zondag 12 november 2023

1 van 50 - 50 dagen te gaan tot 2024

Bij onze overbuurman staat de kerstboom in de kamer, vol met gekleurde lampjes. Ik denk dat zijn dochtertje van bijna 2 die af en toe bij hem logeert, het prachtig vindt! En ook al vind ik zo'n bonte kerstboom niet mooi, ik vind het heel lief dat deze vader dat voor zijn kleintje doet. 

Ik vind het ook wat vroeg, die boom. In mijn jeugd zetten we de boom pas op 24 december in de kamer en gingen we hem met elkaar versieren. Eerst een echte, grote boom, toen we wat ouder werden hadden we een klein kunstkerstboompje. 

Het gaat opschieten nu, volgend weekend komt Sinterklaas aan in Nederland en als het pakjesavond geweest is duurt het niet lang meer tot kerstmis en Oud en Nieuw. Met vandaag erbij nog maar 50 dagen en dan is het 2024.

Ik heb zin in een uitdaging. Eigenlijk zijn het er twee. Ik wil tot het eind van het jaar iedere dag een blog schrijven én ik wil het eind van het jaar bereiken zonder eetbuien, zelfs geen kleintje. 

De maanden november en december zijn een ware kwelling voor mijn eetstoornisbrein. Er is zoveel lekkers, er wordt meer dan anders gegeten en mijn angst om dik te worden tijdens de feestdagen is groter dan op andere dagen van het jaar. Ik kom natuurlijk nooit aan omdat ik mezelf aan banden leg. Maar dat heeft wel altijd eetbuien tot gevolg. 

Dit jaar wil ik het anders doen. Dit jaar wil ik wat meer genieten van het lekkers en de gezelligheid die horen bij de feestdagen. Ik weet dat ik ook af en toe wat meer en wat 'ongezonder' kan eten zonder aan te komen. Dat is tenslotte in de zomervakantie ook niet gebeurd. Moet nu dus ook kunnen.  

En iedere dag een blog schrijven lukt me ook wel denk ik, al zullen ze niet allemaal lang zijn. Het zal gaan over de uitdaging om 50 dagen eetbuivrij te zijn, maar ook over andere dingen die ik leuk of interessant vind. In ieder geval zal ik tijdens deze donkere dagen voor kerst zorgen dat er ieder dag, om 21.00 uur, iets te lezen valt.  


eetbuivrije dagen: 1

15 opmerkingen:

  1. '"Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar tussen Oud & Nieuw en Kerst”. Je kan dus eten wat je wilt in die tijd want de rest van het jaar kom jij niet aan.
    Vandaag bij dochter van H gelunched, daar ben ik ook niet dik van geworden. Een pompoensoep, die eigenlijk alleen gepureerde pompoen was, geen vulling erin of een scheutje room, geen smaak aan, er stond sojasaus op tafel en daar heb dan maar wat van gebruikt.
    De quiche was zoveel prei dat het ook niet lekker was en ook niet warm meer. Zo jammer want ze besteden er best veel tijd en geld aan maar het is zelden echt lekker. Door de week eten ze bijna elke dag een pastagerecht met heel veel groente, de keer dat ik daar wat van at vond ik het ook erg smakeloos en geen geraspte kaas om het wat op te krikken.
    Misschien is dat wel gezonde maar beetje fleur eraan mag ook wel zonder dat het ongezond wordt.

    Leuk elke dag een blog

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Lot, ik moest lachen om je eerste opmerking, je hebt gelijk hoor! Verschrikkelijk jammer wanneer mensen niet lekker koken en er wel tijd en geld in steken. Ik eet gezond én lekker, ik bezuinig niet op smaak, dan eet ik liever een kleinere portie. Bovendien eet T. ook graag lekker én kan hij goed koken, dus ik eet ook vaak wat er voorgezet wordt. Ook hij kookt gezond. Gezond is voor ons met voldoende groente, niet teveel vlees, geen voorgefabriceerde producten.

      Verwijderen
  2. Wat is het moeilijkste voor je? Het gewone extra lekkere eten met de feestdagen of alle snoep van deze tijd? Ik ben niet dol op speculaas of banketstaaf.,maar echte pepernoten en taai! Ik koop ze niet,want ze zijn zo verslavend,dat ze snel op zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, het is de overdaad die overal is, eten en snoepen. Ook voor ons staan er wat dinerafspraken in de agenda en hoe leuk ik die ook vind, ik vind ze ook erg moeilijk want dan heb ik geen of minder controle over wat er gegeten wordt.

      Verwijderen
  3. Dat is wel erg vroeg, een kerstboom al. Maar overal zie je al kerstspullen in de winkels, en dat lokt dan wel. Misschien behoefte aan huiselijke warmte in deze rare tijd. Ik ben nog niet zo ver. Ik doe in mijn kleine flat ook geen kerstboom meer, maar wel wat versiering.
    Dit zijn wel uitdagende tijden voor een eetbuibrein: overal ligt lekkers in de winkels. Van allerlei smaken pepernoten tot gevulde speculaas, waar ik laatst een heel stuk van gegeten heb. En dan is het weer voor een jaar genoeg. Ik snoep zelden zoetigheid, ik hou meer van hartig.
    Succes met elke dag bloggen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, als de kerstpullen in augustus al in de winkel liggen vinden veel mensen het denk ik wel gezellig om zo snel mogelijk die sfeer in huis te creëren. Ik houd dus meer van zoet en dan is deze tijd echt lastig. Ik eet overal wat van, maar ben bang dat ik doorsla. Het eetstoornisdeel in mij vind dit inderdaad een lastige periode. Dank je! Ik ga mijn best doen leuke stukjes te schrijven.

      Verwijderen
  4. Passend bij deze tijd: de zorgpremie 2024? Kreeg gisteren de polis binnen en schrok wel. Nu al op zoek naar een andere. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat zou een onderwerp van een blog kunnen zijn Ine. Ik weet nog niet of ik dat doe, vind het zelf niet zo heel leuk om hier bij anderen over te lezen, maar als ik inspiratieloos ben is het wel een idee voor een kort stukje!

      Verwijderen
  5. Succes met beide uitdagingen.
    Onze kerstspullen blijven nog een maandje in de kelder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Myriam! Wij hebben geen kerstspullen, het is altijd gezellig in ons huis! 😉

      Verwijderen
  6. Ha, leuk, elke dag een blog! Ik verheug me erop...
    Ik houd mijn kerstspullen nog even in mijn berghok, tot de eerste Advent. Raakte zaterdag met een medewerkster van een christelijke kringloopwinkel aan de praat, die zich afvroeg waar ze een bepaald kerstding zou laten in haar uitstalling. Kon het niet laten om te antwoorden: "Doe nog maar even niet". Vond ze wel grappig, geloof ik. Ik wens je succes en sterkte met je eetbuienplan - maar probeer niet te streng voor jezelf te zijn - elke dag, elke week zonder bui is er 1 - 50 dagen tot Nieuwjaar - dat is enerzijds al HEEL snel - maar misschien toch net iets te lang (maar als het je lukt zou het natuurlijk bést heel mooi zijn!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs H. ik maak het mezelf niet makkelijk, heb er nu wel 10 klaarstaan, maar die andere 40???? Ik vermoed dat er een paar heel korte bij zullen zitten.
      Ik mag van mezelf 'normaal' eten en dat houdt in dat ik ook een oliebol kan pakken als ze er staan of eentje kopen bij de lokale kraam, de beste in de regio! Een stukje gevulde speculaas kan eten en een zakje kruidnoten (die kleine harde knabbels zónder fratsen) mag eten. 50 Dagen moet te doen zijn, ik houd jullie op de hoogte, dank je wel voor je steun! xx

      Verwijderen
  7. Wat een goede uitdaging maar vergeet niet te genieten van deze hele gezellige maanden. De gezelligste van het hele jaar. En stel dat je ietsje zou bijkomen dan ik de maand januari daar uiterst geschikt voor. Geniet van de kerstmarkten en een kerstkransje en ook van een heerlijk stukje gevulde speculaas. Echt niet vergeten hoor!!

    BeantwoordenVerwijderen