maandag 2 mei 2022

andere tijden - deel 2

Naar aanleiding van de reacties op mijn verhaal 'andere tijden' heb ik besloten om een deel 2 te schrijven met wat meer toelichting. 

De vraag hoe het zo gekomen is werd een paar keer gesteld. Ik weet dat meer mensen met een eetstoornis op vaste tijden eten en heel star vasthouden aan deze tijden.  

Wanneer je restrictief eet, eet je eigenlijk constant te weinig. Of je eet wel genoeg maar gunt jezelf nooit iets 'ongezonds' waardoor je altijd in een soort van hongerige staat verkeert of permanent trek hebt in juist dat wat je van jezelf niet mag eten.

Ieder eetmoment is dus van harte welkom want dan 'mag' je eten en misschien zelfs wel genieten. Deze momenten worden daarom vooraf gepland zodat je (reptielen)brein weet dat er iets aankomt. En het wachten, en dus ook uitstellen,  op dat eetmoment verhoogt de vreugde van het eetmoment zelf want nu is het zover: ETEN!

Een blogger en YouTuber uit Engeland heeft hier een hele serie blogs en filmpjes over gemaakt omdat zij op het dieptepunt van haar ziekte haar ontbijt uitstelde tot 15.00 en zelfs soms tot 16.00 uur en haar lunch om 19.00 uur at en dan midden in de nacht pas haar avondeten nam. Het gebeurde ook vaak dat ze de lunch bewaarde tot bij het avondeten. Zijzelf zei hierover dat zij zoveel mogelijk eetmomenten spaarde om dan drie keer per dag te kunnen genieten. Ze vond het vreselijk toen zij tijdens haar herstel op meer normale tijden haar maaltijden en tussendoortjes moest nuttigen. En alhoewel ze een heel eind op de goede weg zit blijft dit lastig voor haar. 

Ik heb dit gedrag gelukkig niet in deze extreme mate, maar het uitstellen van een eetmoment herken ik wel. Het toeleven naar weer een hoogtepunt in de dag doe ik uiteindelijk ook. En omdat ik niet alleen leef, en regelmatig met anderen te maken heb, sociaal en op mijn werk, ben ik gelukkig niet zo ver afgegleden dat ik alles rond middernacht pas eet.

Wanneer ik zelf kan bepalen hoe laat ik eet, en dan dus volgens mijn eettijden eet, voelt het prettig. Ik kijk uit naar ieder eetmoment. Het eetgestoorde deel van dit gedrag is vooral het feit dat ik mezelf niet vertrouw. Ik durf het niet los te laten uit angst dat ik dan de hele dag ga snaaien en eten. Of dat een niet gepland tussendoortje leidt tot een eetbui, het bekende alles of niets principe.

Bij intuïtief eten neem je iets wanneer je trek of honger hebt, ongeacht hoe laat het is, Ik denk dat dit voor een aantal mensen is weggelegd, maar voor veel mensen niet. Dat is volgens mij ook waardoor overgewicht een probleem is geworden in westerse landen. Er is zo veel aanbod en je kan 24 uur per dag eten kopen en laten bezorgen, veel mensen kennen geen hongergevoel, alleen trek en die moet  terstond verzadigd worden. Dokters, diëtisten en specialisten op gebied van gewicht adviseren daarom niet voor niets om drie maaltijden per dag te eten en drie tussendoortjes. En vaste tijden aanhouden is ook niet erg, maar zo vast als ik? Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.


dagen aaneengesloten eetbuivrij: 44

12 opmerkingen:

  1. Door deze uitleg snap ik nu waarom eerder eten dan geplande tijdstip zo lastig is.
    En dat je toch echt geniet van wat en wanneer je dan wel mag eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, fijn, ik realiseerde me dat ik daar niet duidelijk over was geweest. Met die vaste tijden wil ik dus ook stoppen, dat lukt af en toe al wel hoor!

