donderdag 19 mei 2022

eetherinneringen - een stranddag

Soms denk ik wel eens terug aan vroeger. Hoe ging ik toen om met eten en wat at ik als kind, puber, adolescent en daarna? Wat stond er in mijn jeugd op tafel, welke dingen kocht ik van mijn zakgeld en wat maakte ik toen ik niet meer thuis woonde? 

Ik ben altijd een goede eter geweest. Ik hield vooral van zoete dingen, chips at ik wel maar liever at ik snoep, koek, gebak en chocolade. En zo is het nog steeds.  Verder lust ik wel alles, op schaal- en schelpdieren na.

Ik ben opgegroeid op het eiland Voorne Putten. In mijn kindertijd gingen we als gezin wel eens een dagje naar het strand. Dan ging er een tas met eten en drinken mee want iets bij eens strandtent kopen, als die er al was, deden we niet.  In die tas zaten dan plastic bekertjes met een dekseltje van aluminiumfolie met daarin sinaasappellimonade. Het merk weet ik niet meer, de smaak staat me nog helder voor de geest. Ik herinner me ook Tupperware bekers met limonade gemaakt van siroop. Reine Claude was mijn favoriete smaak maar die hadden we heel zelden, misschien daarom juist zo lekker. De limonade was altijd lauw. 

Ook lauw waren de witte puntjes of kadetjes met kokosbrood en zand. Het kokosbrood was bijna vloeibaar. En in de krentenbollen waren de rozijnen en krenten warm geworden. En toch was het allemaal heerlijk! Het lekkerste eten van de wereld. Witbrood aten we normaal alleen op zaterdag. Een stranddag kwam alleen voor in de vakantie of het weekend, en dan werden er speciaal voor die dag witte broodjes gekocht. Een echte traktatie! Ook zaten er snoepjes in de tas, Rangetjes of andere zuurtjes, die waren lekker na het zwemmen want dan had je altijd zo'n zoute smaak in je mond. 

Aan het eind van de dag, onderweg naar huis, stopten we dan om een ijsje te kopen. Soms bij een patatzaak, dan mochten we kiezen uit een Raket of een Split. Een andere keer reden we door naar het dorp waar we woonden, daar was een Jamin. Bij Jamin kregen we dan een ijsje tussen twee wafels.

Bij thuiskomst pakte mijn vader de tuinslang en spoelde hij ons daarmee schoon. Dat was op zo'n snikhete stranddag natuurlijk ineens een hele koude straal en dus gillen geblazen! Als er buurkinderen op het gegil afkwamen moesten ze oppassen, want dan konden ze ook op een nat pak rekenen!

Mijn vader en moeder waren ook rozig van de warme dag en het zonnetje, dus echt koken deden ze dan niet meer en dan aten we iets makkelijks. Gebakken krieltjes en sla met een gekookt ei, tomaat en komkommer. Zo simpel, maar erg lekker!  Of is dat slechts de herinnering?

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 61

sportschool : loopband 30 minuten  -  fiets 30 minuten  -  2 krachtoefeningen gedaan

fietsen buiten: 15 minuten


20 opmerkingen:

  1. Zo herkenbaar een dagje strand en alles,wat meeging.. Alleen gingen wij op de fiets. Moe gespeeld was het een heel eind van van Rockanje naar den Briel. Wij woonden tegenover Jamin,maar het zakgeld was helaas maar voor een enkel ijsje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Anoniem, Wij woonden in Brielle en gingen meestal naar het strand bij de Maasvlakte. Soms ook naar Hellevoetsluis. Dat was ook onze Jamin!

      Verwijderen
    2. ik weet niet,waarom mijn reactie anoniem was. groetjes Izerina

      Verwijderen
    3. Ik dacht al dat jij het was, want er zat maar één winkel tegenover Jamin, namelijk die van jullie!

      Verwijderen
  2. O, wat herken ik dat, eten en drinken mee nemen.
    En dan met jaloerse blikken kijken naar mensen die een sorbet namen.
    Veel te duur voor mensen met 4 kinderen.

