vrijdag 6 mei 2022

onbegrijpelijk

Vanmiddag typte ik een enorm lange inleiding bij deze post. Net heb ik dit hele verhaal verwijderd. Ik weet niet hoe ik dit stukje moet inleiden, dus doe ik dat niet en begin ik gewoon.

Vandaag liep ik over de markt. Het was lekker weer, vakantie en dus best druk. Ik zag veel mensen eten en drinken, sommige liepen, anderen zaten op een bankje. Ze aten een patatje of een portie kibbeling. Niets mee mis, het was tenslotte ook lunchtijd voor de meeste mensen en af en toe moet je jezelf verwennen. Ik ben zover nog niet maar hoop op een dag ook spontaan zo iets te doen als buiten frietjes eten. Ik zag ook een moeder met een dreumes. Het meisje zat in een buggy en had in haar ene hand een grote lolly en in haar andere hand, half in haar schoot, ze kon het nauwelijks vasthouden, een blikje Fanta van 330 ml.  

Ik heb net de ingrediënten van Fanta opgezocht (lijst ingrediënten). Naast sprankelend water op de eerste plaats staat suiker op de tweede plaats op de lijst. Dat betekent dat suiker het op een na grootste aandeel vormt. Ook zitten er kunstmatige zoetstoffen in. Ik vind het onbegrijpelijk dat iemand dit aan een klein kind geeft, nog los van het feit dat het kindje het in haar buggy kreeg. 

Zou de mevrouw achter de buggy, ik neem aan haar moeder, niet geweten hebben dat zowel de lolly als de Fanta heel veel suiker bevatten? Ik weet het echt niet. Als ze het zou weten zou ze dit toch nooit aan haar kindje geven?

Een paar jaar geleden had ik een studievoortgangsgesprek met een studente op mijn school. Een jonge vrouw van 19 met een kindje van 2. Ze nam haar kindje mee naar het gesprek, en ook haar moeder was erbij. Het gesprek was om 10 uur en het zoontje in de buggy had een bus Pringels in zijn knuistjes. Geen lege als speelgoed, nee, een volle en daar mocht hij uit eten. Omdat het studievoortgangsgesprek tevens een slecht nieuws gesprek was heb ik er verder niets over gezegd. Vooral oma was nogal fel en opgewonden, dus voor mij niet het moment om met de studente het gesprek over Pringles aan te gaan.

Maar oh oh oh wat zou ik soms graag iets zeggen! Wat vind jij, wat zou jij doen?


dagen aaneengesloten eetbuivrij: 48

(vanavond had ik het even lastig.... ik was alleen en de herinnering aan deze vrijdagavondroutine riep eetbuidrang op, maar ik heb er niet aan toegegeven!)




22 opmerkingen:

  1. Ik zou zeggen: laat het gaan. Je kent het verhaal niet van die mevrouw en haar dochtertje. En kleine kinderen mogen bést af en toe wat lekkers hebben, dat wil niet zeggen dat ze een ongezond eetpatroon hebben of dit later gaan krijgen. Laat het gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Petra, ik laat het gaan, ik moet er ook niets van vinden want ik ken het hele verhaal niet. Soms oordeel ik toch wat snel.

      Verwijderen
  2. Om met het pos te beginnen, knap gedaan weer.
    Bij dat gesprek weet je niet of kind dat altijd kreeg ipov ontbijt misschien of dat het op dat moment was om hem bezig en stil te houden.
    Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn dochter regelmatig wat appelsap gaf als ze wakker werd in de nacht dan sliep ze zo weer, water had ik ook al geprobeerd maar hielp nooit. Dat was in 1980 zo ongeveer. Gelukkig heeft ze er geen schade van ondervonden ze heeft een prachtig en sterk gebit en dat ondanks dat ik geen melk dronk in zwangerschap, wel soms bier 😐.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, dank! Klopt, ik ken het hele verhaal niet. Ik vind niet dat je het kan vergelijken met vroeger, toen was er minder kennis. Ik kreeg met Kerst en Pasen of als ik bij mijn oma op visite was, een advocaatje met slagroom. Ik zat toen nog op de lagere school. Dat zouden mijn ouders in deze tijd niet gedaan hebben, maar andere ouders doen het misschien nog steeds.

