dinsdag 17 mei 2022

beste marijke

Beste Marijke,

Vandaag liet jij een reactie achter op mijn blog 'knap lastig' van gisteravond. Toen ik jouw reactie las was ik in eerste instantie geneigd deze niet te plaatsen. Maar ik plaats altijd alle reacties, tenzij afkomstig van voodoo dokters, waarzeggers, geldschieters of religieuze fanatiekelingen. Aangezien ik niet denk dat jij tot een van deze categorieën behoort vond ik dat ik jouw reactie net zo serieus moet nemen als alle andere reacties, dus ook met een antwoord van mij erbij.

Je hebt al een paar keer eerder een reactie gestuurd en, alhoewel soms erg ongenuanceerd, heb ik deze altijd geplaats. Ik herinner me de keer dat je op mijn blog moe een reactie plaatste waarin je mij vertelde wat ik moest doen bij eetbuidrang.  Dat was niet een heel goed advies en dat heb ik toen ook in mijn antwoord geschreven. 

Gisteren schreef je het volgende:

Ik denk dat je hulp moet gaan zoeken. Je bent echt ondervoed. Dat is ongezond en gevaarlijk. Je hebt een akelige ziekte. Dit kun je niet alleen. Dat weet je zelf ook wel
Anorexia is dodelijk. Please zoek professionele hulp. Sterkte.
Marijke 

Je bedoelt het ongetwijfeld goed en zo heb ik het dan ook gelezen. Wij kennen elkaar niet en ik weet helemaal niets van jou. Jij weet wel iets van mij. Misschien heb je wel een medische achtergrond of ben je een ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen en is dat waarom je vindt dat je deze reactie kan schrijven. Dat zou je me dan kunnen vertellen. Nu weet ik niet waarop jouw aannames en adviezen gebaseerd zijn.

Als je me al langer volgt weet je dat ik meerdere keren keer hulp heb gezocht en met psychologen heb gesproken. Dit waren behandelingen van minimaal een jaar, de behandeling bij een in eetproblematiek gespecialiseerde organisatie duurde zelfs twee jaar. Alle gesprekken die ik heb gevoerd hebben mij veel kennis gegeven. Kennis over eetstoornissen en kennis over mijzelf.

Ik heb twee keer per jaar een afspraak met mijn huisarts en twee keer per jaar een bloedonderzoek. Tot op heden is er nooit sprake geweest van ondervoeding , laat staan dat ik echt ondervoed zou zijn.  Dat ik nu licht ondergewicht heb klopt, Als ik 1,5 kilo aankom zit ik weer in het 'goede' deel van de BMI schaal. Ik houd mijn gewicht goed in de gaten en zorg ervoor dat ik weer in dit deel terugkom.

De reden van mijn ondergewicht is, zoals ik gisteren schreef, omdat ik geen eetbuien meer heb, nog evenveel sport en nog steeds te restrictief eet. Met andere woorden: de energiebalans slaat nu over naar de andere kant.

Momenteel voel ik me overigens erg goed en gezond. Kan ik vijf dagen werken in een veeleisende functie. Ook kan ik een relatie onderhouden met een liefhebbende partner en heb ik daarnaast energie om te sporten, met vrienden en vriendinnen af te spreken, mijn vader te bezoeken en een fijn leven te hebben. 

Dat anorexia een dodelijke ziekte is weet ik ook. Ik heb geen anorexia. Ik heb ooit de diagnose boulimia gehad. De variant die ik zou hebben is boulimia waarbij de eetbui niet gecompenseerd wordt door braken of laxeren, maar door sporten. Ook heb ik weleens de diagnose Eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO) gehad, oftewel een combinatie van diverse vormen van eetproblematiek. Ik kan je verwijzen naar de websites van bijvoorbeeld PsyQ en Human Concern voor meer informatie hierover en over eetstoornissen in het algemeen.

Ik waardeer je bezorgdheid en betrokkenheid, maar ik vind het niet terecht dat je mij vertelt waar ik last van zou hebben en wat ik zou moeten doen.  Vandaar dat ik vandaag de tijd heb genomen om jouw reactie te beantwoorden.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik dit graag. Ik ben open over de problematiek waar ik mee worstel en ik geef altijd een eerlijk antwoord en ben bereid dingen nader toe te lichten.

Hartelijke groet,
Mevrouw Niekje

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 59

sportschool : loopband 30 minuten  -  fiets 25 minuten  -  3 krachtoefeningen gedaan

fietsen buiten: woon-werkverkeer en weer een afspraak 25 minuten


18 opmerkingen:

  1. Voor de mensen die hier maar af en toe lezen zal het ook snel als anorexia worden gezien. Pas als je weken meeleest , en goed leest, begrijp je in welk spectrum van eetstoornissen jij zit.
    Je hebt er een heel duidelijk stuk erover geschreven, hoop dat Marijke het leest en reageert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, precies, iemand die weinig eet en dun is staat voor anorexia wanneer je geen kennis hebt. Ik hoop ook dat Marijke dit leest.

