zondag 9 april 2023

eetherinneringen - Pasen

Ik ben niet religieus opgevoed, ben niet gedoopt en kwam met mijn ouders alleen in een kerk tijdens vakanties als we een kerk gingen bezichtigen. De feestdagen hadden bij ons thuis dan ook geen religieus karakter, maar met het eten werd er wel iets speciaals gedaan. 

Zo hadden we met Pasen een paasontbijt en een paasdoos. Het ontbijt bestond uit een stol met spijs, gebakken door mijn vader, en grote matzes. De matzes aten we met roomboter en suiker. De suiker en kruimels sprongen tijdens het eten alle kanten op dus moest er na het ontbijt altijd even goed gestofzuigd worden.

Mijn vader maakte roomboterschaapjes en natuurlijk stond er bij ieder bord ook een gekookt ei. De eieren waren door mijn vader versierd. Niet met kleurtjes, maar hij maakte met een zwarte Rotringpen heel mooie decoraties op de eieren. Soms abstract, maar ook wel eens met leuke gezichtjes erop. 

En dan stond er naast onze borden ook nog een kartonnen paasdoos. Ieder jaar dezelfde doos want na gebruik werden deze netjes opgevouwen en weer opgeborgen. In de doos zaten allerlei lekkere eitjes. Chocolade-eitjes, schuimpjes, harde eitjes van suiker met een zachte vulling (toen bij Jamin, nu zie ik ze nooit meer) en - de allerlekkerste - fondant spiegeleitjes. We snoepten thuis niet heel veel en zo'n doos met lekkers was dan ook een enorme traktatie. Ik deed er best lang mee!

Verder was er op zo'n dag niet veel te beleven. We vierden het nooit met anderen, altijd met ons viertjes. Meestal gingen we op zo'n dag nog op pad als het weer het toeliet. Wandelen in de duinen of langs het strand uitwaaien. 

's Middags kreeg ik een glaasje advocaat met slagroom. Er stond chips op tafel en wat toastjes met brie en plakjes worst. 

Het avondeten op Eerste Paasdag was kip of rollade, met groente en aardappels, aardappelkroketjes of puree. Ik herinner me er niet heel veel van en ik denk dat het ook minder speciaal was dan het eten met Kerstmis. Het toetje was chocolademousse, door mijn moeder gemaakt, en ook herinner ik me dat we wel eens een Viennetta ijstaart hadden, een nieuw product begin jaren 80.

Hoe anders is het nu. T. en ik doen niet aan Pasen. We eten altijd lekker. Toevallig was dat vandaag kip uit de oven met nieuwe aardappeltjes, sperzieboontjes en sla. De advocaatvla die ik een paar dagen geleden kocht is nog niet op dus dat was mijn nagerecht. T. vindt dat niet lekker en voor hem stond er nog een bakjes chocoladehazelnootmousse, een cadeautje van de Jumbo. 

18 opmerkingen:

  1. Van oma kreeg ik een grote chocolade paashaas, en boterschaapje was er ook, verder herinner ik me niet of we anders dan anders aten. Denk het niet.

    Leuk trouwens dat je weer zo regelmatig schrijft.

    Morgen eten we lam, vond ik nog onderin een vriezerlade bij het herpakken, lekker makkelijk ook.
    En ik ga verse tomatensoep maken, heb nog zelf gekochte, en kreeg in een tgtg box 2 verschillende doosjes, dat krijg ik zo snel niet op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, sommige dingen heb ik ook niet goed onthouden, maar wanneer het om eten gaat meestal wel 😉. Lamsvlees heb ik lang niet meer gegeten, maar is ook lekker op zijn tijd. En die soep klinkt heerlijk! Ik hoop dat het lukt om het regelmatige te blijven doen. Heb bedacht dat het ook korte blogjes mogen zijn!

      Verwijderen
  2. Leuk om te lezen. Van Pasen herinner ik mij vooral het eierentikken op Eerste Paasdag. Mijn oma woonde ik Meppel en je moet dan proberen het ei van je tegenstander kapot te tikken (de eieren zijn wel gekookt:-) Volgens mij is het een gebruik uit het Noorden van Nederland. Mijn eieren werden altijd kapot getikt en het kapotte ei was voor de tegenstander. Kan er nu om (glim) lachen maar vond het niet leuk want kreeg straf voor ieder kapot ei. Op maandagmorgen gingen we weer naar huis en kwamen er vrienden van mijn ouders eten. Mijn vader wilde zich altijd uitsloven in de keuken en de tafel stond bomvol eten, konijn, rollade, tutti frutti, 3 soorten aardappelen, kastanje puree etc. Dat klaarmaken gaf een hoop stress en geschreeuw. Nu doen we niet meer aan Pasen en eten waar we zin in hebben. Gisteren m'n moeder opgehaald voor een terrasje in Monnickendam. Stamppot witlof met blauwe kaas gegeten en omdat zij dol op vlees is voor haar een stukje rollade.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, zojuist hoorde ik op NPO Radio 1 over eierentikken... en nu lees ik jouw reactie! Oh jee dat je vader zo zijn best deed en dan al die stress!! Vandaag hebben we een kliekjes dag. Er is nog wat kip over, gekookte aardappeltjes, en ik maak dan voor mezelf wel een lekkere salade of een 'bowl' met de restjes en wat verse dingen. T. heeft al sinds gisteren zin in spaghetti dus dat gaat hij maken. Gezellig om met je moeder een terrasje te pakken, dat kon gisteren, heerlijk!

