijken.

Fijn weekend allemaal!

zondag 8 september 2024

op mijn bord - week 36 / 2024


We hebben nog een heerlijke zomerweek gehad en het eten paste er goed bij.


maandag 2 september

bietensalade (met biet, appel, paprika, komkommer, augurk en ui), groene salade van romaine sla en spinazie - toast met geitenkaas


dinsdag 3 september

andijviestamppot - gehaktbal met jus - komkommerslaatje


woensdag 4 september

spitskool en wortel in kerriesaus - rijst met kikkererwten - zoetzure komkommer


donderdag 5 september

gebakken aardappels - witlofsalade


vrijdag 5 september

de vulling

gebakken in een droge pan

crunchwrap gevuld met tuinbonen, tomaat, feta en olijven - broccoli - sla met komkommer


zaterdag 6 september

gewokte groente - tempeh - volkorennoedels - pindasaus


zondag 7 september

volkorenpita met gegrilde kip, tomaat, olijven, augurk spitskool en een knoflookyoghurtsaus - broccoli - groene sla


Volgende week eten we wat uit de vriezervoorraad, er ligt nog een rookworst van afgelopen winter die nu wel op mag. Op zaterdag komen er vrienden bij ons eten, dan maak ik het nagerecht, T. verzorgt de rest. 




zaterdag 7 september 2024

zo was mijn week - 36 / 2024

zondag 1 september

The day after (de dag na de eetbui) en ik sta op met een enorme zin om het anders te gaan doen. Ik heb niet best geslapen maar ga naar de sportschool. Daar zorgen mijn vrienden dopamine en endorfine voor een goed gevoel. Het zonnetje schijnt en ook dat helpt.

Er is niets te doen vandaag, behalve een was, en die hoef ik alleen maar buiten te hangen en daarna op te vouwen en op te ruimen.  Ik lees mijn boek uit en begin aan een nieuw boek. 

Nieuw kleurtje op mijn nagels, kleding voor morgen klaar hangen en alvast kijken wat ik de rest van de week kan aantrekken. 's Middags ga ik door mijn kratten met schoenen. Er zijn paren die ik al jaren niet heb gedragen, die kunnen wel weg. Andere schoenen moeten naar de schoenmaker. Ik weet nu weer wat ik heb en welke schoenen ik de komende weken wil dragen. Het weggooien/wegbrengen naar de kringloop doe ik een andere keer.

Eten gaat goed vandaag en voor de zoveelste keer denk ik dat het nu wel zal lukken, ik voel me enorm strijdlustig.


maandag 2 september

Vandaag is er een nieuwe collega, ik heb de hele dag tijd vrijgemaakt om haar in te werken. Helaas is er geen laptop, heeft ze nog geen eigen e-mail of werkaccount en kan ik haar alleen nog maar wat dingen laten zien en vertellen. Na het eerste helft van de ochtend ronden we af en gaat ze naar huis. Mijn teamleider is druk in contact met het hoofdkantoor, want daar had alles geregeld moeten zijn. 

Later op de dag maak ik wat dingen in orde zodat we morgen toch samen aan de slag kunnen, zelfs als er nog geen laptop is. Als je nieuw bent wil je graag beginnen en zijn dit soort situaties echt niet okay!

Ik heb zelf verder nog een boel administratieve klussen en ben de hele dag lekker bezig.


dinsdag 3 september

De ventilatie in het deel van de school waar mijn kantoor is, is nog steeds kapot. Ik zit achter mijn bureau en na een kop koffie staat het zweet op mijn voorhoofd. Ik pak mijn rolkoffer in - aka mijn mobiele kantoor - en zoek een koelere plek op. Dat is toch wel het voordeel van werken met een laptop. 

Ondanks het warme weer eten we 's avonds stamppot rauwe andijvie, en eigenlijk is dat best lekker.


woensdag 4 september

In de ochtend verzet ik bergen werk, het voelt goed om zo ontzettend productief te zijn. In de middag doe ik ook veel, maar de druk is even van de ketel, de belangrijkste dingen zijn gedaan. 

