vrijdag 14 april 2023

markt

Ik hoorde een poosje geleden op de radio dat er minder belangstelling is voor de markt en dat het aantal marktkramen terugloopt. Het gaat dan vooral om de non-food kramen.

Ik kom graag op de markt, maar sla inderdaad zelf altijd de non-food kramen over. Groenten, fruit en aardappels koop ik er wel. Ook af en toe een gerookte makreel. Wanneer ik vakantie heb en vrij ben neem ik altijd de tijd om een rondje markt te doen. Wanneer ik moet werken doe ik dat niet want tegen de tijd dat ik klaar ben op school is er al veel op en zijn er al marktlui aan het opruimen. 

Gelukkig is er een kraam waarmee ik een goede afspraak heb. Bij deze kraam lever ik onderweg naar school, om even na zevenen op vrijdagochtend, een boodschappenlijstje in. Na mijn werk haal ik mijn bestelling op, die staat dan in een of twee tasjes voor me klaar. Voor deze service geef ik het team van de kraam met Sinterklaas altijd een boterletter.

Ik weet dat de producten die ik koop op de markt niet biologisch zijn en dat knaagt een beetje aan mijn geweten. Biologisch eten is beter voor het milieu en wij zouden dat meer moeten kopen. We kopen nu eens per week of per twee weken een tas met biologische groente en fruit. Maar om alles biologisch te kopen zouden we naar veel verschillende winkels moeten gaan, die zijn niet allemaal in onze woonplaats en daar ontbreekt de tijd dan voor. Of de zin om er tijd voor te maken.

Er zijn in de stad waar ik woon ook een aantal Turkse supermarkten. Er is een heel grote met een ruim assortiment. Hier ga ik ook nog ieder weekend naar toe voor bepaalde groenten en fruit en dan neem ik ook meteen wat andere producten zoals kikkererwten, olijven, feta en gözleme mee. De prijzen van hun verse producten zijn gelijk aan de prijzen op de markt. 

De markt heeft ook nog een andere functie, anders dan een gewone winkel. Je gaat naar de markt voor wat gezelligheid, om er wat eten en elkaar te ontmoeten. Je ziet er gezinnen, stellen, vriendinnen die samen over de markt lopen. Dat zie je niet zo snel in de supermarkt.  In de grote steden, zowel hier als in het buitenland, vind ik de markt extra leuk omdat er mensen van allerlei nationaliteiten komen kopen en verkopen. 

Als kind gingen we een paar keer per jaar naar de markt in Den Haag. Daar kregen we dan een pannenkoek met suiker in een vetvrij papiertje, kocht mijn vader paling en mijn moeder heel donker roggebrood. Ook mochten wij, de kinderen, ieder een ons drop uitzoeken, allebei in een eigen zakje. 

Overal ter wereld vind je de markt en zie hetzelfde, het is een plek waar mensen van alle rangen en standen, alle nationaliteiten en leeftijden, samen komen. Ik verwacht dan ook niet dat de markt ooit zal verdwijnen.

10 opmerkingen:

  1. Waarom ga je niet een dagje minder werken, als dat financieel uitkomt, zodat je meer tijd hebt om lekker rond te struinen?
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, dat ga ik ook nog doen over een of twee jaar. Maar struintijd genoeg hoor, met schoolvakantie heb ik best veel vrij!

      Verwijderen
  2. De markt is voor mij verse warme stroopwafels. Toen ik nog zelf kleding maakte kocht ik op de markt de stoffen. Daar zijn ook minder kramen van

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Izerina, oh, stroopwafels, ik kocht kruimels voor 25 cent, weet ik nog! En ook stoffen in de tijd dat ik zelf kleding maakte. De grote markt in Rdam heeft nog wel stoffenkramen, maar op kleinere markten zie je dat minder.

      Verwijderen
  3. Toen ik in Amsterdam woonde was de Albert Cuyp op loopafstand en deden mijn oma en moeder er vaak boodschappen. Toen ik in Den Haag woonde natuurlijk regelmatig naar de Haagse Mart. Wel veel zien veranderen natuurlijk in die 60 jaar dat ik er bewust loop.
    Paar maanden geleden naar de markt in de Afrikaander buurt geweest, echt weer een echte markt en vond het heerlijk.
    Want op mij eiland staan er 3 kramen in de diverse dorpen en kom ik er nooit dat is voor mij geen markt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, de markt in de Afrikaanderbuurt bezocht ik midden jaren 90, ik woonde toen op Rotterdam Zuid. Mijn vader komt er nog steeds, die vindt grote markten ook leuk, maar zijn favoriet, als Hagenaar, blijft de markt in Den Haag! Mijn vader woont nu in Brielle, daar is ook niet veel te beleven, dezelfde soort markt als bij jou.

      Verwijderen
  4. Als kind ging ik met mijn oma (50 jaar geleden) naar de Bos en Lommer markt in Amsterdam en bij iedere (voornamelijk voeding) kraam kreeg ik iets lekkers. Met mijn moeder na het overlijden van oma iedere zaterdag naar de markt en daar werden al groente- en fruit voor een hele week gekocht. Dat was ook echt goedkoper. Mijn broer werkt bij een marktkoopman op de Albert Cuijp en hij is helaas vorige week failliet gegaan omdat sinds kort je plaats op de markt (althans daar) niet meer vanzelfsprekend is en je iedere dag moet loten. Mensen zijn toch gewend dat je als kraam op dezelfde plek staat en dat is nu niet meer. Ik heb de Albert Cuijp ook wel zien veranderen van veel etenswaren naar toeristenmarkt. Woon nu in Nieuwegein maar daar staan steeds minder kramen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, leuk om jouw herinneringen te lezen! Wat jammer dat de kraam waar je broer werkt failliet is gegaan. Heeft je broer nu ander werk? Gek eigenlijk dat je moet loten om te mogen staan, je zou denken dat er wel afspraken zijn voor mensen die er al lang staan. Maar niet dus. Als de markt een toeristische attractie wordt is het voor de buurtbewoners vast niet meer zo leuk. De kramen veranderen en de prijzen stijgen denk ik.

      Verwijderen
  5. Hier is de markt (op vrijdag) recht onder mijn balkon. Ik vind het niet heel erg maar echt heel fijn ook niet. Op vrijdag ruikt mijn hele huis naar frituur omdat en een frietkraam aan de overkant staat. 's Avonds ruikt het naar vis omdat de viskraam onder mijn balkon zijn (afval?)water over de stoep gooit. En zelf over de markt lopen, doe ik ook niet. Ik kan niet zo goed tegen dat geslenter. Ik ren hooguit even naar de groentekraam om een grote zak fruit te kopen voor 6 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, dat lijkt me helemaal niets!! Die geur en al die mensen. Slenteren is ook niets voor mij, maar als het niet anders kan houd ik mijn pas in. Ik ga om die reden ook nooit met anderen winkelen, iedereen heeft kortere benen dan ik en mijn stappen zijn dan te groot, zelfs mijn man (1.95m) loopt langzamer dan ik!

      Verwijderen