      Verwijderen
    2. Haha ik kreeg ook altijd een advocaatje met slagroom (veel slagroom, weinig advocaat) van mijn tante, denk vanaf een jaar of 10. (ik ben van 1970) Ze woonden boven mijn ouders en deden altijd een borreltje als tante thuis kwam. Ik kwam er regelmatig en vond dat af en toe wel lekker. Ik kreeg verder heus geen alcohol van mijn ouders en ook weinig snoep. Ik dronk wel koffie verkeerd vanaf een jaar of acht. Ook weer met heel veel warme melk en een kopje per dag, Altijd met een roomboterkoekje. Mijn zoon drinkt ook koffie maar sinds een jaar of 16/17. Dochter alleen thee.

      Verwijderen
    3. Hoi Nicole, ik ben nog steeds dol op advocaat, alleen nu zijn de verhoudingen advocaat slagroom omgedraaid 😉! Wij kregen ook niet veel snoep, koffie dronk ik ook al vrij jong, het heette toen nog gewoon koffie met warme melk, en ook dat vind ik nog steeds lekker, maar ik drink het nu ook graag zwart.

      Verwijderen
  3. Nee ik heb een slot op mijn mond. Hoorde ooit iemand een ijsje opdringen aan een kleinkind,dat er eigenlijk geen zin in had. Dan word ik moedeloos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, ik zou me ook nooit bemoeien met mensen die ik niet ken. Ik weet het hele verhaal niet dus ook ik houd wijselijk mijn mond. Dat neemt niet weg dat ik er wat van vind en dat is eigenlijk ook niet goed.

      Verwijderen
  4. Ik snap je gevoel zeker vanuit jouw positie. Maar aan de andere kant als ik die moeder zou zijn en je zou mij erover aanspreken zou ik denk ik niet erg positief reageren. Ten eerste weet je niet of dat meisje elke dag zoveel zoetigheid krijgt , het kan wel een speciale gelegenheid zijn geweest. Ten tweede ligt de verantwoordelijkheid toch bij de ouders. Natuurlijk is het goed dat er voorlichting is over gezond eten, maar mensen er zonder dat je ze kent op aanspreken? Zolang het gemaakt en verkocht word zullen mensen het blijven eten en drinken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Johmar, je hebt volkomen gelijk. Ik moet er verder ook niets van vinden want ik ken het hele verhaal niet. En het is ook mijn verantwoordelijkheid niet. Ik ben geen wereldverbeteraar en wil dat ook niet zijn. Alleen wanneer het kinderen betreft vind ik het wel sneu als ik dit soort dingen zie. Ik laat het gaan zoals Petra in haar reactie zei.

      Verwijderen
  5. Dat zijn dingen die ik ook niet begrijp. Maar er zijn hele volksstammen die dit doen. Maar er wat van zeggen is nog wat anders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Judy, volwassen moeten doen wat ze willen, roken, drinken, drugs gebruiken , wat dan ook, maar wanneer het kinderen betreft vind ik het erg lastig om toe te kijken. Maar ik zeg niets hoor, tenzij er klappen vallen, dan zou ik wel wat zeggen!