      Verwijderen
  2. Nee, zo vast al jij is niet de bedoeling. Maar die vaste tijden zijn volgens mij wel goed omdat je lichaam zich dan op dat ritme instelt. Je krijgt dan honger op zo'n tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, voor een deel denk ik ook dat het zo werkt, maar de mensen die eten als ze echt honger hebben, het zogenoemde intuïtief eten , zullen dit bestrijden. Ik ben voor een deel ook afhankelijk van de vaste eetmoment die ik op school heb. Ik kan niet voor de klas staan én eten en ben dus al heel lang ingesteld op vaste tijden overdag.

      Verwijderen
  3. Nu je dat zo uitlegt zie ik dat ook wel bij mezelf al heb ik dat niet zo extreem. Het honger gevoel en het dubbel genieten van een eet moment. Wordt het ons ook niet een beetje opgedrongen? Als ik mezelf laat gaan dan zou ik heel vaak op een dag iets kunnen eten of liever gezegd snaaien. Een zak chips gaat helemaal op dus ik koop hem niet net als zoveel andere dingen. Ik word te dik dus ik moet afvallen. Afvallen betekent weer steeds een hongergevoel. Altijd mijn hoofd erbij houden wat ik mag en moet eten. Dan nog niet afvallen dus weer strenger worden voor mezelf. Uiteindelijk zal het voor mij nooit echt in mijn systeem komen. Vermoeiend, ik kan er met mijn jojo effect wel mee leven. Is het gezond? Nee! Ik weet het.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, ik denk ook dat het best verstandig is om wat vaste tijden te hebben om te eten, net als het goed is om op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Voor mij werkt het in ieder geval wel zo. Vroeger niet, maar misschien is dat iets waar je pas op latere leeftijd meer voordeel van hebt. Ik vroeg me gisteren nog af hoe het met je afvallen gaat, dat kwam door de kersenvlaai!! 😉

      Verwijderen
    2. Mijn afvallen gaat redelijk goed. In totaal ben ik nu bijna 6 kg afgevallen. Het stukje kersenvlaai was maar klein en i.p.v mijn lunch.

      Verwijderen
    3. Haha... een klein stukje is ook lekker! 6 Kg, netjes hoor, en het is beter voor je als je geleidelijk afvalt, en ook nog kan genieten van iets lekkers af en toe. Hoor mij.... goed in advies geven aan anderen, maar zelf doen wat goed is..... 🤔

      Verwijderen
  4. weer wat geleerd van je. Dit wist ik niet van die eetmomenten.Bij mij is het vaak de bloedsuikerspiegel die etenstijd aangeeft

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, als ik het al heb negeer ik mijn honger en wacht dan net zo lang tot het tijd is. Meestal eet ik voldoende bij iedere maaltijd/tussendoortje dat ik er weer tegen kan tot het volgende eetmoment.

      Verwijderen
  5. Ik vind het best bijzonder om te lezen allemaal. Ik realiseer me ineens dat ik niet echt van eten geniet. Nou ja, soms. Als ik pizza eet of zo maar dat doe ik niet zo vaak. Verder is eten gewoon iets wat moet. Dus daarom doe ik dat. Maar echt genieten ervan? Neuh, niet echt. Best gek. Aan de andere kant zou ik ook niet echt een hele dag niet kunnen eten. Dan krijg ik gewoon zoveel honger dat ik wel iets moet eten. Maar wát dat maakt me dan eigenlijk niks uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, dat is voor dan weer heel bijzonder om te lezen. Als ik iets eet wat niet lekker is vind ik dat echt een gemiste kans en zonde van de calorieën. Maar ik zou daar graag wat makkelijker mee omgaan. Nu plan ik alles nog vooraf zodat er geen missers zijn. Dat stuk kwarktaart in Duitsland vind ik nu nog zonde.... een ander zou het alweer vergeten zijn maar ik vergeet dit voorlopig niet. Zo weet ik ook tot op de laatste rijstkorrel, koekje en plakje kaas exact wat we in de koelkast, vriezer en voorraadkast hebben. Zonde van de ruimte op mijn harde schijf! Een beetje tussen jou en mij in zou fijn zijn.

      Verwijderen