maandag 7 maart 2022

eetoverzicht week 9

Mijn eetoverzicht komt voortaan weer op maadagmorgen om 07.00 uur online.

Deze week was het vakantie en het was een week die bestond uit mooie zonnige dagen. Het voorjaar komt eraan, wat heerlijk!

maandag:

auberginelasagne, salade met tomaat en komkommer

Op zondag maakte ik de lasagne al klaar en deze hoefde ik alleen nog maar in de oven te schuiven. Ik nam wat broccoli erbij en een frisse salade.

dinsdag:

snijbonen, kalfswangen, gekookte aardappelen

Misschien nog niet helemaal in het seizoen deze snijbonen, maar vooruit, ze waren in de aanbieding bij mijn Turkse super. Ik heb geen bonensnijder maar met de mandoline lukte het ook om er scheermesjes van te maken. Dan zijn ze echt het lekkerst. De kalfswangen kwamen uit de vriezer.

woensdag:

Thaise groentesoep, gekookt ei, rijst, atjar

Met een zak groente-afsnijdsels en een stuk gember, een stuk laos en een stengel citroengras een Oosterse bouillon getrokken. Daarna taugé, Chinese kool, paksoi, champignons, prei en paprika toegevoegd en heel even kort laten koken. Gas uit, kokosmelk erbij en dan lekker de rest van de dag laten staan. 's Avonds alleen nog opwarmen, de groente zijn dan nog iets knapperig. 

donderdag;

salade met een wrap

De eerste maaltijdsalade van het jaar! Voor T. maakte ik een bord met salade niçoise. Zelf had ik niet zo'n trek in tonijn, maar wel in feta. Mijn salade bestond uit sla, blokjes zoete aardappel, broccoli, zilveruitjes, gedroogde tomaatjes, gewone tomaat, komkommer, bleekselderij en paprika. Ik kruimelde er feta overheen en at het met een wrap.

vrijdag:

noedels, wokgroente, tempeh en satésaus

zaterdag:

etentje met vrienden: spinaziekikkererwtencurry, kip in kokossaus, pilaurijst, naanbrood, ijsbergsalade met  komkommer, tomaat, rode ui en mango / toetje: citroenroom met gemberkoekjes

zondag:

goodie bowl met restjes van gisteren en wat extra groente


Deze week staan er weer andere lekkere dingen op het menu. We beginnen vanavond met onze Meatfree Monday. Wij doen niet mee aan de Week zonder vlees en zuivel. We eten al zo weinig vlees dat ik dat niet nodig vind. Zuivel zou minder kunnen. Ik heb ooit eens een week plantaardige zuivel gegeten en allerlei verschillende producten geprobeerd. Ik vond het enorm tegenvallen. Misschien had ik langer de tijd moeten nemen om aan de smaak te wennen. Wie weet probeer ik het ooit nog eens. Maar niet deze week.




12 opmerkingen:

  1. Nep-vlees en nep-kaas smaken me niet. Dan maak ik liever zelf iets van bonen. En edelgist als kaasvervanger op b.v pasta

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Izerina, ik eet ook nooit nepvlees, maak mijn eigen falafel. Edelgist heb ik nog nooit op, zal ik ook eens proberen.

      Verwijderen
  2. Nee, ik ga de zuivel niet vervangen. 's Morgens begin ik altijd met Griekse yoghurt en fruit. 's Middags bij het eten thee of melk en 's avonds verplicht nog een beker melk om aan voldoende kalk te komen. (Dat komt ervan als je oud bent geworden.) Omdat ik alleen vitamine d slik en verder niets aan medicijnen of supplementen, moet ik van mijzelf voldoende zuivel nemen.
    En die soja en haver melk heb ik geprobeerd, bah.
    En zo'n week zonder vlees, daar word ik een beetje recalcitrant van. Zo van dat maak ik zelf wel uit. Dus eten wij vanavond wel vlees. Wij eten normaal heel weinig vlees. Maar voor dit weekend had ik Chinese tomatensoep gemaakt. Daar hoort kipfilet in, maar ik maak dan rundergehaktballetjes.
    Deze week is het inloopweek in de school van onze kleinkinderen. Ik ga vanmiddag zeker een kijkje nemen. Het is een nieuw gebouw. Nu anderhalf jaar oud. Groep 4 en als het mag groep 8. Maar ik vraag eerst toestemming. Als T. het niet wil, doe ik het niet. Oma in de klas. Ik wil wel graag. Jaren groep 7 en 8 gehad.
    Fijne dag en Niekje, kritiek hoort erbij. Je blog is openbaar. Anders moet je het achter een slotje zetten. Maar dan krijg je alleen jaknikkers als reageerders.
    Ik zou er niet op reageren. Zonde van de moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Francien, ik vond zuivel echt niet smakelijk. En belang van kalk is voor mij ook een reden om er niet mee te stoppen. Ha ha, ik snap dat recalcitrante... week van dit, maand van dat, dag van zus en dag van zo... Wij kunnen ook prima zonder dit soort evenementen bepalen wat we eten. Leuk om naar zo'n inloop van school te gaan. Leuk ook om te zien hoe het is veranderd sinds jij zelf les gaf, er zal veel anders zijn vermoed ik. Ik weet het, het mag ook wel eens minder leuk zijn als iemand reageert, dat mag en daar moet ik ook mee om kunnen gaan. Verder is het sop de kool niet waard. Fijne dag!xx

      Verwijderen
  3. Goodie bowl met restjes van gisteren: wij noemen dat kliekjesdag! haha.
    Maar misschien smaakt het lekkerder als er een "deftige" naam aan wordt gegeven.
    Het is het proberen waard...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, hahaha... deftig vind ik het niet, maar ik snap je wel. Ik noem het thuis gewoon ratjetoe... voor mijn blog vond ik de goodie bowl leuk. Smaakt allemaal hetzelfde! 😉

      Verwijderen
  4. wat grappig dat jij de snijbonen scheermesjes noemt als ze met een mandoline zijn gesneden. Voor mij zijn scheermesjes juist snijbonen met scherpe kantjes eraan. Ik heb wel een snijbonenmolen en het snijden alleen al vind ik geweldig leuk. Ooit heb ik zelf snijbonen in de tuin gezet en ze waren prima opgekomen, ca. 10 kg. Even blancheren en dan invriezen. Zeker een dag mee bezig geweest. Toen we ze gingen eten bleken het dus scheermesjes te zijn, niet te eten. Vanaf die tijd altijd gewoon gekocht.
    Vlees eet ik nauwelijks, hooguit af en toe een balletje gehakt, of rookworst bij de stamppot. Elke dag griekse yoghurt, bakje van 150 gr. Suiker doe ik nergens in.
    En deze week skrei gegeten, heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Berber, het is wel een klus op de mandoline hoor, vooral het eindje, goed op je vingers letten! Zonde zeg, 10 kilo!! Wij ook weinig vlees, en ook nergens suiker in. Skrei...helemaal vergeten dit jaar, meestal eten we dat ook een paar keer in januari en februari, erg lekker!

      Verwijderen
  5. Van de schoolmelk heb ik nog een trauma, vreselijk die stinkende flesjes en altijd of heet of ijskoud, in mijn herinnering dan hè. Yoghurt heb ik lang gegeten met muesli maar nu krijg ik er maagpijn van. Kaas en roomboter eten we wel graag en vlees ook. Vandaag speklappen, heerlijk knapperig gebakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, wat grappig, ik heb juist hele goede herinneringen aan de schoolmelk. Nu drink ik nooit meer melk, ik gebruik het nog wel in mijn havermoutpap. Maar vroeger vond ik die pakjes, al even uit de koeling en dus niet meer heel koud, erg lekker! Zoals je weet weinig vlees hier, volgende week staan er speklappen op het menu, T. bakt ze ook heel knapperig, ik eet ze niet, vind dat niet lekker. We eten ze met veldertjes, dus ik krijg mijn eiwitten dan toch wel binnen. Fijne dag Lot!

      Verwijderen
  6. Wat eet jij veel groente! Dat kost mij altijd beste wel moeite! Overigens vind ik het lastig dat zuivel nu ook weer fout is. Moeten we ineens weer allemaal aan de plantaardige zuivel. Tot iemand bedenkt dat het zielig is voor de plantjes, vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, dan vermeld ik nog niet eens de salade (ongeveer 500 gram) die ik tussen de middag altijd eet. Vandaag was het witlof, gekookte sperzieboontjes, restje bloemkool, gegrilde aubergine, tomaat, courgette en komkommer. Haha... medelijden met plantjes, je zegt het en je zal zien er komt een dag....😂

      Verwijderen