zaterdag 15 april 2023

eetregels bij een eetstoornis

Izerina van de blog Onder de mijmerboom vroeg mij laatst of mijn eetregels kunnen veranderen. Ik moest daar even over nadenken en kon niet heel veel voorbeelden noemen die ik in mijn reactie kon melden. Ik beloofde haar er op terug te komen in een blog. 

Mijn eetregels kunnen aan verandering onderhevig zijn door zowel externe factoren als door mijn eigen toedoen. Een externe factor is bijvoorbeeld een product dat niet meer verkrijgbaar is. Zo was er een paar jaar geleden een periode waarin bij Albert Heijn geen Alison volkorenbrood verkrijgbaar was. 
Omdat ik graag wilde weten of het ooit nog terug zou komen heb ik contact opgenomen met de klantenservice. Daar wisten ze me te vertellen dat er brand was geweest bij de producent van het brood en dat het nog enige weken zou duren voor er weer gebakken kon worden. Toen ben ik - noodgedwongen - Alison van de Hema gaan eten. Wat overigens erg lekker was maar voor mijn wel een stuk lastiger om aan te komen. Ik heb een vestiging van AH om de hoek van waar ik woon, en op mijn route naar school fiets ik ook langs een AH. De Hema is in het centrum, gaat niet zo vroeg open, heeft veel minder voorraad en kom ik minder makkelijk. Ik was dus blij toen AH het brood weer leverde.

Wanneer ik zelf de regel verander dan gaat het meestal geleidelijk. Ik weet nog dat ik in het weekend mijn lunch om 13.30 uur at, inmiddels is dat 14.00 uur geworden en ik merkte de laatste tijd dat het zelfs al een paar minuten over twee is. En dat ik mezelf erop betrap dat ik niet vóór 14.00 uur begin met eten! Dat ik dus op de klok kijk en wacht!

Een regel veranderen omdat een externe factor een rol speelt lukt meteen. Dan heb ik geen keus. Een regel zelf veranderen gaat niet van de ene op de andere dag. Dat gaat heel geleidelijk. Het is een beetje zoals met de snelweg en het zandpad. Ik moet echt mijn best doen en herhalen wat ik veranderd wil hebben om het te laten beklijven.

Ik kan me niet herinneren welke regels ik 10 jaar geleden had, ze staan nergens opgeschreven, toen ook niet. Alle regels zitten in mijn hoofd. Maar ik weet wel zeker dat ik tien jaar geleden een aantal regels had die er nu niet meer zijn of veranderd zijn. Ik weet nog dat ik 's ochtends altijd yoghurt met muesli at, inmiddels eet ik al weer jaren havermoutpap.

De regels zijn er niet van de ene op de andere dag, ze sluipen mijn leven binnen. Ze beginnen heel onschuldig. Een leuk nieuw lepeltje waarmee ik mijn vla eet kan na verloop van tijd een eetregel zijn. De beker waaruit ik mijn thee drink wordt een eetregel en is onderdeel van alle malle gewoonten geworden.  Avondeten om 19.00 en geen minuut eerder, 15 tot 20 jaar geleden aten we nog gewoon wanneer het eten klaar was en was etenstijd een ruim begrip.

Zijn die regels lastig? Ja nou en of ze lastig zijn! Voor mij maar zeker ook voor T. alhoewel hij zich makkelijker schikt dan ik en als hij daar geen zin in heeft dan past hij zich niet aan. Doe ik wel eens water bij de wijn en laat ik de regelteugels vieren? Ja hoor, heel af en toe moet dat wel, op vakantie, bij visite, wanneer we uit eten gaan. Ik kan het wel, maar als het niet hoeft dan zorgt mijn eetstoornisbrein dat ik alle regels netjes opvolg, of mijn gezonde brein dat nu wil of niet. Het voelt lekker, het voelt fijn, het voelt volkomen normaal en dat maakt het zo ongelofelijk moeilijk om mijn eetregels in de wind te slaan.



14 opmerkingen:

  1. Nooit bij stilgestaan,dat je voor je eetregels afhankelijk bent van goede aanvoer bij de super. En dat je regels er in sluipen. Maar je zin "het voelt volkomen normaal"verbaast me. Inderdaad waarom iets veranderen,wat goed voelt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ja, die regels kunnen beïnvloed worden door een supermarkt. Ik wil wat flexibeler zijn omdat ik er last van heb als ik ze niet kan naleven. Vooraf heb ik dan veel stress en tijdens kan het ook nog veel stress opleveren. Met name dus wanneer ik geen keus heb en ik wel moet. Want ook al kan ik me aanpassen, ik voel me dan heel erg ongemakkelijk. En het overtreden van mijn regels kan ook tot eetbuien lijden en daar ben ik dan ook weer ongelukkig over. Dat is waarom er echt sprake is van 'in de greep zijn van' . Ik heb de controle niet, dat heeft de eetstoornis.