    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Loes, het was denk ik niet een kwestie van geld. Mijn ouders werkten allebei voltijd. Strandtenten waren ze niet zo mee bekend en vonden ze volgens mij eng en ordinair. Als we op vakantie waren zaten we wel eens bij een horecagelegenheid voor koffie en limonade. Ik dronk dan cassis, mijn broer cola. We gingen ook wel eens uit eten, op hun trouwdag, en dan naar de Chinees of Van der Valk. Als we gingen winkelen in de stad, meestal Den Haag of Rotterdam, aten we bij de Hema en met mooi weer in vakanties kochten we losse broodjes en beleg en gingen we dat op een bankje in stad of natuur opeten. Ik begrijp goed dat ze dit zo deden, en zelf deed ik het ook lang zo, vond het maar zonde van mijn geld. Inmiddels weet ik een goede middenweg te vinden. In vakanties doen we het om en om, soms eten we uit, soms picknicken we.

      Verwijderen
  3. Het is in ieder geval een hele mooie herinnering!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hou niet vd Hollandse pot mee AGV en stamppot en dat was natuurlijk vrij normaal in de 50-60er jaren dat ik opgroeide. At dan ook weinig en was mager, oma bakte veel en het cakebeslag is altijd heerlijk en later maakte ze wel eens een deegje van bloem boter en suiker dat ik zo at, gevolg ik groeide nogal toen ik begin tiener was.
    Omdat we altijd met de boot op een eiland waren elk weekend en vakanties gingwe eigenlijk nooit ergens anders heer. Op de boot was eten waarschijnlijk simpel maar daar heb ik weinig herinneringen aan behalve aan witbrood met aardbeien en we vaarden wel vaak naar palingkwekerijen aan de ringvaart. Heerlijk hele palingen, vel afstropen en het vet eraf likken en het vlees zelf is ook zo lekker. Nog steeds koop ik het graag als is het best duur

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, witbrood met geprakte aardbeien en basterdsuiker, die herinnering komt nu ook bij terug, wat was dat heerlijk!! En bij mijn opa kreeg ik weleens een stukje gerookte paling op een geroosterde boterham. Ook lekker! Er zijn trouwens winkels waar ze rauw cookie dough verkopen, in allerlei smaken, beetje vreemd maar schijnt goed te lopen. Ik lust het ook graag maar dan wel lekker uit de mengkom thuis!

      Verwijderen
    2. Ja coukie dough ijs is ook te koop eens gekocht met chocoladeijs en die heerlijke brokken erin.
      Wat let je om regelmatig een onsje paling te kopen? Goede vetten en genieten van die extra's die je mag

      Verwijderen
    3. Cookie dough ijs ken ik ook en vind ik niet zo heel lekker, maar ze verkopen oook echt alleen maar cookie dough in allerlei smaken. Is een trend (eerder een hype denk ik) die in Amerika is ontstaan. Ik zag drie jaar geleden een rij voor de cookie dough winkel in Rotterdam, meer dan 100 mensen op een zondagmiddag! Vraag me af of die winkel nog bestaat, ga meteen even Google vragen.... ja, is er nog, heet baker's dough! Paling eet ik niet (schijnt niet duurzaam te zijn) maar ik eet wel graag makreel, dat is ook vol goede vetten en vind ik erg lekker. Met lekker brood en salade. Goed weekend Lot!

      Verwijderen
  5. Herkenbaar over dat witbrood.
    Hier is het altijd feest als we witbrood of witte bolletjes hebben. Ik probeer het ook alleen op de speciale dagen (zoals verjaardagen en feestdagen) in huis te hebben. Hopelijk geef ik zo weer een mooie herinnering door...
    Zelf heb ik een mooie herinnering aan 2e feestdagen. Na een wandeling door het bos, vermoeid thuisgekomen, chinees bestellen. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Liselot, het zijn vaak die hele kleine of eenvoudige dingen die zo'n herinnering achterlaten. Leuk is dat, en ik kan me goed voorstellen hoe leuk het moet zijn om dat met je eigen kinderen nu ook te doen.

