dinsdag 8 maart 2022

dinsdag 8 maart 2022 - week zonder vlees en zuivel

Het zal niemand ontgaan zijn dat er deze week is uitgeroepen tot Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel. Wij doen er niet aan mee. We eten al jaren steeds minder vlees en onze zuivelconsumptie valt over het algemeen wel mee. T. drink geen gewone melk meer maar havermelk. Wel drinkt hij nog karnemelk. Ik gebruik een beetje melk in mijn havermoutpap en ik eet kwark en yoghurt. Beiden eten we ook kaas, maar niet heel veel.

Op de blog Zuinigaan is nu een discussie gaande in de reacties over vleesvervangers. Aaf vindt ze lekker dus eet zij ze graag. Er zijn mensen die ze niet eten omdat ze niet erg gezond zijn vanwege de grote hoeveelheden zout en suiker en vet. Het is dan in ieder geval geen dierlijk vet.

Ik eet geen vleesvervangers omdat ik ze niet lekker vind. Ik vind ze te hoog op smaak, dat ben ik niet gewend. Wanneer wij vlees eten (toen en nu) zijn dit bijna nooit bewerkte vleesproducten. Een saucijsje is het enige bewerkte vleesproduct dat we af en toe eten. Ik heb geluk dat ik alle peulvruchten lekker vind. Ook lust ik graag tofu en tempeh. 

Vis eten we ook af en toe, ik heb nog nooit een nep-visproduct gegeten dus ik zou  niet weten of deze wel lekker zijn.

Ik denk wel dat het helpt om de vleesconsumptie terug te dringen door een ruim aanbod vegetarische en vegan vlees- en visvervangers aan te bieden. Veel mensen vinden namelijk hun maaltijd niet compleet zonder.

Voor ons was het een kwestie van anders gaan koken. Met wat experimenteren en recepten zoeken op het internet kom je een heel end. Ik vind het ook leuk om steeds meer nieuwe, vlees- en visloze gerechten te kunnen maken. Maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd, je moet koken dan wel een beetje leuk vinden.

Zuivel vind ik veel lastiger, alle plantaardige vervangers die ik tot nu toe heb geprobeerd vond ik erg tegenvallen. Misschien omdat ik ze altijd puur eet en niet met smaakjes of fruit of andere toevoegingen? Of is het een kwestie van wennen en moet ik het wat vaker eten om de smaak te waarderen.

Zo'n nationale week is niet voor ons, maar ik vind het initiatief wel goed, veel mensen zullen nu misschien wel op een andere manier naar hun eetpatroon kijken.




8 opmerkingen:

  1. Nee ik doe hier niet aan mee. Partner wil niet zonder vlees en de hele enkele keer dat ik een andere maaltijd maak dan aardappelen groente en vlees heeft hij niet lekker gegeten.
    Ik vond het ook moeilijk zonder vlees een smakelijke maaltijd te maken, heb het voor mezelf wel geprobeerd. Ik hou niet van peulvruchten, pasta en gewone rijst. Dan valt er al veel af.
    We eten verder wel gezond zonder pakjes en zakjes en ruim groente.
    We zijn te oud om hier nog aan te willen wennen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, gelukkig is iedereen vrij in de keuze om wel of geen (biologisch) vlees te eten! Gezellige dag vandaag, ben benieuwd wat jullie gaan eten met de verjaardagslunch. Veel plezier in ieder geval!

      Verwijderen
  2. Van de vleesvervangers vind ik alleen een groenteburger lekker en ik maak zo af en toe een ovenschotel waar ik vegetarische kipstukjes door doe. Een kaasschnitzel vind ik ook lekker, maar dat is dan weer wel zuivel. Peulvruchten eet ik graag en ik eet iedere dag noten door mijn ontbijt. Zuivel eet ik verder wel gewoon. Ik heb osteoporose, gebruik hier medicijnen en als toevoegingen calcium en vit d voor(voorschrift internist). En zuivel is rijk aan calcium.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Mw. W, ik eet ook iedere dag een handje noten, zo'n groenteburger ga ik zelfs eens maken, net als een bonenburger. Ik maak ook zelf falafel. Voor onze botten is calcium heel belangrijk, ik blijf dat ook eten. En ik vind het lekker!

      Verwijderen
  3. Vanaf mijn 26-ste at ik vrijwel geen vlees. Maar wel elke winter een keer hachee.Als ik nu kipstukjes voor mijn man bak,verleidt de geur me om er ook een paar te eten. Maar echt een stuk vlees,dat smaakt niet meer. Voor mij geen vega-schijven,maar ook geen insecten. Erg duur ,die laatsten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Izerina, hachee vind ik nog steeds erg lekker. Ik ben vlees ook steeds minder lekker gaan vinden. Ik denk dat het zo werkt als je het minder gaat eten. Heb nog nooit een insect gegeten, behalve misschien als er eentje op een blaadje sla achter bleef. Maar sprinkhanen, krekels en meelwormen durf ik niet. Ben een beetje bangerik 😁.

      Verwijderen
  4. Ik heb een paar keer vleesvervangers geprobeerd maar dat vind ik echt niet te eten. Ik eet overigens zo weinig vlees dat ik dat ook niet de moeite vind. Ik koop dan liever biologisch vlees dan die vieze vleesvervangers. Zonder zuivel ga ik gewoon niet doen. Vind ik veel te lekker. Sorry wereld! :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, mee eens, ik vind ze ook niet lekker. Wij eten ook alleen maar biologisch en allebei heel weinig. Ik voel me daar overigens niet schuldig over. Zuivel zal ik ook nooit uit mijn dieet schrappen.

      Verwijderen