dinsdag 3 mei 2022

ik hoor er niet bij

Ik hoor niet bij de bijna 6 op de 10 mensen met overgewicht of obesitas in Europa zoals ik vandaag las in dit nieuwsbericht. In het bericht zelf staat een link naar het 220 pagina's tellende WHO rapport.

Dit bericht verbaast me niet. Met mijn overmatige interesse voor gewicht en gezondheid lees, luister en kijk ik alles wat hier mee te maken heeft. Van de Amerikanen weten we inmiddels wel dat daar veel mensen met enorm overgewicht wonen. De series Obesitas America en My 600 lb Life kennen de meeste mensen dan ook wel. En daarnaast kan het je niet ontgaan zijn wanneer je in Amerika bent geweest. Ik ben in de jaren 90 twee keer naar New York geweest en ik herinner me dat ik veel zware mensen zag en dat de porties eten die we op onze borden kregen enorm groot waren. Europa is nu hard op weg om net als Amerika te worden.

Ik lees dagelijks het nieuws in The Guardian en ik kijk regelmatig BBC programma's. Daarnaast kom ik (pre-corona) vaak in het Verenigd Koninkrijk en daardoor weet ik dat ook hier obesitas een enorm groot probleem is. De meeste zorgen zijn er met betrekking tot jonge kinderen. Overheidscampagnes hebben nog niet het gewenste resultaat. 

Er wordt in Europese landen op allerlei manieren informatie gegeven over gezond eten en gezond leven. Er wordt veel geld uitgegeven aan voorlichting. En toch lijkt dit niet te werken, mensen worden zwaarder. Het WHO rapport is lang, ik ga het niet allemaal lezen maar ik ben wel benieuwd of er onderzoek is gedaan naar de invloed van overheidscampagnes. 

Moeten overheden ingrijpen? Ik vind dit zulke lastige vraagstukken. Ik weet dat veel mensen onwetend zijn wanneer het gaat over gezond eten. En is het aan de overheid om hier wat aan te doen? Scholen doen mee in het promoten van een gezonde leefstijl door gezonde kantines en lessen rondom goede voeding. Op televisie zijn regelmatig programma's over een gezonde leefstijl, zowel bij de publieke omroep, momenteel bijvoorbeeld het programma van AVRO/TROS Beter en bij de commerciële zenders konden we in de serie Obesitas van RTL 4 mensen volgen die in een jaar tijd van hun overgewicht afkwamen. Moet er nog meer gebeuren en wat dan? Er worden regelmatig voorstellen gedaan door mensen die vanuit hun werk met overgewicht en obesitas te maken hebben.  Voorstellen zoals een suikertaks of een 0%btw tarief op groente en fruit. Het lijkt nu wel alsof het tij niet meer te keren is.

Volgens mij is informeren de enige manier, mensen dingen opleggen zal niet werken ben ik bang. Maar ik heb de wijsheid niet in pacht en mijn handen al vol aan mijn eigen gezondheid, voedingspatroon en leefstijl. Vandaag kon ik gelukkig weer een dag erbij tellen.

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 45



18 opmerkingen:

  1. Ik ben helaas wel een van die te zware mensen. Verschrikkelijk vind ik het, ik sport me een slag in de rondte, probeer zo gezond mogelijk te eten en er gaat weinig vanaf. En dan al die vooroordelen. Ik vind dat dus écht héél erg. Ik denk niet dat het helpt dingen op te leggen. Het is zeker niet gezond, maar ik denk echt niet dat iedereen er zelf maar voor kiest om dik te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste D., het is niet mijn bedoeling om te oordelen. Als geen ander weet ik dat gewicht ingewikkelde materie is. En ik weet ook dat mensen met overgewicht niet per definitie ongezond(er) zijn. BMI is een manier om overgewicht en ondergewicht aan te geven, maar het is natuurlijk ook een gemiddelde. Je gezondheid is meer dan gewicht alleen.

      Verwijderen
    2. Oh je komt ook zeker niet oordelen over! Maar het is wat je zegt: gezondheid is meer dan gewicht alleen. Helaas wordt daar nog te weinig naar gekeken vind ik

      Verwijderen
    3. Oh, gelukkig! Ik ben het met je eens. Er is een term: HAES: Health At Every Size: hier is veel over te lezen op internet weet ik. Deze 'beweging' promoot het gezond zijn ongeacht je maat. Ik vind dit een positieve ontwikkeling. Dank je voor je reacties!

