donderdag 2 december 2021

reacties op mijn blog van gisteren

Gedeelde smart is halve smart. Dat was het eerste wat bij me opkwam toen ik een aantal van de reacties las.  Ik wist natuurlijk wel dat ik niet de enige ben met een eetstoornis, maar omdat het nog steeds zo'n taboe is, zeker bij vrouwen en mannen van mijn leeftijd en ouder, voelt het soms erg eenzaam. Voel het soms ook alsof ik de enige ben die niet geneest, terwijl iedereen die een beetje zijn best doet er wel van af komt. Kijk maar eens op websites van clubs, organisaties en particulieren die hulp en ondersteuning bieden bij een eetstoornis. Als je die leest kan iedereen namelijk van zijn eetstoornis afkomen.

En dan lees ik de reacties op mijn blog van gisteren en realiseer ik me dat ik niet alleen sta. Me niet hoef te schamen en best wat liever voor mezelf mag zijn. En dat doet goed. Ik denk dat veel van de mensen die gereageerd hebben van mijn leeftijd of wat ouder dan ik zijn, en zeker niet heel jong.  Ik ben dus niet de enige senior die blijft worstelen met een vorm van eetgestoord gedrag.

Ik verwachtte veel reacties en die kreeg ik. Wat mij het meest verraste was dat NIEMAND een lelijke reactie heeft geschreven. En ook dat er NIEMAND was die schreef: "Dan doe je toch gewoon de koelkast dicht en ga je wat anders doen?" Of: "Dan neem je toch gewoon een of twee dingen en blijf je daarna uit de keuken weg?" En dat is natuurlijk omdat men allemaal snapt dat het zo simpel niet is!

Dit schrijf ik op 1 december, ik eet vanavond alleen, maar omdat het de eerste van de maand is vind ik het niet moeilijk om vandaag geen eetbui te hebben. De eerste van de maand is namelijk altijd een mooi moment om weer eens met een schone lei te beginnen. Voor velen heel herkenbaar, net zoals maandag ook altijd een mooi startmoment is voor lijnen of wat voor een gedragsverandering dan ook. Ik ben daar erg gevoelig voor.

Mijn voornemen? Om deze maand geen eetbuien te hebben maar wel te genieten van al het lekkers dat de Sint en de Kerstman ons voorschotelen. Of het lukt? We zullen zien. Ik zal er zeker verslag over doen.


17 opmerkingen:

  1. Leeftijd klopt, ik word volgende week 53 :-)
    En inderdaad, probeer zonder schuldgevoel te genieten van wat deze maand aan lekkers bied. En gaat het mis? Niet wachten tot maandag of de volgende eerste van de maand. Gewoon bij het eerstvolgende eetmoment de draad weer oppakken, ook als dat dezelfde dag nog is. Dat werkt voor mij het beste.
    Nog bedankt voor je reactie van gisteren, dat deed me goed!
    Fijne dag! Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gerda, je hebt groot gelijk, ik zeg ook tegen mezelf dat iedere dag een goede dag is om de draad weer op te pakken. Soms lukt dat, soms wil ik een lijstje maken en dan moet de draad oppakken op een 'mooi 'moment beginnen. Deze maand ga ik ook echt van alles genieten. En mezelf niet straffen als het mis gaat. Dank voor jouw bijdrage en leuk om zo met je te praten!

      Verwijderen
    2. Gerda schrijft nu toch ook dat je dan weer "gewoon" de draad moet oppakken. Tja als het zo makkelijk allemaal was had ik geen overgewicht.

      Verwijderen
    3. oh jee... nou, voor deze ene keer mag Gerda dat zeggen ;-)

      Verwijderen
    4. Dank je! Ik spreek uit ervaring, niet om zomaar een makkelijk advies te geven. Als je het heel groot maakt dan is het oppakken veel lastiger. Maar blijkbaar trap ik dan toch ook weer in de valkuil door het woordgebruik :-( Wilde het er niemand moeilijk mee maken.

      Verwijderen
    5. Ik viel er niet over en je maakte het me niet moeilijker hoor! xx

      Verwijderen
  2. Misschien leg je de lat wel te hoog om een hele maand geen eetbui te hebben.

