dinsdag 10 mei 2022

boterkoek

Wat een klein stukje boterkoek aan onrust kan veroorzaken. Dat had titel van deze blogpost kunnen zijn. Vandaag heeft een collega van mij met zijn klas boterkoek gebakken. Deze collega is nu al jaren docent maar was vroeger banketbakker. Alles wat hij maakt, of wat zijn studenten maken, is altijd erg lekker. De boterkoek die aan ons, de collega's, werd uitgedeeld was dan ook heerlijk en precies zoals ik het lekker vind: smeuïg in het midden, knapperig en bros aan de randen. 

Tijdens de koffiepauze at ik mijn boterham met pindakaas. Voor mij op tafel stond een heel grote schaal met stukken en stukjes boterkoek. De meeste collega's namen er van. Mijn brein ging alle kanten op: wel nemen, niet nemen, wel, niet, wel, niet, misschien later, of nee toch nu, nee toch maar niet, ja wel, doe nu maar, je kan het.... 

Ik heb niet genomen.

Het werd lunchpauze en de boterkoek was nog niet op. Toen heb ik, als een soort toetje na mijn lunch, een stukje genomen. Echt maar een klein stukje, maar ik heb wel genomen. Omdat ik het lekker vond heb ik later in de middag nog een stukje genomen.  Oh wat voelde dat ongemakkelijk, maar oh wat was het ook lekker! 

Om mezelf een beetje op weg te helpen heb ik mijn spiegelbeeld in gedachten genomen en mezelf toegesproken: "dat magere lijf is niet mooi, je ziet er ook niet fit en gezond uit, er kunnen prima wat kilo's bij.  En om aan te komen van deze boterkoek moet je minstens iedere dag, een paar maanden lang, een flink stuk eten dus niet zo moeilijk doen. Jij mag dit ook gewoon eten!! En je doet niet meer aan eetbuien, dus dit wordt geen trigger, dit lokt geen eetbui uit want die heb je niet meer. "

En zo is het gelukt.

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 52


18 opmerkingen:

  1. Goeie gedachte dat je niet aankomt van een stuk boterkoek alleen als je dat elke dag zou eten en dan nog dan moet dat zoveel extra calorieen bovenop je goede voeding zijn.
    Als je er aan toe bent iets te gaan aankomen zou je ook iets heel lekkers uit kunnen zoeken en dat elke dag als extra te nemen.
    Ik weet wel wat ik zou kiezen: flesje Grolsch bier!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Lot, precies, ik ben nu ook aan de volle yoghurt en 45+ kaas begonnen, eerst altijd alles mager. Ik eet al wel elke dag iets lekker, namelijk fudge en chocolade, maar ik ga nog iets verzinnen voor overdag.

      Verwijderen
  2. Ik heb geen eetstoornis, maar toch haal ik nooit boterkoek in huis want ik zou dat allemaal achter elkaar opeten. Ik vind dat ook zo lekker.
    Je hebt het prima gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Mevrouw W. ik bakte vroeger ook heel lekkere boterkoek, was ook altijd zo op! Met gember vind ik ook lekker, misschien maak ik binnenkort een kleintje. Mijn man is nu op een klus met wat andere mannen, kan hij ook wat meenemen.

      Verwijderen
  3. Wat goed. Ik hoop,dat je er echt van genoten hebt tussen je gedachten door

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, dat is gelukt en vandaag nog een stukje gegeten!

      Verwijderen
  4. Dat was heel goed gedacht van je. Je hebt een stukje genomen en het smaakte. Jij blij en je collega ook denk ik want wat is nu niet fijner om te zien dat je eigen gemaakte boterkoek zo gewaardeerd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, het is zeker leuk voor de collega, die weet hoe lastig ik het vind en dat maakt het extra leuk voor hem!

      Verwijderen
  5. Boterkoek, zo heerlijk!! Heel goed dat je er van hebt genoten. Inderdaad, zolang je het niet structureel eet, kom je niets aan.
    Maar je gaat heel goed, 52 dagen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Liselot, dit was echt heel goede boterkoek, zoals van de bakker en niet uit de supermarkt. Dank je wel, op naar 100 dagen!

      Verwijderen
  6. ik eet nooit magere of halfvolle producten, doe roomboter op mn brood (wat er in halvarine gaat is niet echt gezond) en in het weekend altijd iets lekkers bij de koffie.
    En waarom een kleine boterkoek bakken? je kunt het ook invriezen en af en toe een stukje nemen. Vrijdag komen er 3 vriendinnen/oud collega's eten en kan me nu al verheugen op de koffie met gebak waar we mee beginnen (mango-abrikozen bolgebak, yammie)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, magere producten zijn ook erg flauw van smaak, yoghurt vind ik dan wel lekker maar kaas zit is echt veel lekkerder in de volle varianten. Halvarine zit idd vol met hulpstoffen. Haha.. gewoon een grote kan ook maar ik vind het eng om zoveel in huis te hebben, ook al is het in de vriezer. Ik kan me ook verheugen op iets lekkers, maar doe dat te weinig. Ik ben met een blog hierover bezig.

      Verwijderen
  7. Dapper dat je toch een stukje genomen hebt nadat je jezelf streng had toegesproken 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ik moet dit vaker doen weet ik, als ik het een paar keer tegen mezelf zeg wordt het echt makkelijker!

      Verwijderen
  8. Wat goed van je! Met af en toe wat lekkers is niks mis. Je hoofd begint het ook door te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen