woensdag 9 maart 2022

woensdag 9 maart 2022 - minder vlees eten en een eetstoornis

In mijn jeugd at ik bijna dagelijks vlees, was een maaltijd niet compleet zonder vlees.  Een gehaktbal, een kipfilet, stoofpot met hamlappen, suddervlees en hachee en soms bewerkte producten zoals saucijsjes of een blinde vink, We aten ook wel eens vleesloos natuurlijk, maar dat was destijds geen keuze uit gezondheids- of milieu-overwegingen, dan paste het gewoon niet bij de maaltijd. Ook toen ik voor mezelf ging zorgen at ik bij veel gerechten vlees. Ik had destijds ook geen groot repertoire aan recepten zonder vlees. Minder vlees eten was eind jaren tachtig, begin jaren negentig ook niet 'in'. Er waren natuurlijk wel vegetariërs, meestal werden deze mensen geitenwollensokkentypes genoemd, van veganisten had nog bijna niemand gehoord.

Veel mensen die een eetstoornis hebben laten steeds meer calorierijke voedingsmiddelen weg uit hun dieet.  Ook ik ben op een gegeven moment minder vlees gaan eten. Dat is begonnen toen ik met een boekje van de Weight Watchers in de hand ging lijnen. Ik ging punten tellen en al snel bleek dat vlees veel punten kostte. Dus in plaats van een hele gehaktbal nam ik dan een halve. Of ik at een stukje van een kipfilet en gaf T. de rest. Ik ging ook minder vlees verwerken in gerechten en zo kwam er chili sin carne op tafel en maakte ik alleen nog maar groentelasagne. 

Na verloop van tijd merkte ik dat de smaak van vlees mij een beetje tegen ging staan. Er zijn vleesgerechten, zoals stoofvlees of hachee, die ik nog lekker vind, maar dat komt dan voornamelijk door de saus/jus die erbij komt. Een stukje gegrilde kip of een klein gehaktballetje lust ik ook nog wel. En dat is het wel.

15 Jaar geleden kwam ik er achter dat ik een ernstig vitamine B12 tekort had. Dit krijg ik nu maandelijks via een injectie in mijn achterwerk toegediend. Gelukkig hoef ik hier niet voor naar de huisartsenpraktijk maar heeft T. van onze huisarts geleerd hoe hij dit moet doen. Daarnaast wam ik er een paar jaar geleden achter dat ik ook een ernstig vitamine D tekort had. Dit wordt opgelost door 2 ampullen per maand.

Had ik dan klachten? Ja, het B12 tekort betekende dat ik constant vermoeid was. Ik was al moe als ik net was opgestaan! Het vitamine D tekort kwam aan het licht tijdens een algemeen bloedonderzoek. Als gevolg van dit tekort was ik een paar keer lelijk met de fiets gevallen omdat ik mijn evenwicht niet kon bewaren en ook kon ik mij slecht concentreren. Doordat deze vitaminebehoeften weer op peil zijn heb ik deze klachten niet meer.

Waren deze klachten veroorzaakt doordat ik minder vlees ben gaan eten? Dat is lastig aan te tonen. Wat ik wel weet is dat ik, door mijn eetgestoorde gedrag, goed in de gaten moet houden of ik alle vitaminen en mineralen die nodig zijn binnen krijg. Ook al zie je het niet aan mij, of aan anderen met een eetprobleem, een eetstoornis is wel degelijk een ziekte die zowel geestelijk als lichamelijk zijn sporen nalaat!


10 opmerkingen:

  1. Jij hebt waarschijnlijk niet de "vrijheid"om je eiwitten,mineralen en vitamines uit van alles wat te halen? Zelf had ik ooit het omgekeerde ,te veel vlees. Begin jaren '70 had ik langdurig de ziekte van Pfeiffer, "Veel rood vlees eten"zei de huisarts. Dat deed ik trouw,te weinig kennis van voeding. Tot een acupuncturist me iets anders adviseerde. Na die biefstuk en rollade periode smaakte vlees me meer zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, die vrijheid gun ik mezelf inderdaad niet. Ik probeer dus wel zo veelzijdig en gezond mogelijk te eten en daarnaast heb ik met de huisarts afgesproken dat ik ieder jaar een groot bloedonderzoek mag laten doen om te zorgen dat er geen tekorten zijn. Ik heb zelf wel enige kennis van voeding (opgedaan toen ik de opleiding gewichtsconsulente deed) maar heb me ook laten adviseren door een echte diëtist. Er was in de jaren 70 zo veel nog niet bekend over voeding, en nog steeds worden de voedingsvoorschriften vanuit de Gezondheidsraad om de zoveel jaar up-to-date gebracht omdat de wetenschap steeds meer dingen ontdekt.

      Verwijderen
  2. Over het algemeen heb ik ruim voldoende energie. Ben zelden echt moe, wel na lange dag extra activiteiten maar dat linkt me logisch. Met ouder worden wel vaker rustpauzes nodig en dat heeft ook te maken met artrose en spieren en pezen (fibromyalgie) die het niet optimaal doen.
    Alle bloeduitslagen zijn goed, ook B 12 en D. Ik heb alleen eens een kaliumtekort gehad. Waardoor was niet zo duidelijk, het kwam naar voren toen ik naar ziekenhuis werd gebracht omdat ik niet uit een hyperventilatieaanval kwam op kantoor, veroorzaakt door teveel stress en tegenwerking van een persoon.
    Het is daarna ook altijd goed geweest en ik eet regelmatig tomaten op advies van ziekenhuis.
    Gelukkig zitten die vaak in de Too Good To go boxen vd lidel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, je klinkt heel energiek, maar die indruk had ik al omdat je vaak vertelt over de leuke dingen die je doet. En dat het wat minder is dat is met ouder worden meer dan normaal. Hoe was je verjaardagslunch gisteren?

      Verwijderen
  3. Ik ben ook geen vleesliefhebber. Heel hypocriet; ik lust niets waar je aan kunt zien wat het geweest is. Zo fout, ik weet het. Ik vind het best lastig om gezond te eten. Ik probeer zo veel mogelijk groente en fruit te eten maar dat lukt me ook niet altijd. Dus of ik echt gezond eet, daar heb ik zo mijn twijfels over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ik vind dat niet heel hypocriet, het is gewoon iets waar je niet tegen kan. En wat is gezond? Ik eet volgens mij heel gezond, maar ik mankeer van alles, mijn man eet een stuk minder gezond en heeft nooit iets! En wat nu gezond is, is over 5 jaar weer taboe... het is gewoon lastig.

      Verwijderen
  4. Ik heb ook vit B12 tekort en dat komt niet door een inname maar een opnameprobleem.
    Spuit nu al een poos om de 72 Uur zelf B12. Hetzelfde geldt voor vitamine D dat zal ik ook heel mijn leven moeten bijslikken.
    Ik eet niet veel vlees maar heb wel een goed uitgebalanceerd eetpatroon.
    ( tenminste als mijn maag enz het toestaat).
    Dus zelfs bij goede vleeseters komt B12 tekort voor.
    Het blijft een lastige materie.
    Ria R (die van ook een soort van eetstoornis heeft waar ik je een paar dagen terug over schreef)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ria, bij mij komt het B12 tekort ook door een opnameprobleem, daarom krijg ik de injecties. Vitamine D komt misschien wel doordat mijn dieet misschien toch te beperkt is. Maar ik weet ook dat dit tekort heel veel voorkomt bij Westerse vrouwen boven de 50. Eten is lastige materie en eigenlijk weet je nooit of je het goed doet. Het schijnt dat wanneer je intuïtief eet je lichaam vanzelf vraagt om de juiste voeding. Ik vind dat een lastige want bij mij is dat dan ijs met slagroom! 😆

      Verwijderen
    2. Dan heb je gewoon veel eiwitten nodig🤔😜

      Verwijderen
    3. Dag Anoniem, ik krijg voldoende eiwitten binnen, ik eet iedere dag kwark, noten, en regelmatig peulvruchten. Als ik ze niet bij het eten 's avonds eet gooi ik ze ook vaak in mijn lunchsalade.

      Verwijderen