maandag 3 juni 2024

sparen

zuinig

Groeigeld schreef een goed artikel over geld uitgeven terwijl je eigenlijk spaart en je geen potje hebt voor onnodige, maar leuke, uitgaven. Soms ben ik erg zuinig. Dat is niet omdat ik niet voldoende geld heb (gespaard) maar omdat ik het niet nodig vind om dingen te kopen die niet echt nodig zijn. 

spullen

Dat kan gaan om spullen zoals een e-reader, maar ook om kleding of schoenen. Ik heb al maanden in mijn hoofd dat ik een e-reader wil hebben. Ik lees graag en veel. Ik reserveer mijn boeken bij de bieb in mijn stad en kan daar zeven dagen per week terecht om ze op te halen en weer in te leveren. Het is een kleine moeite. En daarom stel ik de aankoop van de e-reader steeds uit. Het is nog geen absolute noodzaak.

diensten

Ook zijn er diensten waar ik af en toe gebruik van maak, maar veel te weinig. Vorig jaar ging ik voor het eerst naar een pedicure. Heerlijk was dat. Ik nam me voor om vaker te gaan. Ik kan mijn voeten zelf ook goed verzorgen dus stel ik zo'n bezoek uit. De schoonheidsspecialiste is ook zo'n voorbeeld. Ik vind het fijn maar ga nooit. De laatste keer dat ik in de stoel lag om gepamperd te worden kan ik me niet meer herinneren. 

balans

Ik zou een betere balans tussen sparen voor later en uitgeven aan plezier en gemak voor nu moeten vinden. Soms lukt het hoor, ik vind het niet lastig om geld uit te geven aan een vakantiereis. Dan heb ik geen budget en zie ik wel hoe het loopt. We doen waar we zin in hebben. Maar ook dan smijt ik het niet over de balk, zulk gedrag zit gewoon niet in me.


29 opmerkingen:

  1. Wanneer je dat zo al jaren doet past het waarschijnlijk bij je. Pedicure zalig! maar omdat ik veel eelt heb zou ik dat wel iedere maand moeten doen en dat is mij echt te duur. Bovendien ben ik zelf pedicure (jaren geleden een opleiding gedaan en geslaagd en net toen ik voorzichtig wilde opstarten kreeg ik een oogziekte aan mijn linkeroog waardoor ik geen diepte meer zie) wanneer mijn voeten dus worden gedaan 'zie' ik allerlei dingen die ik zelf anders/beter zou doen. Nieuwe kleding was wel nodig want afgevallen maar Vinted 'ontdekt' en daar staan vaak geweldige items voor weinig. Wanneer ik door de stad loop zie ik zoveel daklozen/bedelaars dat ik ze bijna altijd iets moet geven van mijzelf, een vriendin met 6 katten kan moeilijk rondkomen dus geef ik haar iedere maand een X-bedrag maar na een goed gesprek met lief zie ik nu wel in dat ik niet heel NL kan helpen. Overigens in Utrecht zit een ROC met een beautyplein waar je voor echt heel weinig een pedicure/kapper/schoonheidsbehandeling kunt boeken die dan gedaan wordt door leerlingen. Denk dat zoiets ook wel bestaat in jouw woonplaats of omgeving. Overigens erg leuk die kleine stukjes iedere dag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, het zou prijzig worden als ik het iedere maand doe, maar 3 of 4 keer per jaar zou ik wel willen doen. Ik snap dat je kritisch bent als je weet wat een goede pedicure moet doen. 6 Katten!! Dat kost ook handen met geld en persoonlijk vind ik dat lastig te begrijpen wanneer je niet veel te besteden hebt. (Net als roken..) Ik weet dat hier in de regio ook ROCs zijn waar je voor een habbekrats zo'n behandeling kan laten doen, maar dat is altijd overdag en nooit in het weekend en ook niet in vakanties, precies die momenten waarop ik het wel zou kunnen doen. Ik probeer ze te blijven schrijven!

