dinsdag 14 november 2023

3 van 50 - eetherinneringen - tosti's

Vroeger, toen ik nog thuis woonde, aten we op zaterdagavond altijd brood. Er was vaak iets warms bij zoals soep, een gebakken ei, knakworsten of iets anders hartigs. Ook bijzonder aan deze broodmaaltijd in het weekend was dat er dan naast volkorenbrood ook witbrood was, knip of tijgerwit, nooit melkwit. En nooit door de bakker gesneden, maar zelf gesneden, door mijn vader die mooie rechte, maar vrij dikke sneden maakte.

Er was op een gegeven moment echter een reden om voorgesneden witbrood te kopen. Ik was zo'n jaar of 13, 14 toen het Tefal tosti-ijzer zijn intrede deed in ons gezin. Op zaterdagavond werden en toen ook af en toe tosti's gegeten. Deze maakten we aan tafel klaar. Er kon van alles tussen de boterhammen geseald worden. Natuurlijk was er de klassieker met ham en kaas. Maar wij mochten daar ook een schijf ananas tussen doen. 

We maakten ook graag zoete tosti's. Zo was mijn favoriet appel, rozijn en bruine suiker.  De suiker smolt en de rozijnen zwollen op. Je moest heel voorzichtig eten want warme suiker en appel geeft flinke blaren als je niet uitkijkt! Mijn vader, die geen kaas lust, was ook erg creatief en maakte zijn tosti bijvoorbeeld met hazelnootpasta en banaan. 

Natuurlijk hebben we heel veel andere combinaties gegeten. Nog steeds vind ik tosti's lekker, maar het is pas sinds kort dat we een tosti-ijzer hebben. Een modern apparaat waar je ook wraps in kan doen en waar je wafels in kan maken. Die laatste staan nu op mijn 'to cook' lijstje. Ik ga binnenkort een keer hartige wafels maken om deze met bijvoorbeeld champignonragout te eten.  Ik heb veel ervaring met koken, maar wafels heb ik nog nooit gemaakt, Leuk om misschien in de kerstvakantie mee te gaan experimenteren. 

eetbuivrije dagen: 3


22 opmerkingen:

  1. Ik heb een tosti ijzer, van mijn moeder of oma. Rond ding van ongeveer 8 cm dat opengeklapt kan worden, daarin je dan je tosti op maat gesneden doen en boven de gasvlam leggen. Zo heb ik ook nog een wafelijzer.
    Ik denk dat dat ook in de open haard kan. Ik heb het mijn moeder vaak zien gebruiken
    Maar die liggen nu ongebruikt in de kast. Ik maak tosti eigenlijk altijd in de pan, boterhammen aan de buitenkant besmeerd met roomboter. Uit een apparaat zijn ze zo droog.
    Mijn apparaat met wafel, tosti en grillplaten gebruik ik vaak om tussen de grillplaten stukken turks brood, of harde broodjes beetje te roosteren. En wafels maakt ik wel eens koolhydraatarm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, klinkt allemaal lekker! Ik heb onze grillijzer laatst gebruikt om groente te roosteren, ging heel goed!

      Verwijderen
    2. Wij hebben ook lang zo'n gasvlam-tosti ijzer gehad. Nu zet ik een geroosterde boterham met b.v tomaat en kaas even onder de gril van de oven

      Verwijderen
    3. Grillen in de oven en tosti's maken in de pan.. kan allemaal en heb ik ook allemaal gedaan, belangrijkste is het korstje en de gesmolten kaas (of andere lekkere warme vulling)!.

      Verwijderen
  2. Wat grappig, ik heb sinds enkele maanden ook een tosti-ijzer.
    En Donderdags als de kleinkinderen bij ons eten is het heel vaak een lekker broodje met ham en kaas.
    Wist niet dat je er ook wafels mee kon maken.
    Gewoon deeg op het rooster doen?
    Groetjes van mij🥰

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Engelien, dat is toevallig!! Je apparaat moet dan speciale wafelvormen hebben. Wij hebben tosti- , wafel- en ribbelplaten erin, die we kunnen omwisselen. Voor groente gebruik ik de ribbelplaat. Groetjes terug! 🥰

      Verwijderen
  3. Dat wat hier staat (van Tefal) zal ook een soort van tostiijzer zijn. De handgreep is er wat af, maar hij doet het nog goed. Toch gebruik ik hem niet nu. Misschien met hoemoes? Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, Ik heb de tosti herontdekt. En dan weer heel andere combinaties dan vroeger. Nu ook met gegrilde groente. Met humus (hoemoes) is inderdaad lekker! Dat eet ik ook graag. We maken het altijd zelf: pot kikkererwten, knoflook, olijfolie, citroensap, sesampasta, peper en zout en komijn. Fluitje van een cent en stukken goedkoper dan de kuipjes in de supermarkt, maar vooral ook véél lekkerder!

      Verwijderen
  4. Er staat hier wel een rotiplaat, zo'n loodzwaar ding. Via Mp, door dochter gekocht. Maar ook die staat werkloos stof te happen.. groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een rotiplaat... ik zou er wel raad mee weten Ine! Roti met kipkerrie en kousenband vind ik erg lekker!

      Verwijderen
    2. Mjn ouders hebben heel lang vastgehouden aan ongesneden brood, omdat het goedkoper was. Er werden kosten berekend voor de snijmachine. En bovendien sneed je idd dikkere sneden, wat zorgde dat je sneller genoeg had en dus minder beleg at. Pas toen snijden kosteloos werd, gingen ze over op gesneden brood. Mijn moeder wilde nooit gesmolten kaas, dus nee tosti's kwamen er niet in. Die heb ik buiten het gezin leren kennen. Heette trouwens 'gebakkenkaasboterham'. Heel Hollands:-) Groet Ine

      Verwijderen
    3. Oh wat een zuinigheid toch Ine! Ja, bij ons sneden mijn ouders (vooral mijn vader, die kon kaarsrecht snijden) zelf omdat ze het lekkerder vonden om een boterham te eten die wat dikker was. Had niets minder beleg oid te maken. Mijn vader doet het nog steeds! Bakt nu ook al zeker 20 jaar zijn eigen brood! What's in a name, toch? 😉

      Verwijderen
    4. Je gelooft het niet, maar vanaf dat dat gesneden brood erin kwam bij mijn ouders, kwam ook de 'dubbele boterham met enkel beleg' terug op het bord (tot dan toe 'uit het vuistje'). De 'boterham met tevredenheid' heb ik ook nog gekend. Het was echt zuinigheid. Ouders hadden eigen bedrijf en daar moest al het geld naartoe. Groet, Ine

      Verwijderen
    5. Grappig hoe de zin 'uit het vuistje' nu nauwelijks nog wordt gebruikt bedenk ik ineens. Bah... tevredenheid lijkt me niet lekker, dan liever hazelnootpasta!! 🤣 Mijn ouders waren niet zo zozeer zuinig als wel voorzichtig en gaven geen geld uit aan onnodige dingen. Maar op brood was er wel altijd genoeg en veel variatie. Van vleeswaren en kaas tot zoet. Maar zij werkten dan ook allebei voltijds en hadden goed betaalde banen in het onderwijs.

      Verwijderen
  5. Ik herinner me van vroeger kaasbroodjes uit zo'n ding boven de gasvlam. Heerlijk! Ik heb ook wel eens zo'n apparaat gehad waar je ook wafels in kon bakken, maar die heb ik niet meer. Ik eet eigenlijk geen brood meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt ook erg lekker Judy! Ik ben dol op brood, zou het niet willen missen. Maar ik kan me voorstellen dat het went en dat er genoeg andere lekkere dingen zijn die je er voor in de plaats eet. Zeker als je gevoelige darmen hebt kan brood wel negatief effect hebben heb ik weleens gehoord. Mijn darmen kunnen alles aan! 😉

      Verwijderen
  6. Wij hebben ook zo'n luxe apparaat gehad met verschillende platen. In de praktijk gebruikten we alleen de panini platen. Dus toen mijn zoon voor de zoveelste keer het snoer mee grilde, daar kan zo'n snoer niet tegen, hebben we een ander apparaat gekocht.
    Nu een eenvoudiger model en we mikken er van alles tussen, groenten, vis, vlees, tosties, aardappel wafeltjes als het maar plat is.
    Tosties liggen kant en klaar in de vriezer want die worden veel gegeten, even snel in de auto voor de training.
    Favoriet op dit moment is de combinatie kipfilet, pesto mozarella en tomaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wieteke, die snoeren zijn niet handig want van plastic, kan beter van stof zijn zoals bij sommige strijkbouten. Lekker die combi van jullie, een Italiaanse tosti of panini of wrap. Ga ik ook eens doen!

      Verwijderen
  7. Wij hadden thuis ook een tosti ijzer wat je op het gas kon gebruiken. Mijn moeder vond dat niet fijn en bakte ze in de pan. We (mijn broer en ik) kregen ze regelmatig op woensdagmiddag. Ik was dol op de appel kaneel (en suiker) tosti's. Ook onze kinderen zijn dol op tosti's. Regelmatig wordt het xl tosti apparaat aangezet. Ook tussen maaltijden door en na het avondeten. Ze zijn beiden jong volwassen. De raarste combi's worden gemaakt. Mijn zoon maakt heerlijke tosti's van volkorenbrood (liefst met zaadjes) met geitenkaas, honing en walnoten. Dat is mijn favoriet, maar een "gewone" ham en kaas met lekker veel ketchup is ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja Nicole, de kaneel deden wij er ook nog op! De versie van jouw zoon lijkt me heel erg lekker, ik ben niet zo van de gewone, eet weinig vlees(waren). Ik ga heb nog wat feta in de koelkast, honing en walnoten zijn altijd in huis, denk dat ik er binnenkort een wrap mee vul en dan tussen de grillplaten prop. Mmmmm ... nu al zin in! 😊

      Verwijderen
  8. Tosti's - croque monsieur zoals ze in België heten - komen hier ook wel eens op tafel. Met name kleinzoon is er dol op. Op dinsdag halen we hem van school en dan vraagt hij steevast een tosti. Toch gezonder dan koekjes denk ik dan.
    Zo'n wafel met champignonragoût lijkt me heerlijk. Gewoon op toast ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, heerlijk toch dat die kleine vent tosti's wil en is inderdaad beter (voedzamer) dan koekjes! Champignons (met of zonder ragout) zijn inderdaad heerlijk op gewoon lekker brood/geroosterd brood. Snel, makkelijk en erg lekker!

      Verwijderen