woensdag 30 maart 2022

woensdag 30 maart 2022 - altijd hetzelfde eten

In een reactie van een vaste lezer op mijn post van gisteren ging het over mijn ontbijt. Ik had verteld dat ik iedere ochtend havermoutpap eet.  Berber vroeg me of dit nooit gaat vervelen. Ik antwoordde nee, ik eet het liefst elke dag hetzelfde ontbijt. In dit geval dus havermoutpap, iets wat ik al jaren iedere ochtend eet, behalve als we op vakantie zijn. De enige variatie zijn de toevoegingen zoals appel, bramen, blauwe bessen of banaan. Verder is het recept hetzelfde, een schep havermout (van 40 gr) met drie kopjes water en 1 kopje melk, theelepel kaneel en snuf zout.

Toen ik nog wat langer over de vraag nadacht besefte ik dat ik dit ontbijt nu zeker al 8 jaar eet. Daarvoor at ik iedere dag yoghurt met muesli en weer daarvoor twee bruine boterhammen met hazelnootpasta. Maar dit laatste ontbijt is zeker 20 jaar geleden!

Ik vind havermoutpap erg lekker en heb het 'ontdekt' toen ik de yoghurt niet meer zo lekker vond op koude dagen. Ik had nooit havermout gegeten, wij aten vroeger thuis wel Brinta. Na mijn lagere schooltijd at ik nooit meer pap. Havermout kwam ineens weer in de mode omdat het gezond is. Dat was natuurlijk echt iets voor mij!  En dat is nu nog steeds een belangrijke reden voor mij om het te eten. 

Een andere belangrijke reden is dat zo'n kom iedere dag precies hetzelfde is, het is daardoor een heel veilig ontbijt. Ik weet dat het goed vult en dat ik er tot de ochtendpauze op mijn werk op kan teren. Een ander ontbijt vind ik 'eng'. Ik durf op een normale dag niet goed van mijn eetregels en eetroutines af te wijken. Het veilige gevoel van een vast ontbijt betekent dat er geen trigger is om gek te doen met eten. Op vakantie is dat anders, dan lukt het me goed om vrij te nemen van de eetregels.

Mijn vaste boterham met pindakaas bij de koffie in de ochtend is ook veilig. Een stuk taart is dat niet. Soms heb ik natuurlijk wel trek in iets anders, maar durf ik het niet aan uit angst dat het de eerste dominosteen is van een hele lang rij. En zo ook de lunch. Die bestaat altijd uit een (rogge)boterham met kaas en een flinke salade. Het soort brood is niet iedere dag hetzelfde, maar wel erg beperkt  ik kies uit drie soorten roggebrood en wissel die per dag af. Mijn salade bestaat ook niet elke dag uit precies dezelfde ingrediĆ«nten, maar enorm uiteenlopend van samenstelling is deze bak groenvoer ook niet. Alles omdat het veilig voelt.

Een appel na schooltijd, een warme maaltijd en daarna vla toe (op zaterdag ijs), thee en een blokje fudge. Ook altijd hetzelfde want het voelt veilig. Dat is schijnveiligheid en liefst zou ik meer flexibel willen zijn rondom deze vaste eetregels. Iets waar ik aan ga werken wanneer ik wat langer eetbuivrij ben.


dagen aaneengesloten eetbuivrij: 11

12 opmerkingen:

  1. ik at vroeger beschuit als ontbijt, met hagelslag, nu dus de crackers van Aldi omdat ik die het lekkerste vind. Heb ook andere crackers geprobeerd maar de smaak vind ik minder. Ik let in eerste instantie wat eten betreft of ik het lekker vind, en of het voedzaam oid is komt op de 2e plaats.
    Het lijkt me heel erg beperkend, je eetregels, nooit eens uit de band kunnen/willen springen omdat er dan van alles verkeerd kan gaan (en ik snap dat je dat niet wilt).
    Ik kan rustig een bord boerenkool als ontbijt eten. Of rond kerst mn ontbijt doen met oliebollen en/of appelbeignets. Elke dag groente eten lukt niet, fruit eet ik wat meer, liefst iets wat makkelijk is (artrosehanden kunnen wat minder wat schoonmaken betreft). En ik doe het blijkbaar toch wel goed, ben gezond (behalve de artrose en scoliose en wat kleine andere ongemakken), en ben hard op weg naar de 80.
    Goed joh, 11 dagen!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Berber, voor mij zijn vakanties om een beetje uit de band te springen. Dan eet ik 's ochtends ook croissantjes, roerei, lekkere broodjes etc. Vroeger ook wel oliebollen hoor! Maar dit geeft me dus een veilig gevoel en verder is het niet erg hoor, ik vind alles wat ik eet lekker. Wow.. bijna 80!

