donderdag 28 april 2022

eetbuitriggers tijdens vakantie

Donderdagochtend, door een kier in het gordijn zie ik een zonnetje. Fijn! Ik heb de wekker gezet op half 9 maar het is pas 8 uur. Toch ik stap uit bed. Ik zet vast een kop thee en duik dan de badkamer in. Ik kleed me zachtjes aan en pak mijn tablet en de thee en vertrek richting de lounge om daar even het journaal van gisteren te kijken en wat blogs te lezen.

T.  wordt even later ook wakker en nadat hij zich heeft gesoigneerd vertrekken we richting ontbijtzaal. Deze is gevestigd in een ander deel van het slot waar we logeren. We zijn vandaag de enige gasten en de tafel is voor ons alleen gedekt. Broodjes, sap, thee, koffie, vleeswaren, kaas, jam, fruitsalade, kwark, yoghurt. De mevrouw dit het heeft neergezet maakt ook nog roereieren voor ons klaar. 

Ik eet roerei met tomaat, twee broodjes, fruit en kwark. Ik zit vol en heel even voel ik me 'slecht'. In mijn hoofd 'hoor' ik het al: "Je hebt teveel gegeten, schande! Waar is je zelfbeheersing, zie je wel, je kan er niets van, geef jou een vinger en je neemt de hele hand, schrokop die je er bent!"

We lopen terug naar onze kamer en het gevoel verdwijnt. We hebben allebei lekker ontbeten en ik had trek en heb zoveel gegeten dat ik verzadigd was. En het is niet erg om een keertje wat meer te eten dan anders. Ik ben vastbesloten om dit ontbijt niet als een trigger te zien want dan verpest het mijn hele dag.

We gaan op pad, richting een wat grotere stad met een grote botanische tuin waar we graag willen kijken. Onze eerste stop voor koffie met wat lekkers pakte niet heel goed uit. Ik kreeg keuzestress van alle lekkere Duitse baksels en koos iets wat bij nader inzien niet echt heel lekker was. En dan gaat het dus helemaal mis in mijn hoofd! Want zo'n groot stuk Duitse kwarktaart is dan zonde van de calorieën en ik zit onnodig vol. Ik had het kunnen laten staan maar mijn calvinistische inslag vind dat ook zonde. En daar steekt weer de 'alles of niets'- mentaliteit haar hoofd om de hoek. Ik moet erg mijn best doen om weerstand te bieden maar gelukkig lukt dit na niet al te lange tijd.

We zijn in de botanische tuin die prachtig is. De zon schijnt uitbundig en mijn jas en vest kunnen uit. Wanneer we alles gezien hebben gaan we op zoek naar een leuke stek om te lunchen. Plan vandaag was T. broodje döner, ik ander broodje en dan gewoon lekker op een bankje ergens in het zonnetje. Zo gezegd zo gedaan.  Ik ga een bakker binnen die ook belegde broodjes verkoopt en kies een broodje gezond uit. Dik boter, veel kaas, gekookt ei, twee plakken ham. Het was een flinke hap, maar ik at het helemaal op. Ik had toch best wel trek ondanks dat stuk kwarktaart. Eetbuidwang begon zich een beetje te roeren maar ook deze keer lukte het me om het te negeren. 

Einde van de dag terug op de hotelkamer, kop thee, appel en even paar uur lezen.  Het restaurant waar we wilden eten gebeld om te reserveren en even gecheckt of ze, behalve schnitzels, ook maaltijdsalades op de kaart hadden. Gelukkig was dat het geval.

Mijn keus was snel gemaakt, en die van T. ook. Weer lekker gegeten en deze keer geen last van eetbuitriggers of eetbuidrang. Wel een beetje ongemakkelijk gevoel over wat ik allemaal heb gegeten vandaag. Veel meer dan normaal en ook een stuk ongezonder dan ik gewend ben. Daarom ben ik blij dat we morgen weer naar huis gaan.  Twee nachten in een hotel is leuk, maar langer hoeft voor mij niet. En voor T. eigenlijk ook niet, net als ik vindt hij het ook fijner wanneer we zelf voor het avondeten kunnen zorgen als we op reis zijn en is een paar dagen buiten de deur eten prima, maar daarna wil ook hij gewoon weer zijn eigen ding doen.

Morgenochtend is er een ontbijtbuffet want er zijn inmiddels wat meer gasten in het hotel.  Was best luxe om de eetzaal voor onszelf te hebben en een mevrouw die voor ons zorgde. Kwaliteit van het ontbijt was goed dus dat zal morgenochtend ook wel weer zo zijn.  Ik weet nu wat me te wachten staat en dat vind ik ook wel fijn.  En daarna rijden we weer richting huis.

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 40

14 opmerkingen:

  1. Dit was dus fijn vakantie eten, net wat anders en meer dan normaal. Zo hoort het ook.
    Als ik echt iets kies wat achteraf niet lekker is laat ik het staan, maar dat heeft me ook jaren gekost voor ik dat deed hoor.
    Prettige terugreis en ga zo door ook thuis met net wat meer eten zodat je verzadigt blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, meestal doe ik dat ook, maar de taart was niet vies of niet te eten, maar ik had bij nader inzien iets anders moeten kiezen. Ik koos voor de veilige optie, terwijl er ook taarten stonden waar ik veel meer zin in had maar mezelf niet gunde want té lekker. Misschien rare gedachte, maar zoiets is het dan wel. Die waren groter en met meer room en chocolade. Ach volgende keer beter, ook hier leer ik van.

      Verwijderen
  2. wat een leuke nieuwe foto van je bij je profiel en een gezellige en goede dag, goed omgegaan met het ongemakkelijke gevoel. Ontbijt is nu bekend, geniet ervan.
    40 dagen!!! En als er zoveel keus is vind ik ook best moeilijk om het aller-allerlekkerste gebakje uit te zoeken.
    En dan weer lekker naar huis, heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, dank je! Ja dat blijft lastig voor mij om te kiezen uit allerlei lekkere dingen, altijd bang dat ik iets mis door het verkeerde te kiezen. En omdat het bijna nooit 'mag' wordt het nogal beladen. Ga ik ook nog aan werken .... eerst ontbijt nu!

      Verwijderen
  3. Dat kan ik me voorstellen. Als die kwarktaart niet zo lekker was, dat je dan behoefte krijgt aan iets anders. Moeilijk allemaal als je op reis bent. Maar klinkt goed zoals je het aanpakte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, volgende keer kies ik wat ik écht wil! Dit keer koos ik veilig en omdat ik bijna nooit taart eet was het een teleurstelling. Als het gewoner wordt dan kan het ook een keer minder lekker zijn zonder dat dat een ramp is.

      Verwijderen
  4. Al 40 dagen. Wow, dat is onwijs goed. En niet alleen thuis maar in diverse omstandigheden.

    Wat ik me net afvroeg: wat krijgt T normaal mee van je eetbuien en wat vind hij van 40 dagen eetbui vrij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lobke, dank je! T. krijgt van mijn eetbuien niets mee, ik kan dat heel stiekem doen en met name wanneer hij niet in de buurt is. En soms is hij wel in de buurt en dan nog lukt het me redelijk. Hij weet wel dat ik af en toe doorsla en dan een eetbui heb, maar ik heb nog nooit gezegd wat ik dan allemaal eet en hoe dat gaat. De schaamte is te groot. Ik vertel hem nu ook niets over het eetbuivrij zijn, ik wil gewoon dat hij op een gegeven moment merkt dat ik veel dingen rondom eten heb genormaliseerd. Nu kan het nog voor veel stress en gedoe zorgen, vooral dus als we samen weg zijn. Thuis gaat dat altijd goed en weet hij wat ik wel en niet eet en wanneer ik eet. Ik snap jouw vraag heel goed want ik heb het daar niet veel over.

      Verwijderen
  5. Gisteren een reactie op je blog getypt, maar waarschijnlijk iets misgegaan want ik kan het niet terug vinden.
    Ik had geschreven dat het vandaag je VEERTIGSTE dag is zonder eetbui en dat je daar flink trots op mag zijn, zeg vandaag maar vaak tegen jezelf hoe goed je bezig bent.
    Fijn dat je ook genieten kunt van de mooie natuur en er even “uit zijn”!
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ra, ik ben meteen gaan kijken en heb je reactie teruggevonden, ik had hem over het hoofd gezien in mijn inbox, sorry. Ons tripje was erg leuk, we hadden ook erg mooi weer en het was fijn om even in een andere omgeving te zijn. En voor mij goed om even de routine en vaste patronen los te laten. Bijna 50 dagen eetbuivrij!

      Verwijderen
  6. Nou, ik vind dat dus echt heel erg knap van je! En zo te lezen is jullie uitje prima bevallen. Fijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind dat dus echt heel knap. En fijn dat jullie uitje zo leuk was.

    BeantwoordenVerwijderen