zaterdag 14 mei 2022

après-eetbui

Pijn in mijn buik, een suikerdip, schaamte en teleurstelling, allemaal dingen die ik niet meer mis nu mijn eetbuien niet meer voorkomen. Wat ik ook niet mis is mijn ritueel na afloop. Na iedere eetbui moest ik van mezelf een aantal dingen doen om weer opnieuw met gezond eten volgens mijn eigen regels te kunnen starten. Het ritueel was er in een paar variaties maar ze kwamen allemaal op hetzelfde neer: een nieuwe start, een schone lei, zodat vanaf dan het allemaal anders en beter zou zijn. Een paar voorbeelden van hoe dat er uitzag.

Een avond waarop ik alleen thuis was op een doordeweekse dag. Na het eten een eetbui, Geen gelegenheid om de volgende dag te starten op de sportschool omdat ik moest werken. Dan ging ik voor ik naar bed ging eerst nog uitgebreid in bad. Na het badderen afdrogen met een schone handdoek. Naar bed en dan de volgende dag zo min mogelijk lekkere dingen eten, en het liefst helemaal niet lekker eten. Einde van de werkdag meteen naar de sportschool en daar de extra gegeten calorieën ongedaan maken.

Een ander scenario, afhankelijk van de hoeveelheid eten die ik tijdens de eetbui  had, is mezelf ziekmelden op het werk en dan aan het begin van de dag meteen naar de sportschool gaan om mezelf weer goed te voelen. Dat lukte natuurlijk niet want ik kan me niet goed voelen als ik de boel besodemieter. Dit heb ik overigens in de afgelopen 2 jaar niet meer gedaan en daarvoor misschien 1x per jaar. 

Belangrijk voor mij was dat alles, inclusief ikzelf, schoon moest zijn. Haren gewassen, schone handdoek, vaak ook een schoon kussensloop, schoon eten - dus gezond, mager en vaak smakeloos want geen sausjes en dressings - en ook al mijn kleren schoon. Als ik een spijkerbroek aan had gehad op de dag van de eetbui moest deze eerst gewassen worden alvorens ik hem weer aan kon. 

Zonder eetbuien hoef ik al deze rituelen niet meer uit te voeren en dat scheelt me een  hoop gedoe en tijd.  Ik denk er bij eetbuidrang aan dat deze onzin dan ook weer start en het helpt me om dan de drang uit te zitten en te bedenken hoe tijdrovend en vervelend dat allemaal was.  

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 56

sportschool : loopband 25 minuten  -  fiets 25 minuten  -  geen krachttraining gedaan

fietsen buiten: naar diverse winkels: 40 minuten10 opmerkingen:

 1. Jee wat een hoop rituelen après. Wat gecompliceerd zit het dan in elkaar.
  Ik ben, gestimuleerd door jouw verhaal, aan het stoppen met een rare gewoonte die ik jarenlang had. Namelijk, altijd kauwgom in mijn mond hebben. Een raar soort verslaving. En afkicken valt nog helemaal niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Judy, een eetstoornis is ook heel gecompliceerd. Ik weet dat veel mensen met een eetstoornis er rituelen bij hebben, het genezen van zo'n psychische aandoening is ook veel meer dan 'eet eens wat meer/minder'. Alles gaat over eten. Bij het eten zelf zijn ook veel rituelen. Zoals welk bord, hoe het eten op het bord moet liggen, hoe het bord op tafel staat... Kauwgom eet ik al heel lang niet meer, wel toen ik nog rookte. Succes, ben benieuwd of het lukt te stoppen met kauwen!

   Verwijderen
 2. Wat had in jouw beleving dat "schoon zijn"met je eetbui te maken? Een nieuwe start of de "zonde"van te veel eten wegwassen? Ik heb weer iets geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Izerina, ik ben niet gelovig, ook niet gelovig opgevoed, dus ik heb geen affiniteit met de term 'zonde' in die context. Het schoonmaken staat voor een nieuwe start, net als de eerste dag van een nieuwe maand/jaar etc. Zelfs een bezoek aan de kapper kon in het verleden betekenen dat ik een verbeterde versie van mezelf was die nooit meer een eetbui zou hebben. Nou, we weten inmiddels dat dat niet werkt.

   Verwijderen
 3. Bijzonder, jouw après-eetbui ritueel!
  Bij een kleine of matige eetbui doe ik net alsof het er helemaal niet geweest is. Vergeet het zo snel mogelijk en druk het weg. Bij een grote eetbui kan dat echt niet, want dan krijg ik er lichamelijk last van: buikpijn, erg misselijk, vaak met spontaan overgeven en achteraf darmklachten met diarree. Soms zo erg dat ik me de dag er na ziek meldde, want dan was mijn lichaam te zeer van slag.
  Zulke grote eetbuien heb ik in jaren niet gehad. Wel kleine en matige.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Aaf, ik weet dat meer mensen na een eetbui een ritueel hebben. Vergeten lukte mij nooit, maar door mezelf een nieuwe kans te geven dacht ik dat het nooit meer zou gebeuren. Ik heb denk ik een heel stevig darmstelsel want ik had nooit last van mijn darmen, wel was ik misselijk en bekaf van het eten naar binnen proppen en kreeg dan een enorme sugar rush, gevolgd door de bekende dip. Dan moest ik mezelf de trap opslepen om te gaan slapen. Ik meldde me ziek om te kunnen sporten, wat dan ook echt een straf was na slecht slapen! Fijn dat de grote eetbuien bij jou ook weg zijn, succes met de kleine.... en misschien zijn dat wel eetbuien in jouw beleving. En tenslotte, je bent nu zoveel mobieler en lichter dan voorheen, je bent al ver gekomen, dat laatste stukje hoeft misschien niet eens. Mild zijn is mijn devies. Verder nog veel sterkte in deze moeilijke tijd. xx

   Verwijderen
 4. Wat zal het je een rust zal dat nu gaan geven zonder al die rituelen. Het lijkt me heel vermoeiend om al die rituelen te "moeten" doen. Ikzelf kon vroeger om de zoveel tijd mezelf volstoppen met chocolade. Dan at ik een heel tablet op totdat ik er misselijk van werd. Dan wist ik wel dat ik er een hele tijd vanaf bleef want de hele chocolade stond me dan tegen totdat ik weer in de fout in ging en een hele bonbon-bloc op at. Spijt had ik er nooit van want dan werd ik weer afgestraft met mijn misselijkheid. Nu eet ik bijna geen chocolade meer op één sneetje brood met hagelslag na bij mijn ontbijt. Ik krijg er maagzuur van en dus laat ik het vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ellen, ik kan me voorstellen dat je van bonbonbloc zo misselijk werd dat je wel weer even genoeg had. Ik lust het ook graag en ik weet dat als je hier van dooreet dat het dan niet meer lekker is. Te zoet. Net als Engelse drop. Daar werd ik ook altijd misselijk van. Jullie gaan weer bijna op vakantie las ik, fijne tijd alvast!

   Verwijderen
 5. Ergens snap ik de regels die je jezelf oplegde ook wel. Zo fijn dat je dat allemaal niet meer hoeft!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nicky, ik word nog eens een hele relaxte tante zonder alle regels!!

   Verwijderen