woensdag 2 maart 2022

een bord vol kleur en een eetstoornis

Van medeblogger Izerina ( onder de mijmerboom) kreeg ik een vraag over mijn weekmenu. Zij kreeg de indruk dat ik altijd kleurrijke recepten heb. En dat klopt. Ik vertelde haar toen dat daar ook een reden voor is. Terwijl ik mijn reactie schreef bedacht ik dat dit ook leuk of interessant is voor een blog.

Mensen met een eetstoornis hebben zelf eetregels bedacht. Ik heb hier eerder ook al eens over geschreven: veranderen is lastig. Mijn eetregels zijn dus voor een groot deel gebonden aan een tijdstip. Daarnaast eet ik iedere dag een aantal dezelfde voedingsmiddelen, deze geven mij houvast gedurende de dag.  De lunchsalade en het avondeten zijn de enige maaltijden waarbij ik varieer.  Omdat ik natuurlijk wel zoveel mogelijk goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen wil krijgen is het ook belangrijk dat ik daar wel zo gevarieerd mogelijk eet. 

Bij de lunchsalade is er geen regel, behalve dat het in een bepaald bakje moet. Dit bakje maak ik 's ochtends voor ik mijn ontbijt eet klaar. Ik bewaar het dan buiten de koelkast zodat de smaken goed tot hun recht komen. Doordat er zout, peper, olie en azijn door zit is het ook niet allemaal meer knetterhard. Zo vind ik het lekker. Als ik op school ben eet ik uit het bakje, thuis doe ik het over in een kom en eet ik uit deze kom. Dan heb ik er altijd een snee roggebrood met kaas bij en een beker thee. De roggebrood eet ik na de salade en de thee drink ik op het eind.

Als avondeten kan ik bijna alles eten, behalve pannenkoeken want dat is geen maaltijd maar een snack, of patat want ook dat is geen volwaardige maaltijd. Maar wat er op op mijn bord ligt is wel weer aan allerlei regels gebonden. 

Ik wil geen dingen die allemaal ongeveer dezelfde kleur hebben op mijn bord. Witlof met ham en kaas uit de oven is een vrij kleurloos geheel, op het gebruinde kaaskorstje na. Aardappels erbij fleuren de boel qua kleur niet op, dus  daar doe ik dan wat broccoli bij zodat ik meer kleur op mijn bord heb.

Over het algemeen is kleur niet zo'n groot probleem. Maar ook rond substantie en vorm en soort heb ik regels en dat kan nog wel eens ingewikkeld zijn. 

Zo vind ik het niet prettig wanneer alles op mijn bord van een zelfde soort substantie is. Bijvoorbeeld aardappelpuree, hachee en rode kool. Alhoewel de rode kool geen prutje is, vind ik het toch teveel van hetzelfde. In plaats van rode kool eet ik dan liever sperziebonen of spruitjes erbij en gewone gekookte aardappelen.

Een bord met spruitjes en een worstje en gewone gekookte aardappelen is ook niet okay, want dan zijn het allemaal losse dingen. Daar moet dan weer aardappelpuree bij. Gebakken aardappels en witlofsalade kan, maar dan moeten de aardappels stevige schijven zijn en geen blokjes want dan is alles op mijn bord weer te fijn en te klein. 

Als we chili con carne (eigenlijk altijd sin carne) eten dan wil ik daar rijst bij. Dit moet dan zilvervliesrijst zijn. Dan liggen er dus twee soorten 'fijn' eten op mijn bord. Daar moet dan iets groters bij zoals broccoli. Of ik eet het met brood, dan kan het weer wel maar dan laat ik de rijst weg. 

Heb ik nog meer voorbeelden? Jazeker! Soep als maaltijd is prima, met brood én sla want zonder is het geen maaltijd. Pasta eet ik als een maaltijd, maar moet ook altijd gevolgd worden door sla, liefst met wat extra groente zoals tomaat, komkommer en broccoli. Een pizza is geen avondeten, behalve als er een salade bij gegeten word.

En dan is er ook nog het servies. Soep eet ik uit een witte kom, Oosterse soepen eet ik uit een kom met de afbeelding van een vis op de bodem. Pasta eet ik uit een diep bord, een bonengerecht  eet ik uit een iets minder diep bord. Hollandse pot eet ik van een plat bord en voor mijn goodie bowls heb ik een bord dat het midden houdt tussen een kom en een diep bord.  Voor mijn havermoutpap heb ik een lepel, voor soep een andere lepel en voor mijn toetjes wéér een andere lepel. 

