zondag 19 november 2023

8 van 50 - kijkje in de koelkast - deel 1

Er bestaan nogal wat misverstanden over eetstoornissen. Een zo'n misverstand is dat mensen met een eetstoornis, vooral zij die kampen met anorexia, niet van eten houden. 

Wanneer je niets van deze aandoeningen weet is dat een conclusie die wel te begrijpen is. Mensen met een eetstoornis als anorexia eten immers niet veel, hongeren zichzelf toch uit? Maar als je dat denkt dan zit je er in bijna alle gevallen naast. Mensen met een eetstoornis houden wél van eten.

Helaas hebben zij van eten een controlemiddel gemaakt en daardoor is het eetpatroon verstoord geraakt. Eten is een heel grote rol gaan spelen, maar niet op de goede manier. Eten is het allerbelangrijkste in het leven geworden. Eten zit 24/7 in het hoofd van de eetgestoorde persoon. Eten leidt af van het werk, is een excuus om niet sociaal te zijn, is een reden om als een bezetene te sporten, eten is alles en nog veel meer.

Ik heb een eetprobleem maar ik ben dol op eten. Ik vind eten klaarmaken leuk om te doen. Ik geniet van recepten lezen, mijn eigen draai aan dingen geven en experimenteren in de keuken. Ik houd van bakken en maak heerlijke cakes, taarten en ander gebak. Voor een toetje mag je me wakker maken en wanneer we eters op visite hebben ben ik degene die het nagerecht maakt, en dat is altijd een succes.

Ik heb al eens geschreven over mijn eetpatroon en mensen die me al langer volgen weten dat dit erg rigide is. En het ontbijt en de lunch ook niet heel gevarieerd. En toch eet ik iedere dag lekker en krijg ik al mijn voedingsstoffen binnen.

Om dit te illustreren neem ik jullie mee naar onze koelkast. Wat staat er in de koelkast van iemand met een eetstoornis? Ik heb een partner dus ook voor hem zijn er levensmiddelen, die zal ik door middel van een sterretje * aangeven zodat je weet wat van T. is. De rest is van mij of van ons samen.

Ik begin bovenin, daar staan op een klein plankje de volgende potjes, bakjes en pakjes:

  • Bon Maman pruimenjam
  • abrikozenjam (zelfgemaakt)
  • perenjam (uit mijn kerstpakket)
  • citroenmelisse op azijn (zelfgemaakt)
  • miso pasta
  • klein potje Groninger Mosterd
  • grote pot Dyon mosterd
  • potje ansjovis
  • potje massaman currypasta
  • halve citroen in een schaaltje
  • pakje santen

Omdat 50 dagen achteren bloggen voor mij een behoorlijke klus is, splits ik mijn kijkje in de koelkast op in plankjes en lades en de deur. Binnenkort dus deel 2.

eetbuivrije dagen: 8



19 opmerkingen:

  1. Bij mij staan dat soort dingen op tweede plankje, augurken, mayo, piccalilly, olijven, yoghurt, vijgenjam en knoflookpasta. En 2 bakjes braadboter omdat we daarvan in Belgie altijd een paar kopen en op die plank het meeste ruimte ervoor was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, het ligt ook aan het soort koelkast en wat voor plankjes er zijn. Dit was het bovenste, een half plankje. Bij jullie ook lekkere dingen!

      Verwijderen
  2. Veel smaakmakers valt me op. En jam, die eet ik zelf niet, want ik vermijd koolhydraten. Ik heb ook liever hartig als ik af en toe een glutenvrije cracker eet. Ik vind ook dat jullie altijd vrij uitgebreid eten. Dus ik kan zien dat jullie van eten houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, dat klopt, we koken graag en gebruiken veel smaakmakers. De jam eet ik eigenlijk niet, ik eet heel soms een schepje door mijn kwark, maar nooit op brood.

      Verwijderen
  3. Interessant! En wat is santen? Ik klikte op de link, iets kokosachtigs? In welke mate verschilt het van kokosmelk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nathalie: santen is kokosmelk in droge vorm, het is heel lang houdbaar. Ik plak hier de omschrijving van het Internet:

      Santen, ook wel kokosmelk, wordt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot gemaakt. Door het vruchtvlees te raspen en met water te vermengen en daarna te zeven ontstaat een witte vloeistof, genaamd kokosmelk, kokoscreme of kokosroom. Het grote verschil tussen kokosmelk en kokosroom is het vetgehalte van het eindproduct. Kokosmelk bevat 17% vet en kokosroom bevat 24% vet, terwijl vaste santen 70% vet bevat.

