vrijdag 22 april 2022

vrijdag 22 april 2022 - moe

Wanneer ik 's ochtends wakker wordt kijk ik altijd even op mijn telefoon (die op niet storen staat!) hoe laat het is. Soms kan ik nog twee uur slapen maar vaker is het een kwartiertje voor de telefoonwekker af moet gaan. Dan zet ik het alarm uit, blijf  nog een paar minuten liggen en sta dan op. Ik val nooit meer in slaap, ik moet ook meestal nodig naar de wc.

Vanmorgen stond ik ook tien minuten voor tijd op, ik had mijn tanden al gepoetst en mijn deo opgedaan toen ik me heel slap en ontzettend moe en zelfs een beetje misselijk voelde! Ik heb even aan de wastafel staan wachten of het over ging maar dat gebeurde niet. Toen ben ik terug gegaan naar bed. Ik heb mijn wekker een uur later gezet en mijn ogen even dicht gedaan. Ik sliep niet en na een half uur ben ik toch weer opgestaan. Toen ging het verder goed, dat rare gevoel was weg en ik ben de dag begonnen. Heb alles zelfs nog een beetje sneller gedaan dan normaal en was daardoor maar tien minuten later op school dan gebruikelijk. Niet dat het iemand opvalt, want ik ben een van de eersten die aanwezig zijn in het gebouw.

Ik had vandaag geen afspraken, die maak ik nooit een dag voor en na een vakantie en ik kon rustig mijn werk afronden en wat dingen voor na de vakantie voorbereiden. Ik kon ook wat eerder weg. Ben over de markt gelopen en heb nog een boek bij de bieb opgehaald (Violeta, van Isabel Allende).

Op school voelde ik dat ik erg moe was. Ik heb iedere dag dit jaar gesport of iets aan beweging gedaan, heb minder calorieën tot me genomen omdat ik geen eetbuien heb gehad en ben ook wat afgevallen. Ik heb iets teveel energie verbrand en ik denk dat mijn lijf mij vanmorgen een seintje gaf. Ik besloot dat ik vandaag niet naar de sportschool zou gaan. En dat was geen eenvoudige beslissing. Ik ben nog tig keer van gedachten veranderd want zelfs als ik moe ben heb ik een fijn gevoel na afloop van een sportsessie omdat er endorfine is aangemaakt.

Omdat T. deze week met een grote opdracht bezig is en onze hulp Johan daar ook bij nodig is vond er vandaag geen schoonmaak thuis plaats. We hadden het plan om zaterdag even samen de boel aan kant te maken, maar ik besloot om mijn deel vanmiddag al te doen.  Daar ben ik iets langer dan een uur mee bezig geweest, inclusief het bed verschonen. Ongeveer de tijd die ik anders op de sportschool zou doorbrengen. 

Toen ik klaar was had ik nog tweeënhalf uur over voor het etenstijd was, iets wat ik op een normale doordeweekse dag niet heb, want dan kom ik een anderhalf uur voor het eten thuis van het sporten. Liep even met mijn ziel onder mijn arm, en dacht "zal ik toch nog even gaan sporten?"  Ik hakte de knoop door en bleef thuis.

Ja hoor daar was ie weer, de eetbuidrang!  Want niet sporten hoort thuis in de 'alles of niets' categorie. Maar ik zie de eetbuidrang nu al van verre aankomen en ben er op voorbereid. Want niet sporten betekent niet dat ik moet gaan eten. Er is niets bijzonders aan de hand, ik ben er niet door veranderd, niet door aangekomen in gewicht, hooguit een beetje meer uitgerust dan ik anders zou zijn en valt in de categorie 'beter voor mezelf zorgen'. Dus totaal geen reden om raar te gaan doen met eten. 

Zoals meestal op vrijdag heb ik een lekkere kom noedels met veel groente, omeletreepjes en satésaus gemaakt. Ronde 1 van Twee voor Twaalf gekeken met een kop thee, blokje fudge en stukje chocolade. Want compenseren omdat ik niet gesport heb is niet nodig!

 aantal dagen aaneengesloten eetbuivrij: 34

18 opmerkingen:

  1. Je gedachtes en overwegingen zijn dus ook aan het veranderen zo te lezen. Zal je een goed gevoel geven.

    Vanmorgen was ik om half 6 al op, was jaren geleden dat ik zo vroeg was.
    Moest on kwart over 6 al weg en ik doe het graag rustig aan, wat fruit en 2 koffie en een voor onderweg, Ruim op tijd in handenkliniek voor operatie aan mijn linker wijsvinger, topgewricht zit nu pen in en is ook schoongemaakt en middelste zijn wat zenuwen doorgesneden zodat dat niet zoveel pijn meer doet.
    Vingertje zit nu goed beschermd ingegipst en goed te doen met pijnstillers en ik kan bijna alles gewoon doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, ik doe het ook het liefst rustig aan, heb wel mijn routine want wil ook om 7 uur de deur uit, en daarom sta ik om half 6 op. Sterkte met je herstel! xx

