maandag 24 april 2023

toestemming om eten

Hoe stop je met restrictief eten? Dat kan je alleen maar doen wanneer je jezelf toestemming geeft om te eten waar je trek in hebt. En als je last hebt van een eetstoornis voelt dit heel ongemakkelijk. Je kan natuurlijk iedere dag tegen jezelf zeggen dat je vandaag gaat eten waar je trek in hebt maar als je dan vanaf het ontbijt dit al niet doet, hoe ga je dan de rest van de dag wel intuïtief eten?

Mij lukt het niet. Ik geef mezelf de toestemming, kan blij worden met het idee dat ik alles mag eten maar als puntje bij paaltje komt val ik terug op mijn bekende routine. Het enige moment van de dag waarop ik eet waar ik trek in heb is het avondeten. En zelfs dat is nog gebonden aan allerlei eetregels die ik in mijn hoofd heb zitten.

Morgen gaan we drie dagen weg. Een uitstapje naar het zuiden van ons land. Ik heb voor twee nachten een hotel geboekt, met ontbijt. Geen buffet, maar een uitgebreide ontbijtmand op de kamer. Verder hebben we geen concrete plannen. We willen wat winkelen, wat wandelen, wat cultuur snoeven, in eigen land maar misschien ook wel in Duitsland. 

Eten is, zoals altijd wanneer we weg gaan, een spannende aangelegenheid voor mij. Ik moet alle routine en controle loslaten. Omdat ik graag rekening wil houden met T. probeer ik flexibel te zijn. T. houdt voldoende rekening met mij. Vraagt altijd wanneer we ergens gaan eten of er voor mij iets op de kaart staat, als dat zo is vindt hij het best. Voor hem staat er altijd wel wat op de kaart, hij doet niet moeilijk. 

Ik ga de komende drie dagen zoveel als kan mijn rigide eetgewoonten loslaten en een beetje meer 'go with the flow' doen. Dat zal zeker niet makkelijk zijn, maar het is ook geen levensgevaarlijke opdracht. Ik zou er zelfs van kunnen genieten als ik eet waar ik zin in heb. 

Ondertussen gaat het in mijn hoofd nu al een paar dagen flink tekeer tussen gezonde brein en eetstoornisbrein:

Gezonde brein zegt zachtjes: "Doen, lekker even alles loslaten, lekkere dingen eten en geen gedoe bij iedere maaltijd. Dat kan en dat mag!" 

Eetstoornisbrein brult: "Als je maar wel op de calorieën let, je wil toch niet aankomen, je was net zo lekker mager!" 

Gezonde brein piept: "Maar we zijn in Zuid Limburg en ik wil zo graag een stuk echt lekkere rijstevlaai eten".

Eetstoornisbrein in de driedubbele stress en met overslaande stem: "Maar dan moet je de rest van die dag compenseren dus gezond en niet veel eten!" 

Omdat we een eind moeten rijden en niet met hongerige magen op zoek willen naar een leuke zaak voor de lunch hebben we die alvast gereserveerd. Op de menukaart stonden veel lekkere dingen, óók voor mij. Weliswaar niet wat ik thuis ook zou eten, maar daar ga je dan natuurlijk ook niet een paar daagjes voor op stap. En ja, ik heb al bedacht wat ik zou kunnen kiezen van de kaart, ik wil in het restaurant zelf niet 2o keer van gerecht veranderen voor ik bestel. 



18 opmerkingen:

  1. gewoon je eetstoornisbrein naar de andere kant op vakantie sturen. En zeggen dat hij best een wereldreis mag maken, zolang hij wil.
    Ik hoop dat jullie een leuke tijd hebben en dat het niet te lastig voor je is geworden met eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Berber, goed idee, ik doe mijn best! Dank je, we zullen vast een paar leuke dagen hebben!

      Verwijderen
  2. Fijne dagen gewenst en doe een goed gek en eet dat wat je wil en echt lekker is en schakel je brein uit! Alleen genieten.






    Tja was het maar zo makkelijk om dat "gewoon" te doen. Maar je kan het je wel voornemen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Lot, dank je wel! Ik ga het proberen, dat neem ik me in ieder geval voor!

      Verwijderen
  3. Fijne mini-vakantie toegewenst!
    Mocht je op woensdag in Maastricht de markt bezoeken, dan staat daar een viskraam met de allerlekkerste garnalenkroketjes die je je kunt voorstellen (hoewel ik niet meer zeker weet of je daar van houdt, maar ze hebben ook kibbeling, lekkerbekjes etc.) en ook nog héél goedkoop.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Marijke, dank je wel! Nee, garnalen lust ik niet, kibbeling wel. Ik zal het onthouden mochten we woensdag de markt op gaan in Maastricht.

      Verwijderen
  4. Ik wens je een fijne ontspannen vakantie met lekker eten voor jullie allebei

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja helaas kun je je brein niet even uitzetten maar ik wens en hoop dat je toch kunt genieten en jezelf toestaat die lekkere rijstevlaai te nemen. Fijne dagen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, we gaan zo weg, ik heb er zin in, ook in die rijstevlaai! Dank je!

      Verwijderen
  6. Veel plezier! En die rijstevlaai eten, hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een goede voorbereiding is altijd goed denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, een beetje plannen vooraf zorgt voor minder stress op het cruciale moment van restaurant/eten uitzoeken, zeker na een autorit van 3 uur.

      Verwijderen
  8. Veel plezier en zon gewenst! Geen liefhebber van zoet zijnde, zou ik gaan voor Limburgs roggebrood (en dan niet uit pakje of zakje maar hopelijk vers te krijgen ergens) maar ik hoop dat je geniet! Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, dank je wel, de zon al af en toe gezien en even in het zonnetje koffie zitten drinken, was al lekker hoor! Ik houd erg veel van roggebrood, zal eens kijken of ik het bij een bakker kan kopen. Morgen gaan we ook even naar Duitsland, daar hebben ze ook heel lekker stevig brood. Je moet er wel van houden, zeker als het ook een beetje zurig is. Mmmmm!

      Verwijderen
  9. Wat lijkt me dat toch lastig. Maar ik snap het ook wel. Je kunt gewoon niet eten hoe en wat je wilt op vakantie. Ik hoop wel dat die rijstevlaai gelukt is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, klopt, blijft een gedoe, soms wat meer dan anders. Deze keer ging het allemaal wel goed, zelfs de vlaai!

      Verwijderen