      Verwijderen
  2. Ik heb erg veel respect voor je.
    Hoe je het doet en hoe je het allemaal beschrijft.
    Bijna 60!
    Op naar de 100!!!!!!

    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik reageer bijna nooit maar wil toch even zeggen dat ik bewondering heb voor de manier waarop je hier op reageert.
    Heel knap!
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ikkelien, leuk dat je nu wel reageert, dank je wel voor het compliment!

      Verwijderen
  4. het siert je absoluut dat je altijd het goede in een mens ziet (doe ik ook trouwens). En knap dat je ook uitgebreid antwoord geeft. Misschien heeft ze niet je hele verhaal gelezen vanaf het begin en pikt er wat woorden uit en komt dan met een oplossing, die dus nergens op slaat. Je bent verstandig genoeg om het te lage gewicht goed in de gaten te houden en die 1,5 kg komt er gewoon bij, hoeft echt niet in 2 dagen (ik noem maar wat). Het gaat nog steeds heel erg goed met je, 59 dagen!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Berber! Ik denk ook dat Marijke niet alles heeft gelezen en dan verkeerde conclusies trekt. De eerste 500 gram zit er al weer aan en als de rest de komende weken eraan komt en blijft is het goed. Geen hele grote opgaaf! Ik vind het belangrijker dat de eetbuien uit mijn systeem gaan. Gisteravond was ik alleen na het eten en ik had niet eens eetbuidrang, het kwam niet in me op. Dat was voor het eerst op zo'n avond!

      Verwijderen
  5. Het is wel een erg ongenuanceerde reactie. Meer een oordeel. Als je langer meeleest, weet je hoe goed en weloverwogen jij met je eetstoornis omgaat. Dus laat je niet van je stuk brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, inderdaad kort door de bocht. En dat mag hoor, maar dan krijg je er ook een passende reactie op terug. Ik ben er voor mezelf nu uit dat dit is wat bij mij past en laat me door dit soort commentaar inderdaad niet van mijn stuk brengen.

      Verwijderen
    2. Naam vergeten: marijke, sorry

      Verwijderen
  6. Leuk dat mijn advies tot dit blog heeft geleid. Blijkbaar heb ik je toch geraakt, een beetje. Misschien leidt dat tot iets, Misschien was het overbodig.
    Succes met de kilo's!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oeps, ik lees deze blog pas nadat ik net reageerde op de blog ervoor. Je hebt zo te lezen al heel wat hulp gehad en volgens mij ben je je heel erg bewust van wat goed voor je is. Bovendien voel je je goed en dat is denk ik het belangrijkst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zo simpel ... geluk, dat is niet erg hoor, ik houd er rekening mee dat niet iedereen mij vanaf het begint volgt. Ik zal daarom ook nog wel eens onderwerpen herhalen en dan een nieuw stukje met dat onderwerp schrijven. Ik voel me nu inderdaad goed, maar wat meer gewicht zou beter zijn (en mooier staan).

      Verwijderen
  8. Het zal ongetwijfeld goed bedoeld zijn. Maar wel heel goed van je om deze uitleg te geven. Ik denk dat vaak onderschat wordt hoeveel vormen van eetstoornissen er zijn en dat het niet zo simpel is als 'even hulp zoeken'. Bovendien denk ik ook dat jij gewoon je verhaal wilt doen en niet op tips and tricks zit te wachten. En als je wat langer mee leest hier, dan weet je ook dat je heel goed bezig bent!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, zo zie ik het ook. En als iemand niet helemaal snapt wat ik doe dan vind ik het niet erg om het nog eens uit te leggen. Ik schrijf het lekker van me af en daar gaat het om. Feedback is natuurlijk wel erg leuk, zelfs als het niet heel leuke feedback is. Daar kan ik wel tegen. Ik vind verder ook dat ik goed bezig ben, dat dan weer wel! 😆

      Verwijderen
  9. Goed gedaan, deze blog. En zo weloverwogen :-) Ikzelf raak zelf soms in paniek als ik nog verder zak met mijn gewicht. Dan vind ik het niet fijn als mensen opmerkingen maken zoals: ben je nou nog meer afgevallen. Maar het komt goed, hoop ik dan maar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Aritha, dank je wel voor je compliment, dat waardeer ik! Ik krijg heel soms ook wel commentaar op mijn gewicht van collega's die ik niet eens zo goed ken. Aan de ene kant begrijp ik het ook wel. Ik zeg wel dat ik hun bezorgdheid waardeer maar dat het niet nodig is. Het is in ieder geval goed bedoeld. en ja, ik hoop ook dat het goed komt, ook voor jou!

      Verwijderen