vrijdag 21 juni 2024

verlof

Vanaf 52 jaar krijgt een werknemer in het mbo-onderwijs een dag per jaar 'seniorenverlof'. Vanaf 56 is dit anderhalve dag per jaar.

Opsparen is niet de bedoeling, de dag moet in het schooljaar waarin deze is uitgekeerd ook worden opgemaakt. Ik heb dit nooit gedaan, onder andere door corona. Vorig jaar sprak ik met mijn teamleider af dat ik ze met terugwerkende kracht nog mag opnemen. Vandaag was ik vrij, lekker aan het einde van de week in een heel drukke periode. Volgende week vrijdag ben ik weer vrij. Ik hoop alleen dat het dan beter weer is dan vandaag. 

Het is lekker hoor zo'n dag, ik zou er best aan kunnen wennen!



26 opmerkingen:

  1. Lieve Mevrouw Niekje,je kan niet alles hebben hé, vrije dag en mooi weer……grapje,ik gun jou nog heel veel vrije dagen om te genieten van mooi weer en alle andere dingen om die dagen in te vullen.
    Groetjes,Ger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Ger!! Het wordt vast een keer mooi weer, en dan heb ik vast ook nog vakantie, dus ik mopper niet hoor! 😊

      Verwijderen
  2. Ik geloof dat dat in onze cao al begint bij 45 jaar. Ik heb in ieder geval al een paar van die dagen per jaar. En lekker dat dat is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker weten mrs H.! Vrij terwijl je collega's werken, in het onderwijs helemaal bijzonder want iedereen heeft op hetzelfde moment vakantie dus je bent eigenlijk nooit vrij als de school open is (met fulltime baan).

      Verwijderen
  3. Heeft zo'n extra vrije dag waarop je misschien wel alleen bent nog invloed op je eetgedrag?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee dat maakt niet uit Lot, gelukkig niet, dan zouden vakanties ook lastig zijn!

      Verwijderen
  4. De oudelullendag! Ik heb die één keer gehad en na een fusie nooit meer :(

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat is dat veranderd. Ik had vroeger 2-en bij 56 jr 4 uur per week minder lesgeven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet wat ik liever zou hebben, 4 uur les minder per week of 1 dag extra vrij per jaar. Ik sta niet meer veel voor de klas, maar met een volledige docententaak zou de 4 uur mij beter bevallen denk ik.

      Verwijderen
  6. Heerlijk om wat extra dagen vrij te zijn, Niekje. Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. HEERLIJK!!
    Als ambtenaar is 36 uur voltijd en die uren werk ik al jaren in 4 dagen van 9 uur. Zodat ik écht verwend ben met elke vrijdag vrij. Zou niet anders meer willen. Geniet van de dag en de zon komt eraan. Zeggen ze.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook goed geregeld Mara! Ik zou dat zelf niet willen, werk liever kortere dagen (doe ik nu al) en dan wel gewoon 5 dagen per week.

      Verwijderen
  8. 1 dag per jaar?
    Toen ik 50 jaar werd, kreeg ik volgens de CAO HBO 0,5 uur per dag, en vanaf mijn 60e jaar 1 uur per dag. Op fulltime basis, dat dan weer wel natuurlijk. Dit seniorenverlof kon niet gespaard worden en moest in een tweewekelijks schema opgenomen worden. Ik koos gewoon voor dagelijkse arbeidstijdverkorting. Toen ik 62 was, veranderde de CAO, men vond de "oude-lullen-uren" discriminerend ten opzichte van de jonge mensen. Dat werken vermoeiender was voor ouderen vond men niet meer van toepassing. Vanaf dat moment werden deze extra verlofuren verdeeld over alle medewerkers en bleef er bijna niets meer van over. Je kon toen nog wel met inlevering van loon extra verlofuren kopen. Dat heb ik toen gedaan en ik heb 25% van mijn uren ingeleverd en dus ook salaris. In eerste instantie een sigaar uit eigen doos, want mijn taken bleven hetzelfde, dus harder werken in minder uren en een lager loon. Daar moest ik eerst krachtig tegen protesteren, voordat ik aangepaste taken kreeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is nog een andere regeling Aaf, dat is dat je op jaarbasis minder kan gaan werken en dan wel je volledige pensioenopbouw behoudt. Ook betaal je als werknemer niet alles zelf, 40% en de werkgever de rest. Daar schreef ik onlangs nog iets over. Dat kan ik vanaf mijn 57e gaan doen. Wat jij hebt gedaan, minder werken tegen inlevering van je loon en dan hetzelfde werk houden hoor ik vaker en niet iedereen protesteert tegen dezelfde taken in minder tijd. Goed gedaan!

      Verwijderen
    2. Ik was niet volledig. Ik behield ook mijn volledige pensioenopbouw, leverde 25% van mijn uren en 6% van mijn loon in. De regeling kon alleen vanaf je 60e ingaan, niet eerder. Ik maakte er vanaf mijn 62e gebruik van, toen de seniorenuren in de CAO geschrapt werden (die 1 uur per dag waar ik over schreef)

      Verwijderen
    3. Oh zo... dat is dan toch voordeliger geweest dan de regeling die ik vanaf 57 kan doen, ik kan 170 uur kopen en dat kost me dan 40%, de werkgever betaalt 60%. Het is pro rato, ik werk nu 0,875 fte. Vanaf mijn 60e kan ik nog eens zoveel uur kopen, maar dan betaal ik wel de volle 100% zelf, maar nog steeds met pensioenopbouw over 0,875 fte. Bedankt voor de toelichting!

      Verwijderen
  9. Een groot deel van mijn werkzame periode heb ik bij het ingenieursbureau dat aan het test- en onderzoeksinstituut van de elektriciteitsbedrijven verbonden was, gewerkt. Vergeleken met andere ingenieursbureau hadden we een royale CAO. Vooral de secundaire arbeidsvoorwaarden waren op bepaald punten meer dan luxe te noemen. Ook de vakantiedagen vielen daaronder. Basis was 21 of 23 dagen (weet ik niet precies meer), maar dat aantal kon tot 5 dagen per jaar opgehoogd worden, afhankelijk van je salarislijn en op enig moment kregen we ook nog 13 ADV-dagen per jaar, die we aaneengesloten konden opnemen. En na je 40e of 45e kreeg je ook nog eens twee 'ouwelullendagen' en 5 jaar later nog eentje.
    Ik ben al ruim 15 jaar gepensioneerd, maar weet nog wel dat ik op die manier 42 verlofdagen per jaar had. Je moest je best doen om ze allemaal op te krijgen.
    Mijn vermoeden is wel dat de regelingen niet meer zo goudomrand zijn, want naar ik gehoord heb is het ingenieursbureau overgegaan naar een groot landelijk bureau en daarvan weet ik dat hun voorwaarden niet zo goudomrand waren. Maar ik heb er wel altijd volop van geprofiteerd en vooral van genoten, ondanks dat ik de laatste 7 jaar van dat dienstverband niet meer op het bedrijf welkom was en er alleen nog via een advocaat gecommuniceerd werd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Willem, kan me goed voorstellen dat het soms lastig was om alle vrije dagen op te maken. De tijd gaat snel en je moet het echt plannen, anders komt het ook nooit goed uit is mijn ervaring nu. Ik denk ook dat het nu minder royaal is allemaal, er is natuurlijk een hoog personeelstekort in diverse branches, dan wil je ook niet dat je werknemers te pas en te onpas vrij zijn. Ach jee, dat laatste klinkt als een lang en vervelend arbeidsconflict. Niet zoals je je loopbaan wil eindigen lijkt me. Hopelijk wel met een goede regeling de boel afgerond!?

      Verwijderen
    2. Hoi Niekje, het vervelend zijn van die laatste werkzame jaren viel uiteindelijk erg mee. Na de rechtszaak (die glansrijk in mijn voordeel uitviel), drie jaar na het
      begin van het conflict, mocht/moest ik betaald thuisblijven. Heb toen contact gezocht met een anderm ingenieursbureau en zij hebben geregeld dat ik er gedetacheerd kon worden. Ben er 10 jaar blijven werken; 6 jaar gedetacheerd en 4 jaar als zelfstandige.
      Mijn werkzame leven werd uiteindelijk toch nog op een heel plezierige manier beëindigd. Dat arbeidsconflict beschouw ik gewoon als een rimpeling in de (werk)vijver.

      Verwijderen
    3. Hi, gelukkig dat je op een goede manier je loopbaan hebt afgerond en dat het arbeidsconflict niet meer is dan een herinnering en geen grote wrok en verdriet heeft veroorzaakt.

      Verwijderen
  10. Wat heerlijk dat seniorenverlof. De naam is verschrikkelijk, maar die dag vrij lijkt me erg prettig.
    En gelukkig komt het mooie weer er eindelijk aan, als we tenminste de voorspellingen mogen geloven. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, erg hè dat woord. Maar de minder nette variant vind ik nog veel erger! 😖Jippie...zomer!

      Verwijderen
  11. Ik vind parttime werken de beste uitvinding na gesneden brood.
    Als het vrijdga net zulk weer is als vandaag... woepie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha.. en ik vind jouw opmerking de leukste tot nu toe deze week! Ja, ik hoop het ook!! 😎😎😎

      Verwijderen