zondag 23 juni 2024

op mijn bord - week 25 / 2024


We hebben een lekkere eetweek achter de rug, alles vers gemaakt want de voorraad in de vriezer is zo goed als op. 


maandag 17 juni 

pasta - spinazie en champignons in room - groene salade met tomaat en komkommer


dinsdag 18 juni

wraps met kip en groente - sla - broccoli


woensdag 19 juni

eieren in pittige saus - gewokte spitskool, taugé en wortel - rijst - zoetzure komkommer


donderdag 20 juni

gebakken aardappels - gevulde salade


vrijdag 21 juni

gepofte aardappel - tonijnsalade - broccoli - sla met tomaat en komkommer


zaterdag 22 juni

gewokte groente - zilvervliesrijst - gekookt ei - pindasaus


zondag 22 juni

crunchwrap met kikkererwten, tomaat, feta, olijven en rucola - broccoli - sla met komkommer en ei


Volgende week wordt het dan eindelijk zomerweer, de temperaturen die nu voorspeld worden zijn op een paar dagen boven de 25 graden. Dat vraagt om lekkere lichte maaltijden!




16 opmerkingen:

  1. Eigenlijk hebben de temperaturen geen invloed op ons eten. Morgen eet H boerenkool met stuk rookworst en ik bak de rookworst met een paar eieren en wat ketjap.
    Heb er ook geen moeite mee te koken en van salade houden we beiden niet als avondeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, wij eten ook veel dingen het hele jaar door, maar boerenkool, zuurkool en erwtensoep horen voor ons echt bij de winter. Zo'n salade is dan goed gevuld met tonijn en ei of feta, en met lekker brood. Niet iedere avond salade, maar 's zomers eten we wel anders dan in de winter.

      Verwijderen
  2. Dat herinnert me aan die anekdote over mijn tante (1945, dus nu bijna 80). Die had opgevangen 'bij warm weer extra zout' en dat gold in haar tijd natuurlijk vooral bij fysiek zwaar werk. Dus toen zij eens als 14 jarige moest koken maakte ze zuurkoolstamp met nog een lading extra zout erin gemikt. Het was een bloedwarme dag, of iemand het eten gegeten heeft, vermeldt de anekdote niet. Ik wil met deze temperaturen wel meer rauwe groente, gewoon gesneden op een bordje, en niet van die sloten olijfolie erover. Ook wel veel fruit. En buiten bewegen is nu weer beter te doen, kon dat in de winter ook maar.. al schijnt echt goede regenkleding wel te helpen maar leuk wordt snelwandelen in de regen toch niet. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ine, zout bij zuurkool!!! Echt niet nodig, wat zal ze een dorst gehad hebben. Als het echt warm is heb ik ook minder trek, rauwe groente is dan lekker, maar ik vind geroosterde groente ook een goed alternatief, wordt alleen maar rauw ook zat na verloop van tijd. Het is nu heerlijk op de fiets om zeven uur, zal vanmiddag om drie uur wel anders zijn, hoef ik mijn jas niet aan.

      Verwijderen
  3. Je maaltijden zouden weer kleurige foto's opleveren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Izerina, ik ga misschien ook af en toe foto's plaatsen op mijn blog, ben nog aan het uitproberen.

      Verwijderen
  4. Hoi! Toch een manier gevonden om te reageren. 😊 Klinkt allemaal heel lekker. En ik bedenk me net dat ik nog eieren gekocht heb die in deze hitte buiten de koelkast vast minder lang meegaan… ff ontbijtje maken! Dank voor de inspiratie,
    mevrouw Hoefnix

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Mevrouw Hoefnix, leuk om van je te horen! Vind je reisverhalen kostelijk! Ja, eieren in een sausje altijd lekker vind ik.

      Verwijderen
  5. Wat een lekker recept van de hete eieren. Heb hem opgeslagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, ja zeker lekker, kan je ook je eigen draai aan geven, dat is wat ik doe, gebruik dit als voorbeeld/inspiratie.

      Verwijderen
  6. Ik zie bij die eieren in saus wel 15 ingrediënten. Ik weet dat jij je hand daar niet voor omdraait maar gebruik je die allemaal of laat je ook veel weg? Want je hebt er nog een aantal gerechten bij: groenten, rijst en komkommer. Ik zou zelf alle tomaatdingen samenvoegen tot een hoeveelheid tomatenpassaat en voor de eieren zou ik denk ik tofu of tempeh nemen. Of seitan hier goed in zou smaken, kweet het niet, daar zit wel vaak sojasaus (tamari of shoyu, beter bekend als ketjapachtig) bij, hé. Dus misschien kan het wel.
    Oh ja, jij lustte toch geen nori? Maar geroosterd boven de gasvlam of in de oven/koekepan en dan verkruimeld over of door een salade kan het heel lekker zijn. En erg rijk aan mineralen. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak het recept niet na, ik heb het ooit leren maken uit een Conimex kookboekje uit de jaren 80. Dat zit in mijn hoofd en ik doe maar wat. Ui, knoflook, gember, sambal, laos, sereh, koriander, tomatenblokjes, kokosmelk, ketjap. Alles uit de losse pols. Kan prima met tofu, tempeh, seitan maar ook met kip. Nori nog nooit geroosterd, ga ik proberen.

      Verwijderen
  7. Dag Niekje, leuk dat je de site met het recept eieren in pittige saus deelt. Ik ken deze site nog niet, dus leuk voor nieuwe inspiratie.
    Deze week gaan wij dit dus eten .😊

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Hesther, deze mevrouw heeft veel lekkere recepten. Dit recept is goed om in een grote hoeveelheid te maken en porties in te vriezen. Heb je op een doordeweekse dag snel eten op tafel staan: eitjes koken (of omelet bakken), rijst opwarmen (kan namelijk ook uit de vriezer) of koken en wat groente wokken. Binnen 30 minuten aan tafel 😀.

      Verwijderen
  8. Klinkt allemaal weer heerlijk!
    Wij eten nog steeds uit de vriezer ( maar ook verse producten hoor) , met dit weer hou ik ook erg van rauwkost.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Grandma, het is nu echt tijd voor wat lichtere kost, heb ook minder trek in zware maaltijden als het warm is.

      Verwijderen