      Verwijderen
  3. Ik herinner me niet speciaal eten met Pasen. Wij gingen meestal naar familie op zondag, dus dat zal met Pasen ook zo zijn geweest. Wel verstopte mijn moeder chocolade-eitjes in de woonkamer en dan gingen mijn zusje en ik die zoeken. Dat heb ik voor mijn zoon later ook gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, Pasen is voor veel mensen minder 'groot' dan Kerstmis, toch leuk dat je je wel wat kan herinneren én de traditie doorgaf!

      Verwijderen
  4. Met eten deden we niets bijzonders. We kregen wel een mandje met chocolade kip en eitjes. En in de kerk speelde samen met het kerkorgel een trompet. Prachtig vond ik dat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, zo'n mandje heeft dan wel indruk gemaakt als je je dat nog herinnert. Gingen jullie dan naar de Catharijnekerk? Daar ben ik natuurlijk wel vaker dan een keer geweest. Ik heb orgelles gehad van Joop Racké. Ik kreeg les bij hem thuis op het Wellerondom. Maar ik heb ook een aantal keren met hem op het kerkorgel gespeeld. Zo maar, omdat het kon denk ik. En nee, muzikale aanleg heb ik nooit gehad en het orgelspel was geen lang leven beschoren. Mijn moeder speelde ook, zij hield het langer vol maar kon door haar ziekte niet meer doorgaan met de lessen. Nog voor haar dood verdween het orgel ook uit de huiskamer van mijn ouders.

      Verwijderen
    2. Ja in die grote ruimte klonk de trompet zo mooi. Joop Racké kende ik ook. Wat apart,dat je op het kerkorgel speelde. Ooit op dat barok-orgel in de "kleine kerk"in de Voorstraat gespeeld?

      Verwijderen
    3. Nee, die kerk ben ik zelfs nog nooit geweest. In die late jaren 70, begin 80 was Joop Racké denk ik een bekende Briellenaar. Ik vond hem altijd heel aardig! Ik denk dat hij het leuk vond om het kerkorgel aan zijn leerlingen te laten zien, iets anders kan ik niet bedenken.

      Verwijderen
  5. Leuk te lezen hoe dat in gezinnen toeging, Pasen vieren en dan niet met een religieuze insteek. Viering van de Lente denk ik dan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzoo, ik vind het ook leuk om van anderen te horen hoe zij het deden. Door mijn herinneringen te bloggen komen er heel leuke reacties!

      Verwijderen
  6. Hier waren het vooral heel veel gekookte eieren en op tweede Paasdag koude schotel en bezoek van Opa en Oma.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, ik heb even opgezocht wat 'koude schotel' is, typisch iets van bij jou uit de buurt las ik. Een soort huzarensalade maar toch weer anders. Lijkt me heerlijk!

      Verwijderen
  7. Wat een mooie herinnering! Ik kan me niet specifiek iets van Pasen herinneren dus wij vierden het ook niet denk ik. Van mijn (katholieke) school uit gingen we wel met een broodje in de vorm van een kip (of haan?) op een kruis op pad. Die brachten we dan naar een bejaarde meneer of mevrouw. Geen idee meer wat daar de gedachte achter was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, Pasen werd minder gevierd met uitbundig tafelen dan Kerst, nu moet het allemaal als je de Allerhande en foodies moet geloven. Op de (openbare!!) kleuterschool liepen wij ook met een kruis met een broodhaandje door de wijk. Zal eens aan mijn vader vragen hoe dat zat, want mijn ouders deden niets aan religie en weet dus ook niet waarom ik daar aan meedeed!!? Ik heb dus ook geen idee wat daar de gedachte achter was, net als jij.

      Verwijderen
  8. Wat leuk om zo te lezen, zoals je het omschrijft voelt het als fijne dagen, Nu doen we ook niet zoveel aan Pasen, het zegt me niet meer zoveel. Maar als kind was het altijd paaseieren zoeken bij oma. Mijn oom verstopt de hardgekookte versierde eieren en de kleinkinderen mochten zoeken. Daarna was het natuurlijk altijd wel even goed tellen of we ze allemaal hadden. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Aukje, ik heb goede herinneringen aan de feestdagen van mijn jeugd. Misschien juist wel omdat het niet zo'n enorme happening hoefde te zijn, we deden het meestal met ons viertjes, geen andere familieleden erbij. Mijn ouders waren niet zo goed met hun eigen ouders dus die zagen we niet heel vaak. Ik heb nog nooit eieren gezocht, ik kende ook geen kinderen die dat wel deden, misschien was dat in die tijd niet in ons deel van het land gebruikelijk. Geen idee eigenlijk. Als je niets vond, had je dan niets, of lagen er genoeg voor iedereen?

      Verwijderen