    Ik zat gister bij mijn coach en die zei misschien moet je niet per jaar maar per maand, per week of zelfs per dag of nog kleiner kijken om je doel te stellen zodat het wel realistisch en haalbaar wordt.
    Ik ga daarom de komende week mijn doelen per dagdeel stellen.
    Ik moet van haar wel al naar de week kijken zodat ik mijn moeilijke momenten al kan identificeren en dan de dag er voor bij het stellen van het doel voor dat dagdeel rekening mee houden dat het mis kan gaan. Dan is de teleurstelling als het niet lukt minder groot en als het wel lukt het goede gevoel groter.

    Ik heb geen eetstoornis zoals jij maar wel een soort eetbui bv na het bezoek aan mijn coach alsof dat mijn energie voorraad leeg trekt en accuut aangevuld moet worden inclusief aanvulling van de reserve. Sinds ik dat weet en er rekening mee houd voel ik me minder schuldig (waarom doe je dat nou! je kunt het toch ook bij 1 koekje houden! je kent de stemmetjes wel) en lukt het beter om de volgende dag weer gewoon te eten. Die dag is 'verloren' maar niet de hele week of zelfs de hele maand.

    Ach en waarschijnlijk weet je dit allang maar werkt het niet voor jou. Ik zeg ook vaak dat ik de theorie prima ken maar dat het met de praktijk niet wil lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lieneke, goed idee om de maand op te delen in weken of zelfs dagen. Ik heb ooit in therapie mijn eetbuien mogen plannen, toen lukte dat redelijk. Ik doe dat nu door mezelf een grote kom ijs met slagroom te beloven op zaterdag, en door de weeks altijd nog iets lekkers te nemen na het eten. Ik zie dagen ook als verloren maar ben ze gelukkig ook snel vergeten als het weer een of twee dagen goed gaat. Dank je voor je reactie!

      Verwijderen
  3. Omdat jij zo duidelijk beschrijft,hoe jouw brein je gedrag dicteert,kweek je meer inzicht bij mensen,die dit niet (her)kennen.Succes deze maand

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, dank je wel voor je compliment. Fijn om te horen dat ik kan uitleggen hoe het werkt in mijn hoofd (en ik denk in veel andere hoofden). Ik ga mijn best doen en ben vandaag al begonnen met een stukje banketletter te eten!

      Verwijderen
  4. Maar heerlijk genieten deze maand hoor. Ga ik ook doen. Dat laten we ons niet afpakken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, net een stukje banketletter op, was heerlijk! Morgen weer iets anders lekkers, ik ga het gewoon doen!

      Verwijderen
  5. Oh dat woord haat ik ook zo "gewoon".
    Paar weken geleden bij uitslag benen dat ik lipoedeem heb, moet ik gewoon wat meer bewegen. Mens ik ben bijna 72, heb al 2 nieuwe knieen, pen in voet, steunkousen, steunzolen, aangepaste schoenen. Ik leidt echt geen zittend leven, loop in huis veel, breng iets voor boven meteen naar boven en wandel met de hond al is het maar max 1 km. En 2x per week doe ik oefeningen en overdag beeweg ik benen ook zoveel mogelijk door bv rondjes met enkels te draaien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, lekker he, lipoedeem, ik heb het ook, benen, heupen. Nieuwe knieën zou ik al 13 jaar geleden hebben moeten laten doen, maar er gebeurde privé van alles dat het gewoon niet ging. En nu laat ik het niet meer doen. Het kan ook verkeerd gaan (bij mn moeder en een vriendin, ze liepen nog slechter en veel meer pijn). Ik weet nu wat ik (niet) kan en heb dat geaccepteerd. Wel ff doorsparen voor een traplift. Maar...t kan altijd nog erger, ik had ook een afgrijselijke ziekte kunnen hebben.
      Hoe is het met je vinger gegaan?

      Verwijderen
    2. Hoi Lot, ik moest erg lachen om jouw opsomming... lekker laten kletsen met 'gewoon doen'! Wij weten wel beter! Voor een 72 jarige ben je nog enorm actief als ik zo hoor wat je doet! Ik heb een vriendin van jouw leeftijd die ook heel veel dingen doet en ik vind dat fantastisch!

      Verwijderen
  6. toch nog een tip voor je (met een knipoog): hang bij de koelkast of andere plekken waar eten is een kalenderblaadje met Maandag 1 erop.
    Net zijn de boodschappen bezorgd met o.a. roomboter amandelstaven, de 1e halve is op, heeerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Berber, haha da's een goeie... het is gewoon altijd maandag de eerste van de maand, een mooiere dag om ergens mee te beginnen is er niet!! Ik heb zojuist ook een stukje amandelstaaf op, smullen!!!

      Verwijderen