      Verwijderen
    2. Ilona, dank je voor je link naar een kastanjetaartrecept, Niekje was zo lief het me extra per e-mail te laten weten voor als ik het niet gelezen had en ik had het later inderdaad niet gelezen.
      Misschien ga ik het zaterdag maken en nog verder op de site kijken

      Verwijderen
  2. Herken helemaal wat je schrijft over pedicure. Toevallig twee weken geleden ook geweest en vond het heerlijk, maar het is natuurlijk iets wat je thuis zelf ook zou kunnen doen. Schoonheidsspecialist ben ik nooit geweest, maar zelfs met de kapper heb ik vaak: het kan nog wel even uitgesteld worden, zoveel valt er toch niet te knippen? En toch is het belangrijk dit wel jezelf te gunnen als je het kunt betalen. Zeker als je op eetgebied al streng voor jezelf bent. En met onze wintervoeten is het helemaal goed om te doen, ook al kan een pedicure daar niets aan doen. Als je toch een rechtvaardiging zoekt om het jezelf wel toe te staan: je wordt niet dik van een bezoek aan schoonheidsspecialist en pedicure, en je portemonnee/bankrekening ook niet:-) Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, ik doe het thuis ook wel, heb ook een setjes met draaiende elementen voor eelt en andere hulpstukjes voor nagels. Maar als iemand anders het doet is het ook gewoon fijn. Ik was mijn setje vergeten.. .ga ik toch maar weer eens opduikelen! Haha... nee, ik word niet dik en mijn knip inderdaad ook niet!!

      Verwijderen
  3. Dit gedrag herken ik.Ik heb vaak het gevoel "ik heb niks extra's nodig".Het laatste jaar verwen ik mezelf meer met bv iets extra's eten of een boek. Leuker zelf te genieten,dan later blije erfgenamen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Izerina, en mijn erfgenamen zijn (als ik mijn man overleef) goede doelen. Die mogen blij zijn als er iets voor ze overblijft.

      Verwijderen
  4. Ik ben ook aan het sparen. Maar tegelijkertijd zijn er ook dingen die vervangen moeten worden. Ze kunnen nog wel mee, maar eigenlijk zijn ze bijna op. Ik probeer nu een keuze te maken tussen wat kan wachten en wat ik nu nieuw moet kopen. Een printer is het eerst aan de beurt, en een hele goedkope doet het net zo goed als een duurdere. Ik heb dit jaar ook een paar nieuwe jassen gekocht, dat was hard nodig. Maar ik was zo gehecht aan mijn oude jas. Voor andere kleding kon ik niet goed slagen en ik dacht: dat kan wel wachten. En heb mezelf een dure tas cadeau gedaan. Mijn oude viel bijna uit elkaar, dus het was nodig. Maar het had iets minder duur gekund. Maar ja, ben er superblij mee, dat telt ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, er moeten natuurlijk ook af en toe dingen worden vervangen, bij ons thuis is dat nu nog niet aan de orde. Maar wanneer dat wel zo is dan is daar een potje voor. Kleding idem. En mooie tassen zijn nu eenmaal duur, ik ben een enorme tassenfan alhoewel is me de laatste jaren goed kan inhouden.

      Verwijderen
  5. Ik deed vaak impuls aankopen vooral als ik iets in de aanbieding zag. Dacht daarmee dan geld te besparen, maar uiteindelijk bleef veel ongebruikt in de kast liggen/hangen. Nu denk ik beter na over nieuwe aankopen en het leuke daarvan is dan dat ik soms iets wat ik nieuw wilde kopen voor een paar eurpobij de kringloop of zelfs gratis bij het grof vuil vind. Zo wilde ik nog een extra eetkamer stoel, maar omdat ik die erg weinig zal gaan gebruiken toch zonde om daar veel aan uit te geven en 2 weken geleden werd die ineens door achterburen weggedaan. Niet mijn kleur, maar verder nog zo goed als nieuw en met een spuitbus krijgt hij de kleur die ik graag wil. Kosten zo'n 5 euro voor de verf. Dus en veel geld bespaard en hergebruik van iets wat anders op de toch al hoge berg afval terecht zou komen. Ans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ans, ik doe ook geen impulsaankopen meer. Ik maak een lijstje met wat er echt nodig is. Dat geldt voor eten maar ook spullen en kleding. Sommige dingen staan maanden op het lijstje en koop ik uiteindelijk nooit omdat het toch minder nodig is dan ik aanvankelijk dacht. Leuk en goed om dingen te hergebruiken, dat zou veel meer moeten gebeuren. Ook fijn voor je portemonnee!