Ik ga sporten en na het sporten heb ik niets te doen, T. kookt, dus ik kan bloggen, de krant lezen en verder in mijn boek. 


donderdag 5 september

Een enorm drukke ochtend, een aantal vergaderingen en ook nog administratief werk dat niet kan blijven liggen tot morgen. 

's Middags hebben we een bijeenkomst met het team, een vervolg op een eerdere bijeenkomst en ik wil hier graag bij zijn. Het is een lange middag en daardoor kan ik niet naar de sportschool. Dat schuurt een beetje, maar minder dan ik ik had verwacht. Morgen kan ik het compenseren en ben ik 's middags vrij. Een fijn vooruitzicht.


vrijdag 6 september

Naast het bijhouden van een weekoverzicht heb ik een tabblad aangemaakt waarin ik wat meer opschrijf over wat zich afspeelt in mijn eetstoornishoofd. Ik wil daar niet iedere keer een hele blog over schrijven, maar het is voor mij wel prettig om er toch iets van op te schrijven. En soort eetstoornisdagboekje. met als titel 'zomaar wat gedachten'.  

Vandaag dus een korte dag op school. Door de drukte ben ik onrustig en steeds erg vroeg wakker. Ik heb er nog geen last van, voel me best goed, dus ik accepteer het maar voor nu. Ook vandaag is het druk maar ik heb me verheugd op mijn vrije middag en ik vertrek al voor de lunch. Mijn les voor maandagochtend heb ik klaar en de dingen die deze week af moeten zijn, zijn af. 


zaterdag 7 september

Ik word niet van de wekker wakker maar net iets eerder. ik heb heerlijk geslapen. Na het ontbijt ga ik naar de sportschool voor mijn vaste rondje. Terwijl ik loop en fiets kijk ik naar B&B vol liefde en verbaas ik mij enorm over Thijz. Ik vind dat hij erg onbeholpen en horkerig doet. Ik snap zijn twijfel, natuurlijk weet je van te voren niet of een relatie stand houdt, maar waarom doet zo'n gast dan mee aan dit programma!

Na de koffie pak ik de fiets en ga ik wat boodschappen doen, even de aanbiedingen inslaan bij de Lidl zoals pindakaas en noten, bij de Turkse super neem ik  groente, fruit, geitenkaas en olijven mee en bij de 'gezondheidswinkel' twee zakken losse kamillethee en ronde korrel zilvervliesrijst. Deze laatste is voor een collega die nieuwsgierig naar deze rijst.

's Middags doe ik een eerste laagje verse nagellak op, lees ik de NRC, schrijf ik dit stukje en kijk ik een aflevering van 'de modellenmythe' over maat zero. Wat een wereld leven die mooie meiden in om mee te kunnen blijven doen aan de catwalkshows. Curvy is nog steeds niet in en zo te zien zal het dat ook nooit echt worden als het aan de modehuizen ligt. 

T. en ik zijn blij dat Twee Voor Twaalf weer terug is, na het journaal kijken we de eerste helft van de aflevering van gisteren, morgen de tweede helft.





zondag 1 september 2024

op mijn bord - week 35 / 2024


De eerste week van het nieuwe schooljaar. Omdat ik het fijn vind om op maandag niet te koken en T. ook een drukke dag had,  stond er al wat klaar in de koelkast. 


maandag 26 augustus

sla zonder dressing, die deed ik er later op


vegetarische lasagne - broccoli - spinaziesla met komkommer


dinsdag 27 augustus

sperziebonen - aardappelpuree - varkenswang - komkommermayoslaatje


woensdag 28 augustus

chili sin carne - zilvervliesrijst - broccoli - sla met komkommer


donderdag 29 augustus

boerenomelet - brood - broccoli - sla met komkommer en tomaat


vrijdag 30 augustus

lasagne (over van maandag) - spinaziesalade - broccoli


zaterdag 31 augustus

patat en kroket


zondag 1 september

crunchwrap met ratatouille en feta - broccoli - spinaziesalade met komkommer - wortelsla van geraspte wortel met citroensap


Volgende week eten we andijvie uit het biologische groente- en fruitpakket. De spitskool die erin zat staat ook op het menu.