      Als je santen gaat maken, kan dat van vers geraspt kokosvlees, maar ook van gedroogde geraspte kokos. Je hebt dunne santen, santan cair en dikke santen, santan asli, santan krim en creamed coconut, het bekende blok santen.

      Zo'n blok santen kun je aanlengen met warm water om kokosmelk van te maken (1 blok is genoeg voor 1 liter kokosmelk). Het is makkelijk in gebruik, want je kunt zelf bepalen hoeveel water je toevoegt. Zo bepaal je zelf de kokossmaak van je gerecht.

      Verwijderen
  4. Lekkere smaakmakers heb je. Hier staat in de winter soms weinig in de koelkast. De meeste groenten en zeker het fruit ligt in het koude bijkeukentje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, wij hebben altijd een behoorlijk volle koelkast. Voor twee personen hebben we een heel grote. Onderin zitten drie laden die 'biofresh' zijn. De temperatuur is daar net boven 0 graden en speciaal voor groente en fruit. Het blijft erg lang goed. Als het koud genoeg is leg ik ook wel dingen buiten als de koelkast vol is.

      Verwijderen
  5. Mensen met een eetstoornis houden erg van eten, maar niet van opeten, is mijn ervaring.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, ik vind het opeten zelf wél erg fijn! Kijk nu alweer uit naar mijn ijstoet van aanstaande zaterdag, net als naar alle maaltijden in de avond. Ik eet met smaak en plezier.

      Verwijderen
  6. Heel veel verschillende dingen. Mosterd is het enige van jouw lijstje dat ik in huis (in de deur van de koelkast) heb. Jam (confituur, homemade) staat gewoon in de keukenkast al begin ik nu te twijfelen of dat wel de goede plek is ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, niet aan jezelf twijfelen! Mijn man vindt koude jam lekker dus in de koelkast (ik eet het in de yoghurt en niet op brood). Mijn vader heeft zijn jam in de keukenkast en dat gaat ook prima!

      Verwijderen
    2. Zelfgemaakte open jam kun je vaak beter wel in de koelkast bewaren, omdat die sneller bederft omdat er vaak minder suiker in zit.

      Verwijderen
  7. Mijn man heeft Arfid. Ook ‘n lastige eetstoornis. Gelukkig eet hij wel groente, fruit en vlees.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Thea, dat is een lastige eetstoornis. Fijn dat hij wel groente, fruit en vlees eet. Heeft hij er veel last van en belemmert het jullie heel erg? Kan me voorstellen dat het voor jou ook ingewikkeld kan zijn.

      Verwijderen
    2. Bij andere mensen of in een restaurant is het vooral een probleem. Gerechten die hij thuis wel eet worden door iemand anders net op een andere manier bereid en dan heeft hij een probleem. Goede vrienden en familie houden er wel rekening mee, gelukkig!
      We zijn 52 jaar getrouwd, ik heb er wel mee leren leven. Vaak kook ik 2 aparte potjes.
      Thea

      Verwijderen
  8. Die citroenmelisse azijn klinkt goed, ga ik eens uitzoeken. Hoe gebruik je die?
    Ik woonde lang samen met een paar anorectische meiden, en het viel me altijd op hoe graag die voor eten zorgden - voor anderen... Deze zomer, toen ik zelf niet kon eten, had ik wel veel behoefte om met eten / koken / inmaken bezig te zijn - heel gek!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs H., die azijn gaat, met wat olie, over salades. We wisselen meestal af. We maken azijn met gemengde kruiden en knoflook (oregano, thijm, salie, rozemarijn) of met andere smaken zoals deze en dragon. Nee, dat laatste is niet gek. Zoek maar eens naar The Minnesota experiment op YouTube of elders op Internet. Mensen met honger of niet alles kunnen eten gaan fantaseren over eten en eten maken. Gebeurde ook veel in de oorlog heb ik begrepen. Zijn allerlei verklaringen voor, maar dat is een vakgebied waar ik geen verstand van heb, maar geloof me dat het gewoon is!

      Verwijderen