      Verwijderen
  2. vervelend dat je dat nare gevoel had, hoop dat het niet vaker gaat gebeuren. En niet sporten en de eetbuidrang weerstaan...je krijgt 2 extra stickers!!!
    Gewoon goed voor jezelf blijven zorgen is heel goed haalbaar, dat blijkt nu.
    Fijn weekend, en sterkte met alles

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Berber, het was even naar maar vast niks bijzonders! Joepie, 2 stickers!! Dank je! Jij ook een goed weekend, bij mij lukt het wel, geen plannen en mijn vakantie is begonnen. xx

      Verwijderen
  3. Wat goed zeg. En knap dat je zo toch naar je lichaam luistert. Mijn coach liet me woensdag het plaatje van onbewust onbekwaam tot onbewust bekwaam zien. Je zit echt op bewust bekwaam op dit punt wat echt een hele prestatie is.
    En dat in iets meer dan een maand. Deze beslissing niet te sporten is niet onderdeel van het 'ik wil minder dwangmatig sporten' plan maar van het deel 'ik compenseer niet met voedsel' waar je nu mee bezig bent, al 34 dagen lang en het gaat goed en steeds een beetje makkelijker.
    Op naar de 40, fijne vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Wieteke, inderdaad zit ik al aan de bewust en (bijna) bekwaam kant, het gaat allemaal nog niet automatisch maar onbewust bekwaam komt er nog wel. Ik ga voor de 40, 50 etc. Fijne dag! xx

      Verwijderen
  4. Kan me voorstellen dat afwijken van je sportpatroon je in de war kan brengen. Maar weer goed gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Judy, ik ben enorm gehecht aan mijn routines, maar als ik ze doorbreek is het soms ook heel fijn, en ik weet dat ik teveel sport en dat moet ik wat minderen. Dank je! Fijn weekend!

      Verwijderen
  5. Goed dat je luisterde naar je lijf.En een stap om niet te sporten.Het lukte dus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, het is gelukt, ook weer een stap in de goede richting! Fijn weekend!

      Verwijderen
  6. Tipje voor de volgende eetbuidrang: ga naar de winkel, koop roze koeken, huzarensalade (trai), leverworst van 39 cent, slagroomsoezen uit de diepvries, een pak perzik icetea en een blik bockworst plus drie haringen. Reken af en stal thuis uit op het aanrecht. Bedenk dan of je hier echt zin in hebt.
    Zo ja, eet op. Alles. Zo nee, flikker weg.
    Succes, Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, ik denk niet dat je mijn eerdere blogs hebt gelezen want dan zou je weten dat dit niet mijn eetbuivoedsel is. Toch bedankt voor je reactie.

      Verwijderen
  7. Al 34 dagen eetbuivrij, dat is echt een enorme prestatie!
    Dat je dan een dag een raar gevoel hebt is ook niet zo vreemd.
    Je lichaam en geest staan nu al dagen in een andere modus, die voeren (denk ik hoor) toch nog een soort strijd.
    Zo knap dat je het dan toch gered hebt om die eetbuidrang weer af te slaan.
    Ikzelf moet eigenlijk een paar kilo aankomen, dat zou beter voor mijn gezondheid zijn.
    Daar doe ik ook erg mijn best voor, maar als ik dan op de weegschaal sta en hetzelfde gewicht zie denk ik toch:” gelukkig niet aangekomen”. Soms snapt een mens niets van zichzelf!
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ria, die strijd is er inderdaad nog steeds. Aankomen is ook lastig als je van nature dun bent, daar wordt nog wel eens makkelijk over gedacht. Te dun zijn heeft ook nadelen en ook dat wordt vaak niet gerealiseerd. In mijn hoofd gaat het precies zo als bij jou als ik mijn gewicht zie! En daar snap ik ook niets van.... het blijft lastig dat gedoe met ons lichaam en ons gewicht.

      Verwijderen
  8. Ik ben niet eens van nature dun, ben jaren tien kilo zwaarder geweest dan nu.
    Dat zal ook wel meespelen denk ik, door toch bepaalde opmerkingen in die tijd.
    En nu ( ben inmiddels 66 jaar) zou je toch denken dat je gewicht niet meer zó belangrijk zou zijn…
    Al hoop ik natuurlijk wel dat mijn eetlust weer terugkomt!
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ria, ik ben ooit ook wel dikker geweest, maar niet zo dik dat ik daar nare opmerkingen over kreeg. Ik denk zelf ook vaak dat ik nu toch te oud ben - en te verstandig - om zo met mijn gewicht bezig te zijn. Ik kom erachter dat dat niets met leeftijd te maken heeft. Dat blijkt uit de reacties op mijn blogs maar ik hoor het ook van oudere vriendinnen en collega's van mij. Jammer dat je geen eetlust hebt, dan is eten ook niet zo leuk en lekker denk ik.

      Verwijderen
  9. Jasses! Dat is niet fijn wakker worden. Goed dat je rustig aan gedaan hebt en dat het de rest van de dag ook goed ging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, zo af en toe doe ik ook verstandige dingen! ;--)

      Verwijderen