vrijdag 7 juni 2024

twee dames


onderweg

Op mijn ritje naar school kom ik bijna dagelijks twee dames tegen. Ze staan op een vaste plek langs mijn route. De twee dames zijn van mijn leeftijd. Soms zie ik dat ze door een bedrijfsbusje worden opgehaald. Het is een busje van een uitzendbureau in het Westland. Deze dames gaan, net als ik, rond een uur of zeven in de ochtend richting hun werk. 


zwaaien

Zij zien mij natuurlijk ook en sinds een paar weken zwaaien we naar elkaar en zeggen we hoi of goedemorgen. Ze hebben een accent en praten in een taal die ik niet beheers. Het klinkt als Pools. In mijn stad wonen veel Polen en ik denk dat zij ook Polen zijn.


zwaar

Als ze inderdaad in het Westland werken dan is dit waarschijnlijk geen geschoold werk. Ze plukken misschien tomaten of paprika's. Misschien werken ze met bloemen of pakken ze aubergines en courgettes in. Het lijkt mij geen leuk werk en vrij eentonig. Ik heb ooit een zomervakantie lang aalbessen geplukt en ook al vond ik het erg leuk en gezellig, voor mij was toen natuurlijk al duidelijk dat het vakantiewerk was en geen carrière. Ik kon andere keuzes maken.


gezellig

Ik hoop dat deze twee dames, ondanks de mogelijke eentonigheid van hun werk, het toch naar hun zin hebben en plezier beleven aan hun werkzaamheden. Dat gun ik ze. Ik ben me ervan bewust dat ik zeer tevreden mag zijn met mijn eigen werk.



22 opmerkingen:

  1. Ja het is zwaar werk. Mijn hulp werkt ook regelmatig bij boeren in de buurt. Vorige keer vertelde ze over het pioenrozen snijden. Sompige grond, op laarzen in regenpak en het is ook heel precies werk. Aan de knoppen voelen of ze die dag gesneden kunnen worden en dan zo laag mogelijk schuin afsnijden. Maar het betaalde wel goed gelukkig en omdat zij Bosnische is en meerdere talen redelijk spreekt wordt ze daarbij ook ingezet als hulp bij het uitleggen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot, gelukkig goed betaald en fijn dat zij ook nog wat meer mag en kan doen.

      Verwijderen
  2. Wat leuk dat jullie elkaar herkennen en zwaaien en ja fijn werk is zeker belangrijk maar helaas lees je vaak dat arbeidsmigranten (want ik denk dat ze dit zijn) te weinig betaald krijgen en onder slechte omstandigheden moeten wonen. Ik zag ooit eens een uitzending dat sommige mensen met 10 mensen in een rijtjeshuis wonen en dan per persoon 800 Euro betalen. Veel bedrijven ( en indirect ook de overheid) profiteren er wel van maar er wordt nog te weinig aan gedaan). Zulke dingen zouden voor Nederlandse werknemers niet geaccepteerd worden. Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, dat is in mijn gemeente ook zo ben ik bang. Ik weet dat het gebeurt en vind dat ook niet okay. Gelukkig staat het bij een aantal partijen wel op het programma en ook in Europa zijn er gelukkig mensen die voor betere regelgeving willen zorgen. Dat moet dan natuurlijk nog wel gehandhaafd worden. Jullie ook een goed weekend!

      Verwijderen
  3. Bijna 20 jr geleden raakte ik bevriend met een Poolse appelplukster. Ze deed dat de hele zomervakantie om collegegeld en een deel levensonderhoud te kunnen betalen. Dan weet je waarvoor je werkt. We hebben nog altijd app-contact.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, wat leuk dat je nog app-contact hebt met de appelplukster, best bijzonder na zo'n lange tijd.

      Verwijderen
  4. Leuk is dat, zulke zwaaicontacten! Ik heb er ook zo een paar, o.a. de bejaarde mevrouw die tegenover me woont en waar ik af en toe met mooi weer een praatje mee heb als ze buiten zit. En in de winter zwaait ze van achter haar raam. En deze dames zullen wel hard moeten werken, maar zullen het kleine contactje vast ook erg waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, er zijn veel mensen die ik op die manier 'ken', ook omdat ik hier al 20 jaar woon en altijd dezelfde tijd en route maak. Ik denk het ook wel, ze zijn altijd vriendelijk.

