woensdag 5 juni 2024

op de bank


sms

Vanmorgen ontving ik op de klassentelefoon een sms-bericht van Bunq bank. Deze telefoon is een bedrijfstelefoon dus zo'n bericht verwijder ik meteen. De telefoon wordt gebruikt voor contact met studenten, meer niet. Maar stel dat het mijn eigen telefoon was?


hoge rente

Geen zorgen hoor, ik heb geen rekening bij Bunq. Natuurlijk is een hogere rente op spaargeld dan de 'gewone' banken bieden verleidelijk. Daarom bekijk ik soms de mogelijkheden bij verschillende aanbieders van spaarproducten. Toch heb ik nooit toegegeven aan de verleiding om het bij minder grote of minder bekende banken te parkeren; ik durf het gewoonweg niet.

 

vertrouwd

Ik ben al zo lang ik me kan herinneren klant van ING. Ik heb mijn spaargeld daar veilig weggezet tegen een iets lagere rente, maar daar lig ik niet wakker van. Ook heb ik wat geld belegd bij de ASN bank, volgens mij ook een betrouwbare bank.  Ik zou wel wakker liggen als ik nu klant van Bunq bank was. Zou ik er ingetrapt zijn? Ik las in NRC interviews met een aantal van de gedupeerden. Dit zijn verstandige mensen waarvan je zou verwachten dat zij niet voor oplichterstrucs vallen. En toch gebeurde het. 

 

 


15 opmerkingen:

  1. Op TV heb ik ook de intervieuws met de gedupeerden gezien en een gesprek met de oprichter van Bunq. Het is onbegrijpelijk dat er mensen nog steeds intrappen, verstandige mensen die ook alle waarschuwingen gelezen hebben en hebben gedacht dat zij er echt niet in zouden trappen.
    Ik kijk echt elke e-mail heel goed na, kap telefoontjes af en heb zelden een SMS en bij twijfel eerst met H bespreken.
    Van de Ing krijg ik wel eens een e-mail die spam is want Ing het nl als extension en geen Com. Die stuur ik ook weer door naar de ing valsemail melden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, vooral alles afkappen als het niet bekend is, ik neem geen anonieme telefoon op. Ik ben enorm alert en zal ook eerst met T. overleggen voor ik iets zou doen. Goede tips Lot!

      Verwijderen
    2. Dat overleggen met je partner in zo'n geval mis ik wel, ik heb op mijn eigen kritische zelf moeten leren vertrouwen. Ook ik blokkeer meteen anonieme nummers, of zoek ze eerst op op internet. Toch een keer een bericth van een Duitse vreemde snoeshaan over het voormalige eigen bedrijf van mijn overleden partner, er zouden intellectuele eigendomsrechten niet goed beschermd zijn en daarvoor boden zij hun diensten aan. Nou ben ik jurist, dus meteen nagetrokken en doorgespeeld aan politie en cybercrimediensten die daar over gaan. Uiteraard niet op ingegaan. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, ja, maar misschien zou jij dan weer met zoon of dochter kunnen overleggen, die zijn jonger en weten vast ook veel van digitale toestanden etc. Ik ben overigens niet bang dat ik ergens snel in zal trappen hoor! Ben alert en goed geïnformeerd,

      Verwijderen
  2. Ja, ik hoorde het op tv, bij Radar geloof ik. Ik hoop ook dat ik nooit in dit soort dingen stink. Ik ben ook al jaren bij ING.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, je bent alert en bij twijfel zelf contact opnemen met je bank.

      Verwijderen
  3. Ook niks bij Bunq en ik hoorde vorige week een verhaal bij OP1 over het wel of niet terug krijgen van het geld. Een mevrouw in kwestie had toch haar gegevens verstrekt én zelfs een gezichtsscan gedaan dus er zijn 2 kanten aan zulke verhalen. Net als Lot ook bij de ING en daar hebben ze een tool die je kunt gebruiken wanneer je gebeld zou worden, je kunt dan je telefoonnummer invoeren en de ING app controleert dan of je echt door ING gebeld wordt. Ed heeft een ICS card op zijn naam en e-mail en ik krijg dan telefoontjes of mails dat er iets is met zijn kaart....Bij mijn moeder kwam er laatst wel iemand aan de deur (met ABNAMRO kleding) de bank waar zij is om te zeggen dat er een grootschalige fraude was en ze echt haar pas + pincode moest meegeven. Ze raakte wel in paniek maar heeft niemand binnengelaten en mij gebeld. Bizar dat 'ze' dan wel weten waar ze een rekening heeft maar dat gebeurt waarschijnlijk n.a.v. de papieren afschriften die zij nog krijgt. Er werd ook nog gezegd dat de bank dit nooit doet maar dit een zeer urgent noodgeval was. Ook aangifte gedaan en later hoorden we dat er bij andere bewoners mensen in kleding van de Rabobank aanbelden....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, deze mevrouw heb ik ook gezien, ook zij stond in de NRC bij de gedupeerden. En ja... ze had heel veel domme dingen gedaan! En Bunq heeft geen 'pauze' alles gebeurt meteen. Wow... ze gaan echt ver zeg!! Zelfs aan de deur komen ze! Ik kan me voorstellen dat je moeder in paniek raakte, gelukkig niet heeft gehapt!

      Verwijderen
  4. Ook de ING wordt misbruikt door oplichters. Hun mail klik ik weg en controleer mijn "inbox"in hun app.Daar staat dan niets

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat ik zelf alert genoeg ben op internetoplichters, maar ik vrees wel voor mijn bejaarde moeder. Een paar weken terug heeft een kennis van haar, nadat zij door "de bank" was gebeld, niet alleen haar pinpas maar zelfs ook kostbaarheden aan de "nette meneer van de bank" de bank meegegeven. Ik hoop maar dat mijn moeder eerst met mij zal bellen voordat zij op zo'n actie in gaat!
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoef gelukkig niet bang te zijn dat mijn bejaarde vader ergens intrapt Marijke, maar snap dat dat niet voor alle bejaarden geldt. Blijven zeggen dat ze goed moet opletten en altijd eerst aan jou vraag wat ze moet doen.

      Verwijderen
  6. Ik heb onder een bericht over een fraude SMS waarin product X tegen prijs y werd geboden wel eens mensen boos zien reageren omdat zij product x niet tegen die prijs aangeboden hadden gekregen. Meerdere mensen hebben gepoogd deze mensen uit te leggen dat het om fraude ging, dat je product x echt niet ging krijgen maar dat met een beetje pech je bankrekening geplunderd werd... maar tevergeefs. Als het aanbod goed genoeg is willen sommige mensen erin trappen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, dat is natuurlijk ook waar. Daar had ik eigenlijk nooit zo aan gedacht, sommige mensen vragen er op die manier ook wel om. Dubbeltje op de eerste rij / voor niets en de zon... etc ....

      Verwijderen