      Verwijderen
  2. Ik hou ook wel erg van gewoontes. Maar ik weet dat het anders is als bij jou. Als iets niet kan om een bepaalde reden, dan zoek ik een vergelijkbaar alternatief, zoals jij met het brood van de Hema. Maar die eettijden, dat lijkt me erg moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, die tijden zijn eigenlijk het lastigst. Die zitten me echt in de weg op dagen dat er iets is op mijn werk. Bijvoorbeeld op een Open Dag, dan is er tussen 17.30 uur en 187.30 uur eten in shifts... lastig. En zo zijn er natuurlijk het hele jaar door dagen op het werk maar ook privé waar ik niet mijn eigen routine kan afdraaien.

      Verwijderen
  3. Die eetregels zijn voor mij heel herkenbaar maar dan niet qua eten maar met heel veel andere dingen. Strenge regels die ik mijzelf opleg zoals de woonkamer + keuken MOETEN worden schoongemaakt op maandag het bed MOET verschoond op donderdag. Ik kan volledig in paniek raken wanneer dat niet lukt. Voor ieder ander is zoiets niet te begrijpen en dat snap ik heel goed. Meestal 'lukt' het wel maar met feestdagen die op maandag vallen zoals Kerst 2022 en Pasen en Pinksteren moet ik mezelf echt forceren om dan iets anders te gaan doen. Veel mensen zeggen: ga wat leuks doen, het leven is al zo kort maar zo gemakkelijk is het niet. Wat jij hebt met eten heb ik met heel veel andere dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ik begrijp je heel goed hoor! Ik heb naast eetregels ook een paar andere regels. Bijvoorbeeld dat de /vaatwasser 's ochtends MOET worden leeggeruimd. Ik heb van die niet-eetregels minder last en ben daarin veel flexibeler. En ja... ga wat leuks doen / eet eens waar je zin in hebt .... net als jij weet ik dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is!

      Verwijderen
  4. Lastig, want je schrijft al, het voelt fijn en lekker en voor jou volkomen normaal (wat het niet is, maar dat weet je verstandelijk ook wel lees ik). Slaat de paniek toe als je eerder moet eten of niet op tijd. Wat is dan het ergste wat er (in jouw hoofd) kan gebeuren? Of ben je bang voor de trigger voor een eetbui? En hoe werkt dat met de overgang naar de zomertijd. Dan geeft de klok wel 14.00 uur aan, maar dat is het eigenlijk niet.
    Het is meer een dwanggedachte zo lijkt het. Niet echt of alleen maar een eetstoornis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Niezomaarzoo, paniek als ik eerder moet eten want bang voor een eetbui, verder ben ik nergens bang voor en weet ik dat er niets kan gebeuren. Van de overgang naar zomer- of wintertijd heb ik totaal geen last, ik kijk op de klok en als het tijd is is het tijd, ook al is het een uur eerder of later (of twee uur als we bijvoorbeeld in het zuiden van Portugal zijn). Bij dwanggedachten zijn mensen meestal bang voor oa dood of andere ellende. Dat heb ik echt niet, maar dwanggedachten en een eetstoornis zijn ook geen onbekenden van elkaar.

      Verwijderen
  5. Er vallen me 2 dingen op, een leuk nieuw lepeltje, kocht je dat of kwam dat stilletjes je keuken binnen en koos je er bewust voor om dat te gaan gebruiken of was er een andere reden.
    En soms schrijf je eetregel maar soms malle gewoontes, zit daar dan ook weer verschil in?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot, het lepeltje heb ik bij mijn vader uit de bestekla meegepikt (met toestemming) omdat ik het een mooi lepeltje en een fijne maat voor een toetje vond. Hij had er nog zeven over en er komen nooit zeven mensen meer bij hem eten. Ik probeer niet steeds hetzelfde woord te herhalen, dan zoek ik naar een alternatief. Dat is niet altijd makkelijk, maar nu vond ik dit een soort van okay als synoniem. Wat ik een eetregel noem vind een ander - denk ik - een malle gewoonte. Of misschien zelfs wel een idiote gewoonte!! 😉En dat mag hoor!

      Verwijderen
    2. Ja ik begrijp je bedoeling maar een gewoonte is in mijn ogen echt wat anders dan een regel want jou brein zegt dat je de regels moet volgen. Een gewoonte is soepeler om mee om te gaan toch? Misschien voor jezelf het gewoontes gaan noemen om er makkelijker van af te wijken?

      Verwijderen
    3. Dat is wel een goede tip Lot, misschien wordt het dan wat minder 'serieus' allemaal en kan ik ze een beetje links laten liggen af en toe. Ik ga het proberen! x

      Verwijderen
  6. Oei! Als ik tot 14.00 uur moet wachten met lunchen val ik om van de honger, joh! En ik weet niet of het echt eetregels zijn, maar ik ben wel van de gewoontes. Zo eet ik altijd hetzelfde als ik een keer friet eet. Frietje speciaal en een kaassoufflé. Ik denk al wel dertig jaar! Nooit iets anders. En ik móet melk bij mijn eten. Ik kan echt in paniek raken als de melk op is. Zo bizar! Ik ben een melk-junkie ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ik heb dan wel al een boterham op om half 12 hoor, anders zou ik het ook niet uithouden. Haha.. iedereen heeft zo een paar van die vaste dingen! Niets raars aan dus! ;-)

      Verwijderen