maandag 11 april 2022

maandag 11 april 2022 - anders denken

Goed geslapen van zondag op maandag, toch zat ik niet zo lekker in mijn vel vandaag. Dit heeft overigens niets te maken met eetbuistoornisproblematiek maar met andere klachten waar ik me zorgen over maak. Hiervoor ben ik al in behandeling, maar veel is nog onduidelijk en geeft me de nodige stress. Maandag 16 mei een afspraak bij een specialist om de eventuele vervolgstappen te bespreken.

De zorgen in mijn hoofd gaan niet heel makkelijk weg. Ik vind het lastig om de knop om te zetten. Op mijn werk lukt het gelukkig wel om me goed te concentreren op de dingen die ik doe en om ook productief bezig te zijn. De afleiding van het werk zelf maar ook contact met collega's is fijn.  Toch heb ik op een dag als deze meer last van eetbuidrang. De roes van de eetbui zou dan een middel zijn om even de negatieve emoties te vergeten. Althans, dat is wat het reptielenbrein denkt. Ik weet dat het niet zo werkt en moest me vandaag daarom extra hard inspannen om de signalen te negeren.

Hoe deed ik dat? Allereerst bedacht ik hoe ik mijn werk eronder zou lijden als ik op school al zou beginnen met een eetbui. De winkels zijn dichtbij dus ik zou makkelijk eetbuivoer kunnen kopen. Maar dat zou me zo van mijn werk houden dat er van werken niet veel meer zou komen. 

Ten tweede stelde ik me voor hoe ik thuis op bank zou neerploffen, nog meer zou eten en dan niet naar de sportschool zou gaan. 

Vervolgens kon ik ook al bedenken hoe ik me morgenochtend zou voelen na een eetbui. Namelijk moe en teleurgesteld en weer helemaal terug bij af.

Tenslotte ben ik erg blij dat ik niet om de zoveel dagen een balansdag hoef in te lassen om een eetbui te compenseren. Die balansdagen zijn niet leuk en zeker niet makkelijk. Je zou denken dat je na zo'n schranspartij de volgende dag nergens mee trek in hebt. Het tegendeel is waar. Omdat je 's avonds in bed al al plannen maakt om na het opstaan meteen te beginnen met compenseren door restrictief te eten, wek je onrust op in het reptielenbrein. Dat weet dan al dat het de volgende dag tekort komt, is er op voorbereid en gaat meteen bij het ontbijt al in de weerstand waardoor de balansdag extra moeilijk is!

Na mijn rondje op de sportschool was de eetbuidrang volledig weg. Gelukkig stond er een heerlijke lasagne op het menu en hebben we lekker gegeten en kwamen er na het eten geen nieuwe aansporingen om toch even de boel de boel te laten. Ik ga zo met een goed gevoel over mezelf naar bed. Van een afstandje de situatie goed bekijken en anders denken (niet meer luisteren naar het reptielenbrein!)  zijn de middelen die ik nu steeds inzet om eetbuidrang het hoofd te bieden. 


de teller staat nu op 23 dagen aaneengesloten eetbuivrij

16 opmerkingen:

  1. die maand ga je op je sloffen halen. Goed omgegaan met een moeilijke/bekende situatie voor je. Hopelijk komt er een oplossing voor je andere klachten, sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Berber, ik denk ook dat een maand zal lukken. Ja, als ik meer weet zal ik erover schrijven, voor nu nog even niet. Fijne dag!

      Verwijderen
  2. Goed van je hoor.
    Wat ben je sterk!!!!
    Succes verder.
    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je zorgen maken over iets is natuurlijk nooit goed maar niet te vermijden. Het kan zeker een uitlokker zijn maar wat heb je je goed verweerd. Het moet heel moeilijk voor je zijn geweest maar je bent geslaagd!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Ellen, dank je wel, ik voel me nu (di ocht 06.30) ook weer goed omdat ik geen eetbui heb gehad en mijn emoties heb gevoeld ipv weggegeten. Fijne dag!

      Verwijderen
  4. Dan is het helemaal "een wonder",dat je zonder eetbuien bent,al die dagen. Want zorgen hebben doet soms snakken naar troostvoedsel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, klopt, negatieve emoties door eten even vergeten is lekker, maar de kater komt later... en het lost niets op en maakt de negatieve emoties nog erger. Fijne dag!

      Verwijderen
  5. Ik kan me heel goed voorstellen, dat je zorgen maken over iets een eetbui kan uitlokken. Ongenoegen wegeten, troosteten. Je bent er goed doorheen gekomen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedmorgen Judy, ik weet dat het niets oplost en dat ik me daarna nog ellendiger voel dan ik al deed. Vandaag opgestaan en ondanks mijn klachten toch iets positiever omdat ik geen eetbui heb gehad. Dat werkt en dat moet ik goed onthouden. Fijne dag!

      Verwijderen
  6. Je heb al fijne reacties gehad en dar kan ik me makkelijk bij aansluiten.
    Ook een mens zonder eetstoornis kan last hebben van weer en meer willen eten na een dag met teveel extra's.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, klopt en fijn dat die reacties er zijn! Ja, gek is dat, je zou echt denken dat je vol zit na zo'n dag met extra's. Is dat misschien ook waarom mensen die naar een all inclusive vakantiebestemming gaan aankomen omdat ze iedere dag veel te veel eten? Raakt je lichaam daar zo snel aan gewend? Zou niets voor mij zijn, ik zou doodnerveus worden van al dat eten!

      Verwijderen
  7. Wat fijn dat het op je werk lukt om de zorgen even van je af te zetten. Dat lijkt me ook een prettige oase dan. Even niet piekeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Nicole, ik ben inderdaad blij met de afleiding zodat ik even niet pieker!

      Verwijderen
  8. Fijn dat je afleiding in je werk vindt! De hele tijd piekeren is heel vermoeiend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, gepieker is inderdaad vermoeiend. Gelukkig is dat ook al wat minder dan een poos geleden, toen piekerde ik vanaf 3 uur 's ochtends al!!

      Verwijderen