      Verwijderen
  2. Dwang lijkt me niet goed. Maar bij voorlichting zou er meer nadruk kunnen liggen op "lekker eten" en dan toevallig ook nog gezond. Vlak de invloed van de fastfood industrie niet uit. Trouwens waar blijft toch de BTW verlaging op groenten en fruit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, tegenwoordig staan alle bladen die de supermarkten uitgeven met hun recepten vol met gezond én lekker, dat lijkt dus ook niet te helpen. Het bereikt een publiek dat al veel weet en de mensen die nog niet voldoende weten halen deze informatie niet uit een tijdschrift. Invloed van de voedingsmiddelenindustrie zoals bijvoorbeeld Unilever is ook enorm groot. Ik heb de oplossing ook niet helaas.

      Verwijderen
  3. Die eetbladen uit de supermarkt staan idd vol met gezond en lekker eten. Maar je hebt veel groente en andere (dure) kruiden en specerijen nodig. Met een laag inkomen is dat niet te betalen. Ook zijn het recepten voor bijna altijd voor 4 personen. Als alleenstaande zijn deze recepten bijna niet gebruiken, ook al maak je de helft. Want dan heb je bv een halve stengel bleekselderij nodig en wat doe je met de rest van al die stengels?



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, ik ben het met je eens dat het altijd voor meerdere personen is. En dat je wel wat ervaring met koken en creativiteit nodig hebt om dit aan te passen aan 1 of 2 personen. Maar je kan natuurlijk ook koken voor twee keer, veel groente blijven lang goed (bleekselderij bijvoorbeeld) en je kan natuurlijk ook verschillende dingen maken met dezelfde groenten. Ik lees heel veel recepten op internet bij foodies, ik maak nooit het recept maar gebruikt het als inspiratie. Je heb overigens volkomen gelijk dat er wel heel veel dure spullen worden gebruikt. Gelukkig staan er in de meeste van deze bladen ook budgetrecepten (en die zijn ook te vinden op internet). Mocht je meer informatie willen of tips stuur me even een mailtje, dan kan ik je misschien op weg helpen. Enne..die halve stengel bleekselderij kan je denk ik ook gewoon weglaten, zo weinig maakt dan ook het verschil niet! 😉

      Verwijderen
    2. Om recepten te kunnen veranderen zonder de smaak te verprutsen moet je goed kunnen koken, creatief zijn en durven. En dat is voor veel mensen een grote drempel om recepten aan hun eigen omstandigheden aan te passen.

      Ik zou dan ook groot voorstander zijn dat koken en voedingsleer een verplicht onderdeel wordt op alle schoolniveau's.
      Ik heb het geluk gehad van een afwijkende schoolloopbaan, begonnen op lhno/LTS en opgeklommen naar vwo zonder ooit een diploma gehaald te hebben. En waar heb ik uit eindelijk in mijn dagelijks leven het meeste aan: de praktische dingen van lhno/LTS: koken, vlekken verwijderen, electrische zaken, maar ook bij de garage weet ik waar ze het over hebben.
      Een deel van die basis gun ik alle jongeren.

      Dan komt er misschien ook meer waardering voor de praktisch opgeleiden door de theoretisch opgeleiden en wat minder druk om maar HBO en WO te doen.

      Twee vliegen in 1 klap: gezondere basis en meer gelijkwaardigheid.q

      Verwijderen
    3. Hoi Wieteke, ik ben het helemaal eens met je! Ik werk op een mbo en dagelijks kom ik jongeren tegen die naar het hbo willen, maar waarom weten ze niet zo goed, het is voor een deel ook de status die er aan een hbo opleiding wordt gegeven. En juist de jongeren met een vakopleiding zijn hard nodig!
      Koken is voor een heel groot deel proberen als je net begint. Ik heb het thuis geleerd van mijn ouders. Mijn broer en ik kregen op zondag, om en om, de vrije hand om het eten te maken. We mochten zelf kiezen wat we aten (maar geen pannenkoeken en patat etc) en als we hulp nodig hadden kregen we dat maar pap en mam kwamen niet uit eigen beweging zich er mee bemoeien. Ik vond het reuze leuk! En nog steeds probeer ik wel eens wat en lukt het niet altijd, dat hoort erbij.