      Verwijderen
  6. Wat een leuke herinnering.
    Ik ben in 1970 geboren en opgegroeid in een dorp naast Amsterdam. We aten er thuis goed van. Mijn ouders hadden een grote volkstuin, groente, aardappels en zomerfruit aten we het jaar rond van de tuin. Ik lustte niets als kind, hoewel mijn moeder toen al "modern" kookte met paprika's, courgettes enzo. Ze kookte altijd groentesoep voor mij. Mijn moeder werkte vanaf 1979 een aantal dagen per week in het gemeentelijke zwembad en ik mocht gratis zwemmen. Ik heb heel veel vakantiedagen gezwommen.
    We gingen in de zomer regelmatig naar het Muiderzand (nu Almeerderzand). Koelbox mee met blikjes sinas en up van 3es en Raak. Koffie in de thermosfles. Er gingen gember en vruchtenbroodjes van de AH mee en wat plaatkoek of cake die mijn moeder zelf bakte. Of mijn oudtante (die in de woning boven ons woonde) bakte drie in pannetjes of pannenkoeken. en die gingen dan mee. Tussendoor kregen we een ijsje, bij de strandtent. Af en toe gingen we ook naar het strand bij Bloemendaal. Eenmaal thuis haalde mijn vader frietjes bij Arie patat om de hoek.
    Ik was dol op de limlolly ijsjes van Jamin die op 2 minuten van ons huis zat. Daar heb ik er veel van op. Later heb ik daar nog gewerkt als bijbaantje toen ik op het MBO zat.
    Gek genoeg zijn we met onze eigen kinderen weinig naar het strand geweest. Wel altijd op strandvakantie in de zomer (Griekenland en Spanje) maar dat was dan genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, ik ben maar drie jaar ouder dan jij, veel van de dingen die jij schrijft in je reactie herken wel. Mijn vader kookte bij ons meestal en hij was (en is dat nog) creatief in de keuken. Zo bakte hij plaatpizza met paprika en salami, maakte hij heerlijke nasi, chili con carne, hartige taarten en lekkere zoete dingen zoals hazelnootschuimgebak, borstplaat, kruidkoek en oh zoveel andere lekkere dingen. Vakanties bleven we in de buurt, Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Op mijn verjaardag was mijn schooltraktatie altijd een koude opgerolde pannenkoek met suiker. Geen ander kind deed dat, daarmee was ik een stuk origineler dan het prikkertje met blokje kaas met ananas! 😉

      Verwijderen
  7. Wat een zoetigheid allemaal. Ik kan me dat allemaal niet herinneren uit mijn jeugd. Wij aten Tarvo, een merk gesneden lichtbruin brood. Kokosbrood herinner ik me wel. Ik was niet zo'n zoetekauw. Ook niet echt dol op brood en koekjes. Jaren later bleek dat ik slecht tegen gluten kan, en ik denk dat dat als kind al speelde in mijn afkeer van brood. Hoewel ik er toen niet zo'n last van had als later.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik denk dat ik dat heb onthouden omdat ik zoet lekker vind. We hadden ook kaas en vleeswaren natuurlijk. En er werd echt weinig snoep of chocolade gekocht en gegeten. Twee kaakjes uit school, met thee. Meestal gewone kaakjes, soms vanillewaaiers van Jamin, of Zaanse Kermis met suikerkorreltjes bovenop. En door de weeks gewoon volkorenbrood.

      Verwijderen
  8. Oh, die bekertjes sinasappelsap! Die herinner ik me nog wel. Ooit een keer heel ziek van geworden tijdens een busreis. Althans die link legde ik. Maar ik was gewoon snel wagenziek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, ik denk nu dat het misschien wel Capri Sun was in die bekertjes. Water met suiker en sinaasappelsmaak. Het zal wel de reis geweest zijn, misselijk word je niet zo snel van zo'n bekertje drinken. Maar ik herinner me wel schoolreisjes waarbij we op de terugreis alle snoep opmaakten, en daar licht onpasselijk van werden! ;-)

      Verwijderen