donderdag 12 mei 2022

drukke periode

De laatste weken van het schooljaar zijn aangebroken en dat betekent voor het mbo-onderwijs dat er een drukke periode is aangebroken. Er zijn intakes en exitgesprekken, er moet in kaart gebracht worden welke studenten extra zorg nodig hebben. 

Docenten voeren intakegesprekken met nieuwe studenten. Deze intakes worden dan besproken door een plaatsingscommissie. Ik maak deel uit van deze commissie. Docenten leveren de intakeformulieren (digitaal) bij mij aan, ik neem ze door en bekijk ze op eventuele bijzonderheden en zaken die nog ontbreken of nog nadere toelichting nodig hebben. Als de intake helemaal compleet is neem ik ze door met de leden van de plaatsingscommissie. Daarna geef ik een terugkoppeling naar de intaker en de administratie over de plaatsing. 

Soms moet ik nog een gesprek voeren met de nieuwe student en ouders, verzorgers of begeleiders om een hulpvraag en handelingsplan voor extra begeleiding te bespreken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij studenten met autisme. Te denken valt dan aan een prikkelvrije plek in een leslokaal, begeleiding door een studiecoach bij het organiseren en plannen van opdrachten of iets als hulp bij het herinneren aan medicatie.

Daarnaast worden er in deze periode ook BSA's aan studenten in hun eerste jaar gegeven. Dit zijn Bindende Studie Adviezen. Bij een negatief advies moet een student stoppen met de opleiding. Dan volgt een exitgesprek en gaat de school, samen met de student, uitzoeken welke opties een student heeft. Ook hier ben ik bij betrokken en ben ik zowel adviserend aan onze directie als ondersteunend bij de studenten. 

Alles moet goed worden bijgehouden in dossiers en dat is administratief ook nog eens een boel werk. Al mijn andere werk gaat ook gewoon door. Ik geef dit laatste trimester geen les meer, maar mijn lesgroep heeft voor de meivakantie een examenopdracht ingeleverd, van 15 tot 20 pagina's met een verslag, en dit moet ik nakijken.  Momenteel is het dus behoorlijk druk en komt er minder van bloggen. Ik heb me wel voorgenomen om dit weekend wat posts af te maken waar ik aan begonnen ben.

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 54

loopband: 30 minuten  -  hometrainer: 30 minuten

fietsen buiten: 2 x 10 minuten woon-werk verkeer



9 opmerkingen:

  1. Hoi Izerina, ik drukte per ongeluk op delete in plaats van publiceren en je opmerking is niet meer terug te vinden. Ik weet wel wat je vroeg namelijk of de drukte invloed heeft op mijn bewegen en eten. Het antwoord is nee, niet echt. De routines zijn zo ingesleten dat er vrij weinig is waardoor het anders gaat. In februari was ik erg ziek met hoge koorts, dan eet ik nog steeds zoveel mogelijk wat ik altijd eet. Alleen salade lukte niet, ik nam toen soep. Bewegen doe ik ook als het even kan. Er is vrij weinig wat mij tegenhoud!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje dat klinkt inderdaad als erg veel zeg. Zeker als het naast je gewone werk is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, eigenlijk is het ook mijn gewone werk bedenk ik me nu, het komt namelijk ieder jaar terug, alleen dit kan niet uitgespreid worden over het jaar en daarmee is het een piek in de werkdruk, niet erg want ik vind het allemaal leuk om te doen!

      Verwijderen
  3. Druk, maar het lijkt me een reuze interessante baan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, klopt, ik doe het ook met veel plezier! En de afwisseling maakt het ook leuk, zelfs op piekmomenten, ik ben dan soms echt bekaf aan het einde van de dag na alle gesprekken, maar het is zeer lonend werk en geeft ook veel voldoening.

      Verwijderen
  4. Dat klinkt als druk inderdaad. Maar je werk klinkt ook heel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, mijn werk is heel afwisselend en ik ben op heel veel verschillende onderdelen van het onderwijs betrokken. Vroeger nog wat meer want toen maakte ik ook alle roosters en jaartaken van de collega's. Nu ben ik meer voor studenten bezig, maar allebei is waardevol. Ik vind het fijn om mensen te helpen, op wat voor een manier dan ook. Ik kan in dit werk ook heel creatief zijn, niet met kurk,🤣 ik ben verre van een knutseltype in tegenstelling tot wat jij kan en doet, maar ik ben wel heel creatief met oplossingen! En ik merk dat dit gewaardeerd wordt en dat maakt het leuk ondanks drukke momenten.

      Verwijderen
  5. Bijzondere baan heb je. Ik zou wel gehad willen hebben (is dit goed nederlands juf?) dat er in mijn schooltijd dergelijke begeleiding was. Nu ben ik met 16 na 3 jaar ulo van school gegaan. Was niet echt een goede leerling maar werd ook niet echt gestimuleerd denk ik, mijn ouders lieten me ook mijn eigen gang gaan, en ik vond school gewoon niet leuk, buiten school was alles veel leuker!
    Maar met wat meer begeleiding over wat ik zou willen en kunnen had ik best een goede beroepsopleiding kunnen doen als die mij interesseerde. Ik ben gewoon beter in doen en in de praktijk leren.
    Geen spijt hoor maar ik had achteraf goed in een grafisch beroep kunnen zijn. Nu ben ik er wel gedeeltelijk door mijn werk in terecht gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik herken dat wel. Ik ben ook nooit gestimuleerd door school. Mijn ouders lieten mij vrij in mijn keuze en hielpen we wanneer ik hulp nodig had. Ik wist mijn hele middelbareschooltijd niet wat ik wilde gaan doen, behalve dat ik naar Londen wilde, dat wilde ik al sinds ik een jaar of 12 was. Gelukkig vonden mijn ouders dat een goed plan en mocht ik dat helemaal zelf organiseren. Ooit leek de hogere hotelschool mij leuk, maar daarvan werd gezegd dat je een plooirok en een poloshirt moest dragen, ik was een halve punk, het laatste wat ik aan wilde was een plooirok! Enfin... ook ik ben goed terecht gekomen en dat is wat ik mijn studenten ook meegeef: linksom of rechtsom, je komt een keer op je plek, maar een diploma opent wel wat makkelijker deuren dus zorg voor een afgeronde opleiding, zelfs als de beroepsopleiding toch niet helemaal is wat je ervan had gehoopt.

      Verwijderen