      Verwijderen
    4. Dank je wel voor het aanbod om te helpen met budget koken. Helaas zit ik nu in een akelige periode en kost het me veel moeite om me concentreren.
      Als ik je aanbod voor later mag bewaren? Dan graag!

      Verwijderen
    5. Maar natuurlijk mag dat! Aanbod is voor onbepaalde tijd. Sterkte net dingen die nu niet goed gaan.

      Verwijderen
  4. 😁 ik hoor er wel bij met BMI van 30, ben 92 kilo en 1.72 lang, al kan dat alweer minder zijn door osteoperose. Maar de cijfertjes zijn niet zo belangrijk voor me.
    Natuurlijk wil ik er graag 10 kilo af maar tegen welke prijs.
    We eten gezond, vers en lekker en door de week vrij zelden extra's. In het weekend een bitterballetje en chipsjes oid en 2 wijntjes en bij de middagkoffie ook iets, bv eigengemaakt appelgebak vorig weekend omdat er in de Too Good To Go box heel veel appels zaten en ik maakte er ook appelmoes van.
    Om af te vallen moet ik meer mijn best doen en op dit moment lukt dat niet echt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, het gaat ook echt niet om gewicht alleen. Gezond eten, voldoende bewegen zijn veel belangrijker. En ja, 10 kilo eraf omdat je dan misschien net dat ene zwembandje niet meer hebt wanneer je zit. Je bent verder toch gezond en nog actief, dat lijkt mij het belangrijkst!

      Verwijderen
  5. Het is inderdaad intrigerend dat obesitas zo'n groeiend probleem is. En wie is verantwoordelijk? Soms wordt de overheid ook beschuldigd van betutteling. Anderzijds is ingrijpen wellicht noodzakelijk om de toch al hoge zorgkosten in de greep te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, ja de overheid met het vingertje wordt niet gewaardeerd. Maar zijn kunnen misschien wel meer invloed uitoefenen op de voedingsindustrie door aanpassingen te eisen. Daarnaast bedacht ik me ook nog dat de weekaanbiedingen bij de supermarkten veel mensen ook aanzetten tot koopgedrag van calorierijk eten. Het is inderdaad in het belang van de overheid om de zorgkosten laag te houden. Het is aan iedereen met verstand van zaken en invloed om een steentje bij te dragen denk ik. Ik geef nooit een oordeel, wel mijn mening wanneer een gesprek over gezond eten gaat. In de lunchpauze op school is dat regelmatig het geval en dan merk ik vaak dat mijn collega's ook maar weinig weten. Ik ben geen wereldverbeteraar maar probeer goede info te geven.

      Verwijderen
  6. Gefeliciteerd met je dag erbij!
    Ik heb ook overgewicht. Niet zo heel veel, maar ik ben wel te zwaar. En ik weet ook dat ieder pondje door het mondje gaat. Maar sommige dingen die ik in winkels zie, vind ik nog steeds heel raar. Waarom is een zak chips goedkoper dan een zak appels? Ik stond laatst in de supermarkt te kijken bij ontbijtkoek. De 'gewone' ontbijtkoek kostte € 0,69. De ontbijtkoek zonder toegevoegde suiker (die ook nog eens kleiner was) kostte maar liefst € 1,97. Tja, dan is de keuze voor veel mensen snel gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, een beetje overgewicht is kennelijk niet zo ongezond als men denkt hoor. Het gaat om veel meer dan gewicht tenslotte. Light producten zijn vaak niet echt veel minder calorierijk. Nu zit er in ontbijtkoek geen vet maar bij andere dingen wordt het vet dan vervangen door suiker, of andersom, om de smaak te behouden. Een lightproduct is een versie van een product dat ten minste 30% minder koolhydraten of eiwitten of vetten of een combinatie hiervan bevat dan het originele product. Wat je vaak ziet is dat mensen hier dan meer van eten dan normaal, omdat het light is. Mijn mening is dat je beter het origineel kan eten en dan wat minder, want ja.. ieder pondje...

      Verwijderen