      Verwijderen
  6. Ik zou er ook niets van zeggen, denk dat voorlichting toch het allerbelangrijkste is.
    Jij hebt ook de serie Beter gekeken las ik, daar zie je ook hoe moeilijk het is om blijvende goede keuzes te maken.
    Maar het is soms sneu om te zien. Hier zie ik ook geregeld in het centrum heel jonge kinderen in een buggy een halve rookworst van H.M. Naar binnen werken😱



    Begrijpelijk dat je het weer even moeilijk had om je eetbui te bedwingen.Dat is niet zomaar uit je systeem. Geweldig dat je hem toch heb weten af te slaan!!!
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ria, ja ik volg die serie ook, uit interesse maar ook om mijn studenten volgend jaar eventueel wat stukjes te laten zien. Zij worden opgeleid tot leefstijlcoach. Pfff, zo'n halve rookworst zou ik moeite mee hebben. Vroeger gingen we wel met mijn ouders naar de stad en dan kregen we ook wel eens rookworst, maar deelden mijn vader, broer en ik de worst, alle drie een derde deel. Ik zat toen natuurlijk niet meer in een buggy maar was een lagere school kind. Het gaat steeds sneller voorbij die eetbuidrang, echt heel fijn!

      Verwijderen
  7. Een van de meest gehoorde commentaren aan het begin van de C-crisis was, De regering moet meer insteken op gezonde voeding, voldoende beweging etc.
    Dus... ondanks dat het algemeen bekend is, is het slechts algemeen bekend bij de mensen die iets met de kennis doen. De rest is er minder of niet mee bezig. Of beseft het niet omdat dat ene product niet bij name is genoemd en je zelf moet concluderen dat....
    Soms moet je loslaten... anders ben je de hele dag aan het prediken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Koffie Digitalix, ja, en vervolgens ook de sportscholen maanden dicht! Het klopt ook dat veel mensen de informatie niet ontvangen, of niet goed begrijpen, of er helemaal niets mee kunnen omdat ze niet weten hoe ze bepaalde gezonde gerechten moeten maken. En gezonde voeding is ook vrij prijzig, dat helpt ook niet.

      Verwijderen
  8. Wij gaven de kinderen vroeger sap. Diksap, lekker gezond. Totdat je tot de ontdekking komt dat daar waanzinnig veel suiker inzit.
    Zelf ben ik totaal geen fan van zoetstof en ik zou me denk ik drukker maken om een dreumes met een product waar zoetstoffen inzitten. Maar ik zou daar nooit iets van zeggen. Het zijn mijn zaken niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mw W., die zoetstoffen zijn inderdaad ook enorm slecht. Diksap ken ik ook, maar alleen van naam. Ik heb niets gezegd want het zijn inderdaad mijn zaken niet, maar ik vind het echt sneu voor zo'n kleintje.

      Verwijderen
  9. Ach, sneu voor dat kindje.
    Hier probeer ik alle snoep, sap, frisdrank, koek zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Maar dan nog verbaas ik me erover hoe vaak (en hoeveel) ze op school of van vriendjes snoep en dergelijke krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Liselot, je kan het niet helemaal voorkomen dat je kinderen snoep krijgen. Je kan ze wel informeren zodat ze later zelf bewuste keuzes kunnen maken. Dat doen jullie ongetwijfeld al. Voorlichting begint thuis al.

      Verwijderen
  10. Ik denk daar wel wat van. Maar ik zeg niks. Omdat iedereen zelf moet weten hoe hij/zijn zijn/haar kind opvoedt. Er zijn kinderen in mijn omgeving groot geworden met witte boterhammen met hagelslag en cola als ontbijt. Zelf deed ik dat anders met mijn kind. Maar ik moet wel zeggen dat ik het tegenwoordig wel te ver door vindt slaan. Er is niks mis met af en toe iets snoepen, vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, het is ook aan de ouders om de opvoeding te doen op hun manier, maar soms denk ik wel eens dat mensen zo weinig kennis hebben en misschien best anders willen maar niet weten hoe. Maar goed, daar zijn huisartsen, schooljuffen etc voor, ik kijk wel link uit om iets te zeggen. En tuurlijk is af en toe iets lekkers normaal, maar een 2 jarige met een blik Fanta vind ik niet okay. En tuurlijk wordt ze groot maar misschien ook wel dik en dan heb je dat weer....

      Verwijderen