Ook drink ik altijd uit dezelfde bekers. Op school heb ik een koffiebeker en een theebeker. Ik was ze zelf af en bewaar ze in mijn kantoor en niet in onze keuken want dan zou het kunnen dat iemand anders er gebruik van maakt en ik ze dus niet kan gebruiken. Thuis heb ik een beker voor mijn thee en weer een andere voor mijn koffie. 

Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, en als je er zelf niet mee te maken hebt dan is het dat waarschijnlijk ook. Voor mij is het een tweede natuur geworden en ik  hoef er niet meer over na te denken. Natuurlijk is het niet fijn want op het moment dat ik niet thuis of op school eet of drink moet ik het doen met wat er is. En soms is dat erg lastig want dan is er niets wat voldoet aan mijn eetregels. 

Overigens is dit afwijkende eetgestoorde gedrag niet iets waar ik mee te koop loop. In de meeste situaties met anderen valt het namelijk niet op en pas ik me prima aan. Een etentje bij vrienden vind ik geen probleem, buiten de deur in een restaurant lunchen of dineren ook niet. Die dingen lukken altijd wel. Maar in vakantiehuisjes, als ik een week of langer ergens ben, is het veel lastiger om me aan te passen. Borden gaan nooit mee op vakantie, mijn lepels en mijn havermoutkom gaan wel mee want op een of andere manier hebben ze in een vakantiehuisje nooit de goede maat kom! 😁

14 opmerkingen:

  1. Nooit geweten,dat er ook op servies gebied zoveel "moeten"kan bestaan.Voor mij is kleur visueel,het eten ziet er dan smakelijker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, ik heb slechts een kleine selectie gemaakt, ik kan nog veel meer dingen bedenken, de meeste zijn niet zo hardnekkig als de bovenstaande.

      Verwijderen
  2. Hoi Mevrouw Niekje,

    Ik vind het heel prettih dat je over dit onderwerp zo een inkijk geeft. Het lijkt me aardig heftig om zo open erover te zijn en is ook niet iets waar normaal gesproken zo over wordt gesproken.

    Groet Dolf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dolf, wat leuk dat je reageert, ik heb je volgens mij nog niet eerder hier gelezen. Meeste mensen die reageren zijn denk ik vrouwen van ongeveer mijn leeftijd. Het is inderdaad best spannend om dit zo te vertellen. Als ik het zelf teruglees dan denk ik ook "die is niet goed wijs" maar ik ben juist wél wijs! Ik heb gestudeerd, een goede baan, ben financieel volledig onafhankelijk... kortom mijn schaapjes op het droge. Dat ik het opschrijf is ook om te laten zien dat zoiets bij iedereen kan voorkomen zonder dat je meteen het label 'autisme' opgeplakt krijgt, want een ding is zeker, het is géén autisme. Wel OCD.

      Verwijderen
  3. Dat van die verschillende soorten borden, kopjes en lepels, dat heb ik ook hoor maar bij mij heeft het niks te maken met een stoornis. Als mijn koffiekopje bv. nog in de vaatwasser zit, dan ga ik het niet met de hand even afwassen. Dan neem ik gewoon een ander kopje.
    Moet niet makkelijk zijn voor jou om ergens te zijn waar je niet je eigen spulletjes hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, het gebruiken van bepaald servies of bestek voor bepaalde dingen is op zich niet raar of een stoornis. Mijn man drink zijn tomatensap altijd uit het ene glas en niet het andere. Net als bij jou vind het het niet erg als het niet kan. Het hoort bij de eetstoornis omdat ik het wel naar vind als ik iets niet kan gebruiken en daardoor de dag als 'mislukt' kan zien en dat kan weer uitmonden in een eetbui. Ik zeg speciaal KAN, want gelukkig gebeurt dit niet heel vaak. Om een eetbui uit te lokken is meer nodig, maar het kan er wel toe bijdragen.

      Verwijderen
  4. Lijkt me erg moeilijk om mee te leven, hoewel het natuurlijk wèl een gewoonte wordt.. nou ja gewoonte is niet het goede woord.
    Ik herken het wel, mijn schoondochter zegt dan: "ja, dat komt door m'n dwang" (op ander gebied, dan eten.)
    Je hebt het goed beschreven, duidelijk zo'n inkijkje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Adriaantje, het is op een gegeven moment voor mij heel gewoon, voor mijn omgeving misschien wat minder. Dwang kan inderdaad op heel veel gebieden voorkomen. Smetvrees is er ook een. Iedereen snap wel dat de dwangmatige handelingen die daar mee gepaard gaan niet nodig zijn, maar ergens zit een monstertje in je hoofd en dat dwingt en is erg sterk. Dank je voor het compliment.☺

      Verwijderen
  5. Ik vind het allemaal helemaal niet raar! Ik heb zelf totaal geen eetstoornis, maar ik vind het ook prettig om thee uit theebekers en koffie uit koffiebekers te drinken, eenpansgerechten uit een diep bord, hollandse pot van een plat, het juiste formaat kom voor dit en dat formaat weer voor dat. En liefst kommen die ook prettig in de vaatwasser te zetten zijn ;) ik hou ervan als je de juiste messen gebruikt en het juiste bestek. de routine klinkt dan weer jaloersmakend. heerlijk toch?
    En ik vind ook dat alle maaltijdonderdelen voldoende moeten varieren. als zowel het vlees als de aardappels gefrituurd of gebakken zijn, eet ik met lange tanden; ik wil graag ook gekookt eten en rauw(kost) op mijn bord.
    Variatie in kleur is alleen maar heel gezond, het is goed om per week (of dag?) alle kleuren van de regenboog te eten.
    En dat je bekers privé zijn vind ik ook gezonder dan afwijkend. Nee hoor, ik lees niets geks!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Hanna, die vaatwasser is ook nog een 'dingetje'. Ik vind het ook heel vervelend als dingen er niet mooi in passen. Ik denk trouwens dat heel veel mensen routines hebben en die heel fijn vinden. En met routines op zich is niets mis, het wordt pas vervelend als je er zelf heel veel last van ondervind. Over het algemeen, op een normale dag thuis of op het werk, ondervind ik er weinig last van. Leuk om te horen dat jij er niets geks in ziet! Hopelijk geldt dat voor meer mensen. Leuk dat je me hebt geschreven!

      Verwijderen
  6. Je hebt al wat reacties die wel aangeven dat veel mensen gehecht zijn gewoontes wat betreft eten en servies etc.
    Onze koffiebekers gaan mee met vakantie en eigen mes en vork ook.
    Zelf hou ik ook van variatie op bord in struktuur en maat.
    Partner is een pietjeprecies wat betreft boterham smeren en beleggen, de plakjes kaas moeten precies passen. Bij de soep eet hij een breekbrood broodje van 5x5 cm en dat wordt eerst zorgvuldig besmeerd, randjes schoon en de plak geitenkaas exact doormidden gesneden en voorzichtig wordt de beboterde kant erop gelegd en dan maar hopen dat het plakt en omgekeerd kan worden 🤣 `Vaak ben ik dan al bijna klaar met eten en zit dat weer met verbazing te bekijken.
    Hij vindt het vreselijk als ik met mijn handen eet en vingers aflik maar is er ondertussen wel aan gewend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Lot, leuk om te lezen dat jullie ook wat eigen spulletjes meenemen op vakantie. En jouw partner en ik kunnen elkaar een handje geven, ik ben net zo een pietjeprecies. Mijn kaas moet ook precies passen en ik kan dan een randje van een paar millimeter eraf snijden om het passend te maken. Gelukkig maar dat we onze partners en onszelf onze eigenaardigheden gunnen!

      Verwijderen
  7. Veel van die 'regels' die je opnoemt over hoe je eten er uit moet zien, vind ik niet zo heel raar, hoor. Het oog wil ook wat. Ik ben het in veel gevallen wel met je eens. Aardappelen en witlof uit de oven; daar moet inderdaad iets kleurigs bij. Ik snap dat helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Nicky, leuk om te horen dat er meer mensen zijn die dat kleurengebeuren op hun bord ook belangrijk vinden. En dat ik daarmee niet raar ben, of niet zo heel raar als ik af en toe denk!

      Verwijderen