donderdag 14 april 2022

donderdag 14 april 2022 - eetbui uit gewoonte

Ik ben zo aan eetbuien gewend op avonden dat ik alleen thuis ben, dat ik ben vergeten hoe fijn het is om gewoon iets lekkers klaar te maken voor mijn avondeten en daarna rustig op de bank te gaan zitten en televisie te kijken. Vanavond was zo'n avond. Ik maakte en salade met tonijn en ei en nam er twee sneden zuurdesembrood bij. Na het eten heb ik naar Ik Vertrek van afgelopen weekend gekeken. De eetbuidrang was er, en vrij sterk ook. En het argument om mij om te praten was een oude bekende. "Morgen ben je vrij, dan hoef je niet eerst een hele dag naar school voordat je met een schone lei kan beginnen. Nee, je kan meteen na het ontbijt naar de sportschool, dus waarom zou je niet even van het moment gebruik maken. Niemand die het ziet, niemand hoeft het te weten. Je kan morgen weer opnieuw beginnen."

"Nee", zei mijn gezonde slimme brein "Doe het niet. Je weet dat je dan vannacht slecht slaapt, je morgen de hele dag enorm rot en stom voelt en dan ook weer allerlei dingen niet mag eten want je moet de eetbui compenseren". En je wilt morgen toch noedels met satésaus eten? En zaterdag heb je een lunchdate, ga daar lekker van genieten. Ook heb je jezelf zaterdagavond een lekkere kom ijs met slagroom beloofd. Als je die nu al zou nemen zou je er niet van genieten en als je dit zaterdag neemt geniet je er wél van. Dus doe het niet, neem wat lekkers bij thee en ga daarna lekker slapen". 

De eetbuistoornis sputterde nog wat tegen, zorgde dat ik een beetje onzeker werd over mijn keus voor het lekkers bij de thee. Misschien moest ik dat maar helemaal niet nemen want het zou een triggerende werking kunnen hebben. Toch een blokje fudge en twee paaseitjes gegeten. En dat was echt genoeg. En de eetbuistoornis droop uiteindelijk vrij snel weer af.  Ik kan er weer een dag bij tellen!

26 dagen aaneengesloten eetbuivrij





24 opmerkingen:

  1. Geweldig!!!!! Wat ben je toch een kanjer. Volhouden hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De reactie die ik bij woensdag had geschreven kan ik nu herhalen, je raakt steeds beter in balans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, klopt, het lijkt makkelijker te worden door de voordelen te zien.

      Verwijderen
  3. Hoewel ik geen eetstoornis heb zoals jij herken ik wel het verlangen 's avonds om te gaan snoepen, evenals de innerlijke dialoog.

    Goed dat het je weer gelukt is om er niet aan toe te geven!

    N.B. Hoe vond je de ik vertrek aflevering? Er was kritiek op dat het te zweverig was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, dat hebben we denk ik allemaal wel, allen sommigen kiezen ervoor om die innerlijke dialoog te negeren. Ach, ik ben ook een beetje allergisch voor dat soort types, maar live and let live denk ik dan. Vroeger zou ik snoeiharde kritiek geven, naarmate ik ouder word, word ik milder en dat vind ik ook fijn. Want soms vind ik gewoon niets van dingen en dat is ook wel een lekker!

      Verwijderen
  4. een hele diepe buiging!!
    en die stoornis weet inmiddels dat hij het niet (meer) gaat winnen!!
    geniet van de Paasdagen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Berber! Klopt, ik blijf ertegen vechten en hoe vaker ik niet luister hoe zwakker die 'stem' en die drang. Jij ook fijne Paas!

      Verwijderen
  5. Betekent het nu, omdat je op je blog je worsteling met eetbuien verwoordt, dat je het volhoudt omdat je het opschrijft en complimentjes ontvangt?
    Of gewoon omdat je redelijke brein je doet inzien wat al die regeltjes inhouden? En de schade die op den duur je lijf zullen gaan aantasten?
    Complimentjes geef ik wel aan mijn kleinzoon van 8 jaar, als hij iets goed gedaan heeft.
    Ik vind het interessant om te lezen wat het inhoudt om eetbuien te hebben. Ik waardeer je openheid en je eerlijkheid. Maar die complimenten ervoor geef je aan jezelf.
    Na iets van 20 jaar eetbuien is 26 dagen een begin. En ik hoop voor jou dat de schade aan je lijf nog meevalt. Succes met de strijd. Ik blijf je wel volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Francien, de complimentjes zijn leuk en maken onderdeel uit van het traject maar zijn niet noodzakelijk. Dat ik de dingen in mijn hoofd nu opschrijf en tevens uitleg is voornamelijk voor mezelf om wat meer inzicht te krijgen in wat er nu echt aan de hand is. Ik ben hier aan begonnen omdat ik deze keer iets wilde doen om te kijken of ik mijn eetstoornis zelf kon aanpakken, zonder hulp van wie dan ook. Nu krijg ik een beetje hulp van de mensen die reageren, zij (jij dus ook!) zijn een soort stok achter de deur, ik wil laten zien - maar vooral aan mezelf - dat ik het kan. En je hebt gelijk, 26 dagen is een begin, maar ik heb het idee dat de eerste paar keer de eetbuidrang weerstaan het moeilijkst waren en dat het steeds makkelijker wordt. Jij blijft me volgen en ik blijf schrijven! :-)

      Verwijderen
    2. Duidelijk. Fijne Paasdagen.
      Groet.

      Verwijderen
  6. Wauw, wat goed zeg! Dit is nu echt je ratio die het reptielenbrein overruled, fijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je argumenten om niet toe te geven zijn ijzersterk. Maar dan nog is het lastig. Heel goed gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het gezonde brein stemmetje heeft het wel moeilijk af en toe. Kan die niet een flinke dreun uitdelen? Fijne,rustige Paasdagen gewenst

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Izerina, eerst piepte t wat, nu is het al veel duidelijker te horen.... nog even en die etterbak van een eetbuidrang is de mond gesnoerd! Jullie ook fijn Paasweekend!

      Verwijderen