maandag 17 april 2023

eetgedrag tussendoortjes

Snacken, snaaien, grazen. Ik doe er niet aan. Ik kan me ook niet herinneren dat er vroeger thuis aan gedaan werd. Nu was het ook niet zo dat we niet meer dan drie maaltijden op een dag aten. Er waren koffiemomenten en we dronken 's middags na schooltijd thee. Daar kregen we altijd iets bij, meestal twee biscuitjes, wij noemen ze kaakjes, en soms Pennywafel of een Koetjesreep. Destijds een ware traktatie! Ik at ook iedere dag wel een appel of peer of ander fruit als dat er was. En een snoepje of dropje, maar alles met mate.

's Avonds dronken we nog thee, koffie of chocolademelk (warm of koud) met een koekje. In het weekend was er iets meer lekkers dan door de weeks. 

Toen ik niet meer thuis woonde veranderde mijn eetpatroon. Ik heb lange tijd wel gesnackt en gesnaaid, maar dat is inmiddels lang geleden, Ik werd daardoor te zwaar en besloot dat het roer om moest. Op mijn weg naar een gezondere leefstijl ben ik rond mijn 34e gestopt met roken, weer gestart met bewegen en gaan letten op mijn voeding. Dat laatste heeft zich gemanifesteerd als een eetstoornis, maar dat was in het begin van deze gezondheidsaanpak nog niet zo.

Ik zocht naar informatie over een gebalanceerd dieet bij een gezonde leefstijl en vond dit in boeken en tijdschriften. Een van de adviezen rondom eten was om het aantal eetmomenten te beperken tot 3 hoofdmaaltijden en 3 kleinere eetmomenten, tegenwoordig snacks of tussendoortjes genoemd. Dit advies heb ik ter harte genomen en is van een richtlijn veranderd in een harde eetregel (met iets meer dan 3 tussendoortjes). Op andere momenten neem ik dus niets. Ook niet als het voor mijn neus staat zoals op een schooldag wanneer iemand trakteert. 

Mijn tussendoortjes en de tijden waarop ik ze eet zien er vandaag de dag als volgt uit:

* weekend

10.45 uur / 11.30 uur*    :    boterham met pindakaas, beker zwarte koffie

15.30 uur / 16.30 uur*   :    appel, beker thee

17.30 uur                         :    bakje nootjes, beker thee

20.00 uur                        :    beker thee, blokje fudge

20.30 uur                        :     bakje fruit, bakje kwark 


En meer dan dit is het niet, tenzij we op vakantie zijn. Dan drink ik 's avonds nog wel eens een wijntje, neem ik 's ochtends bij de koffie iets lekkers en eet en drink ik sowieso andere snacks op andere tijden. Weer terug en weer thuis vind ik het dan fijn om de bovenstaande routine weer op te pakken. 





16 opmerkingen:

  1. Ik eet eigenlijk nooit tussendoortjes. Ik drink in de voormiddag en in de namiddag een kopje koffie zonder iets erbij. Ik heb die behoefte niet, al is dat voor de verbranding wel veel gezonder dan gewoon drie hoofdmaaltijden te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, iedereen heeft z'n eigen gewoonten. Ik weet niet of het voor de verbranding beter is, zo ver gaat mijn kennis niet, ik eet omdat ik trek/honger heb op deze momenten. Kan ook komen door de gewenning. Maar mijn ontbijt is om half 7, dan is mijn eerste pauze om 10.45 en dan heb ik echt wel behoefte aan iets te eten.

      Verwijderen
    2. Daar zijn de meningen over verdeeld, wat nu beter is. Intermittend fasting aanhangers en onderzoekers die veroudering onderzoeken zijn juist van mening dat het zoveel mogelijk beperken van het aantal eetmomenten beter is. Maar als je met een eetstoornis(verleden) kampt is het wellicht weer beter die adviezen met een korrel zout te nemen. Mijn mondhygiëniste is geen fan van tussendoortjes, maar om andere redenen natuurlijk. Een kwetsbaar gebit kan beter niet teveel eetmomenten per dag hebben. Zelf heb ik een heel klein maagje en ben erg slank, dus zonder iets tussendoor zou ik het niet redden.

      Verwijderen
    3. Hoi Anoniem, ik weet dat er veel onderzoeken zijn en evenveel verschillende uitkomsten. De hele dag eten is inderdaad voor het gebit niet goed, kan ik me voorstellen. Met mijn eetstoornis kan ik maar beter wel tussendoortjes nemen, anders eet ik te weinig. Ik kan natuurlijk bij de hoofdmaaltijden meer (proberen te) eten, maar dat is ook lastig. Zo is het voor mij goed te doen, ongeacht de adviezen. Die veranderen om de paar jaar toch steeds...