      Verwijderen
  5. Mooi stukje! Door elkaar even echt te 'ontmoeten' , een fijne werkdag te wensen wordt de
    Wereld echt leuker!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In onze wijk van Arnhem groeten de mensen elkaar wanneer we elkaar wandelend tegenkomen. Mijn broer uit Den Haag is iedere keer stomverbaasd. Wanneer ik in Den Haag ben moet ik me inhouden. Leuk het zwaaicontact. Voelt goed bij hen en bij jou.

    En ik ontdek net dat jij weer blogt, ook leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Geri, ik vind het leuk en groet meerdere mensen die ik verder niet ken maar wel vaak zie. En gisteren had ik weer een leuk gesprek in de rij bij de Lidl!

      Verwijderen
  7. Ik lees "Binnen bij bol.com : undercover bij de winkel van ons allemaal"
    door Jeroen van Bergeijk. Daarin gaat het over de arbeids- en leefomstandigheden van migranten die hier in het megagrote magazijn van Bol werken. Er werken bijna geen Nederlanders, maar alleen migranten. Ik vind het schrijnende verhalen! En ik werd er niet vrolijk van

    Hopelijk is het leven van deze twee dames fijner.

    Hier in een oude buitenwijk van Groningen groet ik ook iedereen die ik tegen kom. Dat is hier gewoon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zijn inderdaad schrijnende toestanden veel arbeidsmigranten. Niet alleen het werk maar ook de woonomstandigheden laten vaak veel te wensen over. Ik vind het ook normaal om mensen die ik alleen ken van zien te groeten en volgens mij is dat voor de meesten zo. Maakt dat we ons gezien voelen.

      Verwijderen
    2. Eind 2018 las ik in de Volkskrant al het artikel over Binnen bij Bol.com. Dit heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik heb op dat moment besloten geen aankopen meer te doen bij Bol en zoveel mogelijk naar fysieke winkels te gaan.
      Petra

      Verwijderen
    3. Hoi Petra, ik probeer zo min mogelijk online te kopen, oa omdat de arbeidsomstandigheden van veel mensen die in grote magazijnen werken niet goed is. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat er gewone winkels blijven bestaan. Dus ik snap jouw beslissing heel goed!

      Verwijderen
  8. Als geboren en getogen Drent wist ik niet beter dan dat je iedereen die je tegenkwam groette. Moi, was een van de eerste woorden die ik (denk ik) leerde, want daarmee begroetten de mensen uit mijn geboortestreek elkaar.
    Inmiddels woon ik meer dan 50 jaar in de Liemers en de oorspronkelijke Liemerianen maken nog hooguit 25 % van de bevolking uit. De rest is import uit alle delen van Nederland en de gewoonte om iedereen te groeten die je tegenkomt is er niet meer.
    Wat me wel opvalt is dat winkelpersoneel en vooral de caissières, je vrijwel altijd begroeten en je met 'een prettige dag verder', je 'uitzwaaien'. Ik hoor zelden dat ze een groet terugkrijgen en kijken meestal verbaasd op als ik ze een plezierige of genoeglijke dag terugwens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Drent, ik denk dat het op veel plekken in Nederland zo is gegaan. In grote steden zijn ook veel mensen anoniem. Ik woon in de middelgrote stad in een 'volksbuurt' waar het gelukkig nog wel gewoon is. Fijn dat het in winkels nog wel gebeurt, ik maak ook vaak een praatje als de rij het toelaat. En iets aardigs zeggen tegen een ander hoeft niet lang te duren, dus dat probeer ik ook vaak te doen. Gelukkig zit niet iedereen de hele dag met het hoofd over de telefoon gebogen!

      Verwijderen
  9. Die Drent hierboven was ik. Gewoon vergeten mijn naam in te vullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooi stukje heb je hier geschreven

    BeantwoordenVerwijderen