      Verwijderen
  6. Ik ga al 53 jaar zeer regelmatig naar pedicure. In 1971 werkte ik op een cruiseschip op de Rijn en had erg last van zere voeten en blaren en ingegroeide nagel. Ik woonde nog thuis en mijn moeder had een afspraak gemaakt met haar pedicure die aan huis kwam voor mij. Dat heb ik eigenlijk mijn hele leven volgehouden en sinds 20 jaar zelfs een medische die ook vergoed wordt. Kan er zelf ook niet meer bij en mijn handen hebben te weinig kracht om te knippen.
    Kapper maak ik ook meteen een volgende afspraak mee. Schoonheidsspecialiste ga ik nooit, vind het gedoe aan gezicht niet prettig.
    Vorige week ruim 200 euro aan kleding uitgegeven, vandaag ga ik van een broek die ik kocht een tweede on-line bestellen in andere kleur. Verder koop ik niks meer on-line, ik pas liever meteen.
    En ik ga vandaag huisje voor half september reserveren , we zijn het eindelijk eens erover.
    Zo tot zover mijn korte blog. 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha... leuk hoor zo'n uitgebreide reactie!! Kom maar door zeg dan! Fijn dat jij het kan laten doen en het ook vergoed krijgt. Lijkt me heel prettig maar dus ook noodzakelijk. Ik snap ook dat je gedoe aan je gezicht niet fijn vind, ik vind gedoe aan mijn lijf vervelend, een massage bijvoorbeeld. Zo zo big spender!! Leuk, op vakantie, eindelijk!!! Welke omgeving?

      Verwijderen
    2. We willen naar het Waterloopbos in de Noord Oostpolder en stiefdochter en gezin komen er dan ook dag naartoe.
      Die ik op de eerste plaats had gezet bleek toch geen huisdieren te accepteren. Maar nu heb ik een andere locatie gevonden met paar huisjes op groot terrein alleen iets verder, maar dat geeft niet. Morgen bellen want ik heb nog paar vragen

      Verwijderen
    3. Dat wordt een leuke vakantie in een mooie omgeving. Ik kende het Waterloopbos niet tot ik het bij Twee voor Twaalf een keer zag én ook bij Door de Lage Landen. Gezellig ook met de familie van stiefdochter erbij!

      Verwijderen
  7. Ik kan soms ook een beetje op mijn geld 'zitten'. Maar een eReader kan ik je echt enorm aanraden. Ik zou de mijne niet meer willen missen, terwijl ik me er lange tijd tegen verzet heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoor dat van zoveel mensen Nicole, ik zou wel mal zijn om er niet ook een aan te schaffen!!

      Verwijderen
  8. de pedicure komt bij mij thuis, elke 8 - 10 weken, al een jaar of 15. Is begonnen toen mijn man Alzheimer kreeg en het niet meer zelf kon doen, ik mocht het niet doen want "je doet me pijn". Schoonheidsspecialiste 1x geweest toen ik trouwde, in 1970. Geen geduld voor en ik kan niet op mn rug liggen vanwege scoliose.
    Impulsaankopen had ik vooral met keukenapparaten, een tic van me. Als buren/vriendinnen iets nodig hebben vragen ze eerst aan mij of ik het heb, 9 van de 10 keer is dat zo. Ik gebruik ze ook zelf, niet dagelijks, wekelijks of maandelijks, wel regelmatig (mijn regelmaat dus).
    Kleding bestel ik altijd, nooit meer schoenen of jassen, ik kom nooit buiten en heb ze niet nodig. Sokken gaan sneller op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Berber, leuk om je weer te lezen hier! Haha.. zo'n tic snap ik wel, keukenapparaten zijn ook leuk en handig. En als je niet buiten komt dan heb je inderdaad geen jassen enzo nodig.

      Verwijderen
  9. Om met geld om te gaan heb ik nooit moeite gehad,heb absoluut geen gat in m’n hand en ben ook niet zuinig.Ik zeg altijd wanneer ik een euro te besteden heb kan ik er geen twee uitgeven en dat doe ik dan ook niet.Wanneer er in huis iets vervangen moet worden aan apparatuur kopen we niet zonder ons te verdiepen in kwaliteit wat hier voorop staat en dan komt pas de aankoop prijs.
    Wat het interieur betreft koop ik eigenlijk maar zelden meer iets,Waren in onze jonge jaren verzamelaars in hart en nieren van mooie oude landelijke spullen en daar doen we het nog steeds mee en raak er niet op uit gekeken.Creëer vaak in mijn eigen stijl met de spullen die ik heb en dan ziet het er weer heel anders uit in de woonkamer en serre.Mensen die hier voor het eerst binnen komen kunnen nooit meteen gaan zitten maar kijken graag rond,ik zeg dan kijk gerust hier hoef je geen entree te betalen.
    Kom sinds mijn mobiele beperking niet vaak in winkels,doe boodschappen met mobieltje op website van supermarkt of webwinkels en manlief gaat het halen,of dochter en zoon brengen het mee,maak ook boodschappen briefjes voor slager,bakker en weekmarkt.
    We maakten vele jaren reizen in het buitenland en nou genieten we van vaker paar dagen weg in eigen land of net over de grens en laten ons verwennen.
    Kom niks te kort,wanneer ik het zó mag blijven houden teken ik er voor 😀
    Groetjes van Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ger, ik zie op je blog vaak mooie dingen in je huis voorbij komen, leuk om daar steeds in te variëren. Ik kan ook goed met geld omgaan, heb dat ook altijd gekund, als kind vond ik sparen al leuk. En zelfs in de tijd met nare-ex, die al mijn geld opmaakte, heb ik nooit problematische schulden gehad. Je hoeft niet ver te gaan om het leuk te hebben vind ik. En heel ver is ook mijn ding niet, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Portugal en verder hoeft voor mij niet. Heerlijk toch om te kunnen zeggen dat je niets te kort komt. Ik zeg vaak dat ik tevreden ben....en dat is meer dan genoeg. Geluk is ook weer zo'n groot ding.

      Verwijderen
  10. Wat mij enorm heeft geholpen is het aanmaken van de categorie fun-money. Daar zitten dan weer subcategorieën onder zoals boeken / planners / uit eten / out of the box. Met name die laatste is voor die dingen waar je nooit over nadenkt en ineens gaan zeuren tot je denkt, ja, maar uit welk potje betaal ik dit.
    De e-reader gaat uit de pot 'hardware'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee Rianne! Fun money en dan potjes maken. E-reader is natuurlijk hardware, moet ik toch ook maar eens een potje voor maken 🤣.

      Verwijderen
  11. De laatste tijd gaat er steeds vaker een stemmetje door mijn hoofd dat zich afvraagt of ik iets wel echt nodig heb. En ik wil ook graag dat de dingen die ik koop duurzaam zijn. Maar dat lukt niet altijd of het wordt dan echt een hele grote uitgave. Ik maak het dan voor mezelf wel wat te moeilijk. Voordeel is wel dat ik niet veel geld uit geef. Zo ben ik al maanden bezig met het uitzoeken van nieuwe sneakers. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niks mis hoor met eerst lang kijken naar hetgeen je wil gaan kopen. Ik doe er dus ook lang over soms, zoals de e-reader. Jij adviseerde me maanden geleden al om er een te kopen, en dat ga ik ook doen alleen is het moment nog niet aangebroken... maar hij komt er echt! En nee... niet alles kan duurzaam aangeschaft worden, maar als het dan een weloverwogen beslissing is is dat ook prima vind ik.

      Verwijderen
  12. Pedicure, manicure/nagelstyliste, kapper, massage op zijn tijd, ... hoort voor mij allemaal bij lichaamsverzorging hoewel gelnagels of perfect gelakte teennagels nu niet meteen een eerste levensbehoefte zijn. Daar gaat best wat geld naartoe, maar zolang ik het kan betalen blijf ik het doen. Schoonheidsspecialiste deed ik voor mijn kanker ook regelmatig. Nadien nooit meer omdat ik weinig kan verdragen aan mijn gezicht. Hoewel ik het nog wel eens zou willen proberen.
    Aan de andere kant geef ik dan weer weinig geld uit aan kleding. Ik koop duurzame klassieke basisstukken die jaren meegaan. Schoenen en tassen idem. Ons interieur gaat ook alweer vele jaren mee.
    Reizen en vakantie, dat loopt bij ons wel de spuigaten uit. Maar ook hier: zolang het nog kan ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, niet meteen een eerste levensbehoefte, maar jezelf iets gunnen kan heel positief werken dus daar mag best wat geld naar toe. Gelukkig kunnen we zelf bepalen waar we ons geld aan uitgeven en ik kan me zo goed voorstellen dat jullie er nu gebruik van maken! Je hebt genoeg meegemaakt om te weten dat het leven er heel anders uit kan zien, daar heb je niet altijd invloed op. Dus ja, lekker genieten van die vakanties!

      Verwijderen
  13. Oh, maar een e-reader is zo heerlijk! Gewoon doen. Cadeautje voor jezelf mag best af en toe. Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen