woensdag 19 juni 2024

minder zout


Nierstichting

Al vaker nam ik me voor om minder zout te gebruiken. Dat bleef dan bij een voornemen. Nu ga ik het echt doen. Ik las onlangs een post van de Nierstichting op Instagram waarin het ging over zout en hoeveel zout we nodig hebben en dat de meeste mensen teveel zout binnen krijgen. 


smakeloos

In mijn havermoutpap gaat altijd een flinke mespunt zout. Ik heb het wel eens zonder zout gegeten en dat vond ik erg smakeloos. Zelfs met rozijnen en appel of ander fruit vond ik er zonder zout geen klap aan. Ik doe ook altijd een specerijenmengsel in mijn pap maar ook dat is niet voldoende om het echt smakelijk te maken. De flinke mespunt is een klein snufje geworden maar echt lekker vind ik het nog niet. Volgens mij moet ik er gewoon aan wennen dus ik zet even door.


salade

Ik strooi ook altijd kwistig met zout over mijn lunchsalade. Naast peper, olie en azijn maakt het de salade lekker. Om mijn zoutinname te verminderen eet ik mijn lunchsalade nu zonder zout. Wel voeg ik verse oregano en tijm uit de potten op het dakterras toe. Of ik snij wat blaadjes munt fijn, of ik neem een ander vers of gedroogd kruid voor wat meer smaak.


avondeten

's Avonds koken we vrijwel altijd zonder zout en we voegen dit aan tafel pas toe. Ik ben nu bezig om dat niet of minimaal te doen en het zout te vervangen door kruiden en specerijen. Zo is broccoli zonder zout prima te eten, maar wordt lekkerder met wat nootmuskaat. Komijn en kaneel zijn ook lekkere smaakmakers.

Wanneer ik in de kruidenla van ons kookeiland kijk zie ik nog veel meer smaakmakers die geen zout bevatten en de smaak van een gerecht wel omhoog halen. Citroensap is ook zo'n smaakversterker en citroenen hebben we altijd in huis. 



24 opmerkingen:

  1. Wij gebruiken heel weinig zout. H hoeft zelfs geen zout over de aardappels, hij heeft genoeg aan de jus erbij, ik bak wel bij bijna al het vlees een ui.
    Als lunch eet ik graag gebakken ei met bv tomaten of wat ham/surimistick etc. Zout gaat daar zelden over, wel vaak paar druppels tabasco.
    Alleen over patat of gebakken aardappelen doe ik zout maar dat is maar 1-2x per week.
    Sauzen maak ik bijna altijd zelf en k-en-k eten we ook zelden. Al met al valt ons zoutgebruik erg mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, een ui meebakken geeft inderdaad veel smaak, doen wij ook. Ik denk dat ons zoutgebruik ook wel meevalt want ook nooit k-en-k eten.

      Verwijderen
  2. Denk dat de meeste mensen wel wat zuiniger met hun zoutgebruik om zouden kunnen gaan,alhoewel ik lees dat maar 20% zout uit het zoutvaatje komt, 80% van het zout komt van bewerkte voedingsmiddelen.Met verse kruiden alleen kan je eten wel meer smaak geven,ik ben niet kwistig met zout maar gebruik wel zeezout,is net zo schadelijk trouwens.Met specerijen mengsels waar iets pittigs in zit moet ik wel heel voorzichtig zijn want mijn slokdarm vind dat niet fijn.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ger, dan zit ik toch wel goed denk ik want ik eet heel weinig bewerkt voedsel. Lastig als je niet alle kruiden en specerijen verdraagt. Ik houd van pittig, maar niet té!

      Verwijderen
  3. Ik heb al jaren een te hoge bloeddruk en gebruik maar weinig zou maar zoals Ger al schrijft in veel ultra bewerkte voedingsmiddelen zit heel veel zout. Volgens mij is de overheid al jaren bezig om de voedingsmiddelenindustrie 'over te halen' om minder zout toe te voegen maar tot nu toe komt daar volgens mij weinig van terecht. Wij gebruiken overigens LoSalt dat scheelt ook wel want daar zit ruim 60% minder natrium in en veel kalium. Overigens mensen die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken moeten hiermee oppassen want door gebruik van die medicatie wordt de kaliumuitscheiding verlaagd en door gebruik van LoSalt krijg je meer kalium binnen. Ook heel lekker of salades, mozzarella, vlees, vis, tomaten is sumak. Wel pas toevoegen na het bereiden, en verder 'gewoon' minder strooien met zout, het went echt.
    Overigens kocht ik gisteren bouillonblokjes met 0% zout, duurder dan gewone bouillonblokjes. Eigenlijk de omgkeerde wereld producten zonder zout zouden normaal moeten zijn, of ketchup van H.einz met 0% toevoegingen maar wel bijna 2 keer zo duur. Deze week het boek van Teun van de Keuken, de mens als plofkip gelezen echt mega-interssant, aanrader! Fijne donderdag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, sumak is inderdaad ook een goede smaakmaker. En ik geloof ook dat het went. Als ik er over nadenk dan gebruiken wij denk ik al veel minder zout dan gemiddeld, en ik helemaal want eet bijna niets wat erg bewerkt is en nooit afhaaleten. Ja, idioot dat de gezondere opties vaak zo ontzettend veel duurder zijn dan de normale uitvoering! Ik ga het boek reserveren. Fijne dag Ilona!

