zondag 27 maart 2022

zondag 27 maart 2022 - vitamine D

Een aantal jaren geleden had ik een ernstig vitamine D tekort.  Ik wist dit niet maar in die periode verloor ik wel vrij snel mijn evenwicht, viel ik een paar keer met de fiets en had ik  moeite met concentreren. Het viel samen met mijn burn-out. De concentratieklachten konden ook daarmee te maken hebben.

Nadat bloedonderzoek uitwees dat ik een ernstig tekort had kreeg ik een kuur. En nog steeds 'krijg' ik ampullen waarvan ik er trouw maandelijks twee neem. Vallen met de fiets en struikelen is nu verleden tijd. Ook kan ik me weer beter concentreren. Of dat puur door de vitamine D komt weet ik niet, maar prettig is het wel.

Zodra het zonnetje schijnt en het de temperatuur lekker genoeg is pak ik een stoel en installeer ik me op ons terras. In deze tijd van het jaar, en ook in april en mei, is het nog niet te warm en kan ik zonder bescherming wat zon pakken. Voor een beetje kleur op het bleke gelaat en de broodnodige vitamine D. 

Ik ben geen arts en ik heb ook geen onderzoek gedaan naar vitamine D, maar wel met mijn huisarts hierover gesproken. Ook op het Internet heb ik diverse betrouwbare bronnen uit binnen- en buitenland geraadpleegd en gelezen dat vrouwen van 50 en ouder die in het westen wonen een risico lopen op een tekort. Er is een behoorlijke lijst met klachten die bij een tekort kunnen ontstaan. Ik zorg er daarom nu voor dat mijn vitamine D niveau op pijl blijf. Het voorjaarzonnetje kan daarbij helpen. (In overleg met mijn huisarts heb ik jaarlijks een bloedonderzoek om te kijken of ik geen tekorten heb, dit in verband met mijn eetgestoorde eetpatroon.)

Ik heb een heerlijk ontspannen dag gehad vandaag. Na mijn rondje sportschool nog even lekker vers zuurdesembrood gehaald voor bij de soep die we vanavond hebben gegeten. Daarna zitten lezen in het zonnetje en verder vrij weinig gedaan. Uitgerust en daarmee klaar voor de nieuwe werkweek!

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 8


 

12 opmerkingen:

  1. Ik vraag me ook wel eens af of ik niet een vitamine D tekort heb. Met mijn rode haren en bleke huid, smeet. Ik óf met factor 50 of ik ontwijk de zon door binnen te gaan zitten. Ik heb een gruwelijke hekel aan zonnebrand, maar niet gebruiken is helaas geen optie. Verstandig om jaarlijks te laten controleren inderdaad!

    Daniëlle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Daniëlle, een keer laten controleren kan misschien. Verstandig om je goed in te smeren, dat is voor jou zeker belangrijk. Ik deed het vroeger nooit maar ben nu wel veel meer op de hoogte van de kwalijke straling van de zon dus ben ook voorzichter geworden en smeer nu ook. Fijne dag!

      Verwijderen
  2. Een paar jaar geleden hing er een poster in de wachtkamer met oproep aan 65+-ers om het vit D gehalte te laten controleren. Ik denk,dat het al veel eerder belangrijk is,ook voor het immuunsysteem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ja dat denk ik ook, met name bij 50+ in landen waar de zon niet dagelijks schijnt en veel mensen een baan hebben of dingen doen waardoor ze voornamelijk binnen zijn.

      Verwijderen
  3. Elke dag nemen we een supplement D en K en mijn waardes zijn tot nu toe goed. Heb ook voldoende energie en geen andere klachten die op een tekort zouden duiden

    Prettige week en hou vol

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, heel verstandig en zo zie je maar... geen klachten en voldoende energie. Ik blijf mijn best doen. Jullie ook een leuke week!

      Verwijderen
  4. Het wordt aangeraden dat vrouwen boven de 50 jaar vitamine D en calcium tabletten slikken. Ik dacht dat dat algemeen bekend was.
    ik ga zo lekker in het zonnetje zitten, goed voor de vitamientjes! Goeie smoel om lekker te luieren...


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, ik denk ook wel eens dat dingen algemeen bekend zijn en kom er dan tot mijn schrik achter dat dit niet zo is. Ik vertel aan vrouwen en vriendinnen die nu rond de 50 zijn hoe belangrijk vitamine D is en kom er dan achter dat dit bij bijna niemand bekend is, en deze dames staan allemaal volop in het leven, hebben een opleiding gevolgd en weten over het algemeen wel hoe ze goed voor zichzelf moeten zorgen. En als je bijna nooit bij een huisarts komt dan hoor je het daar ook niet. Ha ha ... luieren in het zonnetje omdat het moet voor je gezondheid... dat zouden meer mensen moeten doen. Geniet er maar van!

      Verwijderen
  5. Nooit geweten dat je evenwichtsproblemen kunt krijgen van een tekort aan vitamine D.
    Heel even werd ik blij, eventjes maar. Nu heb ik geen tekort aan vitamine D maar wel evenwichtsproblemen. Ik heb 2 keer een ontsteking aan mijn evenwicht gehad en na de tweede keer heb ik er van alles aan overgehouden. Soms lijk ik wel dronken als ik loop terwijl ik geen druppel alcohol drink. Lastig maar tot nu toe kan ik er redelijk normaal mee leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ellen, mijn neuroloog vertelde ook dat het invloed heeft op de werking van de zenuwen. Ook iets waar ik last van heb, ik krijg hier binnenkort onderzoeken voor. Ik ervaar 's nachts veel tintelingen in armen en benen. Heel vervelend en hierdoor slaap ik ook niet meer zo goed als voorheen. Vervelend voor jou, dat kan af en toe ook best eng zijn als je ineens gaat zwalken alsof je dronken bent ☹.

      Verwijderen
  6. Tja, het zou me niks verbazen als ik een vitamini D tekort heb. Heb een tijdje terug van die pilletjes gekocht. Het innemen ging een week goed en toen was ik het alweer vergeten. Ik hoop dat het snel echt lente wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ik heb het in mijn routine ingebouwd, ik slik mijn pillen bij het ontbijt, 's avonds leg ik ze al klaar. En zodra het kan de zon in! Maar nu eerst sneeuwballen gooien ben ik bang!🤣

      Verwijderen