zondag 3 april 2022

zondag 3 april 2022 - eetregel

Tussen de middag eet ik altijd een salade. Ik heb standaard een aantal bakjes in de koelkast staan waar ik een aantal dagen van kan pakken. Ik kook een biet, ik  kook een pond sperziebonen of een stronk broccoli. Er ligt witlof, er zijn tomaten, er is sla, taugé, courgette, paprika en soms gegrilde aubergine. Een avocado en komkommer heb ik ook bijna altijd in huis net als augurkjes. En dan vaak ook nog restjes gekookte groente. In de vriezer mais, kikkererwten, kidneybonen. Mijn salade is iedere dag anders en dat zorgt ervoor dat ik voldoende gevarieerd eet en zo blijft het ook lekker. Een paar keer per week eet ik er ook een gekookt eitje door. Niets mee mis allemaal. Wat heeft dit dan met een eetstoornis en mijn eetregels te maken?

Wanneer ik tussen de middag sperziebonen in mijn salade heb gegeten dan vindt de eetstoornis het niet goed om 's avonds nogmaals sperziebonen te eten. Idem met de andere ingrediënten. Dat betekent dus dat ik heel goed plan wat ik tussen de middag eet en wat er 's avonds op tafel komt. Zelfs de sla die we bijna bij iedere maaltijd eten mag niet dezelfde sla zijn als 's middags in de lunchbox. Er is gelukkig nog wel een verschil tussen rauw  en gekookt. Rauwe paprika tussen de middag en paprika in een warm gerecht 's avonds is geen probleem. 

Bijna altijd lukt het me wel om zo te plannen dat ik niet twee keer dezelfde groente eet op een dag, en als het niet lukt is het niet meteen een drama, ik kan me er overheen zetten door er rationeel over na te denken. Deze eetregel wil ik als een van de eerste gaan verwijderen uit mijn eetgestoorde brein en vanavond ben ik daar mee begonnen. Ik had vandaag in mijn lunchsalade én ijsbergsla én broccoli. Vanavond aten we een ratjetoe van lekkere dingen en weer at ik ijsbergsla en broccoli. Morgen ga ik het weer doen, maar dan met iets anders, waarschijnlijk tomaten. 'Challenge and repeat' zodat het normaal wordt. 

dagen aaneengesloten eetbuivrij: 15

16 opmerkingen:

  1. Weet je ook hoe specifiek dit deel in je eetstoornis is geslopen?

    Zelf eet ik ook niet graag op een dag 2x hetzelfde. Wel maak ik vaak een salade van een restje groente vd avond ervoor en doe er dan wat extra andere rauwe groente bij en een dressing maar ook allen mayo kan voldoende zijn.
    Bij mijn lunchsalade bak ik ook wel eens restje kip even op, of wat oudere plakjes vleeswaren.
    Morgen is mijn lunch, omelette met al gebakken champignons, uitgebakken plakjes
    katenspek en wat ijsbergsalade mix erbij uit een too good to go box van vrijdag nog voer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, nee, het is er zo langzaam ingeslopen geen idee wanneer en waarom. Jij maakt heerlijke lunches! Ik eet wel vaak restjes, daar had ik vroeger moeite mee nu gelukkig niet meer.

      Verwijderen
  2. Wat doe je het goed!!!
    Complimenten.
    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Loes, wat aardig dat je dat zegt, dank je wel! En ook vandaag ga ik weer vol goede moed verder, en gaat het lukken!

      Verwijderen
  3. Lieve mevrouw Niekje, wat maak je het je toch moeilijk en wat goed van je dat je vanavond bent begonnen met de cirkel te doorbreken. Je gaat nog tijd overhouden denk ik.
    Ik ben jaloers op je dat zoveel variatie aan groenten hebt in je koelkast. Wij eten 's avonds alleen groenten. Mijn man is niet zo'n groente liefhebber. 's Middags eten we een broodmaaltijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, ja het is inderdaad lastig soms, maar het is geen heel groot probleem. Groente zijn mijn favoriete eten (op tompoucen en ijs na natuurlijk 😉). Gelukkig heeft iedereen zijn eigen eetgewoonten en mag dit ook!

      Verwijderen
  4. weer een stap vooruit!! Twee dagen achter elkaar hetzelfde eten zul je ook niet snel doen? Als ik stamppot maak vries ik de extra portie meestal in, maar soms (vooral met boerenkool) kan ik het best 2 dagen achter elkaar van eten. En voor iedereen is het weer anders wat er onder salade wordt verstaan. Ik zie sperziebonen en broccoli niet snel als salade, geen idee waarom niet. Rauwe paprika, moet er niet aan denken...
    15 dagen, geweldig!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, klopt, dat doe ik nooit. Als we voor een paar dagen koken gaat het de vriezer in. De sperziebonen en broccoli zijn onderdeel van de salade, het is eigenlijk gewoon een bak rauwe en gekookte groente met een dressing. Vandaag wordt dag 16, let maar op!!😁 Dank je wel voor je compliment.

      Verwijderen
  5. Whoop, whoop, 15 is binnen, op naar 20. Wat een mooie serie zo. Jouw lunch salade is veel gevarieerder dan die van mij. Ik kom niet verder dan ijsbergsla, tomaat, komkommer, augurk en een proteïne: bruine boontjes, linzen, kipfilet of een ei. En dat ook al heel lang.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha ha ha, dank je Wieteke, inderdaad op naar 20. Jouw salade klinkt ook lekker hoor! Linzen was ik vergeten, doe ik er ook weleens door, en sinds kort ook edamameboontjes.

      Verwijderen
  6. Dat zou mooi zijn,als jij je echte eigen regels kunt gaan inslijten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ik ga het in ieder geval doen, dat is meer dan proberen want proberen is bij mij meestal 'niet doen' en dat werkt dus niet heb ik gemerkt. Als ik het wel doe dan merk ik dat er niets aan de hand is, wereld draait door enzo...

      Verwijderen
  7. Goed idee, die gekookte groenten bij de lunch. Ik heb voorgekookte groenten in de diepvries voor roerbakmaaltijden 's avonds. En toen mijn zoon nog thuis woonde, wisselde ik groene groentes en gekleurde groentes af per dag. Nu alleen, eet ik ook wel eens twee dagen achter elkaar hetzelfde. En vries ik porties in voor makkelijke dagen.
    Je gaat goed!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, dank je wel! Invriezen is ook fijn, snel pakken en snel klaar met koken. Ik eet liever niet twee dagen achter elkaar hetzelfde, maar wie weet vind ik dat ooit ook nog eens makkelijk!

      Verwijderen
  8. Dat is allemaal wel erg ingewikkeld. Maar ik geloof wel in je challenge and repeat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hoi Nicky, herhaling maakt dingen makkelijker en normaler, ik hoor dat het zo werkt, en ik hoop dat het zo werkt!

      Verwijderen