maandag 16 mei 2022

knap lastig

Vanmorgen stond ik op de weegschaal en het bleek dat mijn BMI nu gedaald is tot 18,4. Dat is te laag. Echt te laag. Het moet niet lager worden. Ik moet dus meer eten. Echt meer eten. Dat vind ik lastig. Knap lastig zelfs. Ik heb me voorgenomen om dit wel te doen.

Ik moet niet meer gaan snoepen, een beetje meer kan, maar het aankomen moet gebeuren door het eten van voornamelijk gezonde voeding. Ik kan wel iedere dag een literbak roomijs naar binnen lepelen, een heel pak Bonbonbloc wegknagen en een zak chips verorberen, maar dat zie ik niet zitten, dan heb ik straks een te hoog cholesterol en diabetes. Wat ik wel  kan doen is een plak kaas extra, boter in plaats van halvarine, volle yoghurt in plaats van magere yoghurt, meer pasta, meer rijst, meer noten, meer peulvruchten, meer van het goede,  zo moet ik het doen. 

Vandaag had ik daar moeite mee maar ik heb wel meer pasta gegeten, een plak ontbijtkoek extra in de pauze gegeten en een bak volle kwark met walnoten en honing na het eten genomen. Nu moet ik dit even volhouden want na een dag heeft dit nog geen effect.

Hoe het komt weet ik wel. Ik ben maar iets minder gaan bewegen en eet precies hetzelfde als voorheen MIN de eetbuien. Zo'n eetbui was enorm calorierijk en daarmee compenseerde ik het bewegen en restrictief eten. En ik maar denken dat ik de eetbui compenseerde door te bewegen en restrictief te eten. Het is een cirkeltje en nu is de schakel eetbuien eruit en moet ik dus de andere schakels, bewegen en eten, aanpassen, want weer terug naar de eetbuien wil ik absoluut niet. 

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 58

sportschool : loopband 30 minuten  -  fiets 15 minuten  -  3 krachtoefeningen gedaan

fietsen buiten: woon-werkverkeer en een afspraak  25 minuten


18 opmerkingen:

  1. Je weet al veel van voeding en calorieen. Heb je de eetmeter van het voedingscentrum al eens gebruikt? Ik doe dat om af te vallen (lukt nog niet) maar wat ik er prettig aan vindt zijn de adviezen die je ook kan zien en wat je in plaats van iets kan eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, klopt, ik heb ook 5 jaar geleden de opleiding Gewichtsconsulente gevolgd en behaald en ik geef er ook les in. Ja, ik heb de eetmeter van het voedingscentrum wel eens gebruikt en misschien moet ik dat weer eens gaan doen want inderdaad de alternatieven die zij geven zijn handig, zeker voor mij omdat ik vast zit in al die eetregels en weinig varieer. Goede tip!

      Verwijderen
  2. Heb groot respect hoe je met je eetprobleem omgaat. Zo knap dat zelfinzicht. Wens je oprecht heel veel sterkte toe en ben ervan overtuigd dat je dit gaat lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Nienke, dank je wel. Ik doe nu ook echt mijn best en ik denk dat alle andere keren dat ik probeerde het aan te pakken een beetje halfslachtig waren. Zelfs nu merk ik af en toe dat ik het wel goed vind zo, maar dan denk ik daarna toch weer dat ik door moet zetten en meer van die rare gewoontes moet proberen te stoppen. Schrijven helpt me enorm en de reacties zijn waardevol.

      Verwijderen
  3. Is dat BMI cijfertje wel zo belangrijk? Als jij je energiek voelt,niet constant ziek bent,waarom jezelf niet gewoon accepteren? Ik ken iemand,altijd over-slank ,nooit ziek en heel energiek voor haar 70 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, de ene keer denk ik precies dat wat jij zegt en een andere keer denk ik dat ik me wel moet richten op dat getal. Maar ik voel me fit en gezond momenteel, op wat klachten na die te maken hebben met mijn zenuwen, maar dat komt niet door mijn gewicht. Toevallig was ik daar gisteren voor bij een neuroloog en heb ik een doorverwijzing voor een onderzoek gekregen. Ik weet dat BMI cijfers gemiddelden zijn en dus dat afwijkingen mogelijk zijn. Maar nog meer afvallen wil ik niet, dan is het ook echt niet mooi meer, zelfs niet in kleding!

      Verwijderen
  4. Dat zit ingewikkelder in elkaar dan je eerst dacht. Ben benieuwd hoe je dat aan gaat pakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, klopt. Nu eerst zorgen dat ik niet nog meer afval (zie ook mijn reactie aan Izerina).

      Verwijderen
  5. "gewoon" eten waar je trek in hebt? en niet letten op halfvol of mager (of gezond). Of werkt het zo niet voor je? Zit je dan met dat schuldgevoel? Misschien is dat wel de grote boosdoener. Maar dat het goed komt, weet ik zeker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, dat is nu juist het lastige, gewoon eten zit er nu nog niet in, ik moet daar echt mijn best voor doen, het gaat namelijk tegen het eetstoornisbrein in. Het gezonde brein wil wel hoor! En dus ga ik het doen want ik ga naar mijn gezonde brein luisteren. Dank je wel voor je positieve reactie, altijd fijn!

      Verwijderen
  6. Goed punt dat je dan ook nog moet aankomen van gezond eten, en niet van allerlei snoepgoed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, ik weet precies hoe het moet, wat ik moet doen en wat ik moet laten, maar ik moet het niet alleen WETEN... ik moet het DOEN! Ik ga er in ieder geval mee aan de slag.

      Verwijderen
    2. Weten is het begin van doen. Dan neem je een aanloopje en waag je de sprong.
      Ik ga nu de sprong wagen om voor het eerst in maanden hardlopen juist weer op te pakken. Het doet me mentaal en lichamelijk goed maar is ook het eerste dat ik laat vallen bij drukte en stress.

      Verwijderen
    3. Hoi Wieteke, zo is het! Wat goed dat je het hardlopen weer oppakt, het voelt na afloop vast heel goed en dat zorgt er misschien ook voor dat je het weer met regelmaat gaat doen. En juist bij stress is het goed om te bewegen en op die manier je hoofd ook leeg te maken, althans, dat is bij mij zo. Succes!!

      Verwijderen
  7. Het lijkt me inderdaad knap lastig. Heb je hier hulp of steun bij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zo simpel...geluk, nee nu niet meer maar in het verleden wel gehad. Ook veel gelezen. Ik weet precies hoe het moet, maar ik moet het dan ook echt doen!

      Verwijderen
  8. Ik denk dat aankomen net zo moeilijk is als afvallen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, gezond aankomen is inderdaad lastig. Met patat en bitterballen zou het sneller gaan, maar dat vind ik niet zo'n goed idee!

      Verwijderen