dinsdag 11 juni 2024

waarom het niet meer lukt

eerste keer

Veel mensen zullen dit herkennen. Je eerste dieetpoging was de meest succesvolle. Daarna ging het steeds moeizamer en vlogen de kilo's er niet meer zo snel af als de eerste keer.

Het reptielenbrein is het oudste en meest instinctieve hersendeel. Het reguleert primaire instincten zoals voortplanting, overleven, stress en angst en vormt voor een belangrijk deel je onderbewuste systeem. 

Bij je eerste lijnpoging is dit reptielenbrein nog niet alert, al merkt het wel dat je minder eet, dat er minder brandstof ingenomen wordt, maar het slaat nog geen alarm en ervaart geen stress.

herhalen

Hoe vaker je het lijnen herhaalt, hoe bewuster het reptielenbrein wordt van het tekort in je lichaam. Het reptielenbrein gaat tegenstribbelen want het weet inmiddels dat dit tekort aan voedsel nog wel even kan duren. 

Voor jou wordt het steeds moeilijker om een salade te kiezen in plaats van een bagel met roomkaas en zalm. Lastig om dat glas wijn en die chipjes te laten staan en water en wat worteltjes te nemen. Je reptielenbrein probeert je immers over te halen om meer calorieën te nemen, het wil overleven.

cirkel

Dat het moeilijk wordt om calorierijke hapjes en drankjes te laten staan heeft niets te maken met wilskracht; het is je reptielenbrein dat stress ervaart en je aanzet tot het aanvullen van tekorten. Het is niet ongewoon dat je dan bezwijkt en dat er dan een eetbui volgt op zo'n spaarzame periode. Je denkt "Stik maar, morgen weer een nieuwe dag !"  en je laat het lijnen even voor wat het is. Tot je weer klaar bent voor een nieuwe poging.

En zo ontstaat er een vicieuze cirkel: eetbui -> compenseren -> restrictie -> eetbui -> compenseren -> restrictie -> eetbui ......

Je reptielenbrein trapt er natuurlijk niet steeds weer in en zorgt er keer op keer voor dat je  behoefte krijgt aan calorierijk eten zodat de machine kan blijven lopen.



18 opmerkingen:

  1. Is er ook een verklaring waarom het reptielenbrein zich bij de een wel zo ontwikkelt en bij een ander niet?
    Is dat alleen bij ondergewicht? Of lange tijd jojo'en ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat deel van het brein (hersenstam) is bij iedereen hetzelfde. Het gaat aan het werk als er stress is, maar zorgt er ook voor dat je ademt en eet, alles om te overleven. Bij iedereen gaat het uiteindelijk zo als er niet genoeg te eten is. Dat is waarom mensen jojoën als ze steeds op dieet gaan. Uiteindelijk moet je genoeg eten en jezelf niet uithongeren. Iedereen heeft een zogenaamd setpoint: een gewicht dat bij je hoort en dat gewicht moet je eigenlijk niet proberen te beïnvloeden door dunner te willen worden. Dit is heel kort hoe het werkt, ik ben maar een leek natuurlijk, er zijn betere artikelen te vinden. Maar ik ben wel ervaringsdeskundige natuurlijk!

      Verwijderen
    2. Ik lees op dit moment voor mijn leesgroep 'De Cirkel' (vertelde ik je al over). Niet mijn favoriete boek, had de helft korter gekund en geen hoofdstukken, daar moet je bij mij al helemaal niet mee aankomen. Bovendien had ik de film jaren geleden al gezien. Maar goed, de inhoud; M gaat werken bij hightech bedrijf The Circle, dat als doelstelling heeft alle wereldburgers aan te sluiten op een eigen account waar ze alles, dus ook priveberichten, fotoos, bankverkeer, politieke gevoeligheden, etc met de hele wereld delen. De Werknemers worden geacht een rolmodel te zijn en 'volledig transparant' te zijn voor de wereld. Dat ontaart in dat M een camera op haar borst draagt waarmee ze alles met de wereld 'in real time' deelt. En dus ook het moment waarop ze haar ouders niet aantreft in de huiskamer maar in de slaapkamer, bezig met spannende dingen..meteen is dit zichtbaar voor de wereld. Hoe dan ook, ze merkt dat ze sinds die camera alles filmt, geen alcohol, chocola, snacks en snoep meer neemt en plots 3 kg kwijt is. (dit boek is natuurlijk een knipoog naar de grote hightechbedrijven die onze privacy willen bezitten met het verhaal dat openheid een beter mens van ons en een betere wereld zou maken. Ik vroeg me al lezende wel af of zo'n camera dan je reptielenbrein zou kunnen heropvoeden. N.a.v. de vraag van Lot. Uiteraard tongue in cheek, hee.. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Op dat punt ben ik nooit geweest dat ik ondergewicht had, altijd voldoende reserves aan het lijf gehad.
      Op dit moment blijf ik heel makkelijk op gewicht, na 2x ziek in december onder de 90 gekomen en dat blijft zo, na het weekend iets meer door de extra's en die gaan er na 2 dagen weer af door naar het weekdagenbasis menu te gaan.