      Verwijderen
  4. Neem je die vlugklaar havermout? Die vind ik ook vlak en smakeloos. Ik wil liever de grove havervlokken, of andere grove vlokken zoals tarwe/spelt of die gepofte boekweit. Die hebben veel meer smaak.
    En zoals hierboven al opgemerkt, veel voedingsmiddelen waar je zelf geen zout aan toevoegt, zitten al bomvol toegevoegd zout. Alle vleeswaren en visconserven, bouillonblokjes, sauzen, kaas.. noem maar op. Seitan is daarom bij het Voedingscentrum ook in het verdachtenbankje gezet. Keek net even op pak sojadrink; zeezout toegevoegd, weliswaar nog geen 0, 1 gram per dl. maar toch.
    Mijn zonde is drinkbouillon, die zou ik nog met verlaagd zoutgehalte kunnen kopen. Of het gewoon niet meer nemen. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, geen vlugklaar. Een mengsel van haver- rogge- en tarwevlokken met boekweitkorrels en haverrijst. Drinkbouillon dronk ik vroeger veel, nu nooit meer. Ja die producten die jij noemt zijn inderdaad vol met zout.

      Verwijderen
  5. Ik hou wel van een beetje zout. Maar of ik te veel gebruik, kan ik moeilijk inschatten. Ik gebruik, net als jij, heel weinig bewerkt voedsel. Het is wel moeilijk om met zout te minderen, want dat smaakt niet, je merkt het meteen. Toch denk ik dat het ook wel weer went.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dan dat het wel meevalt met ons Judy! En ja, het went ook, net als koffie zonder melk en/of suiker. Vond ik vroeger vies, nu niet meer. Thee ook zonder suiker en vroeger niet.

      Verwijderen
  6. Kreeg ooit een complimentje over mijn rauwe adijvie stamppot. Daar zat toch zeker aardig wat zout in was de opmerking. Heel bijzonder want dat zat er helemaal niet in, wel zwarte peper en lekkere spekjes natuurlijk. Helemaal bijzonder was dat hij helemaal niet gemerkt had dat ik normaler wijze ook nooit zout op mijn aardappels en groente deed. Het enige waar wel zout opgaat bij mij zijn patatjes en een eitje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, een ei heeft het echt nodig, vind ik ook! Grappig dat het smaakte alsof er veel zout in zat!

      Verwijderen
  7. Een beetje zout versterkt ook de andere smaken.Maar terug naar een nog kleiner beetje lijkt me moeilijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi izerina, klopt, het haalt het echt omhoog. Bij sommige gerechten doet citroen dat ook. Maar bepaalde dingen smaken nu eenmaal lekkerder met zout.

      Verwijderen
  8. Verstegen heeft een vervanger voor zout: tafelgoud, gewoon bij de suup (AH). Een mix van een klein beetje zout met de nodige specerijen. Heb je daar wat aan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal eens kijken Anoniem. Ik verwacht het eerlijk gezegd niet, ik heb een la met heel veel specerijen en kruiden en kan zelf ook prima mengsels en combinaties maken.

      Verwijderen
    2. vaak nog goedkoper ook op die manier

      Verwijderen
    3. Zeker weten, ik haal de specerijen bij de toko of Turkse supermarkt, daar is het een stuk goedkoper, mengen doe ik zelf.

      Verwijderen
  9. Ik kook voor mezelf nooit met zout, zelfs niet over de patat. Ben ik van huis uit gewend. Maar ik eet wel graag boerenkaas bijvoorbeeld en feta, of soms kook ik mijn rijst of pasta in bouillon in plaats van water. Ik krijg genoeg zout binnen en waarschijnlijk ook nog te veel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Mara, ik denk dat je wel goed zit hoor, het zit met name in sterk bewerkt voedsel, koekjes, kant en klare saus en soep, dat soort eten.

      Verwijderen
  10. Mijn moeder moest ooit bijna zoutloos eten. Het hele gezin deed mee. Mijn vader en ik hadden nergens moeite mee (waren bijna direct 'gewend'), mijn broer strooide er een klein beetje zout over en mijn moeder heeft er nooit aan kunnen wennen (en is uiteindelijk maar aan de medicijnen gegaan om haar bloeddruk te verlagen).
    In Huize Digitalix kook ik nog steeds grotendeels zoutvrij, maar Zoon lijkt meer op zijn oma dus wanneer hij kookt gaat er, naast heel veel kruiden, ook zout in het eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het verschilt inderdaad per persoon, de een kan er beter aan wennen dan de ander. Mijn vader eet ook vrij zout vind ik. Wij gebruiken nu zelf veel minder zout dan vroeger, langzaam afgebouwd, ik mis het niet echt.

      Verwijderen
  11. Ik gebruik heel weinig zout. Overblijfsel uit de tijd dat ex zoutloos moest eten. Je went er snel aan, hoor. Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen