vrijdag 24 november 2023

13 van 50 - eetherinneringen - burrito's

Hoboken, op steenworp afstand van New York City, midden jaren 90.

Wij, nare ex en ik, logeerden bij vrienden van nare ex in Jersey City. We verbleven er drie weken en sliepen in het 'basement' van hun 'brown stone' huis. Het was half september en schitterend nazomerweer, mijn eerste Indian Summer

Ik was nog nooit in New York geweest en in deze drie weken hebben we een groot deel van de stad gezien. Iedere ochtend stapten we op de pont van Jersey City naar Manhattan, waar we bij de Twin Towers aan land stapten. Natuurlijk zijn we ook bovenop de Twin Towers geweest.

Ondanks nare ex, en de nare dingen die hij ook tijdens deze vakantie deed,  was deze reis een fantastische ervaring. Wie ooit zelf in New York is geweest zal dit herkennen. Maar dit stukje gaat niet over de trip zelf, maar over burrito's.

In Jersey City was een Cubaans restaurant waar we een paar keer hebben gegeten. Ik kende destijds al wel wat buitenlandse keukens door mijn jaren in Londen en de vriendschappen die ik daar had met mensen van andere culturen, maar met de keuken van Zuid Amerika was ik niet bekend. 

Ja, mijn vader maakte vroeger regelmatig chili con carne. Met onder andere gehakt, bruine bonen en een zakje kruiden van Albert Heijn. Ik vond het heerlijk, maar het kwam natuurlijk in de verste verte niet in de buurt van een echte Zuid-Amerikaanse bonenschotel. Pas in New York ontdekte ik wat een heerlijke gerechten er op dit continent gegeten worden.

Ik herinner me wraps gevuld met vlees en bonen, geserveerd met frisse salades. Omdat het warm was dronken we er ijsthee bij, ook iets nieuws voor mij. In het restaurant stond Zuid-Amerikaanse muziek aan, de bediening sprak nauwelijks Engels en de sfeer in het restaurant was enorm vrolijk! Ik maakte kennis met burito's, enchilada's en tortillas, met salsa's van pittige pepers en met guacamole. Ik weet niet of de gerechten waren aangepast aan de smaakpapillen van de Amerikanen, voor mij was het nieuw, spannend en erg lekker. 

Ik vond het zo lekker dat ik me, na terugkomst in Nederland, wat meer ben gaan verdiepen in de Zuid-Amerikaanse keuken en er daarna regelmatig peulvruchten op het menu stonden. En dat is nog steeds zo. Ik vind het leuk om nieuwe soorten peulvruchten te ontdekken, bij de Turkse of Aziatische supermarkt en bij de kleinere toko's in de stad. Vlees eet ik nog nauwelijks, maar bij veel gerechten met bonen mis je dat ook niet. En burrito's, lekkere gevulde en opgerolde wraps, mét salsa, salade en guacamole... daar draai ik mijn hand niet meer voor om!

eetbuivrije dagen: 13

10 opmerkingen:

  1. Nee niet mijn keuken de Zuid Amerikaanse, te veel paprika denk ik want ik hou wel van pittig en pepers, en ik hou niet zo van bonen en wraps.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, dat kan ik me wel voorstellen, ik vind niet alle gerechten uit deze keuken lekker omdat er veel vlees gegeten wordt. Niet ieder gerecht is dan zomaar aan te passen zonder vlees.

      Verwijderen
  2. Oh heerlijk peulvruchten. Je weekmenu's laten je smaak zien. Mijn schoonzus koopt jaarlijks aparte vaak oudere boonsoorten. Dan krijg ik daar ook een zakje van

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izernia, klopt, ik eet graag peulvruchten. Vind het ook leuk om in het buitenland andere soorten mee te nemen. Ook de Turkse, Marokkaanse en Poolse supermarkten hier in de stad hebben weer een ander assortiment dan de Nederlandse supers.

      Verwijderen
  3. Ik ben het weer eens met Lot eens ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk, peulvruchten. Ze zijn zo veelzijdig en breed toepasbaar. En, mooi meegenomen, ook nog eens erg gezond! Gebruik je veel gedroogde bonen of meer uit blik?
    Soms kook ik een kilo droogmolen en stop ze dan in porties in de vriezer. Maar niet iedere soort blijft dan even goed in vorm. Met name witte bonen vallen na het ontdooien vaak helemaal uit elkaar. Heeft iemand daar toevallig nog tips over😉?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nienke, ik ben het helemaal met je eens, ze zijn lekker en gezond en, ook mooi meegenomen, niet duur! Blik en gedroogd. Rode linzen voor de Turkse linzensoep / Indiaase dhal altijd gedroogd. Erwtensoep met gedroogde erwten en verder meestal blik, tenzij de aardappelboer op de markt nieuwe oogst bruine bonen heeft, dan koop ik ze gedroogd. Kikkererwten kunnen ook goed ingevroren worden, de wat hardere bonen kan je goed invriezen. Nee, geen tips , beetje uitproberen.

      Verwijderen
  5. Hier ook regelmatig peulvruchten op het menu en een keer per week iets Mexicaans. Meestal een luie bonenschotel maar misschien toch maar weer eens een fajita maken.
    'Plat boodschappenlijst en schrijft 'wraps' op'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, niets zo lekker als een luie bonenschotel! Wij noemen dat bonenstoof, en er kan van alles in, geen recept voor nodig, een koelkast vol met groente en dan maar kijken wat het wordt. Meestal wel met paprika, natuurlijk uien en ook wortel.

      Verwijderen