      Verwijderen
  2. Ik herinner me van vroeger geen tussendoortjes, alleen een koekje bij de thee. En daar was ik niet zo dol op. Zelf eet ik om een uur of 4 een handje nootjes en 's avonds bij een kop thee ook. Eigenlijk nauwelijks zoetigheid, omdat ik dan geen maat kan houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik denk dat er in jouw jeugd, je bent 16 jaar ouder dan ik, inderdaad nog minder tussendoortjes waren. Op de kleuterschool kreeg ik een appel mee en uit school thee met een of twee kaakjes. Meer volgens mij ook niet. Ik houd op deze manier maat, en meestal werkt dat, op een eetbui na zo af en toe, zoals je weet.

      Verwijderen
  3. Ik vind een tussendoortje ‘s morgens erg lastig omdat we sinds mijn man met pensioen is tussen de middag warm eten. Als ik dan iets tussendoor zou eten heb ik gewoon minder trek in mijn warme maaltijd.
    ‘S middags bij de thee neem ik wel altijd een koekje of als mijn maag het verdraagt wat gezonde nootjes. Een uur voor het naar bed gaan eet ik alleen nog een banaan en in het weekend soms wat gewone chips.
    Het blijft voor mij lastig om aan alle calorieën en voedingsstoffen te komen vanwege mijn ziekte.
    Vroeger snoepte wij wel wat meer, als ik uit school kwam kregen wij ook kaakjes en soms met wat boter en hagelslag ertussen.
    Maar vooral de liefde waarmee mijn moeder dat voor ons klaarmaakte maakte dat wij het verrukkelijk vonden!
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ria, ik begrijp dat je 's ochtends niet iets neemt als je warm eet tussen de middag. Oh.. koekjes met boter en hagelslag, lekker! Wij mochten er weleens chocoladeboter op, ken je die blokjes in zilverpapieren verpakking? Van het merk Choba zie ik net op Google. Alles wat met liefde wordt gemaakt is lekkerder dan wanneer je het zelf maakt vind ik!

      Verwijderen
    2. Ja, die chocoladeboter ken ik, gek genoeg vond ik die juist niet lekker maar vraag me niet waarom😚

      Verwijderen
    3. Ik weet wel waarom, het was ook niet lekker! Kwam geen echte boter aan te pas, had een hele rare smaak, als ik eraan terugdenk proef ik het nog. Maar als kind is je smaak minder ontwikkeld, ik zou nu ook niet graag nog een Koetjesreep eten, is ook cacaofantasie en komt niet in de buurt van echte chocolade. Maar roomboter en hagelslag.... ik zeg kom maar door!! 😊

      Verwijderen
  4. Ook in mijn jeugd had ik al lichte schommelingen in de bloedsuikerspiegel. En kregen we eigenlijk te weinig tussendoortjes. Zeker,als ik tussen de middag minimaal gegeten had,omdat ik zoveel niet lekker vind.Dan kon ik echt lamlendig zijn aan het eind van de middag. Nog steeds neem ik daarom (gezonde)tussendoortjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Izerina, ik moet ook regelmatig wat eten omdat ik me anders slap voel en bibberhanden krijg. Mijn moeder had daar ook last van, daarom altijd thee met kaakjes na schooltijd!

      Verwijderen
  5. Een goede routine helpt ook om te voorkomen dat je gaat snacken en snaaien is mijn ervaring.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Nicole, absoluut! Zo houd ik het voor mezelf allemaal in balans. Ik ben bang dat ik anders door zou gaan en mijn angst om dik te worden is natuurlijk debet aan dat idee.

      Verwijderen
  6. Ik denk eigenlijk nooit na over tussendoortjes. Ik ben ook geen snoeper. Ik heb koekjes in huis voor de visite maar moet ze vaak weggooien omdat ze taai geworden zijn. Chips en nootjes haal ik zelf in huis want die eet ik wél op. Ik houd het meestal gewoon bij koffie tussendoor. Grinnik! Je zou denken dat ik súperslank ben maar dat is dus niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, het is volgens mij iets van jongere generaties, die zijn gewend dat er overal en altijd wat te eten is. Wij komen uit de tijd dat dat niet zo was. Jouw eetpatroon lijkt me prima zo!

      Verwijderen