donderdag 12 augustus 2021

calorieën tellen

Onlangs vroeg iemand me hoe ik toch zo slank bleef, zelfs na de overgang. Telde ik soms calorieën? Nee, ik tel geen calorieën. Heb dat ook nooit gedaan. Ik heb wel veel kennis van voedsel en weet welke producten calorierijk of -arm zijn. Deze kennis heb ik doordat ik heel lang wel op alle verpakkingen heb gekeken om te zien hoeveel calorieën er in een product zitten. Bovendien ben ik ooit met een boekje van een afvalclub bezig geweest met punten tellen. Ik was daar heel goed in. Omdat ik destijds 5 tot 10 kilo wilde afvallen hield ik me heel streng aan de punten. Ik ging meer bewegen om te compenseren wanneer ik wat extra’s wilde eten. En ik liet voedsel staan wanneer ik al teveel punten tot me had genomen. Zo herinner ik me dat ik een tompouce nam toen een jarige collega trakteerde  en ik mijn brood tussen de middag niet  heb opgegeten, terwijl ik wél gewoon honger had en nog de hele middag moest werken.

Op een gegeven moment werd ik het punten tellen beu, het is lastig om precies bij te houden wat er je mond ingaat, zeker wanneer je een druk bestaan hebt met een baan en een sociaal leven. Ook was ik een behoorlijk  aantal kilo’s kwijt en wist ik inmiddels wel wat ik moest laten staan om af te vallen. Het bijhouden van punten was in de pré-smartphonetijd ook een hele tijdrovende bezigheid. Als ik er nu aan denk realiseer ik me wat een gedoe dit allemaal was, zeker wanneer je samen bent met iemand die graag kookt. Alles moest gewogen en afgemeten worden en dat neemt een groot deel van het eetplezier weg en is ook niet fijn voor degene die het eten heeft gemaakt.

De informatie zat natuurlijk wel in mijn hoofd en die is er nooit meer uitgegaan. Ik ben na het stoppen met puntentellen wel heel anders gaan eten. Ik kreeg meer interesse in voeding en ben me er steeds meer in gaan verdiepen.  Ik heb mijn eetpatroon zodanig aangepast dat ik nog maar weinig bewerkte producten eet en weinig vlees. Wel meer peulvruchten, veel meer groenten en voornamelijk volkorenproducten. Ik eet nog steeds alles, maar sommige dingen met mate. Ik zorg ervoor dat ik een gebalanceerd dieet eet, ook al is het dan restrictief omdat ik bang ben om aan te komen. Ben ik een expert op het gebied van voeding? Nee, zeker niet en oordelen over wat mensen eten zal ik al helemaal niet doen, ik vind het belerende vingertje zelf ook heel irritant dus mijn vingertje zal je niet zien.

10 opmerkingen:

  1. Je hebt iets veranderd want de breedte is veel minder, kan het bijna op 1 scherm, als ik zo verklein dat het helemaal past kan ik het weer niet lezen maar dat ligt aan mijn ogen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Lot, heb je al geprobeerd om de tekst te vergroten via instellingen?

      Verwijderen
  2. Punten tellen heb ik ook nog weleens gedaan. Dat ging goed. Ik at eigenlijk vooral van alles minder.
    Deze week heb ik een nogal calorierijk weekje met etentjes, visites en verjaardagen. Ik sla geen enkel taartje af, maar let wel op dat ik verder tussendoor niet teveel zoetigheid eet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mw. W., wat jij doet is normaal eetgedrag, voor mij zijn dit soort dingen nog erg lastig. Ik word al nerveus als ik twee etentjes in een week heb! Ik plan de dingen dan ook zo dat dat eigenlijk niet voorkomt. Bovendien ga ik enorm compenseren als ik teveel lekkere dingen heb gegeten, ik 'mag' van mezelf dan een dag later niets extra's.

      Verwijderen
  3. Maar wat is nu de boulimia in dit verhaal? En wat is de oorzaak van die boulimia? Of is dat te persoonlijk?
    Zoals je nu eet, eten wij al jaren. Daar kom je niet van aan. En val je ook niet van af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Fien, ik blog anoniem omdat ik persoonlijke dingen schrijf, voor mezelf om het van me af te schrijven of dingen in een beter perspectief te zien en voor anderen omdat ik dat leuk vind, zeker wanneer mensen reageren. Dus jouw vragen zijn prima en ik zal ze beantwoorden. Over de boulimia in dit verhaal ben ik bezig met een blog waarin ik uitleg hoe dat zit. "Mijn" boulimia is weer anders dan dat van een ander en eigenlijk ben ik iemand met een eetstoornis NAO - Niet Anders Omschreven, waarbij boulimia het sterkst aanwezig is. De oorzaak is niet heel duidelijk aan te wijzen maar ook weer een combinatie van een aantal dingen waaronder perfectionisme, onzekerheid, een hele traumatische relatie met een agressieve man van mijn 20-30e en aanleg voor het ontwikkelen van dit soort gedrag. Ik weet dat mijn eetpatroon (naast de eetbuien af en toe) gezond is en dat ik daar niet dik van kan worden. In de vakantie heb ik niet gesport, wel gesnoept, wijntje gedronken en geen eetbui gehad. Mijn gewicht was nog hetzelfde toen ik weer terug was.

      Verwijderen
  4. Dank voor de uitleg. En dat je anoniem blogt vind ik prima, want dan kun je wat gerichtere vragen stellen.
    Ben benieuwd naar het blog over de eetstoornis. Achteraf denk ik dat ik ook collega's had met een eetstoornis. Maar toen dacht ik, doe er wat aan en niet zo mekkeren over dat gewicht. Ja, ik weet het, niet heel fijngevoelig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi, graag gedaan hoor, met alle plezier zelfs! Ik moest ook wel lachen om je opmerking over die collega's. Als een eetstoornis ergens niet over gaat dan is het wel gewicht. Dat gewicht een rol speelt is natuurlijk wel het geval, maar wanneer er sprake is van een echte stoornis dan is het lijnen in een ander stadium gekomen en wordt het een psychische aandoening. Ik zal mijn best doen er zo duidelijk mogelijk over te zijn wanneer ik erover schrijf, maar vragen stellen mag altijd!

      Verwijderen
  5. Wel ik hoop op een dag ook zo ver te zijn :) De theorie heb ik al deels, in die zin dat ik weet dat calorieën of punten tellen niet helpt of maar tijdelijk vol te houden is alleszins, en dat ik weet wat gezond is en wat niet, maar het toepassen he, op dagdagelijkse basis dan nog...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Leen, de kennis hebben we meestal wel, het toepassen blijft lastig met alle verleidingen die op ons pad komen! Ik hoorde van de week in een nieuw televisieprogramma 'Operatie Obesitas' op NPO3 dat van alle 18+ mensen in Nederland 50% overgewicht heeft! En dat is echt niet omdat die mensen allemaal geen ruggengraat hebben. De overheid (maar ook verzekeringsmaatschappijen!) zou een gezonde leefstijl meer moeten bevorderen!

      Verwijderen