vrijdag 14 juni 2024

fietshelm


toeval

Het is puur toeval maar ook Nicole van Huisvlijt schreef vandaag een blog over fietshelmen. Mijn blogje stond al in de steigers om vanavond online te gaan. Dit is wat ik deze week schreef.

normaal

Twee maanden geleden kreeg ik van T. een fietshelm. Het was naar aanleiding van een artikel in het ledentijdschrift van de ANWB, de Kampioen. Ik was toen al een tijdje van plan om er eentje aan te schaffen maar stelde het steeds uit.

Waarom? Ik denk dat het komt omdat ik het een beetje vreemd vond om een fietshelm te gaan dragen. Toch is het eigenlijk raar, want ik vond het heel normaal toen mijn vader een fietshelm kocht, ik vind het normaal dat collega's een fietshelm dragen, en als ik wielrenners zie, hebben ze altijd een helm op, wat ik ook volkomen logisch vind.

druk

Het verkeer wordt drukker en drukker. Oók op de fietspaden waar de fatbikes, e-bikes en bakfietsen steeds meer ruimte opeisen. Als fietser op een gewone fiets moet je enorm alert zijn, je wordt soms bijna omver gereden door de andere weggebruikers.

Ik bezit twee fietsen: een damesfiets voor dagelijks woon-werkverkeer en lokale boodschappen, en een herenfiets met 12 versnellingen voor de langere afstanden die ik soms moet of wil afleggen.

altijd

Aanvankelijk droeg ik mijn helm alleen als ik op mijn herenfiets reed, maar nu ben ik zo aan de helm gewend dat ik hem altijd draag tijdens het fietsen. In het begin voelde ik me wat ongemakkelijk; met een fietshelm zie je er immers niet op je charmantst uit, hoe stijlvol de helm ook mag zijn. Bovendien val je op in het verkeer omdat maar weinig mensen een helm dragen. Het zijn voornamelijk ouderen en jonge kinderen die je met een helm op ziet fietsen.

In het buitenland is het dragen van een fietshelm heel gebruikelijk, en toen ik in de jaren '80 en '90 in Londen woonde, fietste ik ook veel. Ik droeg altijd een helm, omdat dat daar destijds al normaal was.


24 opmerkingen:

  1. Ik fiets op een driewieler en daar val je niet zo makkelijk mee om, al heb ik dat wel eens gepresteerd door langs een slagboom te fietsen en had niet door dat het te smal was en steil afliep, paar ribben gekneusd en dat was heel pijnlijk.
    Vorig jaar heeft H een fietshelm gekocht toen Sienna kwam met de bedoeling na een tijdje met haar te gaan fietsen. Maar ze heeft vrij kwetsbare poten, nagels slijten erg snel en dan is veel op asfalt niet goed.
    Nu loopt hij elke ochtend met haar op een deel achter de Oosterschelde waar gras ligt en ze rent vele malen de afstand die hij loopt. Vorige week was er kennelijk weer iets want ze liep 2 dagen beetje mank en als ze stond met het pootje omhoog en je zielig aankijken. Maar we konden niets ergs vinden en daarna was het ook weer over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, nee, met een driewieler is de kans vrij klein. Gelukkig niets ernstigs met Sienna, misschien in een doorntje gestapt ofzo.

      Verwijderen
  2. Ik ben nog niet overtuigd van de helm. Zal de leeftijd zijn.

    (NB. Gebruik ik Edge als browser kan ik geen reactie onder mijn eigen account achterlaten, gebruik ik Chrome dan kan dat wel. )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Rianne, ik ben 57 maar heb er nu maling aan dat ik eruit zie als een bejaarde....😂. Wat vreemd dat reageren zo'n gedoe is! Ik ga dit weekend eens kijken wat ik kan vinden. We zijn toch allebei verre van digibeet!

      Verwijderen
    2. Oh nee, nog niet , nu nog 56!! 😶

      Verwijderen
    3. Hmm, dat heb ik met zo'n boodschappentrolley.. Groet, Ine

      Verwijderen
    4. Boodschappentrolley... ik fiets alles dus twee grote fietstassen, help ook niet mee met lekker makkelijk manoeuvreren soms!

