maandag 21 maart 2022

maandag 21 maart 2022 - mag 't een onsje meer zijn?

Op mijn verhaal van gisteren kreeg ik een aantal reacties waaronder een van een vaste lezeres, Lot.

Het ging over een kilo zwaarder wegen en Lot reageerde als volgt:

"De kilo MAG er toch aan blijven? Je zegt zelf dat je snel op ondergewicht kan zitten, DUS laat die kilo zitten. Eerste stap naar.....

Wat is er speciaal moeilijk aan, die ene kilo is goed voor je lichaam en totale gezondheid, je ziet hem niet zitten want het als het volume van je eetbui uit je darmen is zijn de opgeblazen buik en maag weer weg en voel je je weer prettiger. Is het het idee dat die kilo te zien is? "

Ik vind het erg ingewikkeld om uit te leggen wat het precies is en waarom ik zo panisch word als ik voel  of denk dat ik zwaarder ben. Ik (of is het mijn eetstoornis?) zie een kilo als vier pakjes roomboter die over mijn dijen, billen en buik zijn uitgesmeerd. 

Mijn gezonde deel heeft daar geen moeite mee, vindt het zelfs wel mooi staan om iets meer vorm te hebben, bovendien zit het lekker op een houten stoel of bank en in bad. 

Maar zodra ik het gewicht op de weegschaal zie slaat de paniek toe en moet ik van mijn ongezonde deel (daar waar de eetstoornis woont) meteen terug naar zo restrictief mogelijk eten, geen lekkers en geen extraatjes. Liefst ook zoveel mogelijk bewegen dus op het werk met de trap en achter het bureau staan in plaats van zitten. 

En ja Lot, die ene kilo zou een stap in de goede, gezonde richting zijn......luisterde ik maar naar mijn gezonde ik en naar de welgemeende en goede raad van anderen!

dagen eetbuivrij: 2

14 opmerkingen:

  1. en als je "gewoon" een keer toegeeft aan zo'n eetbui en het anders bekijkt, als onderdeel van jezelf, zoals je bent, wie je bent en niet gaat sporten, ook al voel je je na het sporten toch best lekker. Steek je vinger lekker op naar dat ongezonde deel en je eerstoornis en trek je er niks van aan.
    Het zal best veel te makkelijk klinken en je zult dit allemaal al geprobeerd hebben.
    Wat een worstelingen maak je mee, vreselijk.
    (ik zal maar niet zeggen hoeveel pakjes roomboter er op mijn billen etc. zijn uitgesmeerd (lipoedeem!!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Berber, dat is inderdaad een goed advies en heb ik al vaker gehoord en af en toe lukt het ook wel maar meestal wil ik weer met een schone lei opnieuw beginnen. En dat kan natuurlijk niet, je kan jezelf niet resetten. Dus ik kan het maar beter omarmen en zien als deel van mij.

      Verwijderen
  2. Beschouw dat lekkere zachte laagjes om je heen als bescherming tegen de eetbui zodat die je niet kan treffen. Het is goed voor je huid en voedt je van buitenaf.
    Of een ander produkt bedenken ipv boter? een zacht laagje fleecestof om je heen dat je warm houdt?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goeiemorgen mevr Niekje,
    Accepteren dat je een eetstoornis hebt zou alles veel makkelijker maken. Maar je gevoel zegt iets anders dan je verstand.
    Iemand die geen eetprobleem heeft, kan dikwijls niet bevatten dat je niet sterker in je schoenen staat en komt soms met adviezen die het je nรณg moeilijker maakt.
    Dan vraag ik of ze zich eerst verdiepen in de stoornis en daarna zullen we het gesprek aan gaan. Meestal hoor ik dan niets meer...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, je slaat de spijker op zijn kop. Als je het niet zelf aan den lijve hebt ondervonden kan je het bijna niet bevatten. Goedbedoelde adviezen zijn niet heel erg, maar ik doe er verder niets mee.

      Verwijderen
  4. Nee, het zal altijd een onderdeel van je leven blijven. Alleen, hoe ouder je wordt, hoe meer je toch gaat relativeren. Zeker als je op een leeftijd komt dat wat jij onderneemt om gewicht eraf te krijgen, het lijf gaat sputteren en je vanzelf gas moet terugnemen. Maar zover ben je nog niet.
    Er zit niets anders op dan je gehele zelf te omarmen. Ook je mindere kant. En er een modus in zien te vinden.
    Toen ik en nog werkte en een huishouden runde met twee kinderen, ben ik tijden te mager geweest. Toen ik er een keer over klaagde bij de huisarts, zei hij troostend: "Er gaan meer mensen dood aan te dik zijn dan aan te mager. Neem een multivitamine en let op je ijzer".
    En nu met mijn leeftijd, kan ik nog alles. Slik inderdaad nog steeds een multi en neem er ook vitamine D bij. En hoef verder geen enkel medicijn. Kijk dat is dan een voordeel van mager zijn.
    Fijne dag. Werk ze en wees een beetje lief voor jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Francies, hoeveel ouder moet ik nog worden voor ik mezelf kan accepteren?? ๐Ÿ˜‰ Bij mij heeft de overgang in ieder geval niet tot vettoename geleid, en die periode ligt nu al een poosje achter me. Gelukkig heeft mager zijn ook voordelen. Ik let nu ook beter op mijn vitaminen dan vroeger, neem ook iedere dag een multipil en maandelijks twee ampullen VitD en iedere twee maanden een shot B12 (heb de intrinsieke factor waardoor mijn lichaam het niet zelf uit voeding haalt). Leuke reactie vond ik dit trouwens, dank je wel Francien! x

      Verwijderen
  5. Rationeel begin ik je verhalen te begrijpen en leer er van. Maar echt meevoelen,dat lukt maar voor een deel. Omdat ik het niet zelf ondervind.Ik hoop,dat je blog zorgt voor meer begrip

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Izerina, fijn dat je het een beetje kan snappen en een beetje meevoelt. Omdat ik er zoveel over schrijf lijkt het misschien alsof ik de hele dag niets anders doe dan met eten en mijn eetstoornis bezig zijn, dat is gelukkig niet zo! Anders zou ik mijn werk ook niet goed kunnen doen. Dank je wel voor je aardige reactie.

      Verwijderen
  6. Het is al een hele stap dat je er over kunt schrijven. Laat het ons snappen op welke manier dan ook. Wij kunnen het ons voorstellen maar niet voelen. Het is zoals Francien zegt, het blijft een deel van je leven. Je moet er alleen mee leren leven en dat valt niet mee. Sterkte!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, dank je wel voor je aardige bericht! Ik moet het maar gaan omarmen zoals dat tegenwoordig heet, het is iets wat bij me hoort.

      Verwijderen
  7. We willen je met alle liefde hier volop goede raad geven. En het zou mooi zijn dat je dan ineens denkt "Ja! Zo had ik het nog niet bekeken.". Helaas werkt het zo niet. Dat is nou juist het probleem, denk ik. Waarschijnlijk zie jij de dingen (kilo's, je eten, je gewicht) anders dan wij ze zien. Ik zit er misschien wel helemaal naast maar dat denk ik altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, dat snap ik. Ik zou ook iemand advies willen geven, maar inmiddels weet ik dat ik dat niet moet doen want zo werkt het inderdaad niet. In mijn hoofd is er veel meer aan de hand waardoor ik er zo zwaar aan til dat ik een kilo aankom. Het is niet voor niets een ziekte waar je niet zomaar vanaf bent. Dank je voor je berichtje, ik waardeer het enorm!

      Verwijderen