      Verwijderen
  2. Pappen waren in mijn jeugd een toetje en ik vond het vreselijk, ook griesmeelpap stond er regelmatig op het menu. Ik vond eten toen zelden lekker, van stamppotten hou ik ook al niet. Ik vond eten pas lekker worden toen ik ontdekte dat men in andere landen wel lekker at.
    In een periode van een of andere dieet, ik weet niet meer welke, at ik boekweitpap in de ochtend, dat vond ik wel lekker. Maar het volgende dieet was methode Montignac en dat was fruit als ontbijt, dat beviel me goed en eet ik nog steeds als begin vd dag.

    Prima toch als je voorlopig je nog aan die gewoontes vasthoudt, je bent er op een gegeven moment wel aan toe iets te veranderen, en dat zal stap voor stap het beste zijn.
    Voorlopig gaat het je goed af zo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot, dat heb ik vaker gehoord, pap als toetje. Wij aten yoghurt of vla toe. Stamppot aten wij nooit thuis, nu heel soms stamppot rauwe andijvie. Boekweitpap staat op mijn lijstje om ook eens te maken. Voor nu is het goed zo, eerst maar van die eetbuien af, dan stap voor stap de regels loslaten.

      Verwijderen
  3. Als dit goed voedt en voelt is het toch prima? Bovendien wel makkelijk met een boodschappenlijstje. Ik heb jaren ontbeten met geroosterd brood,boter,honing en sesamzaadjes. Omdat ik het lekker vond. Nog is het af en toe een tractatie voor me.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, dat klopt, en onze boodschappenlijstjes zijn heel makkelijk. Zeker omdat we online bestellen en T. de boodschappen op vrijdag op een pick-up-point ophaalt. Ik bestel heel veel hetzelfde iedere week. T. heeft ook een aantal vaste dingen, niet vanwege een eetstoornis, maar wel omdat hij dat lekker (en prettig) vindt. Zijn ontbijt is altijd een volkorenboterham (met 2x per week roerei) en een krentenboterham. En soms eet hij 's ochtends pasta, pizza of soep, maar dan heeft hij de avond ervoor een paar biertjes gedronken!! šŸ¤£

      Verwijderen
  4. Er lijkt me niks mee als je altijd hetzelfde ontbijt eet. Ik eet al wel 50 jaar iedere ochtend een snee brood met hagelslag. Gaan we 3 maanden met de camper weg dan gaan er een stel pakken hagelslag mee. Ik ben er nooit slechter van geworden en het smaakt nog altijd zalig!!!!! Het is echt een genietmomentje voor me die ene snee brood met hagelslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Ellen, mee eens, niets mis met routine. Het wordt pas een probleem als je niet comfortabel bent met iets anders. Ik neem meestal pakken roggenbrood mee op vakantie. Behalve als ik naar Duitsland ga, daar hebben ze erg lekker stevig brood. Mijn blokje fudge en bakje vla zijn mijn genietmomentjes, gaan ook nooit vervelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien kan je stilaan, stapje per stapje, wat flexibeler zijn in je eetgewoontes. Rome is tenslotte ook niet op Ć©Ć©n dag gebouwd.
    A propos, mijn ontbijt is sinds mijn mondkanker operatie ook altijd hetzelfde: een shake van Griekse yoghurt, volle melk en wat fruit (banaan, mango, rode vruchten, ...). Voordien bestond mijn ontbijt vele jaren uit homemade granola met Griekse yoghurt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, dat ga ik proberen, eerst die eetbuien eruit! Vervelend dat je geen lekkere homemade granola meer kan eten, hopelijk is dit een lekker alternatief. Volgens mij hebben veel mensen een standaard ontbijt (en lunch), dus zo gek is het ook weer niet om iedere dag hetzelfde te eten, maar voor mij zou afwisseling goed zijn om patronen te doorbreken.

      Verwijderen
  7. Nou ja, ik heb niet echt eetregels maar ik eet (overdag) wel altijd hetzelfde. Het zelfde voor ontbijt en hetzelfde voor lunch. Gewoon omdat dat dingen zijn die ik het lekkerst vind. Er zijn wel eens dagen dat ik iets anders eet maar dat zijn echt uitzonderingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, veel mensen eten overdag hetzelfde zie en hoor ik. En waarom anders eten als je het lekker vindt, mij lijkt dat niet nodig.

      Verwijderen