      Verwijderen
  3. Tot voor kort fietste ik ook vrijwel dagelijks een eind, maar dat is wel verminderd bij het ouder worden. Ik beperk me nu tot kleinere eindjes van misschien een keer 5 , of hooguit 10 km aaneen, maar een fietshelm is voor mij net als ieder ander hoofddeksel mij een brug te ver. Iets op mijn hoofd voelt voor mij zo onveilig dat ik er nooit aan begonnen ben. Een zonneklepje is het enige wat ik mezelf toesta bij zonneschijn of regen (ik ben brildragend). Zelfs toen ik, begin jaren zestig, op een brommer reed was dat altijd zonder helm. Om die reden ben ik ook nooit opgegaan voor een motorrijbewijs. Toen de helmplicht ingevoerd werd reed ik al geen brommer meer, dus dat scheelde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Willem, je moet het doen als je denkt dat het nodig is en ook als je je er prettig bij voelt. Van mij hoeft het niet en pas als het verplicht wordt ga ik tegen je zeuren! 😉

      Verwijderen
  4. Het is natuurlijk een discussie die al eerder gevoerd is met de brommer. Maar ik vind een fietshelm geen overbodige luxe meer in het huidige verkeer. Ik heb geen fiets nodig hier in de binnenstad, maar ze zoeven met fatbikes en electrische fietsen om je heen. Allemaal zonder helm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, er zullen altijd voor en tegenstanders zijn, dat had en heb je zelfs nog met autogordels. Ik voel me wat veiliger met een helm en zou het niet gek vinden als het nog een keer verplicht wordt.

      Verwijderen
  5. Zo lastig! De helm doet altijd zeer, en vooral: past nooit helemaal goed!
    Kan nog wel een jethelm vinden maar fietshelmen zijn zo vaak maar 1 maat. Je kunt ze aan de binnenkant wel verstellen, maar ik bedoel meer de hele omvang. Bij anderen lopen ze netjes over het voorhoofd en langs de oren, bij mij zit de helm te hoog..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan heb je er ook niet veel aan als je valt, hij moet echt goed zitten!

      Verwijderen
  6. Ik moet nog eens uitzoeken of een warme muts samengaat met een helm. Want die muts wil ik niet missen in de winter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel een nadeel, dat geldt voor mij met mijn regenhoedje!

      Verwijderen
  7. Er staan 2 fietsen werkloos in mijn schuur, ik zit weer eens te bedenken of ik fietsen toch niet op een of andere manier wat leuker en comfortabeler zou kunnen gaan vinden (klinkt ingewikkeld, ik weet het). Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toeval of niet, maar ik heb vorige week ook een fietshelm gekocht. Tijdens de fietstocht van donderdag heb ik hem toch nog maar in de auto laten liggen. Zal er nog erg aan moeten wennen want ik verdraag niet eens een muts in de winter (ik voel me dan zo opgesloten). Mijn verstand zegt echter dat het een noodzakelijk kwaad is, voor mijn eigen veiligheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind ook dat ik er eigenlijk 1 zou moeten dragen - al was het maar buiten de stad, op langere tochten (?) - maar ik kan me er nog steeds niet toe zetten. Dom Eigenlijk, want ik vind wel dat het steeds gevaarlijker wordt op de weg - EN ik word ouder en trager, natuurlijk (al wil ik dat niet echt weten.....)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is precies hoe ik erover dacht, en ook had ik dat laatste in mijn hoofd, maar moest toen toegeven dat het wel degelijk anders is als je ouder wordt.

      Verwijderen
  10. Fietsers hebben een hoger ongevalsrisico dan bijvoorbeeld automobilisten omdat ze kwetsbare verkeersdeelnemers zijn.
    Ik ken zó al uit m’n blote hoofd vijf mensen opnoemen uit mijn eigen omgeving die in de laatste jaren dodelijk verongelukte door val met fiets door hersenletsel waar verder geen ander persoon bij betrokken was.
    Dus draag jij die helm maar,kan niet anders zeggen dan dat je er heel verstandig aan doet!!!
    Toen ik de eerste keren met stok ging lopen,later met rollator was het ook even vreemd voor mij,voelde soort van schaamte ,en dat heb ik nog enigszins als ik in rolstoel zit.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Ger! Ik ken ook 2 mensen die na een val met de gewone fiets niet meer de oude zijn geworden. Boeien wat een ander denkt hoor, ook jij moet doen wat je moet doen anders zou je nooit meer ergens heen kunnen!

      Verwijderen