zondag 23 april 2023

eetherinneringen - alcohol #1

Deze post moet eigenlijk drinkherinneringen als titel hebben. Met Pasen en Kerstmis kreeg ik vroeger, ik zat nog op de basisschool, een mooi kristallen glaasje met een beetje advocaat en een grote dot slagroom. Ik at het met een klein lepeltje en deed er heel lang mee. Ik denk niet dat ik er ooit dronken van ben geworden, maar misschien heeft mijn vader daar nog een andere herinnering aan.

Toen ik in de derde van de middelbare school zat gingen we op zondagmiddag borrelen en mocht ik een alcoholische versnapering naar keuze. Er was weinig drank in huis, mijn ouders waren geen drinkers en alleen met verjaardagen werd er drank gekocht. Op mijn verzoek werd er een fles Pisang Ambon gekocht want dat was wat ik wilde drinken. Ook is er een periode geweest dat ik Pina Cola dronk en ik herinner me ook nog Baileys, daar nam mijn moeder ook een glaasje van. Ik moet er nu niet meer aan denken, dat mierzoete spul, maar toen vond ik dat lekker. Wat mijn broer dronk weet ik niet meer, ik denk bier. 

Vanaf ongeveer mijn 17e mocht ik ook uitgaan bij ons in het dorp en de omringende dorpen. Er waren een paar zaken waar ik met mijn vriendinnen en vrienden veel kwam. Met het kleine beetje geld dat we toen hadden kochten we dan een of twee drankjes op een avond. We dronken het goedkoopste drankje met alcohol dat er was, bessenjenever, en we dronken het in een longdrinkglas met ijs. Zo deden we er lekker lang mee. 

In die middelbareschooltijd ging ik ook naar feestjes waar alcohol heel normaal was. En dus experimenteerden we er lustig op los. Ik ben een aantal keren dronken geweest, maar nooit zo dronken dat ik de weg naar huis niet meer wist. Ik weet niet of het verantwoord was om te fietsen, daar dachten we niet over na want zo verplaatsten wij pubers ons destijds. Ik weet ook niet of mijn ouders het gemerkt hebben, die lagen meestal al op bed als ik thuiskwam.

Ik kwam dus al jong in aanraking met alcohol en heb in mijn jeugd nooit gehoord dat alcohol slecht is voor je. Dronken zijn was slecht, maar alleen maar omdat je dan in zeven sloten tegelijk kon lopen en niet mocht autorijden. Dat het slecht is voor de ontwikkeling van de hersenen weet ik nu, daar is nu voldoende aandacht voor en informatie over. Maar in mijn jeugd waren er geen overheidscampagnes die dat duidelijk maakte aan jongeren. De eerste campagne die ik me herinner is 'drank maakt meer kapot dan je lief is', een campagne uit 1986, ik was toen 19, die vooral draaide om het gedrag na een dronken bui. Dat je beter niet zo dronken kon worden dat je de boel moest onderkotsen en dat je met je dronken gedrag relaties met vrienden of je partner kapot kon maken. 

Nu drink ik nauwelijks, een glaasje wijn bij het eten wanneer we op vakantie zijn en ik neem een klodder advocaat op mijn ijs met slagroom op zaterdagavond. Meer alcohol hoef ik ook niet. Maar er zijn jaren geweest waarin ik veel dronk. Om te beginnen in Engeland, waar een heel andere drinkcultuur bestaat dan hier in Nederland. Daar maakte ik als au-pair kennis mee. Hierover meer in deel 2.



19 opmerkingen:

  1. Ik zat zelfs nog op de kleuterschool (5) toen ik al advocaat met melk en slagroom kreeg van mijn oma. Vroeger ook nooit gehoord over het gevaar van alcohol (sigaretten trouwens ook niet). Zelf nooit veel gedronken net als jij een glas wijn in het weekend. Eind september is Ed (man) helemaal gestopt met alcohol en doe ik uit solidariteit mee. Overigens valt het wel op 'dat wij niet meer zo gezellig zijn' als je thee of een ander alcoholvrij drankje drinkt ben je blijkbaar niet meer gezellig. Gisteren vond ik nog een halve fles advocaat uit het Zwarte Woud (gemaakt met kersenbrandewijn) dacht het lekker over een bolletje ijs te doen maar helaas bedorven. Fijne week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, inderdaad was het vroeger helemaal niet zo raar om je kind iets alcoholisch aan te bieden. En bij verjaardagen stonden er, tussen de toastjes, glaasje met sigaretten en stond de kamer altijd blauw! Ja, sommigen vinden een feestje niet geslaagd zonder drank, gelukkig zijn er ook nog mensen die niet drinken en persoonlijk maakt het mij niet uit wat anderen vinden. En wanneer ik genoeg heb van de mensen om me heen omdat ze teveel op hebben vertrek ik. Jammer van die advocaat!

      Verwijderen
  2. Veel gedronken heb ik nooit. Maar als je dan nuchter tussen een stel melig licht aangeschoten mensen zit,dan wilde ik soms gewoon weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, dat vind ik ook heel vervelend en tegenwoordig ga ik weg.

      Verwijderen
  3. Ik moet als 11 of 12 jarige een aantal glazen rose gevoerd hebben gekregen door een oom die zijn 40 jarig trouwen vierde, dat waren van die rechthoekige pakken van AH destijds, ik spreek over halverwege jaren 70. Ik weet dat nog omdat ik toen een enkellange rok droeg, die waren toen in de mode. Ik had moeite met lopen met die rok, na een aantal glazen. Mijn moeder was woest op haar zwager, maar wilde natuurlijk op zijn feestdag geen scene schoppen. Later heb ik in meerdere en mindere mate gedronken. Zeven jaar geleden definitief gestopt na een aantal overlijdens in de familie, ook vanwege het verhoogde risico op o.a. borstkanker,maar ook om andere redenen. Je wordt minder snel vrolijk als je geen alcohol drinkt (hoewel het verschil niet erg groot is), maar als je dat nodig hebt om je goed te voelen, moet je misschien toch eens over jezelf nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, zo ging dat in de jaren 70, het was niet overal gewoon, maar wel gewoner dan nu. Nu zou iedereen op zijn achterste benen staan als ze dit zagen gebeuren! Drank is gewoon niet gezond en ik snap goed dat er mensen zijn die geen druppel drinken. Voor de gezelligheid drink ik nooit, want zo gezellig wordt het niet als iedereen tipsy of dronken is, eerder vervelend.

      Verwijderen
  4. Ik herinner me vooral de goedkope rode wijn uit mijn studietijd. Daar ben ik toch een aantal malen ontzettend beroerd van geweest en ook wel eens dronken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bettie, goedkope flessen en pakken wijn...ik ken ze ook en ben blij dat ik nu iets fatsoenlijks kan drinken. Dan is 1 glas meer dan voldoende voor mij.

      Verwijderen
  5. Ik houd op zich wel van een glas met alcohol op zijn tijd - een pilsje na een fietstocht, een G&T (maar dan wel op dat éne terras, met mooi uitzicht). Om wijn geef ik niet. Maar onlangs dacht ik nog aan de tijd dat ik als kind werd "bijgevoederd" met Pleegzuster bloedwijn - dat was toch écht alcohol, bedoeld om aan te sterken - maar ik was zéker nog geen 16, eerder lagere schoolleeftijd? (En VIES dat het was!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs H, bier heb ik nooit lekker gevonden, cider wel en dat dronk ik dan ook vaak in Engeland. Net als G&T en ook wodka en tonic of sinaasappelsap. Pleegzuster bloedwijn ken ik alleen van naam, gelukkig maar als ik jou zo hoor!

      Verwijderen
    2. Oh ja, daar begon een arts bij mij ook over toen ik nog minderjarig was. Pleegzuster Bloedwijn. Niet gedaan.

      Verwijderen
  6. O wat enig om te lezen. Al die bekende namen van drankjes die ook ooit heb gedronken. Ik weet nog de tijd dat ik een schoonzus erbij kreeg en zij dronk alleen sherry. Ik heb het echt moeten leren drinken want ik was er geen liefhebber van. Alleen de droge sherry moest ik want die andere vond ik echt niet te drinken.
    In die tijd gingen we ontzettend vaak uit eten en bij iedere gang hoorde een andere wijn. Ik kon er helemaal niet tegen tot iemand mij de goede raad gaf om voordat we gingen uiteten eerst een paar Davitamon B te nemen en inderdaad de drank kon ik beter verdragen. Tja zo ging dat in die tijd. Heel lang dronk ik iedere avond 2 glaasjes wijn voor de gezelligheid en nu ................... nu drink ik water :)) Alleen als er visite is of bij een etentje drink ik nog een glaasje mee. Hoe een mens toch kan veranderen. Ik mis de wijn helemaal niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, sherry was iets voor oude dametjes dacht ik altijd. Een paar jaar geleden kreeg ik een fles sherry cadeau, Pedro Ximénez en die was werkelijk verrukkelijk! Ik dronk vroeger ook veel meer, nu nauwelijks nog en ik mis het ook niet. Zeker die zoete drankjes zoals Pisang Ambon... moet er niet aan denken!

      Verwijderen
  7. Mijn oma moest ook pleegzuster bloedwijn of bruin bier drinken, ik weet niet, en ik kreeg ook regelmatig een slokje, zal een jaar of 10-12 zijn geweest. Met 15 eerste biertje met vriendje en ik vond het heerlijk, nog steeds. Ik hou gewoon van grote slokken en niet van nippen.
    Eigenlijk altijd wel in "kringen" verkeerd waar redelijk wat werd gedronken maar eigenlijk zelden teveel, ik hou er totaal niet van de controle te verliezen of wankel te worden met lopen.
    Nu drinken we op vrijdag een portje en zaterdag en zondag 2-3 glaasjes wijn. Zal best door velen teveel gevonden worden. Ik vind de smaak erg lekker als er geen alcohol in zou zitten zou ik het net zo lekker vinden als het hetzelfde zou smaken maar de alcoholvrije wij is teveel druivensap.
    Ik drink elke avond een 0 % biertje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klinkt niet lekker, Pleegzuster Bloedwijn. Bier nog nooit lekker gevonden. Port vind ik wel lekker en maar drink al jaren niet meer thuis, er staan zelfs een paar heel goede flessen port nu al jaren ongeopend in de kast.

      Verwijderen
  8. Wij dronken ook behoorlijk vroeger. Maar wat volgens mij wel een groot verschil met nu is, is dat nu van alles door elkaar gedronken wordt en er veel spelletjes gespeeld worden met drank. En dat is niet heel erg verstandig ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs T., ja door elkaar heen allerlei drankjes lijkt me ook niet verstandig. Maar uiteindelijk gaat het om het alcohol promillage, dat zorgt ervoor dat je dronken wordt, van het mixen word je denk ik sneller beroerd en moet je overgeven.

      Verwijderen
  9. In de tijd dat ik uitging dronk ik nog cola. Toen hadden veel zaken nog happy hour. Kreeg je twee drankjes voor de prijs van een. Zat ik daar met twee cola. Dan was ik wel meteen klaar voor de hele avond. Ik lust alleen maar wijn, het liefst gewoon huiswijn. Bier of mixdrankjes lust ik niet. Maar echt veel drink ik ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, je mist niets aan al die andere drankjes hoor! En niks mis met een huiswijn. Ik heb totaal geen verstand van wijn, maar weet wel wanneer ik een lekkere wijn drink of niet. En dan maakt het mij ook niet uit wie of wat of waar de wijn vandaan komt.

      Verwijderen