      Verwijderen
    4. Hoi Ine, zou wat zijn als dat zou werken!! 🤣Maar even serieus: mijn reptielenbrein heeft de neiging om alleen als het 'kan', dwz als ik alleen ben, te gaan overeten... zou goed kunnen dat ik het minder deed als ik wist dat de halve wereld meekijkt.

      Verwijderen
    5. Ik weet dat jij goed oplet door de weeks en dat je in het weekend wat meer mag. En dat werkt goed voor jou Lot!

      Verwijderen
  2. Helaas ik ben aangekomen. Hetzelfde eten,maar door mankementen minder bewegen. Dan is de balans weg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel jammer Izerina, vooral doordat je minder kan bewegen door mankementen en dat het niet komt door overeten.

      Verwijderen
  3. Ja, het is niet zo eenvoudig als sommige mensen denken. Ik geloof niet dat ik aanvallen heb van calorierijk eten, ik ben ook niet zo'n zoetekauw. Ik heb ook niet ineens zin in chips of zo. Ik eet wel noten, daar ben ik dol op. Maar ik val ook niet af... meer. Ik zag laatst prachtige foto's van Marilyn Monroe, die echt niet superdun was. Maar haar rondingen waren prachtig. Niet zoals nu de norm zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, je komt niet aan en valt niet af, dat is toch goed lijkt me, en zeker wanneer je er niet zo mee bezig bent. Tja, Marilyn... hét schoonheidsideaal destijds! Nu zijn dat geloof ik Kim Kardasian en Beyoncé .... niet dat ik me daar aan zou willen optrekken want ik hoef niet zo'n volumineus achterwerk.😉

      Verwijderen
  4. Ik ben ook al jaren op hetzelfde gewicht, of ik nu calorierijk eet (en veel wijn drink daarbij) of als ik wat oplet (en maanden geen wijn drink). Ik maak me er niet meer druk in. Het is wat het is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Myriam, ik weet uit je blogs dat je nogal wat gezondheidszorgen hebt (gehad) en dat je gewicht wel het laatste is waar je je druk om maakt, en terecht! Het is wat het is en je moet ook kunnen genieten van het leven. Dus een wijntje op zijn tijd... lekker doen!

      Verwijderen
    2. Life is short
      Take the trip
      Buy the shoes
      Drink the wine

      Verwijderen
  5. Wat ik mij dan afvraag: schiet het reptielenbrein enkel in actie als je onvoldoende calorieën eet?
    Ik eet zeker niet te weinig, voldoende gevarieerd, redelijk gezond, heb geen ondergewicht en ik compenseer niet.
    Maar de drang naar snoepen (zowel zoet als zout) is er ALTIJD, zelfs na een copieuze maaltijd. En een beetje snoepen lukt mij ook niet. Of heeft dat niets met het reptielenbrein te maken? Ik ken er niet zoveel van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Sarah, ik durf dat niet te zeggen, ik ben ook maar een leek en wat ik weet heb ik gelezen en het is mijn interpretatie. Ik denk dat trek in zoet of hartig ook gewenning is. Zelfs na een heel uitgebreide maaltijd. Het verschil in veel snoepen en een eetbui is wel heel groot. Bij veel snoepen denk ik aan een zak drop Engelse drop eten of 3 Snickers eten. Bij een eetbui is het én een zak Engelse drop, én 3 Snickers, én een pak speculaas, én een liter roomijs, én een bak patat met mayo. Dat moet dan ook nog eens in een periode van ongeveer 2 uur gegeten worden wil het tellen als een eetbui. Bij ondervoeding (lange tijd te weinig eten) is dit wat er gebeurt en dat wordt aangestuurd door dat reptielenbrein. Dat oerdeel van het brein zorgt er ook voor dat je naar adem snakt als je kopje onder gaat... het wil overleven en doet er dus alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Hoop dat het zo wat duidelijker is.

      Verwijderen
  6. Ik vond vandaag een gedicht dat ik je niet wil onthouden:

    Ze glimlachte en fluisterde:
    "De volgende keer dat iemand je zegt:
    te dik of te dun,
    te bleek of te donker,
    te gerimpeld of te glad,
    te wit of te bruin,
    te dit of te dat,
    onthoud dat er geen lelijke mensen zijn,
    Alleen mensen die niet in staat zijn om schoonheid te zien. "

    Tahlia Hunter
    Vrij vertaald: Zielsgelukkig

    BeantwoordenVerwijderen