dinsdag 5 april 2022

dinsdag 5 april 2022 - dit ben ik niet meer

Een soort mantra in mijn hoofd: 'dit ben ik niet meer'. Iedere keer wanneer ik denk aan een eetbui, al is het maar omdat ik even, heel kort, de zin in een eetbui voel opkomen, dan denk ik dit. 

Helpt het? Het lijkt erop dat het werkt. Ik was dit maar ben dit nu niet meer. En kan ik na twee weken zeggen dat ik niet meer die vrouw ben die eetbuien heeft? Als het niet na twee weken kan wanneer kan het dan wel? Wat mij betreft mocht ik het al zeggen na de laatste eetbui, alleen wist ik toen niet dat dat mijn laatste eetbui was. Was het mijn laatste eetbui? Dat weet ik nu natuurlijk nog niet. dat kan ik ik nooit zeggen, dus ik houd het er maar op dat dit zo was.

Is het nog een beetje te volgen allemaal? En hoe kan dat nou zo ineens, nadat het ruim 20 jaar eigenlijk nooit gelukt is?

Naar aanleiding van de reactie van Izerina (onder de mijmerboom ) om iets meer te vertellen over het boek Brain over Binge van Kathryn Hansen, ben ik een paar dagen geleden dit boek weer gaan lezen. En net als de eerste keer toen ik dit las, nu al weer jaren geleden, viel het kwartje. In het boek wordt een eetbui (binge) niet gezien als het resultaat van allerlei onderliggende problematiek, maar als het probleem zelf. 

Wanneer ik het boek weer helemaal heb gelezen zal ik hier uitgebreider op terug komen. Voor nu is het in ieder geval voor mij weer duidelijk, om te stoppen met eetbuien moet ik stoppen met eetbuien! Dit klinkt heel raar, dat begrijp ik. En ik wil hiermee absoluut een eetbuistoornis of boulimia niet bagatelliseren of zeggen dat iedereen die dit heeft er nu mee kan stoppen. Ik ben geen arts, geen wetenschapper en pretendeer niet dat ik weet hoe je van zoiets af kan komen. Ik ben alleen bezig met mijn eigen traject en dit is wat ik nu doe. Daarnaast betekent dit niet dat ik hiermee ook van mijn eetstoornis af ben. Eetbuien zijn (waren?) daar een onderdeel van. De eetregels zijn niet zomaar weg, dat vereist veel oefening en herhaling.

Dit ben ik niet, dat voelt goed om te zeggen en wil ik kunnen blijven zeggen. Ik ben iemand die geen eetbuien heeft en naar behoefte en zonder regels kan eten. Die persoon wil ik zijn! 

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 17



16 opmerkingen:

  1. en je volgers willen het ook zeggen, als het af en toe misschien toch moeilijk wordt.
    17 dagen!!! En je doet het helemaal zelf
    Stoppen met roken ging erg makkelijk bij mij, moest naar de kaakchirurg, best een flink gat in mn mond en dan die rook erop vond ik smerig, ongezond en onhygiënisch. Nooit meer gerookt, zonder enig probleem (en dat is al een jaar of 28 geleden)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Berber, ik ga vandaag weer verder met mijn 18e dag! Ja, ik stopte ook makkelijk met roken en moet nu niet aan een sigaret denken, ik hoop dat ik ook zo over eetbuien ga denken. Fijne dag!

      Verwijderen
  2. Het is een beetje als alcoholisme, denk ik. Daar kom je ook nooit meer vanaf. Ook al stop je op een gegeven moment met drinken, je blijft een alcoholist.
    En je moet dus altijd alert blijven.

    Sterkte ermee. Je bent op de goede weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, dat zou heel goed kunnen. Ik denk dat het zo werkt met alle verslavingen. Eetbuien zijn ook een verslaving, met name de roes die het even geeft doet je dan verlangen naar meer. Vandaar dat ik nu probeer er helemaal mee te stoppen, ook geen kleintje dus! Want dan voelt het als terug bij af.

      Verwijderen
  3. Het werkt NU. En hoe de toekomst wordt,weet je niet. Je hebt je sterke voornemen en dat stuurt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, mee eens, nu is belangrijk, hoe het later is zien we dan wel weer!

      Verwijderen
  4. Heel interessant om te lezen hoe je het doet, inspirerend! Ben benieuwd naar je gedachten over het boek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, dank je wel. Het vereist wel een inspanning om anders te gaan denken, anders doen is niet zo moeilijk. Ik hoop het boek deze week uit te lezen en dan wat erover te schrijven.

      Verwijderen
  5. Het kan best dat het na 20 jaar nu plots wel lukt omdat je er nu pas mentaal klaar voor bent. Je bent in ieder geval super goed bezig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ik vind dat een hele goede conclusie! Dank je!

      Verwijderen
  6. Gefeliciteerd Mevrouw Niekje, 17 dagen!!
    Je bent een topper hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ben het met Izerina eens, het werkt NU.
    Je zal nog momenten en valkuilen tegenkomen en misschien ben je daar nog niet tegen bestand, maar je weet nu wel hoe het kan en moet.
    Niks mis mee om dan weer op 0 te beginnen, je hebt dan ook weer geleerd waardoor het even niet goed ging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik moet inderdaad er vanuit gaan dat het voor nu goed is. Maar ik hoop natuurlijk zo dat het klaar is!

      Verwijderen
  8. Het doet me een beetje denken aan mijn stoppen met roken destijds. Dan kreeg ik zin in een sigaret en dan dacht ik 'Maar ja, ik rook niet'. Elke dag is er een. Je bent goed bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, precies wat ik bedoel, ik rook ook niet (meer) en nu heb ik geen eetbuien. Dat was iets van mij en nu niet meer.

      Verwijderen