woensdag 19 april 2023

eetherinneringen - New York - American pancakes

In 1994 was ik voor de eerste keer in New York. Ik maakte deze reis met mijn toenmalige partner. In totaal waren we een maand op vakantie waarvan drie weken in New York en tussendoor ook nog een week in Jamaica. We logeerden bij vrienden, een Engelsman en zijn Amerikaanse vrouw. We verbleven drie weken in het basement van hun appartement in Jersey City, een stad aan de Hudson, tegenover Manhattan. Dagelijks gingen we met een veerboot naar Manhattan New York. We stapten aan land aan de voet van de Twin Towers, die stonden er toen nog. We bezochten alle bezienswaardigheden en gingen veel uit. Het is lang geleden en ik ben veel vergeten maar een paar eetherinneringen staan me nog goed voor de geest.

American pancakes bijvoorbeeld, ik krijg soms het idee dat ze tegenwoordig 's ochtends op veel Nederlandse ontbijttafels staan. Ik heb ze in New York een paar keer gegeten en daarna nooit meer. In een heel traditioneel ontbijtrestaurant in een New Yorkse buitenwijk bestelde ik pancakes met blauwe bessen. Op tafel stond een fles maple syrup (ahornsiroop, dat had ik ook nog nooit eerder geproefd. De pannenkoekjes zogen zich vol met de stroop en werden helemaal zompig. Ook een keer besteld met bacon, en ook toen weer gegeten met liters ahornstroop. Leuk om gegeten te hebben, maar ik eet toch liever de Nederlandse pannenkoeken met appel en rozijnen, bestrooid met poedersuiker. Of naturel met abrikozenjam. 


28 opmerkingen:

  1. Blij iemand te treffen die ook de 'real American pancakes' niet bepaald aanbidt. Ik maakte er kennis mee, een kleine 20 jaar geleden op Tobago, in een hotel waar het 'stikte' van de Amerikanen die iedere morgen hun sponsjes met maple syrup naar binnen werkten en er zichtbaar van genoten. Als die Amerikanen model staan voor de gemiddelde Amerikaan, begrijp ik ook meteen waar die 600-ponders vandaan komen.
    Na dag twee of drie, hebben we buiten het hotel ontbeten, hoewel we wel met ontbijt geboekt hadden. Het is echt waar wat je zegt; leuk om ze eens gegeten te hebben, maar daar kun je, wat mij aangaat, het bij laten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Willem, fijn om een medestander te treffen, vind ik ook. Ik denk niet dat we de enigen zij die niet warmlopen voor zo'n kleffe plak met veel zoete stroop. Mijn vader, nu 80, bakt naar mijn idee nog steeds de lekkerste pannenkoeken! Als kind op de lagere school trakteerde ik koude, opgerolde, pannenkoeken met suiker. Een welkome afwisseling, de meeste kinderen trakteerden een prikker met een blokje kaas en uitje, of een doosje sultana's.

      Verwijderen
    2. Voor mijn kinderen, ook vijftigers inmiddels, heb ik heel wat pannenkoeken gebakken. Ieder verjaardagsfeestje was hety raak en ook op de camping gebeurde dat geregeld.
      Een keer ben ik daar behoorlijk de mist ingegaan; het was tijdens een vakantie en had voor mezelf een fles drank gekocht, maar vond die niet erg lekker. Toen het zo uit kwam dat er weer pannenkoeken gebakken moesten worden voor veel speelkameraadjes leek me dat een goed idee om een flinke scheut drank door het beslag te doen. Waar ik geen rekening mee gehouden had was dat de campinggasjes minder heet waren dan het gasstel thuis en tijdens het bakken verdampte daarom niet alle alcohol (vermoed ik). Slot van het liedje was dat de kinderen steeds vrolijker werden. Gezellig allemaal. Totdat een van de moeders haar spruiten kwam halen en zo tussen neus en lippen door zei "Wat een vrolijkheid, het lijkt wel of ze aangeschoten zijn" Op dat moment viel ook bij mij het kwartje en leek het me verstandig om de mond maar dicht te houden.
      Maar de kinderen hebben die nacht wel erg lekker lang geslapen.

      Verwijderen
    3. Hahahah... dit is ook een goed verhaal! Kan me heel goed voorstellen dat je zo'n vergissing maakt en dan wijselijk je mond hebt gehouden. Leuk om te lezen Willem!

      Verwijderen
    4. Nou moet ik denken aan mijn recent overleden moeder die in een verpleeghuis woonde. Ze had parkinsonisme en kon dus in een bepaald stadium niet meer slikken/praten (en uiteraard ook niet lopen, zelfstandig bewegen of plassen). Ja, een naar einde. Ze kreeg alles gemalen/vloeibaar. Kwark, gemalen puree/groente/vlees, yoghurtdrink. In het begin nog wat Bambix of Brinta maar dat gaf steeds meer risico op verslikken. Over eetpatroon gesproken..
      Maar vrijdagmiddag was happy hour cafe met muziek. Dan werd o.a. advocaat met slagroom geserveerd en dan kreeg mijn moeder een soepkom vol, met het hele oppervlak volgespoten met slagroom. Daar deed ze wel even over, maar dan keek ze ineens heel vrolijk. En dan riep de verzorging weer dat ze toch nog zo genoot.. tja, advocaat heeft een promillage van 15 procent en als je daar bijna een halve liter van wegwerkt..Groet, Ine

      Verwijderen
    5. Ik hoop dat ze mij dat ook geven wanneer ik oud ben en niet meer zelf voor mijn eten en drinken zorgen kan. Vind advocaat met slagroom (en roomijs) ook heerlijk! En een beetje gezelligheid in de tent is niets mis mee toch? ;-) Ik had een rare oudoom die weigerde zijn gebit in te doen. Ging hij 1x per week naar de Chinees om te eten, daar vermaalden ze zijn eten met een staafmixer (die hij nota bene zelf had meegenomen en daar achter had gelaten!) Verhaal komt van mijn vader, die was er een keer bij en wist niet wat ie meemaakte!

      Verwijderen
  2. Oei ik houd helemaal niet van zoet, dus mij zou je er echt mee wegjagen, hihi..hoef ook geen toetjes,taart of ijs, en ben 7 jaar geleden gestopt met alcohol drinken.. Dat schijnt ook nogal apart te zijn. Ik heb 1 jongere nicht die ook nooit van zoet gehouden heeft. Weet niet of dat laatste nu nog steeds zo is. Het is wel een hele leuke meid:-) Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, ik drink ook bijna nooit, alleen als ik op vakantie ben neem ik 's avonds een glaasje wijn bij het eten. Vinden mensen ook raar. Maar een leven zonder zoet kan ik me niet voorstellen!! 😂

      Verwijderen
  3. Van mijn dochter die in Canada woont, kreeg ik een flesje ahornsiroop. Nou ja, eigenlijk liet ze het hier achter omdat ze het had meegenomen als presentje voor deze of gene. Ik heb het weer kado gegeven aan iemand anders. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, bij ons stond ook jarenlang zo'n flesje in de kast. Uiteindelijk is het wel opgegaan, heeft mijn man het op zijn pannenkoeken met spek gedaan.

      Verwijderen
    2. Inmiddels is mijn dochter met haar man een weekeind in NEw York nu. Heb haar gewaarschuwd voor de American Breakfast pancakes. Ben benieuwd of ze die toch gaat proberen.

      Verwijderen
    3. Ze moet zelf ervaren dat er niets aan is ;-)!

      Verwijderen
  4. Het is wel zo dat mensen van niet Nederlandse afkomst op hun beurt vaak weer vreemd aankijken tegen 'onze' stamppotten. Boerekoolstamp bijvoorbeeld.Ik herinner me een Amerikaan die beleefd voor de camera antwoordde dat dat 'wel voedzaam eruit zag'. Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, ja, en zo zijn er vele voorbeelden van 'typische' gerechten die bij een land horen. Ik ken nog wel een paar rare Britse dingen, zal ik nog eens over bloggen. Een 'chip buttie' , witte boterhammen met patat!!

      Verwijderen
    2. Doet me denken aan een interview met Daniël Lohues over een Amerikaanse collega-zanger die bij hem op bezoek was. Hij had een echt ouderwetse pan snert gekookt, compleet met een varkenspootje, worst etc. De klassieke snert zeg maar. het commentaar van zijn gast was geweest "I liked every ingredient, exept that green sauce"

      Verwijderen
    3. Oh hemel, mijn ouders hadden een binnenvaartschip en dus geen vast woonadres op het vasteland. Eens per jaar kwam er iemand van hun accountantskantoor de jaarrekening doornemen. Mijn moeder had snert gekookt., ja compleet met alles dr op en dr an... De man antwoordde na afloop beleefd, op de vraag of het gesmaakt had, dat het heel lekker was. Drie keer raden wat die man elk jaar als hij kwam te eten kreeg...
      Mijn moeder overleed op 23 febr. jl. En wat was er op haar uitvaart na afloop voor de aanwezigen (het was een koude dag!). Juist, snert met roggebrood. Wel een pan vega snert apart voor degenen die dat liever hadden. Ik heb daar dat verhaal over die accountancy medewerker verteld, de reacties waren niet van de lucht.
      Ine

      Verwijderen
    4. Snert met alles erop en eraan, je houdt ervan of je gruwelt. Ik vind het lekker. Die arme accountant....

      Verwijderen
  5. Ik heb dan nog nooit een echte gegeten, ik weet wel dat ze erg luchtig worden gebakken met veel bakpoeder waardoor er veel gaatjes inzitten waar de ahornsiroop dus lekker kan inlopen.
    Pannenkoeken eten we samen nooit, teveel meel hap. Toen de kleinkinderen nog klein waren hebben het wel eens gedaan maar vonden het te veel werk om alles vers te maken, want dan zijn ze het lekkerste. Ik neem dan met spek en kaas en beetje stroop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, wat is een echte, ik weet het niet, ben geen expert. Ik denk dat ik in New York echte heb gegeten, ze zuigen zich inderdaad vol met siroop waardoor het mierzoete zompige dingen werden. Er zijn ook van die pannenkoeken in de Marokkaanse keuken, duizendgaatjespannenkoeken, die zijn weer wel lekker!

      Verwijderen
  6. Dat klinkt niet echt heel aanlokkelijk. Maar ik houd ook niet van pannenkoeken en poffertjes dus ik denk dat ik sowieso zou overslaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, ik weet zeker dat je deze ook niet lekker zou vinden!

      Verwijderen
  7. Mijn broer maakte ze wel eens in het weekend als ontbijt. Geef mij maar een sneetje geroosterd brood.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmmmm... met marmelade! Heerlijk Izerina, doe ik met je mee!

      Verwijderen
  8. Wij zijn in 1997 op huwelijksreis geweest naar Florida. Bij onze rondreis zat geen ontbijt. We gingen al snel op zoek naar ontbijttentjes, in de hotels was het schreeuwend duur. De pancakes hebben geen indruk gemaakt. Beetje te klef en te zoet. Wat ik wel lekker vond waren de blueberry muffins. Wat grappig was dat deze laatste dan als "healthy option"op de kaart stonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, inderdaad klef en zoet! Goede muffins zijn weer wel lekker, moeten ook niet té zoet zijn. Ha ha... healthy option, ze geloven het vast zelf ook niet, of misschien wel gezien de obesitasepidemie die ze daar hebben.

      Verwijderen
  9. Mijn eetherinnering in New York betreft pastrami bij Katz. Dat werd vaak genoemd in boeken en dat leek me leuk. Het was goed en veel, maar hoewel ik nog een paar keer terug kwam in NY, was een keer genoeg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Bettie, ben ik ook geweest! Moest erg lang wachten maar was zeker de moeite waard. Die ene keer was voor mij ook genoeg. En ja.. veel!

      Verwijderen