dinsdag 4 april 2023

eetherinneringen - pub lunch

Het Verenigd Koninkrijk heeft lang een slechte reputatie gehad wanneer het op de eetcultuur aankwam. Een stevig ontbijt, komkommersandwiches van klef witbrood, hartige pasteien gevuld met slachtafval, gestoomde deeggerechten met warme vla als nagerecht en als het snel moet gefrituurde vis en slappe patat met zout en azijn. Alles weggespoeld met grote beker zwarte thee met melk.

Gelukkig is de eetcultuur sinds de jaren 80 aan het veranderen. Ook is het imago, zowel in het land zelf als in het buitenland, mee veranderd. Want je kan heel lekker eten in Groot Brittannië.

In mijn serie eetherinneringen is nu de pub lunch aan de beurt. Want dat is toch wel een van de beste plekken om te eten wanneer je een goede maaltijd wil. Van oudsher kon je in de pub warm eten. En voor veel mensen is de pub nog steeds een plek waar zij naar toe gaan als ze buiten de deur gaan eten.

Pub zijn er in alle soorten en maten. Je hebt erbij waar je alleen wat te knabbelen, zoals chips en pinda's, kan kopen. Er zijn er die alleen sandwiches verkopen en dan heb je ook nog familiepubs en de zogenaamde gastropubs waar het eten echt van hoge kwaliteit is. Ik ben voor corona voor het laatst in Engeland geweest en heb toen een paar keer heel erg lekker gegeten in een pub. 

In de jaren dat ik in Engeland woonde ging ik ook af en toe eten in een pub. Zo herinner ik me dat ik op mijn eerste werkdag mee uit lunchen genomen werd door mijn baas, Chris Q.. Hij nam mij mee naar The Slug and Lettuce, een gezellige pub om de hoek van ons kantoor. Ik weet nog wat ik heb gegeten, want het was de eerste keer dat ik dit gerecht at. Tussen de middag warm eten vond ik heel raar, dus dat deed ik niet. Ik vind het nog steeds niet fijn maar weet inmiddels wel dat het soms handig is, of zo hoort. Hier kon ik gelukkig kiezen voor een koude lunch en ik nam de Ploughman's lunch. Ik wist niet precies wat ik koos, maar het bleek erg lekker. Ik heb het daarna nog vaak besteld en ook regelmatig zelf klaargemaakt. 

Een andere pub dichtbij ons kantoor serveerde erg lekkere pies. Mijn favoriet was een kom vol met heerlijke stukjes malse kip en champignons in een lekkere saus, afgedekt met een knapperige deksel van bladerdeeg. Hier ging ik met mijn collega-secretaresses op speciale dagen, een verjaardag van een van ons bijvoorbeeld, tussen de middag lunchen. 

In de betere pubs hebben ze altijd lekkere klassieke Britse gerechten. Goede pies, hamburgers, stoofpotten geserveerd met heerlijke frieten, gepofte aardappels en tegenwoordig ook salades. Maar kijk niet raar op wanneer je lasagne met patat op het menu ziet staan, of een curry met rijst én patat, en zelfs een chip buttie, een sandwich met patat, want patat.... daar zijn ze dol op aan de overkant!

17 opmerkingen:

  1. Ik herinner me vooral de mushy peas bij de fish & chips. 😬

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ook een klassieker die peas. Wordt nog steeds gegeten, meestal samen met een pie.

      Verwijderen
  2. Een tijd niet meer geweest maar ik vond het eten altijd erg lekker in Engeland. Wij deden dan vaak The Sunday roast. Ik maak nog steeds zelf soms Yorkshire Pudding. Het maken van de ultieme scone is nog steeds niet gelukt :-). Je hebt tegewoordig ook Gastro pubs waar er extra veel aandacht is besteed aan het eten. Paar weken geleden gegeten bij The Cottage in Amsterdam echt Engels eten en ze hebben op zondag ook een Sunday Roast. (wel reserveren).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ilona, die Sunday Roast at ik altijd bij mijn au-pair familie toen ik nog bij ze woonde en bij mijn 'Engelse ouders' in Maidstone. Heerlijke maaltijden waren dat en ik heb er goede herinneringen aan! Leuk dat jij dat ook kent! En leuk dat je in Amsterdam ook zo'n Roast kan eten!

      Verwijderen
  3. Leuke herinneringen! Ja, Ploughman's. En wat ik me ook herinner, dat is wel lang geleden, is dat er in pubs van alles 'in a basket' werd geserveerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ja, die baskets ken ik ook! Grappig hoe zulke herinneringen bij veel mensen ook weer dingen oproepen!

      Verwijderen
  4. Ik herinner mij nog wel een aantal goede maaltijden aan de andere kant van de Noordzee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, dat kan ik me goed voorstellen, ook veel traditionele gerechten die de Britten maken zijn lekker. Ik denk aan klassieke trifle, een pork pie, lekkere cakes en koekjes en nog véél meer!

      Verwijderen
  5. Hahaha! Die eerste alinea! Het klinkt inderdaad niet heel lekker allemaal. Ik ben maar een keer in Londen geweest en ik heb eigenlijk geen idee meer wat we toen gegeten hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja hoor je kan heerlijk eten in Engeland

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bettie, klopt, dat vind ik ook, maar ze hebben nog wel een slechte reputatie volgens mij. Maar als je er geweest ben weet je beter!

      Verwijderen
  7. In 1973 zijn we (ex-man en ik) naar Great Yarmouth geweest in een pension met ontbijt en diner. Ontbijt vonden we heerlijk echt uitgebreid, diner was minder en hebben we een paar maal overgeslagen, toetje was de ene dag een groot stuk zelfgemaakte appeltaart en de volgende dag een klein stukje appeltaart met custard saus.
    Verder kan ik me weinig herinneren van de lunches die we her en der aten, net zoals op een reis langs de zuid-kust.
    Thee met melk vind ik lekker en de fish-and-chips met azijn in krant ook, dat kan ik me wel herinneren
    Met mijn ex man kookte ik veel gevarieerder dan huidige partner, die is niet zo avontuurlijk meer, AGV of stamppot is zijn smaak en dat is niet de mijne.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, zo'n Engels ontbijt is ook leuk als je dat meemaakt in Engeland. In 1973 was het eten denk ik niet om over naar huis te schrijven. Diepvrieserwten denk ik! De patat mag al heel lang niet meer in een krant vanwege de inkt die op de patat komt... maar het was wel een bekende traditie! Jammer dat jouw man niet zo'n avontuurlijke eter is, want ik hoor (lees) vaker dat jij wel veel meer van variatie houdt.

      Verwijderen
    2. @Lot: en om nu weer een andere man te zoeken.... 😉

      Verwijderen
    3. Niet alleen om de eetgewoontes nog meer voor het niet kunnen opruimen en teveel spullen hebben zou ik dan ruilen. 😁
      Maar verder is hij wel lief en heel handig, dus hou hem maar. Komend najaar al 25 jaar. Nog 25 zullen we niet halen, we zijn nu 73 en 78.

      Verwijderen
    4. Hahaha... gelukkig maar voor hem dat hij mag blijven hihi... T. en ik zijn dit jaar 12 jaar getrouwd en bijna 23 jaar samen, ik ga T. ook niet meer omruilen, zoveel gedoe en weer wennen aan allerlei rare fratsen van een andere kerel, moet er niet aan denken!! En T. kan heerlijk koken, dus ruilen is echt geen optie!! 😂

      Verwijderen